Yıl: 2021 Cilt: 52 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 90 - 97 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 26-05-2021

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Pilot Süt Fabrikasına Gelen Çiğ Sütlerin Kalitesinin Belirlenmesi

Öz:
Bu araştırmada insan sağlığının korunması ve kaliteli ürünlerin elde edilebilmesine yönelik bir durum tespiti çalışmasıyapılmıştır. Bu amaçla, Atatürk Üniversitesi Süt Fabrikasına gelen çiğ süt örneklerinden farklı mevsimlerde (yaz, sonbahar, kış veilkbahar) 3 faklı üreticiden çiğ süt örnekleri alınmıştır. Bu örneklerde bazı fizikokimyasal analizler (kuru madde, yağ, kül, protein,yoğunluk, asitlik ve pH) ile mikrobiyolojik (somatik hücre sayısı, toplam aerobik mezofilik bakteri (TAMB), maya-küf, koliformgrubu bakteri ve Staphylococcus aureus (S. aureus)) analizler yapılmıştır. Süt örneklerinin kuru madde, kül (P<0.05) ve yağ(P<0.01) değerleri toplandıkları firmadan etkilenirken, protein, yoğunluk, pH ve asitlik değerlerinin etkilenmediği (P>0.05)belirlenmiştir. Mevsimin çiğ süt örneklerinin kuru madde, protein, yağ (P<0.05), kül ve pH (P<0.01) değerleri üzerinde önemlibir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan, mevsimin sadece yoğunluk üzerinde önemli bir etkiye sahip olmadığı(P>0.05) belirlenmiştir. TAMB, maya, küf sayılarının firmalara ve mevsimlere bağlı olarak önemli değişiklikler gösterdiği ortayakonulmuştur. Diğer taraftan, koliform bakteri sayılarının firmalardan ve mevsimlerden etkilenmediği (P>0.05), S. aureus sayılarıüzerinde sadece mevsimlerin önemli bir etkisinin olduğu (P<0.01) tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Determination of Quality of Raw Milk Collected from Atatürk University Agriculture Faculty Pilot Dairy Plant

Öz:
In this study, the quality of produced products have a great importance. For this purpose, raw milk samples is obtained from Atatürk University Dairy Plant for every four seasons separately (summer, autumn, winter, spring) to protect human health and produce quality products. Physical and chemical properties (dry matter, fat, ash, protein, specific gravity, acidity and pH) of raw milk samples and microbiological (somatic cell count, total aerobic mesophilic bacteria (TAMB), mould, yeast, coliform bacteria and Staphylococcus aureus (S. aureus)) properties were investigated. Dry matter, ash (P<0.05) and fat (P<0.01) values of raw milk samples were affected significantly by dairy farm, meanwhile protein, specific gravity, pH and acidity values were not affected (P>0.05). Seasons had a significant effect on dry matter, protein, fat (P<0.05), ash and pH (P<0.01) values of raw milk samples. But, seasons did not have a significant effect on only specific gravity and acidity values (P>0.05). TAMB, yeast, mould counts indicated significantly changes based on dairy farms and seasons. On the other hand, coliform bacteria was not affected (P>0.05) by dairy farms and seasons. S. aureus counts were affected statistically by only seasons (P<0.01).
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Şengül M, ÜRKEK B, GÜRBÜZ Z, Erkaya T, akgül h (2021). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Pilot Süt Fabrikasına Gelen Çiğ Sütlerin Kalitesinin Belirlenmesi. , 90 - 97.
Chicago Şengül Mustafa,ÜRKEK Bayram,GÜRBÜZ ZEYNEP,Erkaya Tuba,akgül halil ibrahim Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Pilot Süt Fabrikasına Gelen Çiğ Sütlerin Kalitesinin Belirlenmesi. (2021): 90 - 97.
MLA Şengül Mustafa,ÜRKEK Bayram,GÜRBÜZ ZEYNEP,Erkaya Tuba,akgül halil ibrahim Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Pilot Süt Fabrikasına Gelen Çiğ Sütlerin Kalitesinin Belirlenmesi. , 2021, ss.90 - 97.
AMA Şengül M,ÜRKEK B,GÜRBÜZ Z,Erkaya T,akgül h Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Pilot Süt Fabrikasına Gelen Çiğ Sütlerin Kalitesinin Belirlenmesi. . 2021; 90 - 97.
Vancouver Şengül M,ÜRKEK B,GÜRBÜZ Z,Erkaya T,akgül h Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Pilot Süt Fabrikasına Gelen Çiğ Sütlerin Kalitesinin Belirlenmesi. . 2021; 90 - 97.
IEEE Şengül M,ÜRKEK B,GÜRBÜZ Z,Erkaya T,akgül h "Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Pilot Süt Fabrikasına Gelen Çiğ Sütlerin Kalitesinin Belirlenmesi." , ss.90 - 97, 2021.
ISNAD Şengül, Mustafa vd. "Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Pilot Süt Fabrikasına Gelen Çiğ Sütlerin Kalitesinin Belirlenmesi". (2021), 90-97.
APA Şengül M, ÜRKEK B, GÜRBÜZ Z, Erkaya T, akgül h (2021). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Pilot Süt Fabrikasına Gelen Çiğ Sütlerin Kalitesinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 52(1), 90 - 97.
Chicago Şengül Mustafa,ÜRKEK Bayram,GÜRBÜZ ZEYNEP,Erkaya Tuba,akgül halil ibrahim Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Pilot Süt Fabrikasına Gelen Çiğ Sütlerin Kalitesinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 52, no.1 (2021): 90 - 97.
MLA Şengül Mustafa,ÜRKEK Bayram,GÜRBÜZ ZEYNEP,Erkaya Tuba,akgül halil ibrahim Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Pilot Süt Fabrikasına Gelen Çiğ Sütlerin Kalitesinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.52, no.1, 2021, ss.90 - 97.
AMA Şengül M,ÜRKEK B,GÜRBÜZ Z,Erkaya T,akgül h Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Pilot Süt Fabrikasına Gelen Çiğ Sütlerin Kalitesinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2021; 52(1): 90 - 97.
Vancouver Şengül M,ÜRKEK B,GÜRBÜZ Z,Erkaya T,akgül h Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Pilot Süt Fabrikasına Gelen Çiğ Sütlerin Kalitesinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2021; 52(1): 90 - 97.
IEEE Şengül M,ÜRKEK B,GÜRBÜZ Z,Erkaya T,akgül h "Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Pilot Süt Fabrikasına Gelen Çiğ Sütlerin Kalitesinin Belirlenmesi." Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 52, ss.90 - 97, 2021.
ISNAD Şengül, Mustafa vd. "Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Pilot Süt Fabrikasına Gelen Çiğ Sütlerin Kalitesinin Belirlenmesi". Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 52/1 (2021), 90-97.