Yıl: 2020 Cilt: 45 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 676 - 688 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.15237/gida.GD20044 İndeks Tarihi: 14-03-2021

ARAPSAÇI OTUNUN (FOENİCULUM VULGARE) KURUMA KİNETİĞİNİNİNCELENMESİ VE KURUMA DAVRANIŞININ MODELLENMESİ

Öz:
Bu çalışmanın amacı, arapsaçı otunun (Foeniculum vulgare) farklı kurutma teknikleri ve koşulları altında kuruma davranışının belirlenmesidir. Bu amaçla, arapsaçı otu mikrodalga fırında (460-700 W) ve tepsili kurutucuda (1 m/s hava akış hızı, 50-70 °C) kurutulmuştur. Örneklerin kuruma süreleri mikrodalga fırında 105-150s arasında değişirken, bu süre sıcak havada kurtulan örnekler için 60-150dk arasında değişim göstermiştir. Örneklerin kuruma davranışının beş farklı ince tabaka kurutma modeline (Lewis, Page, Henderson ve Pabis, iki terimli eksponansiyel, logaritmik) uyumluluğu incelenmiştir. Mikrodalga fırında kurutulan örnekler için en yüksek R2, en düşük RMSE ve χ2 değerleri Page modelden elde edilirken, sıcak havada kurutulan örnekler için logaritmik modelden elde edilmiştir. Tüm kurutma denemelerinde kuruma genel olarak azalan hızda kuruma periyodunda gerçekleşmiştir. Mikrodalga fırında kurutulan örnekler için daha yüksek efektif nem difüzyon katsayısı değerleri (4.7061x10-7 - 8.3168 x10-7 m2/s) elde edilmiştir. Aktivasyon enerjisi mikrodalga fırında kurutulan örnekler için 131.3443 W/g, sıcak havada kurutulan örnekler için ise 37.5142 kJ/mol olarak hesaplanmıştır.
Anahtar Kelime:

INVESTIGATION OF THE DRYING KINETIC AND MODELLING OF DRYING BEHAVIOR OF THE FENNEL (FOENİCULUM VULGARE)

Öz:
In this study, the effect of different drying techniques and conditions on the drying behaviors offennels (Foeniculum vulgare) were investigated. For this purpose, fennels were dried at a microwaveoven (460-700W) and tray dryer (1m/s airflow rate, 50-70°C). Drying time of microwave and traydried fennels ranged between 105-150s and 60-150min, respectively. In order to determine the dryingbehavior of fennels, experimental data were fitted to five different thin-layer drying models (Lewis,Page, Henderson and Pabis, Two-term exponential, and Logarithmic). The highest R2 and lowestRMSE and χ2 values were obtained from Page and logarithmic models for microwave and tray driedsamples, respectively. The overall drying process took place in the falling rate period for all dryingexperiments. Higher effective moisture diffusivity values (4.7061x10-7-8.3168x10-7 m2/s) wereobtained for microwave dried samples. Activation energy values were calculated as 131.3443 W/gand 37.5142 kJ/mol for microwave and tray dried samples, respectively.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Abou El-Soud, N., El-Lithy, N., Mohamed, G., Wahby, M.S., Yossif, M., Morsy, F., Shaffie, N. (2011). Antidiabetic activities of Foeniculum vulgare Mill.essential oil in streptozotocininduced diabetic rats. Maced J Med Sci, 4, 139–146.
  • Akdoğan, A., Çalışkan Koç, G., Dirim, S.N. (2017). Mathematical Modeling on Thin Layer Microwave Drying of Corn Husk and Investigation of Powder Properties. Bulg Chem Commun, 49, 986 – 993.
  • Atta-Aly, M. (2001). Fennel swollen base yield and quality as affected by variety and source of nitrogen fertilizer. Sci Hortic (Amsterdam), 88, 191– 202.
  • Ayan, H. (2010). Güneşte ve Yapay Kurutucuda Kurutulmuş Domates (Lycopersitcum esculentum) Üretimi ve Proses Sırasındaki Değişimlerin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara, Türkiye.
  • Benhamou, A., Idlimam, A., Lamharrar, A., Benyoucef, B., Kouhila, M., Abou, U., Belkaïd, B., Tlemcen, A. (2008). Diffusivité hydrique et cinétique de séchage solaire en convection forcée des feuilles de marjolaine. Revue des Energies Renouvelables, 11 (1),75 – 85.
  • Bennamoun, L., Kahlerras, L., Michel, F., Courard, L., Salmon, T., Fraikin, L. (2013). Determination of moisture diffusivity during drying of mortar cement: Experimental and modeling study. Int J Energy Eng, 3, 1–6.
  • Çelen, S., Haksever, A., Moralar A. (2017). Investigation of Drying Kinetics of Zucchini using Microwave Energy. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 32(4),107- 120.
  • Dadali, G., Demirhan, E., Özbek, B. (2007). Color Change Kinetics of Spinach Undergoing Microwave Drying. Dry Technol, 25, 1713–1723.
  • Doymaz, İ. (2006). Thin-layer drying behaviour of mint leaves. J Food Eng, 74, 370–375.
  • Erbay, Z., Icier, F. (2009). A review of thin layer drying of foods: theory, modeling, and experimental results. Crit Rev Food Sci Nutr, 4, 441–464.
  • Ertekin, C., Firat, M.Z. (2017). A comprehensive review of thin layer drying models used in agricultural products. Crit Rev Food Sci Nutr, 57, 701-717.
  • Inouye, S., Uchida, K., Abe, S. (2006). Vapor activity of 72 essential oils against a Trichophyton mentagrophytes. J Infect Chemother, 12, 210–216.
  • Jebri, M., Desmorieux, H., Maaloul, A., Saadaoui, E., Romdhane, M. (2019). Drying of Salvia officinalis L. by hot air and microwaves: dynamic desorption isotherms, drying kinetics and biochemical quality. Heat Mass Transf, 55, 1143– 1153.
  • Karabacak, A. Ö., Sinir, G.Ö., Suna, S. (2015). Mikrodalga ve Mikrodalga Destekli Kurutmanın Çeşitli Meyve ve Sebzelerin Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi. U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2), 125-135.
  • Krokida, M.K., Karathanos, V.T., Maroulis, Z.B., Marinos-Kouris, D. (2003). Drying kinetics of some vegetables. J Food Eng, 59, 391–403.
  • Kutlu, N., İşçi, A. (2016). Farklı Kurutma Yöntemlerinin Patlıcanın Kurutma Karakteristikleri Üzerine Etkisi ve Kurutmanın Matematiksel Modellenmesi. Akademik Gıda, 14(1) 21-27.
  • Mahady, G.B., Pendland, S.L., Stoia, A., Hamill, F.A., Fabricant, D., Dietz, B.M., Chadwick, L.R. (2005). In Vitro susceptibility of Helicobacter pylori to botanical extracts used traditionally for the treatment of gastrointestinal disorders. Phyther Res, 19, 988–991.
  • Maskan, M. (2000). Microwave/air and microwave finish drying of banana. J Food Eng, 44, 71–78.
  • Mohsenzadeh, M. (2007). Evaluation of Antibacterial Activity of Selected Iranian Essential Oils Against Staphylococcus aureus and Escherichia coli in Nutrient Broth Medium. Pak J Biol Sci, 10, 3693–3697.
  • Motevali, A., Minaei, S., Banakar, A., Ghobadian, B., Darvishi, H. (2016). Energy analyses and drying kinetics of chamomile leaves in microwave-convective dryer. J Saudi Soc Agric Sci, 15, 179–187.
  • Onwude, D.I., Hashim, N., Janius, R.B., Nawi, N.M., Abdan, K. (2016). Modeling the Thin-Layer Drying of Fruits and Vegetables: A Review. Compr Rev Food Sci Food Saf, 15, 599–618.
  • Özbek, B., Dadali, G. (2007). Thin-layer drying characteristics and modelling of mint leaves undergoing microwave treatment. J Food Eng, 83, 541–549.
  • Ozkan, I.A., Akbudak, B., Akbudak, N. (2007). Microwave drying characteristics of spinach. J Food Eng, 78, 577–583.
  • Parejo, I., Francesc, V., Bastida, J., RosasRomero, A., Flerlage, N., Burillo, J., Codina, C. (2002). Comparison between the Radical Scavenging Activity and Antioxidant Activity of Six Distilled and Nondistilled Mediterranean Herbs and Aromatic Plants. J Agric Food Chem, 50, 6882–6890.
  • Platts, J. (1991). Microwave Ovens. Peter Pergrinus Ltd. London UK. Roby, M.H.H., Sarhan, M.A., Selim, K.A.-H., Khalel, K.I. (2013). Antioxidant and antimicrobial activities of essential oil and extracts of fennel (Foeniculum vulgare L.) and chamomile (Matricaria chamomilla L.). Ind Crops Prod, 44, 437–445. Rostami, H., Shafiei, S. (2012). Antibacterial and Antifungal Activity of some Medicinal Plants from Iran. J Plant Sci, 7, 55–66.
  • Routray, W., Rayaguru, K. (2011). Microwave drying kinetics and quality characteristics of aromatic Pandanus amaryllifolius leaves. Int Food Res J, 18, 992–999.
  • Ruberto, G., Baratta, M., Deans, S., Dorman, H. (2001). Antioxidant and Antimicrobial Activity of Foeniculum vulgare and Crithmum maritimum Essential Oils. Planta Med, 66, 687–693.
  • Singh, G., Maurya, S., de Lampasona, M.P., Catalan, C. (2006). Chemical constituents, antifungal and antioxidative potential of Foeniculum vulgare volatile oil and its acetone extract. Food Control, 17, 745–752.
  • Soysal, Y. (2004). Microwave Drying Characteristics of Parsley. Biosyst Eng, 89, 167– 173.
  • Stephen, J.H. (1997). Microwave Enhanced Chemistry (Fundemantals, sample preparetion and Application). American Chemical Society, Washington DC., USA.
  • Tognolini, M., Ballabeni, V., Bertoni, S., Bruni, R., Impicciatore, M., Barocelli, E. (2007). Protective effect of Foeniculum vulgare essential oil and anethole in an experimental model of thrombosis. Pharmacol Res, 56, 254–260.
  • Torki-Harchegani, M., Pirbalouti, A.G., Ghanbarian, D. (2018). Influence of Microwave Power on Drying Kinetic, Chemical Composition and Antioxidant Capacity of Peppermint Leaves. J Essent Oil Bear Plants, 21, 430–439.
  • Viuda-Martos, M., Mohamady, M.A., FernándezLópez, J., Abd ElRazik, K.A., Omer, E.A., PérezAlvarez, J.A., Sendra, E. (2011). In vitro antioxidant and antibacterial activities of essentials oils obtained from Egyptian aromatic plants. Food Control, 22, 1715–1722.
  • Zeng, H., Chen, X, Liang, J. (2015). In vitro antifungal activity and mechanism of essential oil from fennel (Foeniculum vulgare L.) on dermatophyte species. J Med Microbiol, 64, 93–103.
APA TEKGÜL y, Caliskan Koc G (2020). ARAPSAÇI OTUNUN (FOENİCULUM VULGARE) KURUMA KİNETİĞİNİNİNCELENMESİ VE KURUMA DAVRANIŞININ MODELLENMESİ. , 676 - 688. 10.15237/gida.GD20044
Chicago TEKGÜL yeliz,Caliskan Koc Gulsah ARAPSAÇI OTUNUN (FOENİCULUM VULGARE) KURUMA KİNETİĞİNİNİNCELENMESİ VE KURUMA DAVRANIŞININ MODELLENMESİ. (2020): 676 - 688. 10.15237/gida.GD20044
MLA TEKGÜL yeliz,Caliskan Koc Gulsah ARAPSAÇI OTUNUN (FOENİCULUM VULGARE) KURUMA KİNETİĞİNİNİNCELENMESİ VE KURUMA DAVRANIŞININ MODELLENMESİ. , 2020, ss.676 - 688. 10.15237/gida.GD20044
AMA TEKGÜL y,Caliskan Koc G ARAPSAÇI OTUNUN (FOENİCULUM VULGARE) KURUMA KİNETİĞİNİNİNCELENMESİ VE KURUMA DAVRANIŞININ MODELLENMESİ. . 2020; 676 - 688. 10.15237/gida.GD20044
Vancouver TEKGÜL y,Caliskan Koc G ARAPSAÇI OTUNUN (FOENİCULUM VULGARE) KURUMA KİNETİĞİNİNİNCELENMESİ VE KURUMA DAVRANIŞININ MODELLENMESİ. . 2020; 676 - 688. 10.15237/gida.GD20044
IEEE TEKGÜL y,Caliskan Koc G "ARAPSAÇI OTUNUN (FOENİCULUM VULGARE) KURUMA KİNETİĞİNİNİNCELENMESİ VE KURUMA DAVRANIŞININ MODELLENMESİ." , ss.676 - 688, 2020. 10.15237/gida.GD20044
ISNAD TEKGÜL, yeliz - Caliskan Koc, Gulsah. "ARAPSAÇI OTUNUN (FOENİCULUM VULGARE) KURUMA KİNETİĞİNİNİNCELENMESİ VE KURUMA DAVRANIŞININ MODELLENMESİ". (2020), 676-688. https://doi.org/10.15237/gida.GD20044
APA TEKGÜL y, Caliskan Koc G (2020). ARAPSAÇI OTUNUN (FOENİCULUM VULGARE) KURUMA KİNETİĞİNİNİNCELENMESİ VE KURUMA DAVRANIŞININ MODELLENMESİ. GIDA, 45(4), 676 - 688. 10.15237/gida.GD20044
Chicago TEKGÜL yeliz,Caliskan Koc Gulsah ARAPSAÇI OTUNUN (FOENİCULUM VULGARE) KURUMA KİNETİĞİNİNİNCELENMESİ VE KURUMA DAVRANIŞININ MODELLENMESİ. GIDA 45, no.4 (2020): 676 - 688. 10.15237/gida.GD20044
MLA TEKGÜL yeliz,Caliskan Koc Gulsah ARAPSAÇI OTUNUN (FOENİCULUM VULGARE) KURUMA KİNETİĞİNİNİNCELENMESİ VE KURUMA DAVRANIŞININ MODELLENMESİ. GIDA, vol.45, no.4, 2020, ss.676 - 688. 10.15237/gida.GD20044
AMA TEKGÜL y,Caliskan Koc G ARAPSAÇI OTUNUN (FOENİCULUM VULGARE) KURUMA KİNETİĞİNİNİNCELENMESİ VE KURUMA DAVRANIŞININ MODELLENMESİ. GIDA. 2020; 45(4): 676 - 688. 10.15237/gida.GD20044
Vancouver TEKGÜL y,Caliskan Koc G ARAPSAÇI OTUNUN (FOENİCULUM VULGARE) KURUMA KİNETİĞİNİNİNCELENMESİ VE KURUMA DAVRANIŞININ MODELLENMESİ. GIDA. 2020; 45(4): 676 - 688. 10.15237/gida.GD20044
IEEE TEKGÜL y,Caliskan Koc G "ARAPSAÇI OTUNUN (FOENİCULUM VULGARE) KURUMA KİNETİĞİNİNİNCELENMESİ VE KURUMA DAVRANIŞININ MODELLENMESİ." GIDA, 45, ss.676 - 688, 2020. 10.15237/gida.GD20044
ISNAD TEKGÜL, yeliz - Caliskan Koc, Gulsah. "ARAPSAÇI OTUNUN (FOENİCULUM VULGARE) KURUMA KİNETİĞİNİNİNCELENMESİ VE KURUMA DAVRANIŞININ MODELLENMESİ". GIDA 45/4 (2020), 676-688. https://doi.org/10.15237/gida.GD20044