Tavuk gübresindeki katı maddenin sudaki çözünürlüğüne asidik önişlemlerin etkileri
Bu çalışmada, taze tavuk gübresindeki katı maddenin sudaki çözünürlüğüne, termal, asidik kimyasal ve asidik termokimyasal önişlemlerin etkileri araştırılmıştır. Önişlemler, tavuk gübresinin kütlece %10'luk sulu karışımlarına, karışımdaki katı maddeye göre kütlece %10, %15 ve %20'si oranında H2SO4 eklenerek ve asit kullanmadan, oda sıcaklığında ve suyun normal kaynama sıcaklığında, bir ve iki saatlik sürelerde uygu-lanmıştır. Sudaki çözünme yüzdeleri, karışımlar cam pamuğundan süzüldükten sonra, cam pamuğu üstünde kalan katı madde üzerinden gravimetrik olarak saptanmıştır. Çalışma sonunda maksimum sudaki çözünürlük, %20 oranında H2SO4 eklenip, iki saat termokimyasal önişlem ile ve kütlece %40,93 olarak belirlenmiş ve asidik önişlemlerin tavuk gübresindeki katı maddenin sudaki çözünürlüğünü artırdığı sonucuna varılmıştır.
Fen > Mühendislik > Çevre Mühendisliği