Yıl: 2020 Cilt: 23 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 281 - 288 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.18016/ksutarimdoga.vi.600569 İndeks Tarihi: 24-02-2021

Siklofosfazen Türevlerinin Maya Kültür Ortamlarında Malondialdehit, Glutatyon ve Total Protein Miktarları Üzerine Etkileri

Öz:
Bu çalışmada; yeni sentezlenmiş beş schiff bazının S. cerevisiae kültürortamlarında toplam protein, glutatyon (GSH) ve malondialdehit(MDA) analizleri yapıldı. S. cerevisiae’nın gelişimi ve çoğalması içinYEPD besiyeri ortamı hazırlandı. Uygulama grupları için; schiffbazların her birinden 10 mg/mL ’lık ve 20 mg/mL ’lıkkonsantrasyonları kültür ortamına ilave edildi. İnkübasyon sonundaelde edilen besiyeri ile toplam protein, glutatyon (GSH), oksideglutatyon (GSSG) ve MDA analizleri yapıldı. Kontrol grubu ile schiffbazı gruplarının sonuçları karşılaştırıldığında; yeni sentezlenmişschiff bazlarının S. cerevisiae’da; toplam protein, GSH ve MDAmiktarlarını arttırdığı belirlendi. Sonuç olarak; yeni sentezlenmişschiff bazlarının özellikle antioksidan savunma etkisi ve sitotoksiközelliği ile gelecekte hastalık tedavilerine yönelik yapılacak olançalışmalara destek olacağı ve literatüre katkı sağlayacağıdüşünülmektedir.
Anahtar Kelime:

Effects of Cyclophosphazene Derivatives on Malondialdehyde, Glutathione and Total Protein Content in Yeast Culture Media

Öz:
In this study; total protein, glutathione and lipid peroxidation (MDA) analyzes of five schiff bases that are newly synthesized were performed in S. cerevisiae culture media. YEPD medium was prepared for growth and multiplication of S. cerevisiae. Overall, 10 mg/mL and 20 mg/mL concentrations of schiff bases were added for the creation of application groups in to the culture medium. The obtained supernatant was used for total protein, glutathione (GSH), oxidized-glutathione (GSSG) and MDA analyzes. When the results of the control and schiff groups were compared; newly synthesized schiff bases in S. cerevisiae was determined to increase total protein, GSH and MDA concentration. As a conclusion, it is thought that newly synthesized schiff bases will support the future studies that will be carried out the antioxidant defense effect and cytotoxic properties and it is thought that will contribute to the literature.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Agrawal YK, Talati JD, Shah MD, Desai MN, Shah NK 2004. Schiff Bases of Ethylenediamine as Corrosion İnhibitors of Zinc in Sulphuric Acid. Journal of Corrosion Science 46(3): 633-651.
  • Allcock HR 1972. Phosphorus – Nitrogen Compounds. Academic Press. New York. London. Allcock HR 1992. Antibacterial Activity and Mutagenicity Studies of Water- Soluble Phosphazene High Polymers. Journal of Biomaterials 13: 12.
  • Allcock HR, Nelson CJ, Coqqio WD, Manners I, Koros WJ, Walker DRB, Pessan LA 1993. Gas Permeation and Selectivity of Poly (Organophosphazene) Membranes. Journal of the Macromolecules 26: 1493-1502.
  • Allen CW 1993. The Use of Phosphazenes as Fire Resistant Materialis. Journal Fire Sciences 11: 320–328.
  • Bergman LW 2001. Growth and Maintenance of Yeast. 2001. Methods in Molecular Biology Vol. 177, TwoHybrid Systems: Methods and Protocols Edited by: P. N. MacDonald © Humana Press Inc, Totowa, NJ.
  • Bernheim KA, Reed CS, Allcock HR 1999. Synthetic Bone: A. Polyphosphazene / Hydroxyapatite Composite. Journal of Investigative Medicine 47, 42A.
  • Bozhan N 2017. Bazı Schiff Bazlarının Sacharomyces cerevisiae Kültür Ortamlarında Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkileri. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyololi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 50 sy.
  • Braconi D, Bernardini G, Santucci A 2015. Saccharomyces cerevisiae as a Model in Ecotoxicological Studies: A Post-Genomics Perspective. Journal of Proteomics 137: 19-34.
  • Braconi D, Sotgi M, Millucci L, Paffetti A, Tasso F, Alisi C, Martini S, Rappuoli R, Lusini P, Rosa A, Rossi C, Santucci A 2006. Comparative analysis of the effects of locally used herbicides and their active ingredients on a wild-type wine (Saccharomyces cerevisiae) strain. Journal of Agricultural Food Chemistry 54: 31633172.
  • Brandt K, Kruszynski R, Bartczack JT, Czomperlik IP 2001. AIDS – Related lymphoma Screen Results and Moleculer Structure Determiniation of a New Cron Ether Bearing Aziridinylcyclophosphazene, Potentially Capable of İon – Regulated DNA Clevange Action. Journal of Inorganica Chimica Acta 322: 138-144.
  • Brandt K, Van de Grampel JC, Meetsma A, Jekel PA 1991. Recueil Des Travaux Chimiques Des. Journal of Pays-Bas 110(1): 27-28.
  • Davies DB, Clayton AT, Eaton RJ, Shaw RA, Egan A, Hursthouse MB, Sykara GD, Porwolik-Czomperlik, I, Siwy M, Brandt K 2000. Chiral Configurations of Cyclotriphosphazatrienes. Journal of The American Chemical Society 122: 12447-12457.
  • Gleria M, Jaeger DR 2004. Phosphazenes. Nova Science Publishers Inc. New York.
  • Hertzsch T, Budde F, Weber E, Hulliger J 2002. Supramolecular-Wire Confinement of I2 Molecules in Channels of the Organic Zeolite Tris(αPhenylenedioxy)Cyclotriphos-Phazene. Angrew Chemistry International Edition 41: 2281-2284.
  • Izawa S, Inoue Y, Kimura A 1995. Oxidative Stres Response in Yeast: Effect of Glutathione on Adaptation to Hydrogen Peroxide Stres in Saccharomyces cerevisiae. Journal of FEBS Letters 368(1): 73-76.
  • İspir E, Toroglu S, Kayraldız A 2008. Syntheses, characterization, antimicrobial and genotoxic activities of new Schiff bases and their complexes. Transition Metal Chemistry 33(8): 953-960.
  • Karataş F, Karatepe M, Baysar A 2002. Determination of Free Malondialdehyde in Human Serum by HighPerformance Liquid Chromatography. Journal of Analytical Biochemistry 311(19): 76-79.
  • Karatepe M 2004. Simultaneous Determination of Ascorbic Acid and Free Malondialdehyde in Human by HPLC-UV. Journal of LC-GC North America 22: 62-365.
  • Kılıç A, Beğeç S, Çetinkaya B, Kılıç Z, Gündüz N, Yıldız M, Hökelek T 1996. Unusual Products in the Reaction of Hexachlorocyclotriphosphazatriene with Sodium Aryl Oxides. Journal of Heteroatom Chemistry 44(7): 249-256.
  • Klejdus B, Zehnalek J, Adam V, Petrek J, Kizek R, Vacek J, Trnkova L, Rozik R, Havel L, Kuban V 2004. Sub-Picomole High-Performance Liquid Chromatographic/Mass Spectrometric Determination of Glutathione in the Maize (Zea mays L.) Kernels Exposed to Cadmium. Analitica Chimica Scienze 520(1-2): 117-124.
  • Laguna MTR, Tarazona MP, Carriedo GA, Allonso FJG, Fidalgo JI, Saiz E 2002. Thermal Degradation and Solution Properties of Poly (2, 2’ – Dioxybiphenylphosphazene). Journal of Macromolecules 35: 7505-7515.
  • Lakshmi S, Lee DA, Bender JD, Allcock HR, Laurencin CT 2003. In Vitro Evaluation of Novel Biodegradable Polyphosphazenes for Bone Tissue Engineering. Proceeding of the Joint Conference of the 47th Annual Meeting of Orthopeadic Research Society 6-7 August 2009, Newyork UniverstiyNewyork, 937.
  • Langone F, Lora S, Veronese FM, Calicet P, Pornigotto PP, Valenti F, Palma G 1995. Peripheral Nevre Repair Using Poly (Organo) Phosphazene Tubular Prosthesis. Journal of Biomaterials 16(5): 347-353.
  • Laurencin CT, Koh HJ, Neenan TX, Allcock HR, Langer R 1987. Controlled Release Using a New Biodecradible Polyphosphazene Matrix System. Journal of Biomedical Materials Research 21: 1231- 1246.
  • Lowry OH, Rosenbrough NJ, Farr AL, Randall RJ 1951. Protein Measurement with the Folin-Phenol Reagent. The Journal of Biochemistry 193: 265-277.
  • Moore FJ, Gale RD 1908. The Colored Salts of Schıff’s Bases. A Contribution to Our Knowledge of Color as Related to Chemical Constitution. Journal of The American Chemical Society 30: 394-404.
  • Moriya K, Yamane T, Suzuki T, Masuda T, Mizusaki H, Yano S, Kajiwrw M 2003. Mesogenicty of Organophosphazenes: The Effects of Phosphazene Ring and Side Groups on the Phase Transition. Journal of The Chemical lnformation and Modeling 34 (4).
  • Öztürk Aİ, Yılmaz Ö, Kırbağ S, Arslan M 2000. Antimicrobial and Biological Effects of lpemphos and Amphos on Bacterial and Yeast Strains. Journal of Cell Biochemistry and Function 18: 17- 126.
  • Penninckx M 2000. A Short Review on the Role of Glutathione in the Response of Yeasts to Nutritional, Environmental, and Oxidative Stresses. Journal of Enzyme and Microbiol Technology Sciences 26(9-10): 737-742.
  • Peterson ES, Stone ML, Mc Caffery RR, Cummings DG 1993. Mixed-Gas Seperation Properties of Phosphazene Polymembranes. Journal of Separation Techonology Science 28(1-3): 425.
  • Pratap UR, Jawale DV, Bhosle MR, Mane RA 2011. Saccharomyces cerevisiae catalyzed one-pot three component synthesis of 2,3-diaryl-4- thiazolidinones. Tetrahedron Letters 52(14): 1689- 1691.
  • Schıff H 1869. Untersuchungen Über Salicinderivate. Journal of The American Chemical Society 150: 193-200.
  • Shaw RA, Fitzsimmon BW, Smith BC 1962. The Phosphazenes (Phosphonitrilic Compounds). Journal of Chemistry Reviews 62: 242-281.
  • Song SC, Lee BS, Lee HB, Ha HW, Lee KT, Sohn YS 2003. Synthesis and Antitumor Activity of Novel Thermosensitive Platinum (II)- Cyclophosphazene Conjugates. Journal of Controlled Releases 90: 303- 311.
  • Tamarit J, Cabiscol E, Ros J 1998. Identification of the major oxidatively damaged proteins in Escherichia coli cells exposed to oxidative stres. Journal of Biological Chemistry, 273: 3027 – 3032.
  • Taş E, Kılıç A, Aslanoğlu M, Kaplan Ö, İlhan S, Ulusoy M 2005. Dört Dişli Salisilaldimin Schiff Bazı Ligandları ile Bunların Co(II) ve Cu(II) Komplekslerinin Sentezi Karakterizasyonu ve Redoks Özellikleri. XIX. Ulusal Kimya Kongresi, Kuşadası, s:328.
  • Tümer M, Akgün E, Toroğlu S, Kayraldız A, Donbak L 2008. Synthesis and characterization of Schiff base metal complexes: their antimicrobial, genotoxicity and electrochemical properties. Journal of Coordination Chemistry 61(18): 2935-2949.
  • Van der Huizen AA 1984. Aziridinly Cyclophosphazenes, Synthesis, Structure and Cytostatic Activity. Doctor These Ones, Universty of Groningen, Hollanda.
  • Vandorpe J, Schacht E, Stolnik S, Garnett MC, Davies MC, Illum L, Davis SS 1996. Poly(organo phosphazene) Nanoparticles Surface Modified with Poly(Ethylene Oxide). Journal of Biotechnology and Bioengineering Sciences 52(1): 89-95.
  • Vincent AM, Russell JW, Low P, Feldman EL 2004. Oxidative Stres in the Pathogenesis of Diabetic Neuropathy. Journal of Endocrinology Revision 25(4): 612-28.
  • Walker BJ 1972. Organophosphorus Chemistry. Penguin Books Ltd. Harmondsworth. England.
  • Yılmaz O, Keser S, Tuzcu M, Guvenc M, Cetintaş B, Irtegun S, Tastan H, Sahin K 2009. A Practical HPLC Method to Measure Reduced (GSH) and Oxidized (GSSG) Glutathione Concentrations in Animal Tissues. Journal of Animal and Veterinary Advances 8(2): 343- 347.
  • Yılmaz Ö, Arslan F, Öztürk Aİ, Vanlı NS, Kırbağ S, Arslan M 2002. Antimicrobial and Biological Effects of N- Diphenylphosphoryl- P- Triphenylmono phosphazene- II and N- Dio ( o-tolyl ) PhosphorylP- tri ( o- tolyl ) Monophosphazene- III on Bacterial and Yeast Cells. Journal of Bioorganic Chemistry 30(5): 303-314.
APA Özşahin A, Beşer D, Öztürk A, Aslan F, Yılmaz, Yilmaz Ö (2020). Siklofosfazen Türevlerinin Maya Kültür Ortamlarında Malondialdehit, Glutatyon ve Total Protein Miktarları Üzerine Etkileri. , 281 - 288. 10.18016/ksutarimdoga.vi.600569
Chicago Özşahin Ayşe Dilek,Beşer Derya,Öztürk Ali İhsan,Aslan Fatih,Yılmaz, Yilmaz Ökkeş, Okkes Siklofosfazen Türevlerinin Maya Kültür Ortamlarında Malondialdehit, Glutatyon ve Total Protein Miktarları Üzerine Etkileri. (2020): 281 - 288. 10.18016/ksutarimdoga.vi.600569
MLA Özşahin Ayşe Dilek,Beşer Derya,Öztürk Ali İhsan,Aslan Fatih,Yılmaz, Yilmaz Ökkeş, Okkes Siklofosfazen Türevlerinin Maya Kültür Ortamlarında Malondialdehit, Glutatyon ve Total Protein Miktarları Üzerine Etkileri. , 2020, ss.281 - 288. 10.18016/ksutarimdoga.vi.600569
AMA Özşahin A,Beşer D,Öztürk A,Aslan F,Yılmaz, Yilmaz Ö Siklofosfazen Türevlerinin Maya Kültür Ortamlarında Malondialdehit, Glutatyon ve Total Protein Miktarları Üzerine Etkileri. . 2020; 281 - 288. 10.18016/ksutarimdoga.vi.600569
Vancouver Özşahin A,Beşer D,Öztürk A,Aslan F,Yılmaz, Yilmaz Ö Siklofosfazen Türevlerinin Maya Kültür Ortamlarında Malondialdehit, Glutatyon ve Total Protein Miktarları Üzerine Etkileri. . 2020; 281 - 288. 10.18016/ksutarimdoga.vi.600569
IEEE Özşahin A,Beşer D,Öztürk A,Aslan F,Yılmaz, Yilmaz Ö "Siklofosfazen Türevlerinin Maya Kültür Ortamlarında Malondialdehit, Glutatyon ve Total Protein Miktarları Üzerine Etkileri." , ss.281 - 288, 2020. 10.18016/ksutarimdoga.vi.600569
ISNAD Özşahin, Ayşe Dilek vd. "Siklofosfazen Türevlerinin Maya Kültür Ortamlarında Malondialdehit, Glutatyon ve Total Protein Miktarları Üzerine Etkileri". (2020), 281-288. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.600569
APA Özşahin A, Beşer D, Öztürk A, Aslan F, Yılmaz, Yilmaz Ö (2020). Siklofosfazen Türevlerinin Maya Kültür Ortamlarında Malondialdehit, Glutatyon ve Total Protein Miktarları Üzerine Etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 23(2), 281 - 288. 10.18016/ksutarimdoga.vi.600569
Chicago Özşahin Ayşe Dilek,Beşer Derya,Öztürk Ali İhsan,Aslan Fatih,Yılmaz, Yilmaz Ökkeş, Okkes Siklofosfazen Türevlerinin Maya Kültür Ortamlarında Malondialdehit, Glutatyon ve Total Protein Miktarları Üzerine Etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 23, no.2 (2020): 281 - 288. 10.18016/ksutarimdoga.vi.600569
MLA Özşahin Ayşe Dilek,Beşer Derya,Öztürk Ali İhsan,Aslan Fatih,Yılmaz, Yilmaz Ökkeş, Okkes Siklofosfazen Türevlerinin Maya Kültür Ortamlarında Malondialdehit, Glutatyon ve Total Protein Miktarları Üzerine Etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, vol.23, no.2, 2020, ss.281 - 288. 10.18016/ksutarimdoga.vi.600569
AMA Özşahin A,Beşer D,Öztürk A,Aslan F,Yılmaz, Yilmaz Ö Siklofosfazen Türevlerinin Maya Kültür Ortamlarında Malondialdehit, Glutatyon ve Total Protein Miktarları Üzerine Etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi. 2020; 23(2): 281 - 288. 10.18016/ksutarimdoga.vi.600569
Vancouver Özşahin A,Beşer D,Öztürk A,Aslan F,Yılmaz, Yilmaz Ö Siklofosfazen Türevlerinin Maya Kültür Ortamlarında Malondialdehit, Glutatyon ve Total Protein Miktarları Üzerine Etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi. 2020; 23(2): 281 - 288. 10.18016/ksutarimdoga.vi.600569
IEEE Özşahin A,Beşer D,Öztürk A,Aslan F,Yılmaz, Yilmaz Ö "Siklofosfazen Türevlerinin Maya Kültür Ortamlarında Malondialdehit, Glutatyon ve Total Protein Miktarları Üzerine Etkileri." Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 23, ss.281 - 288, 2020. 10.18016/ksutarimdoga.vi.600569
ISNAD Özşahin, Ayşe Dilek vd. "Siklofosfazen Türevlerinin Maya Kültür Ortamlarında Malondialdehit, Glutatyon ve Total Protein Miktarları Üzerine Etkileri". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 23/2 (2020), 281-288. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.600569