Yıl: 2021 Cilt: 17 Sayı: 33 Sayfa Aralığı: 278 - 302 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.26466/opus.816491 İndeks Tarihi: 19-04-2021

Bireysel Yenilikçilik Sınıflandırması ve Öz Yeterlilik İlişkisi: Mutfak Çalışanlarında Bir Araştırma

Öz:
Kişisel doyumu gerçekleştirmiş müşterilerin odağında yiyecek-içecek işletmelerinden hedonik duygularıtatmin etmek, sunduğu yiyecek ve içeceklerden çok daha önemli hale gelmiştir. Bu nedenle yiyecek içecekişletmelerinde müşteri memnuniyetinin sağlanmasında sadece ürünler değil yenilikçi düşünce ve uygulamalar da büyük önem kazanmıştır. Rekabet avantajı elde etmek isteyen işletmelerin yenilikçi stratejiler geliştirmeleri kaçınılmazdır.Yenilik yapabilmek için bireysel olarak yenilik yeteneğine sahip olmak gereklidir. Çünkü yenilik yapma yeteneğine sahip çalışanlar, yenilikçi olmayan çalışanlara göredaha orijinal düşüncelere sahip, cesur, girişimci ve bağımsız kişilerdir. Yenilikçi kişiliğin, yeni ürünlerin arz edilmesi, yeni üretim tekniklerinden yararlanma, yeni müşteri ve pazarların elde edilmesi, yenihizmet yöntemlerinin bulunması gibi çeşitli konularda işletmeye yararlar sağlayabileceği bir gerçektir.Yenilikçi kişiliğe sahip olan çalışanlarda bulunan bir diğer özellik ise öz yeterliliktir. Öz yeterlilik; çalışanın ilgili alanda kendisinden beklenen davranışları gerçekleştirmek için sahip olduğu bilgi ve yeteneklerinin farkında olması ile bunları uygulama becerisidir. Öz yeterlilik; yenilikçi, öncü, sorgulayıcı, kuşkucu ve gelenekçi olarak sınıflandırılmaktadır. Yiyecek-içecek işletmelerinde öz yeterliliğin dışarıya yansıyan hallerinden birisi de yenilikçilik ve yenilikçiliğin eyleme dönüşmüş halidir.Bu çalışmada, Ankara,Bodrum ve Mersin illerindeki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinin mutfak departmanında çalışanlarda bireysel yenilikçilik ve öz yeterlilik arasındaki ilişki araştırılmıştır.
Anahtar Kelime:

The Relationship Between Individual Innovation Classification and Self-Efficiency: A Research in Kitchen Employees

Öz:
Satisfaction of hedonic emotions from food and beverage businesses has become more important than products in the focus of customers who have achieved personal satisfaction. Therefore, not only products but also innovative ideas and practices have gained great importance in ensuring customer satisfaction in food and beverage establishments. It is inevitable for enterprises that want to gain competitive advantage to develop innovative strategies.In order to innovate, it is necessary to have the ability to innovate individually. Because employees who have the ability to innovate are brave, entrepreneurial and independent people who have more original ideas than non-innovators. It is a fact that the innovative personality can provide benefits to the company in various subjects such as the supply of new products, the utilization of new production techniques, the acquisition of new customers and markets, the existence of new service methods.Self-efficacy is the form of innovative personality in the employee. Selfsufficiency: is aware of the knowledge and abilities of the employee to perform the behaviors expected from him in the related field and the ability to apply them. Self-sufficiency; innovative, pioneering, questioning, skeptical and traditionalist. One of the externally reflected states of self-efficacy in food and beverage establishments is innovation and the transformation of innovation into action. In this study, the relationship between individual innovation and self-efficacy was investigated in the kitchen department of 4- and 5- star hotels in Ankara, Bodrum and Mersin.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA guripek e, İnce C, eren s (2021). Bireysel Yenilikçilik Sınıflandırması ve Öz Yeterlilik İlişkisi: Mutfak Çalışanlarında Bir Araştırma. , 278 - 302. 10.26466/opus.816491
Chicago guripek ediz,İnce Cemal,eren serdar Bireysel Yenilikçilik Sınıflandırması ve Öz Yeterlilik İlişkisi: Mutfak Çalışanlarında Bir Araştırma. (2021): 278 - 302. 10.26466/opus.816491
MLA guripek ediz,İnce Cemal,eren serdar Bireysel Yenilikçilik Sınıflandırması ve Öz Yeterlilik İlişkisi: Mutfak Çalışanlarında Bir Araştırma. , 2021, ss.278 - 302. 10.26466/opus.816491
AMA guripek e,İnce C,eren s Bireysel Yenilikçilik Sınıflandırması ve Öz Yeterlilik İlişkisi: Mutfak Çalışanlarında Bir Araştırma. . 2021; 278 - 302. 10.26466/opus.816491
Vancouver guripek e,İnce C,eren s Bireysel Yenilikçilik Sınıflandırması ve Öz Yeterlilik İlişkisi: Mutfak Çalışanlarında Bir Araştırma. . 2021; 278 - 302. 10.26466/opus.816491
IEEE guripek e,İnce C,eren s "Bireysel Yenilikçilik Sınıflandırması ve Öz Yeterlilik İlişkisi: Mutfak Çalışanlarında Bir Araştırma." , ss.278 - 302, 2021. 10.26466/opus.816491
ISNAD guripek, ediz vd. "Bireysel Yenilikçilik Sınıflandırması ve Öz Yeterlilik İlişkisi: Mutfak Çalışanlarında Bir Araştırma". (2021), 278-302. https://doi.org/10.26466/opus.816491
APA guripek e, İnce C, eren s (2021). Bireysel Yenilikçilik Sınıflandırması ve Öz Yeterlilik İlişkisi: Mutfak Çalışanlarında Bir Araştırma. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 17(33), 278 - 302. 10.26466/opus.816491
Chicago guripek ediz,İnce Cemal,eren serdar Bireysel Yenilikçilik Sınıflandırması ve Öz Yeterlilik İlişkisi: Mutfak Çalışanlarında Bir Araştırma. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi 17, no.33 (2021): 278 - 302. 10.26466/opus.816491
MLA guripek ediz,İnce Cemal,eren serdar Bireysel Yenilikçilik Sınıflandırması ve Öz Yeterlilik İlişkisi: Mutfak Çalışanlarında Bir Araştırma. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, vol.17, no.33, 2021, ss.278 - 302. 10.26466/opus.816491
AMA guripek e,İnce C,eren s Bireysel Yenilikçilik Sınıflandırması ve Öz Yeterlilik İlişkisi: Mutfak Çalışanlarında Bir Araştırma. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi. 2021; 17(33): 278 - 302. 10.26466/opus.816491
Vancouver guripek e,İnce C,eren s Bireysel Yenilikçilik Sınıflandırması ve Öz Yeterlilik İlişkisi: Mutfak Çalışanlarında Bir Araştırma. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi. 2021; 17(33): 278 - 302. 10.26466/opus.816491
IEEE guripek e,İnce C,eren s "Bireysel Yenilikçilik Sınıflandırması ve Öz Yeterlilik İlişkisi: Mutfak Çalışanlarında Bir Araştırma." OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 17, ss.278 - 302, 2021. 10.26466/opus.816491
ISNAD guripek, ediz vd. "Bireysel Yenilikçilik Sınıflandırması ve Öz Yeterlilik İlişkisi: Mutfak Çalışanlarında Bir Araştırma". OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi 17/33 (2021), 278-302. https://doi.org/10.26466/opus.816491