Yıl: 2020 Cilt: 17 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 66 - 76 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.33462/jotaf.488195 İndeks Tarihi: 30-04-2021

Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (OrthoborikAsit) İlavesinin Serum Lipid ve Protein Profili Üzerine Etkisi

Öz:
Yumurtacı tavuk rasyonlarına Bor ilavesinin serum parametreleri üzerine etkisini tespit etmek amacıyla yürütülen çalışmada, 62 haftalık 288 adet Lohman yumurtacı ticari hibrit tavuklar bazal yem 0 (B0), 50 (B50), 75 (B75) ve 150 (B150) mg/kg B içeren dört farklı rasyonla 12 hafta boyunca yemlenmişlerdir. Araştırma 18 tekerrürlü olarak yürütülmüş ve her bir tekerrürde 4 adet tavuk bulundurulmuştur. Çalışma boyunca 16 saat aydınlatma programı uygulanmış, yem ve su ad-libitum olarak verilmiştir. Serum lipid bileşenlerinden diaçilgliserol ve hidrokarbon+kolesterol esteri düzeylerine muamelenin etkisi önemsiz olurken (P>0.05), polarlipid, triaçilgliserol (P<0.05) ve kolesterol (P<0.01) düzeylerine B’nin etkisi önemli bulunmuştur. Rasyonlarına 75 ve 150 mg/kg B ilave edilen grupların serum lipid peroksidasyonu değerleri diğer gruplardan daha düşük olmuştur. Rasyona B ilavesi farklı moleküler ağırlıktaki proteinleri farklı seviyelerde etkilemiştir. Sonuç olarak, yumurtacı tavukların yemine farklı miktarlarda B ilavesinin serum lipid peroksidasyonu ile serum lipid ve serum protein profilini önemli derecede etkilediği tespit edilmiştir. Fakat, söz konusu parametreler üzerine B’nin etkisiyle ilgili değişiklikleri netleştirmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Anahtar Kelime:

The Effects of Boron (Orthoboric Acid) Supplementation into Diets on Serum Lipid and Protein Profiles of Hens During Late Laying Period

Öz:
This study was carried out to determine the effects of boron addition into the diets on serum parameters of hens.A total of 288 Lohman laying commercial hybrid chickens of 62 weeks were fed for 12 weeks with four differentrations containing basal feed 0 (B0), 50 (B50), 75 (B75) and 150 (B150) mg / kg B. Each group was replicated in18 cages, four hens per cage. During the study, 16 hours lighting program was applied, feed and water were givenas ad-libitum. The effect of boron supplementation was not significant on the rates of diacylglycerol andhydrocarbon+cholesterol esters (P>0.05) but the rates of polarlipid, triacylglycerol (P<0.05), and serum totalcholesterol (P<0.01) were found significant. Lipid peroxidation values of groups fed with diets including 75 and150 mg/kg B were determined lower than others. Addition of ration B affected different molecular weight proteinsat different levels. In conclusion, it has been determined that the addition of B at different levels into the diets oflaying hens during late laying period significantly influenced the serum lipid peroxidation, serum lipid and serumprotein profile, but further researches are needed to clarify the changes related to the effects of B addition intodiets on mentioned parameters of laying hens.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ammerman, C.B., D.H. Baker and A.S. Lewis, 1995. Biovailibility of Nutrients for Animals: Amino Acid, Minerals and Vitamins. Academic Pres. San Diego. CA.
  • AOAC., 1990. Official methods of analysis. Vol.1. 15th ed. Assoc. Off. Anal. Chem., Arlington, VA. Armstrong, T.A., J.W. Spears, T.D. Crenshaw and F.H. Nielsen, 2000. Boron supplementation of a semipurified diet for weanling pigs improves feed efficiency and bone strength characteristics and alters plasma lipid metabolites. The Journal of nutrition,130 (10): 2575- 2581.
  • Armstrong, T.A. and J.W. Spears, 2001. Effect of dietary boron of growth performance, calcium and phosphorus metabolism, and bone mechanical properties in growing barrows. Journal of animal science, 79(12): 3120-3127.
  • Duncan, D.B. 1995. Multiple range and multiple F tests. Biometrics, 11: 1-42. Eren, M. 2004. Bor’un biyolojik önemi ve metabolizma üzerine etkileri. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 1(1):55-59.
  • Eren, M., F. Uyanık and S. Küçükersan, 2004. The influence of dietary boron supplementation on egg quality and serum calcium, inorganic phosphorus, magnesium levels and alkaline phosphatase activity in laying hens. Research in veterinary science,76(3): 203-210.
  • Eren, M., G.B. Kocaoğlu, Uyanık F. and N. Karabulut, 2006. The effect of dietary boron supplementation on performance, carcass composition nad serum lipids in japanase quails. Journal Of Anımal And Veterınary Advances, 5 (12):1105-1108.
  • Eren, M. and F. Uyanık, 2007. Influence of dietary boron supplmentation on some metabolietes and egg-yolk cholesterol in laying hens. Acta Veterinaria Hungarica, 55 (1):29-39.
  • Forbes, R.M., 1984. Use of Labaratory Animals to Define phsyiological functions and biovailbility of zinc. In Federation proceedings, 43(13):2835-2841.
  • Hunt, C.D., 1989. Dietary boron modified the effects of magnesium and molybdenum on mineral metabolism in the cholecalciferol-deficient cick. Biological trace element research, 22(2):201-220.
  • Hunt, C.D. and J.L. Herbel, 1991. Boron affects energy metabolism in the streptozotocin-injected, vitamin D3-deprived rat. Magnesium and trace elements, 10:374–386.
  • Hunt, C.D., J.L. Herbel and F.H. Nielsen, 1991. Dietary boron modifıes the effects of Vitamin D3 nutrition on indices of energy substrate utilisation and mineral metabolism in the chick. Journal of bone and mineral research, 9(2):171-182.
  • Hunt, C.D. 2006. Dietary boron: Progress in establishing essential roles in human and animal physiology. III. Uluslararası Bor Sempozyumu. s: 3-10, 2-4 Kasım, Ankara.
  • Ince, S., I. Kucukkurt, I.H. Ciğerci, A.F. Fidan and A. Eryavuz, (2010). The effects of dietary boric acid and borax supplementation on lipid peroxidation, antioxidant activity, and DNA damage in rats. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 24(3):161-164.
  • Kim, H., E. Oh, H. Im, J. Mun, M. Yang, J.Y. Khim and D. Sul, (2006). Oxidative damages in the DNA, lipids, and proteins of rats exposed to isofluranes and alcohols. Toxicology, 220(2):169-178.
  • Kurtoğlu, F., V. Kurtoğlu, İ. Çelik, T. Keçeci and M. Nizamlıoğlu, 2005. Effect of dietary boron supplementation on some biochemical parameters, peripheral blood lymphocytes, splenic plasma cells and bone characteristics of brolier chicks given diets with adequate or inadequate cholecalciferol (vitamin D3) content. British poultry science, 46 (1):87- 96.
  • Laemmli, U.K. 1970. "Cleavage of structural proteins during the assemble head of bacterophage T4," Nature, 227 (5259):680-685.
  • Lowry, O.H., N.J. Rosebrough, A.L. Farr and R.J. Randall, 1951. "Protein measurement with folin phenol reagent," Journal of bıologıcal chemıstry, 193:265-275.
  • Mertens, D. 2005. AOAC Official Method 975.03.Metal in Plants and Pet Foods. Official Methods of Analysis, 18th edit. Horwitz, W., and G.W. Latimer, (Eds).Chapter 3, pp 3-4, AOAC- International Suite 500, 481. North Frederick Avenue, Gaitherburg, Maryland 20877- 2417, USA.
  • Mızrak, C. and M. Ceylan, 2009. Damızlık yumurtacı tavuk yemlerine farklı seviye ve formda bor ilavesinin performans, kemik gelişimi ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi 6.Ulusal Zootekni Bilim Kongresi. 60-69, 24–26 Haziran,Erzurum.
  • Naghii, M.R. and S. Samman, 1993. The role of boron in nutrition and metabolism. Progress in food & nutrition science, 17:331-49.
  • Naghii, M.R. and S. Samman, 1997. The effect of boron on plazma testosterone and plazma lipis in rats. Nutrition Research, 17 (3):523-531.
  • Nielsen, F.H. 1997. Boron in human and animal nutrition. Plan and Soil, 193, 199-208.
  • Okuyan, M.R. 1997. Hayvan Besleme Biyokimyası, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Yay. No: 1491, Ders kitabı: 450, 350 s, Ankara.
  • Olgun, O., 2011. Yumurtacı tavuk rasyonlarına farklı seviyelerde ilave edilen bor ve bakırın performans, yumurta kabuk kalitesi, yumurta sarısı kolesterolü ve kemiğin biyomekanik özelliklerine etkisi. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri. Enstitüsü, Konya.
  • Placer, Z.A., L.L. Cushman and B.C. Johnson, 1966. "Estimation of product of lipid peroxidation (malonyl dialdehyde) in biochemical systems," Analytical biochemistry, 16(2):359-364.
  • SAS. 1996. SAS Institute Inc., NC, USA Sherma, J. 2003. Handbook of Thin-Layer Chromatography.3rd ed. Taylor & Francis. NewYork.
  • Şimşek, M. 2011. Etlik piliç rasyonlarına bor (ortoborik asit) ilavesinin performans değerleri ile tibia mineral konsantrasyonu ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Turkez, H., F. Geyikoǧlu, A. Tatar, S. Keleş and A. Özkan, (2007). Effects of some boron compounds on peripheral human blood. Zeitschrift für Naturforschung C, 62(11-12):889-896.
  • TSE, 1991. "Hayvan Yemleri Metabolik Enerji Tayini," TSE No:9610. Türk Stantdartları Enstitüsü, Ankara. Underwood, E.J. and N.F. Suttle, 1999. The minerel nutrition of livestock, 3 rd ed. CABI Publishing, New York, NY.
  • Wilson, J.H. and P.L. Ruszler, 1998. Long term effect of boron on layer bone strength and production parameters. British Poultry Science, 39(1):11-15.
  • Yazgan, O., Y. Cufadar ve O. Olgun, 2007. Hayvan besleme biyokimyası. Basılmamış Ders Notu. Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Konya.
  • Yıldız, G., F. Özçelik, H. Koksal, S. Bağder ve Ö. Abacıoğlu, 2008. Organik bor üretilebilirliği ve broyler rasyonlarında bor ile humatın kullanımı. 2. Ulusal Bor Çalıştayı Bildirileri, 597-604, 17-18 Nisan, Ankara
APA ARSLAN KAYA H, MACİT M (2020). Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (OrthoborikAsit) İlavesinin Serum Lipid ve Protein Profili Üzerine Etkisi. , 66 - 76. 10.33462/jotaf.488195
Chicago ARSLAN KAYA Hacer,MACİT Muhlis Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (OrthoborikAsit) İlavesinin Serum Lipid ve Protein Profili Üzerine Etkisi. (2020): 66 - 76. 10.33462/jotaf.488195
MLA ARSLAN KAYA Hacer,MACİT Muhlis Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (OrthoborikAsit) İlavesinin Serum Lipid ve Protein Profili Üzerine Etkisi. , 2020, ss.66 - 76. 10.33462/jotaf.488195
AMA ARSLAN KAYA H,MACİT M Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (OrthoborikAsit) İlavesinin Serum Lipid ve Protein Profili Üzerine Etkisi. . 2020; 66 - 76. 10.33462/jotaf.488195
Vancouver ARSLAN KAYA H,MACİT M Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (OrthoborikAsit) İlavesinin Serum Lipid ve Protein Profili Üzerine Etkisi. . 2020; 66 - 76. 10.33462/jotaf.488195
IEEE ARSLAN KAYA H,MACİT M "Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (OrthoborikAsit) İlavesinin Serum Lipid ve Protein Profili Üzerine Etkisi." , ss.66 - 76, 2020. 10.33462/jotaf.488195
ISNAD ARSLAN KAYA, Hacer - MACİT, Muhlis. "Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (OrthoborikAsit) İlavesinin Serum Lipid ve Protein Profili Üzerine Etkisi". (2020), 66-76. https://doi.org/10.33462/jotaf.488195
APA ARSLAN KAYA H, MACİT M (2020). Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (OrthoborikAsit) İlavesinin Serum Lipid ve Protein Profili Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(1), 66 - 76. 10.33462/jotaf.488195
Chicago ARSLAN KAYA Hacer,MACİT Muhlis Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (OrthoborikAsit) İlavesinin Serum Lipid ve Protein Profili Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 17, no.1 (2020): 66 - 76. 10.33462/jotaf.488195
MLA ARSLAN KAYA Hacer,MACİT Muhlis Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (OrthoborikAsit) İlavesinin Serum Lipid ve Protein Profili Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.17, no.1, 2020, ss.66 - 76. 10.33462/jotaf.488195
AMA ARSLAN KAYA H,MACİT M Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (OrthoborikAsit) İlavesinin Serum Lipid ve Protein Profili Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2020; 17(1): 66 - 76. 10.33462/jotaf.488195
Vancouver ARSLAN KAYA H,MACİT M Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (OrthoborikAsit) İlavesinin Serum Lipid ve Protein Profili Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2020; 17(1): 66 - 76. 10.33462/jotaf.488195
IEEE ARSLAN KAYA H,MACİT M "Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (OrthoborikAsit) İlavesinin Serum Lipid ve Protein Profili Üzerine Etkisi." Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 17, ss.66 - 76, 2020. 10.33462/jotaf.488195
ISNAD ARSLAN KAYA, Hacer - MACİT, Muhlis. "Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (OrthoborikAsit) İlavesinin Serum Lipid ve Protein Profili Üzerine Etkisi". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 17/1 (2020), 66-76. https://doi.org/10.33462/jotaf.488195