Yıl: 2020 Cilt: 57 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 111 - 117 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.20289/zfdergi.609079 İndeks Tarihi: 31-05-2021

Edirne Ekolojik Koşullarında Mavi Taş Yoncası (Melilotus caeruleus (L.) Desr.)’nın Farklı Gelişme Dönemlerindeki Yem Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi

Öz:
Amaç: Bu çalışma, farklı gelişme dönemlerinin mavi taş yoncasının ot verimi vekalitesine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Materyal ve Metot: Edirne ili Hasanağa köyü çiftçi koşullarında 2016-2018 yıllarıarasında 2 yıl süreyle Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarakyürütülen araştırmada, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla BitkileriBölümü tarafından geliştirilen BG-3 mavi taş yoncası hattı materyal olarak kullanılmıştır.Ekim normu 3 kg/da olacak şekilde sıra arası 20 cm olan ve 5 m uzunlukta 8 sıradanoluşan parsellere sonbaharda kışlık ekim (birinci yıl 21.10.2016 tarihinde, ikinci yıl25.10.2017 tarihinde) yapılmıştır. Tomurcuklanma başlangıcı, % 50 çiçeklenme vemeyve bağlama dönemlerinde morfolojik gözlemler (bitki boyu, bitkide yaprak sayısı,yaprak uzunluğu, yaprakçık boyu ve eni ile yaprak/sap oranı) yapılarak yeşil ve kuru otverimleri ile bazı kalite özellikleri (ham protein oranı, asit deterjanda çözünmeyen lif venötr deterjanda çözünmeyen lif) belirlenmiştir.Bulgular: Farklı gelişme dönemlerinin bitki boyu, bitkide yaprak sayısı, yaprak/saporanı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, asit deterjanda çözünmeyen lifve nötr deterjanda çözünmeyen lif oranlarını etkilediği, yaprak uzunluğu, yaprakçık enive boyuna ise etkili olmadığı tespit edilmiştir.Sonuç: Mavi taş yoncasının farklı büyüme dönemlerinde yapılacak biçimle elde edilenyeşil ve kuru ot verimleri ile otun kalitesinde farklılıklar olduğu, yüksek ot verimi içinmeyve bağlama döneminde biçilebileceği belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Determination of Forage Yield and Quality of Blue Melilot (Melilotus caeruleus (L.) Desr.) at Different Growth Stages under Edirne Ecological Conditions *Bu makale, yüksek lisans tezinden özetlenmiştir.

Öz:
Objective: The aim of this research was to determine the effect of different growth stages on forage yield and some quality properties of blue melilot (Melilotus caeruleus (L.) Desr.). Material and Methods: This study was carried out in 2016-2018 on the farm land of Hasanaga village in Edirne, Turkey. The experiment was laid out in randomized complete parcel design with three replicates. Line was sown in plots of 8 rows, with a spacing of 20 cm and 5 m in length. The seeds were sown at a rate of 30 kg ha-1 on October 21, 2016 and October 25, 2017. At each year, a basal fertilizer containing N (45 kg ha-1) and P (52.5 kg ha-1) was incorporated into the soil at the time of land preparation. The some morphological characters (plant height, number of leaves per plant, leaf length, leaflet length, leaflet width, and leaf/stem ratio), green fodder yield, dry matter yield and some quality traits (crude protein ratio, acid detergent fiber and neutral detergent fiber ratios) were determined at budding , 50 % bloom and fruit development stages. Results: The plant height, number of leaves per plant, leaf/stem ratio, green fodder yield, dry matter yield, crude protein ratio, acid detergent fiber and neutral detergent fiber ratios were affected by growth stages. In Leaf length, leaflet length and width, not differences were found between different growth stages. Conclusion: Differences were determined between the growth stages in the blue melilot for forage yield and some forage quality properties. Green fodder and dry matter yields at fruit development stage was obtained to be higher than other growth stages.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Açıkgöz N, İlker E, Gökçöl A. 2004. Biyolojik araştırmaların bilgisayarda değerlendirilmeleri. Ege Üniv. TOTEM Yay. No. 2, İzmir, Türkiye.
  • Anonim. 2012. Nutritive value of commonly available feeds and fodders in India. Animal Nutrition Group, National Dairy Development Board, Anand-388 001, India.
  • Anonim. 2019. Chemical composition and nutritive value of feeds and fodders on dry matter Basis. http://14.139.158.230/web/DOC/ Chemical%20composition%20and %20nutritive%20value.pdf E.T: 23.04.2019.
  • Anwar A, Ansar M, Nadeem M, Ahmad G, Khan S, Hussain A. 2010. Performance of non-traditional winter legumes with oats for forage yield under rainfed conditions. Journal of Agric Res, 48: 171-179.
  • AOAC. 2007. Official methods of analysis. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC, USA.
  • Ates E. 2011. Determination of Forage yield and its components in blue melilot (Melilotus caerulea (L.) Desr.) grown in the western region of Turkey. Cuban J Agric Sci, 45: 299-302.
  • Ates E. 2015. Performance of four blue melilot (Melilotus caeruleus (L.) Desr.) lines grown at two locations in the Thrace region of Turkey. Range Mgmt & Agroforestry, 36: 122-127.
  • Ates E, Coskuntuna L, Tekeli AS. 2010. Plant growth stage effects on the yield, feeding value and some morphological characters of the fiddleneck (Phacelia tanacetifolia Benth.). Cuban J Agric Sci, 44: 425-428.
  • Ates E, Tekeli AS. 2007. Salinity tolerance of Persian clover (Trifolium resupinatum var. majus Boiss.) lines at germination and seedling stage. World J Agric Sci, 3: 71-79.
  • Ateş E. 2012. Mavi Taş Yoncası (Melilotus caerulea (L.) Desr.). Hasad Hayvancılık, 28: 50-51.
  • Badrzadeh M, Ghafarzadeh-namazi L. 2009. Trigonella caerulea (Fabaceae), an aromatic plant from Ardabil province, Iran. Iranian Journal of Botany, 15: 82-84.
  • Bhatta R, Shinde AK, Sankhyan SK, Verma DL. 2002. Nutrition of range goats in a shrubland of western India. Asian-Aust J Anim Sci, 15: 1719-1724.
  • Bozhanska T, Mihovski T, Naydenova G, Knotová D, Pelikán J. 2016. Comparative studies of annual legumes. Biotechnology in Animal Husbandry, 32: 311-320.
  • Çaçan E, Aydın A, Başbağ M. 2015. Bingöl Üniversitesi yerleşkesinde yer alan bazı baklagil yem bitkilerine ait kalite özelliklerinin belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Derg, 2: 105–111.
  • Dangi RS, Lagu MD, Choudhary LB, Ranjekar PK, Gupta VS. 2004. Assessment of genetic diversity in Trigonella foenum-graecum and Trigonella caerulea using ISSR and RAPD markers. BMC Plant Biology, 4: 13.
  • Değirmenci R, Avcıoğlu R. 2005. Bazı baklagil ve tahıl karışımlarının hasıl verimi ile silaj kalitesi üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir, Türkiye.
  • Demiroğlu G, Geren H, Avcıoğlu R. 2008. Farklı yonca (Medicago sativa L.) genotiplerinin Ege bölgesi koşullarına adaptasyonu. Ege Üniv Ziraat Fak Derg, 45: 1-10.
  • Dölarslan M, Gül E. 2017. Yarı kurak alanlarda bulunan Melilotus officinalis (L.) Desr. ve Melilotus alba Desr. (Fabaceae) taksonlarının fitojeomorfolojik özellikleri. Türk Tarım–Gıda Bilim ve Teknoloji Derg, 5: 607-613.
  • Dzyubenko NI, Dzyubenko EA. 2014. Trigonella caerulea (L) Ser.- Blue fenugreek, blue-white trigonella. http://www.agroatlas.ru/en/ content/related/ Trigonella_caerulea/ E.T: 25.01.2019.
  • Guerrero-Rodríguez JDD. 2006. Growth and nutritive value of lucerne (Medicago sativa L.) and White Melilot (Melilotus albus medik.) under saline conditions. PhD Thesis, The University of Adelaide; Australia.
  • Heuzé L, Tran G. 2015. Sour clover (M. indicus). https://www. feedipedia.org/node/273 E.T: 28.12.2018.
  • Howard MD, Cohen RDH, Kernan JA. 1991. Effects of ammonisation and supplementation with sweet clover hay on intake and digestibility of flax straw by sheep. Can J Anim Sci, 71: 599-602.
  • Hubbard DI. 2019. Essential and non-essential amino acids. www. dwaynehubbard.com E.T: 15.04.2019.
  • Kacar B. 1991. Çay ve çay topraklarının kimyasal analizleri, 1. Çay analizleri. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Çaykur Yayınları No: 14, Ankara, Türkiye.
  • Kaplan M. 2013. Yaygın fiğ (Vicia sativa L.) genotiplerinde hasat zamanlarının ot verim ve kalitesine etkisi. Erciyes Üniv Fen Bil Enst Derg, 29: 76-80.
  • Kavut YT, Geren H, Soya H, Avcıoğlu R, Kır B. 2014. Karışım oranı ve hasat zamanlarının bazı yıllık baklagil yembitkileri ile İtalyan çimi karışımlarının kışlık ara ürün performansına etkileri. Ege Üniv Ziraat Fak Derg, 51: 279-288.
  • Lamarck JBAPMde. 1797. Encyclopédie Méthodique. Botanique 4(1): 62.
  • Mohlenbrock RH. 2002. White sweet clover, Melilotus alba. http:// www.illinoiswildflowers.info/weeds/plants/wh_swclover.htm E.T: 22.04.2019.
  • Özyiğit Y, Bilgen M. 2006. Bazı baklagil yembitkilerinde farklı biçim dönemlerinin bazı kalite faktörleri üzerine etkisi. Akdeniz Üniv Ziraat Fak Derg, 19: 29-34.
  • Ru YJ, Fortune JA. 2000. Variation in nutritive value of plant parts of subterranean clover (Trifolium subterraneum L.). Austr J Exp Agric, 40: 397–403.
  • Soya H, Geren H, Avcıoğlu R. 2003. İtalyan çimi ve tüylü fiğ karışımlarında hasat zamanlarının verim ve bazı verim özelliklerine etkisi üzerinde araştırmalar. Ege Üniv. Bil. Araş. Projesi No: 2001- ZRF-010 Kesin Sonuç Raporu, s. 28.
  • Şılbır Y. 2009. Taşyoncası (Melilotus L.) (Eşek yoncası, kokulu yonca, koçboynuzu, tıbbi kokulu yonca). Yembitkileri, Baklagil Yem Bitkileri Cilt II, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, İzmir, Türkiye.
  • Tekeli AS, Avcıoğlu R, Ateş E. 2003. İran üçgülü (Trifolium resupinatum L.)’nde bazı morfolojik ve kimyasal özelliklerin zamana ve toprak üstü bimasına bağlı olarak değişimi. Tarım Bil Derg, 9:352-360.
  • TÜİK. 2018. Hayvansal Üretim İstatistikleri, 2018. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara, Türkiye.
  • Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis BA. 1991. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J Dairy Sci, 74: 3583-3597.
  • Vasilakoglou I, Dhima K. 2008. Forage yield and competition indices of berseem clover intercropped with barley. Agron J, 100: 182-190.
  • Yisehak K. 2008. Effect of seed proportions of rhodes grass (Chloris gayana) and white sweet clover (Melilotus alba) at sowing on agronomic characteristics and nutritional quality. Livestock Res Rural Develop, 20: 28.
  • Yolcu H, Daşçı M, Tan M. 2009. Farklı oranlarda ekilen yem bezelyesi+tahıl karışımlarının verim ve bazı özelliklerinin belirlenmesi. Türkiye 8. Tarla Bitkileri Kongresi (19-22 Ekim 2009, Hatay) Bildirileri, s. 846-849.
  • Zabala JM, Schrauf G, Baudracco J, Giavedoni J, Quaino O, Rush P. 2012. Selection for late flowering and greater number of basal branches increases the leaf dry matter yield in Melilotus albus Desr. Crop & Pasture Sci, 63: 370–376.
APA ATES E, Seren O (2020). Edirne Ekolojik Koşullarında Mavi Taş Yoncası (Melilotus caeruleus (L.) Desr.)’nın Farklı Gelişme Dönemlerindeki Yem Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. , 111 - 117. 10.20289/zfdergi.609079
Chicago ATES Ertan,Seren Osman Ahmet Edirne Ekolojik Koşullarında Mavi Taş Yoncası (Melilotus caeruleus (L.) Desr.)’nın Farklı Gelişme Dönemlerindeki Yem Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. (2020): 111 - 117. 10.20289/zfdergi.609079
MLA ATES Ertan,Seren Osman Ahmet Edirne Ekolojik Koşullarında Mavi Taş Yoncası (Melilotus caeruleus (L.) Desr.)’nın Farklı Gelişme Dönemlerindeki Yem Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. , 2020, ss.111 - 117. 10.20289/zfdergi.609079
AMA ATES E,Seren O Edirne Ekolojik Koşullarında Mavi Taş Yoncası (Melilotus caeruleus (L.) Desr.)’nın Farklı Gelişme Dönemlerindeki Yem Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. . 2020; 111 - 117. 10.20289/zfdergi.609079
Vancouver ATES E,Seren O Edirne Ekolojik Koşullarında Mavi Taş Yoncası (Melilotus caeruleus (L.) Desr.)’nın Farklı Gelişme Dönemlerindeki Yem Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. . 2020; 111 - 117. 10.20289/zfdergi.609079
IEEE ATES E,Seren O "Edirne Ekolojik Koşullarında Mavi Taş Yoncası (Melilotus caeruleus (L.) Desr.)’nın Farklı Gelişme Dönemlerindeki Yem Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi." , ss.111 - 117, 2020. 10.20289/zfdergi.609079
ISNAD ATES, Ertan - Seren, Osman Ahmet. "Edirne Ekolojik Koşullarında Mavi Taş Yoncası (Melilotus caeruleus (L.) Desr.)’nın Farklı Gelişme Dönemlerindeki Yem Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi". (2020), 111-117. https://doi.org/10.20289/zfdergi.609079
APA ATES E, Seren O (2020). Edirne Ekolojik Koşullarında Mavi Taş Yoncası (Melilotus caeruleus (L.) Desr.)’nın Farklı Gelişme Dönemlerindeki Yem Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57(1), 111 - 117. 10.20289/zfdergi.609079
Chicago ATES Ertan,Seren Osman Ahmet Edirne Ekolojik Koşullarında Mavi Taş Yoncası (Melilotus caeruleus (L.) Desr.)’nın Farklı Gelişme Dönemlerindeki Yem Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 57, no.1 (2020): 111 - 117. 10.20289/zfdergi.609079
MLA ATES Ertan,Seren Osman Ahmet Edirne Ekolojik Koşullarında Mavi Taş Yoncası (Melilotus caeruleus (L.) Desr.)’nın Farklı Gelişme Dönemlerindeki Yem Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.57, no.1, 2020, ss.111 - 117. 10.20289/zfdergi.609079
AMA ATES E,Seren O Edirne Ekolojik Koşullarında Mavi Taş Yoncası (Melilotus caeruleus (L.) Desr.)’nın Farklı Gelişme Dönemlerindeki Yem Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2020; 57(1): 111 - 117. 10.20289/zfdergi.609079
Vancouver ATES E,Seren O Edirne Ekolojik Koşullarında Mavi Taş Yoncası (Melilotus caeruleus (L.) Desr.)’nın Farklı Gelişme Dönemlerindeki Yem Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2020; 57(1): 111 - 117. 10.20289/zfdergi.609079
IEEE ATES E,Seren O "Edirne Ekolojik Koşullarında Mavi Taş Yoncası (Melilotus caeruleus (L.) Desr.)’nın Farklı Gelişme Dönemlerindeki Yem Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57, ss.111 - 117, 2020. 10.20289/zfdergi.609079
ISNAD ATES, Ertan - Seren, Osman Ahmet. "Edirne Ekolojik Koşullarında Mavi Taş Yoncası (Melilotus caeruleus (L.) Desr.)’nın Farklı Gelişme Dönemlerindeki Yem Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 57/1 (2020), 111-117. https://doi.org/10.20289/zfdergi.609079