Yıl: 2020 Cilt: 10 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 762 - 770 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.17714/gumusfenbil.699917 İndeks Tarihi: 18-02-2021

Taze ve Olgunlaştırılmış Taşköprü Sarımsağından (Allium sativum L.) Farklı Çözücüler Kullanılarak Elde Edilen Ekstraktların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması

Öz:
Sarımsak (Allium sativum L.), insan sağlığı üzerine pek çok yararlı etkisi olduğu bilinen önemli bir besindir. KastamonuTaşköprü bölgesinde yoğun biçimde sarımsak yetiştiriciliği yapılmakta olup; bölge sarımsakları coğrafi işaret ile detescillenmiştir. Siyah sarımsak olarak da bilinen olgunlaştırılmış sarımsak, ham ürünün belirli sıcaklık ve nemkoşullarında olgunlaştırılması sonucu elde edilmiş bir üründür. Olgunlaştırma işlemi sırasında bazı önemli biyokimyasaldeğişiklikler meydana gelmekte ve buna bağlı olarak ürünün biyoaktivitesi de değişkenlik gösterebilmektedir. Buçalışmada farklı polaritelere sahip çözücüler kullanılarak taze ve olgunlaştırılmış Taşköprü sarımsaklarından ekstraktlarelde edilmesi ve bu ekstraktların antimikrobiyal aktivitelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Antimikrobiyal aktivite4 Gram (+) (Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Enterococcus faecalis ve Staphylococcus aureus), 4 Gram (-)(Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Pseudomonas aeruginosa ve Klebsiella pneumoniae) ve 2 maya(Saccharomyces cerevisiae ve Candida albicans) olmak üzere toplamda 10 mikroorganizma türü üzerinde oyuk agardifüzyon testine göre belirlenmiştir. Genel olarak, taze sarımsak ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesinin siyahsarımsak ekstraktlarına göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu duruma, siyah sarımsak üretimi sırasındauygulanan yüksek sıcaklığa bağlı bazı organosülfür bileşiklerin kaybı sebep olmuş olabilir. Her iki örneğin distile su vemetanol ekstraktlarının Gram (-) bakteriler ve mayalar üzerinde herhangi bir antimikrobiyal etkisi gözlemlenmemiştir.Kloroform ve etil asetat ekstraktlarının ise sadece Gram (+) bakterilerde değil aynı zamanda Gram (-) bakteriler vemayalar üzerinde de oldukça yüksek antimikrobiyal aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Ekstraksiyon aşamasındakullanılan çözücü türünün antimikrobiyal aktivite üzerinde oldukça etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelime:

Comparison of Antimicrobial Activities of Taşköprü Raw and Aged Garlic (Allium sativum L.) Extracts Obtained by Using Different Solvents

Öz:
Garlic (Allium sativum L.) is an important food known with many beneficial health effects. It is intensively cultivated in Kastamonu Taşköprü region and it has been registered by geographical indication. Aged garlic, also known as black garlic, is the final product which produced by aging of raw garlic under certain temperature and humidity conditions. Some important biochemical changes occur during aging process and bioactivity of the product may also vary, correspondingly. In this study, it was aimed to obtain extracts from raw and aged Taşköprü garlic by using solvents with different polarity and to compare the antimicrobial activities of these extracts. Antimicrobial activity was investigated on 10 microorganisms including 4 Gram (+) (Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Enterococcus faecalis and Staphylococcus aureus), 4 Gram (-) (Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Pseudomonas aeruginosa and Klebsiella pneumoniae) and 2 yeast strains (Saccharomyces cerevisiae and Candida albicans) according to agar well diffusion test. It was determined that raw garlic extracts generally performed higher antimicrobial activity than the black garlic extracts. This may be caused by lost in some organosulfur compounds depending on high temperature practice during black garlic production. Distilled water and methanolic extracts of both samples did not show any antimicrobial effect on Gram (-) bacteria and the yeasts. It was determined that chloroform and ethyl acetate extracts showed quite high antimicrobial activity not only on Gram (+) bacteria but also on Gram (-) bacteria and the yeasts. It has been concluded that solvent type used in extraction is quite effective on antimicrobial activity.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Bae, S.E., Cho, S.Y., Won, Y.D., Lee, S.H. ve Park, H.J., 2014. Changes in S-allyl cysteine Contents and Physicochemical Properties of Black Garlic During Heat Treatment. LWT - Food Science and Technology, 55, 397-402. doi: 10.1016/j.lwt.2013.05.006.
  • Bakht, J., Tayyab, M., Ali, H., Islam, A. ve Shafi, M., 2011. Effect of Different Solvent Extracted Sample of Allium sativum (Linn) on Bacteria and Fungi. African Journal of Biotechnology, 10(31), 5910-5915.
  • Bayan L., Koulivand, P.H. ve Gorji, A. 2014. Garlic: A Review of Potential Therapeutic Effects. Avicenna Journal of Phytomedicine, 4(1), 1-14.
  • Calle, M.M., Capote, F.P., de Castro, M.D.L., 2017. Headspace-GC-MS Volatile Profile of Black Garlic vs Fresh Garlic: Evolution Along Fermentation and Behavior Under Heating. LWT - Food Science and Technology, 80, 98- 105. doi: 10.1016/j.lwt.2017.02.010.
  • Chen, C., Liu, C.H., Cai, J., Zhang, W., Qi, W.L., Wang, Z., Liu, Z.B. ve Yang, Y., 2018. Broadspectrum Antimicrobial Activity, Chemical Composition and Mechanism of Action of Garlic (Allium sativum) Extracts. Food Control, 86, 117-125. doi: 10.1016/j.foodcont.2017.11.015.
  • De Backer, M.D., Ilyina, T., Ma, X.J., Vandoninck, S., Luyten, W.H.M.L. ve Bossche, H.V., 2001. Genomic Profiling of the Response of Candida albicans to Itraconazole Treatment Using a DNA Microarray. Antimicrobial Agents and Chemotherapy, 45(6), 1660-1670. doi: 10.1128/AAC.45.6.1660-1670.2001.
  • Durairaj, S., Srinivasan, S. ve Lakshmanaperumalsamy, P., 2009. In vitro Antibacterial Activity and Stability of Garlic Extract at Different pH and Temperature. Electronic Journal of Biology, 5(1), 5-10.
  • Dziri, S., Casabianca, H., Hanchi, B. ve Hosni, K., 2019. Composition of Garlic Essential Oil (Allium sativum L.) as Influenced by Drying Method. Journal of Essential Oil Research, 26(2), 91-96. doi: 10.1080/10412905.2013.868329.
  • Eja, M.E., Asikong, B.E., Abriba, C., Arikpo, G.E., Anwan, E.E. ve Idoh, KHE., 2007. A Comparative Assessment of the Antimicrobial Effects of Garlic (Allium sativum) and Antibiotics on Diarrheagenic Organisms. The Southeast Asian Journal of Tropical Medicine and Public Health, 38(2), 343-348.
  • FAO, 2020. Food and Agricultural Organization of the United Nations, http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. 31 Mayıs 2020.
  • Jabar, M.A. ve Al-Mossawi, A., 2007. Susceptibility of Some Multiple Resistant Bacteria to Garlic Extract. African Journal of Biotechnology, 6(6), 771-776.
  • Jang, H.J., Lee, H.J., Yoon, D.K., Ji, D.S., Kim, J.H. ve Lee, C.H., 2018. Antioxidant and Antimicrobial Activities of Fresh Garlic and Aged Garlic Byproducts Extracted with Different Solvents. Food Science and Biotechnology, 27(1), 219- 225. doi: 10.1007/s10068-017-0246-4.
  • Jung, C. ve Sohn, H.Y., 2014. Antioxidation, Antimicrobial and Antithrombosis Activities of Aged Black Garlic (Allium sativum L.). Korean Journal of Microbiology and Biotechnology, 42(3), 285-292 (in Korean). doi: 10.4014/kjmb.1407.07002.
  • Kallel, F., Driss, D., Chaari, F., Belghith, L., Bouaziz, F., Ghorbel, R. ve Chaabouni, S.E., 2014. Garlic (Allium sativum L.) Husk Waste As A Potential Source of Phenolic Compounds: Influence of Extracting Solvents on Its Antimicrobial and Antioxidant Properties. Industrial Crops and Products, 62, 34-41. doi: 10.1016/j.indcrop.2014.07.047.
  • Kang, O.J., 2016. Physicochemical Characteristics of Black Garlic After Different Thermal Processing Steps. Preventive Nutrition and Food Science, 21(4), 348-354. doi: 10.3746/pnf.2016.21.4.348.
  • Kim, N.Y., Park, M.H., Jang, E.Y. ve Lee, J.H., 2011. Volatile Distribution in Garlic (Allium sativum L.) by Solid Phase Microextraction (SPME) with Different Processing Conditions. Food Science and Biotechnology, 20(3), 775-782. doi: 10.1007/s10068-011-0108-4.
  • Kinalski, T. ve Norena, C.P.Z., 2014. Effect of Blanching Treatments on Antioxidant Activity and Thiosulfinate Degradation of Garlic (Allium sativum L.). Food and Bioprocess Technology, 7, 2152-2157. doi: 10.1007/s11947-014-1282-1.
  • Kyung, H.K., 2012. Antimicrobial Properties of Allium Species. Current Opinion in Biotechnology, 23, 142-147. doi: 10.1016/j.copbio.2011.08.004.
  • Martin, M.V., 1999. The Use of Fluconazole and Itraconazole in the Treatment of Candida albicans Infections: A Review. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 44, 429-437.
  • Moşanu, A.G., Cojocari, D., Balan, G. ve Sturza, R., 2018. Antimicrobial Activity of Rose Hip and Hawthorn Powders on Pathogenic Bacteria. Journal of Engineering Science, 25(4), 100-107. doi: 10.5281/zenodo.2576764.
  • Nguyen, N., Giang, M. ve Nguyen. T., 2017. Biological Activities of Black Garlic Fermented with Lactobacillus plantarum PN05 and Some Kinds of Black Garlic Presenting Inside Vietnam. Indian Journal of Pharmaceutical Education and Research, 51(4), 672-678.
  • Okeke, M.I., Iroegbu, C.U., Eze, E.N., Okoli, A.S. ve Esimone, C.O., 2001. Evaluation of Extracts of the Root of Landolphia owerrience for Antibacterial Activity. Journal of Ethnopharmacology, 78, 119-127.
  • Shang, A., Cao, S.Y., Xu, X.Y., Gan, R.Y., Tang, G.Y., Corke, H., Mavumengwana, V. ve Li, H.B., 2019. Bioactive Compounds and Biological Functions of Garlic (Allium sativum L.). Foods, 8, 246. doi: 10.3390/foods8070246. Siddique, R., Anjaneyulu, K. ve Muralidharan, N.P., 2019. Antimicrobial Efficacy of Garlic-Lemon in Comparison with Sodium Hypochlorite Against E. faecalis. Journal of Clinical and Diagnostic Research, 13(1), ZC55-ZC58. doi: 10.7860/JCDR/2019/37745.12527.
  • Suleiman, E.A. ve Abdallah, W.B., 2014. In vitro Activity of Garlic (Allium sativum) on Some Pathogenic Fungi. European Journal of Medicinal Plants, 4(10), 1240-1250.
  • Tsao, S.M. ve Yin, M.C., 2001. In vitro Antimicrobial Activity of Four Diallyl Sulphides Occuring Naturally in Garlic and Chinese Leak Oils. Journal of Medical Microbiology, 50, 646-649.
  • TSE, 2010. Türk Patent Enstitüsü ve Marka Kurumu, Coğrafi İşaretler, Taşköprü Sarımsağı, Dosya No: C2009/010, https://www.ci.gov.tr/cografiisaretler/detay/38009. 8 Şubat 2020.
  • TÜİK, 2020. Türkiye İstatistik Kurumu, https://biruni.tuik.gov.tr/medas/. 31 Mayıs 2020. Victor, I.U. ve Igeleke, C.L., 2012. Antimicrobial Properties of the Extracts of Locally Sold Garlic and Neem Leaf in Benin City, Nigeria. International Journal of Biosciences, 2(4), 21- 27.
  • Wang, Y., Liang, Y. ve Cock, I.E., 2020. Rosa canina L. Fruit Extracts Inhibit the Growth of Bacterial Triggers of Some Autoimmune Inflammatory Diseases and Potentiate the Activity of Conventional Antibiotics. Pharmacognosy Communications, 10(1), 7-17. doi: 10.5530/pc.2020.1.3.
  • Yetgin, A., Canlı, K. ve Altuner, E.M., 2018. Comparison of Antimicrobial Activity of Allium sativum Cloves from China and Taşköprü, Turkey. Advances in Pharmacological Sciences, 1-5. doi: 10.1155/2018/9302840
  • Yoshizawa, S., Fourmy, D. ve Puglisi, J.D., 1998. Structural Origins of Gentamicin Antibiotic Action. The EMBO Journal, 17(22), 6437-6448.
  • Yoo, M., Lee, S., Kim, S., Hwang, J.B., Choe, J. ve Shin, D., 2014. Composition of Organosulfur Compounds from Cool- and Warm-type Garlic (Allium sativum L.) in Korea. Food Science and Biotechnology, 23(2), 337-344.
  • Zerva, L., Hollis, R.J. ve Pfaller, M.A., 1996. In vitro Susceptibility Testing and DNA Typing of Saccharomyces cerevisiae Clinical Isolates. Journal of Clinical Microbiology, 34(12), 3031- 3034.
  • Zhang, Z., Lei, M., Liu, R., Gao, Y., Xu, M. ve Zhang, M., 2015. Evaluation of Alliin, Saccharide Contents and Antioxidant Activities of Black Garlic During Thermal Processing. Journal of Food Biochemistry, 39, 39-47. doi: 10.1111/jfbc.12102.
APA Karakaya H, ÖZTÜRK F, Yilmaztekin M (2020). Taze ve Olgunlaştırılmış Taşköprü Sarımsağından (Allium sativum L.) Farklı Çözücüler Kullanılarak Elde Edilen Ekstraktların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması. , 762 - 770. 10.17714/gumusfenbil.699917
Chicago Karakaya Huseyin,ÖZTÜRK Fatma Sezer,Yilmaztekin Murat Taze ve Olgunlaştırılmış Taşköprü Sarımsağından (Allium sativum L.) Farklı Çözücüler Kullanılarak Elde Edilen Ekstraktların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması. (2020): 762 - 770. 10.17714/gumusfenbil.699917
MLA Karakaya Huseyin,ÖZTÜRK Fatma Sezer,Yilmaztekin Murat Taze ve Olgunlaştırılmış Taşköprü Sarımsağından (Allium sativum L.) Farklı Çözücüler Kullanılarak Elde Edilen Ekstraktların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması. , 2020, ss.762 - 770. 10.17714/gumusfenbil.699917
AMA Karakaya H,ÖZTÜRK F,Yilmaztekin M Taze ve Olgunlaştırılmış Taşköprü Sarımsağından (Allium sativum L.) Farklı Çözücüler Kullanılarak Elde Edilen Ekstraktların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması. . 2020; 762 - 770. 10.17714/gumusfenbil.699917
Vancouver Karakaya H,ÖZTÜRK F,Yilmaztekin M Taze ve Olgunlaştırılmış Taşköprü Sarımsağından (Allium sativum L.) Farklı Çözücüler Kullanılarak Elde Edilen Ekstraktların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması. . 2020; 762 - 770. 10.17714/gumusfenbil.699917
IEEE Karakaya H,ÖZTÜRK F,Yilmaztekin M "Taze ve Olgunlaştırılmış Taşköprü Sarımsağından (Allium sativum L.) Farklı Çözücüler Kullanılarak Elde Edilen Ekstraktların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması." , ss.762 - 770, 2020. 10.17714/gumusfenbil.699917
ISNAD Karakaya, Huseyin vd. "Taze ve Olgunlaştırılmış Taşköprü Sarımsağından (Allium sativum L.) Farklı Çözücüler Kullanılarak Elde Edilen Ekstraktların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması". (2020), 762-770. https://doi.org/10.17714/gumusfenbil.699917
APA Karakaya H, ÖZTÜRK F, Yilmaztekin M (2020). Taze ve Olgunlaştırılmış Taşköprü Sarımsağından (Allium sativum L.) Farklı Çözücüler Kullanılarak Elde Edilen Ekstraktların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 10(3), 762 - 770. 10.17714/gumusfenbil.699917
Chicago Karakaya Huseyin,ÖZTÜRK Fatma Sezer,Yilmaztekin Murat Taze ve Olgunlaştırılmış Taşköprü Sarımsağından (Allium sativum L.) Farklı Çözücüler Kullanılarak Elde Edilen Ekstraktların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 10, no.3 (2020): 762 - 770. 10.17714/gumusfenbil.699917
MLA Karakaya Huseyin,ÖZTÜRK Fatma Sezer,Yilmaztekin Murat Taze ve Olgunlaştırılmış Taşköprü Sarımsağından (Allium sativum L.) Farklı Çözücüler Kullanılarak Elde Edilen Ekstraktların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol.10, no.3, 2020, ss.762 - 770. 10.17714/gumusfenbil.699917
AMA Karakaya H,ÖZTÜRK F,Yilmaztekin M Taze ve Olgunlaştırılmış Taşköprü Sarımsağından (Allium sativum L.) Farklı Çözücüler Kullanılarak Elde Edilen Ekstraktların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2020; 10(3): 762 - 770. 10.17714/gumusfenbil.699917
Vancouver Karakaya H,ÖZTÜRK F,Yilmaztekin M Taze ve Olgunlaştırılmış Taşköprü Sarımsağından (Allium sativum L.) Farklı Çözücüler Kullanılarak Elde Edilen Ekstraktların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2020; 10(3): 762 - 770. 10.17714/gumusfenbil.699917
IEEE Karakaya H,ÖZTÜRK F,Yilmaztekin M "Taze ve Olgunlaştırılmış Taşköprü Sarımsağından (Allium sativum L.) Farklı Çözücüler Kullanılarak Elde Edilen Ekstraktların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması." Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 10, ss.762 - 770, 2020. 10.17714/gumusfenbil.699917
ISNAD Karakaya, Huseyin vd. "Taze ve Olgunlaştırılmış Taşköprü Sarımsağından (Allium sativum L.) Farklı Çözücüler Kullanılarak Elde Edilen Ekstraktların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması". Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 10/3 (2020), 762-770. https://doi.org/10.17714/gumusfenbil.699917