Yıl: 2021 Cilt: 26 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 63 - 74 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.37908/mkutbd.787660 İndeks Tarihi: 12-05-2021

Armut işletmelerinin teknik özellikleri: Antalya ili Korkuteli ilçesi örneği

Öz:
Amaç: Bu çalışmada, Antalya ili Korkuteli ilçesinde armutüretim faaliyeti yapan tarım işletmelerinin bu üründekullandıkları girdi ve kültürel işlemlerinin belirlenmesiamaçlanmıştır.Yöntem ve Bulgular: Araştırma kapsamında birincilveriler yüz yüze anket yöntemiyle 96 adet armutişletmesinden elde edilmiştir. Araştırma verileri 2018üretim dönemine aittir. Çalışmada üreticilerin armutüretimine ilişkin bilgileri, yetiştirdikleri çeşitler, ağaçsayıları, uyguladıkları kültürel işlemler, girdi kullanımı veen fazla etkilendiği hastalık ve zararlılar tespit edilmiştir.İşletmeler armut alanına göre gruplandırılmıştır. Eldeedilen bulgular çapraz tablolar ile verilmiştir. Görüşülen üreticilerin bitkisel üretimde deneyiminin 27.75 yıl,armut üretiminde deneyimi ise 22.93 yıldır. Üreticilerinyarıdan fazlası (%52.21’i) armut yetiştiriciliği konusundabilgi düzeylerinin yüksel seviyede bildirmiştir. Çiftçilerinönemli bir kısmı (%74.04’ü) armut yetiştiriciliğindenmemnun olmadıklarını ifade etmiştir. Çalışmanınyapıldığı bölgede üreticilerin tamamına yakını (%93.75’i)klasik yetiştiricilik sistemi uygulamaktadır. Araştırmabölgesinde görüşülen işletmelerin armut alanının%48.56’sını Korkuteli Karyağdı çeşidi, %28.13’ünü iseMargarit çeşidi oluşturduğu belirlenmiştir. En önemlihastalığın ateş yanıklığı, en önemli zararlının armutpsillidi olduğu saptanmıştır. Görüşülen işletmelerinarmut üretiminde dekar başına ortalama 45.71 kg azot,35.46 kg fosfor ve 10.04 kg potasyum kullandıklarıhesaplanmıştır. Bunun yanı sıra armut üretimindekullanılan dekara ortalama fungusit miktarı 1182.26 gr,insektisit miktarı 403.90 gr ve herbisit miktarı ise 166.73gr olarak hesap edilmiştir.Genel Yorum: Bölgede ele alınan üreticilerin armutüretiminde deneyim sürelerinin ve bilgi düzeylerininyüksek olduğu saptanmıştır. Buna karşın memnuniyetdüzeyleri düşük ifade edilmiştir. Bunun nedenleri yıllaritibariyle girdi unsurlarının fiyatlarındaki yükselmeler veürün fiyatının oynaklığı olarak ifade edilir. Girdi kullanımıdüzeylerinde yüksek miktarlar söz konusudur. Bu açıdanüreticiler girdi kullanımı, zamanı, miktarı, uygulama şekligibi konularda daha fazla bilinçlendirilmelidir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Armut üretiminin tekniközellikleri ilgili çalışmalar oldukça sınırlı olması buçalışmanın özgünlüğünü arttırmaktadır. İlgiliaraştırmacılara çiftçilerin çeşitli teknik uygulamalarısunulmuştur. Bu açıdan armut üretiminde teknikyapıdaki iyileştirmelerin hangi noktalarda olmasıgerektiğinin üzerinde de düşünce sağlayacaktır.
Anahtar Kelime:

Technical characteristics of pear-growing farms: A case of Korkuteli district of Antalya province

Öz:
Aims: In this study, it was aimed to determine the input and cultural processes used by agricultural enterprises engaged in pear production in Antalya province Korkuteli district. Methods and Results: Within the scope of the research, primary data were obtained from 96 pear farms by face to face questionnaire method. The research data belonged to the 2018 production period. In the study, the knowledge of the producers on pear production, the varieties they grow, the number of trees, the cultural processes they applied, the use of inputs and the diseases and pests that were most affected were determined. The farms were grouped by pear area. The obtained findings were given in cross tables. The interviewed producers had 27.75 years of experience in agriculture and 22.93 years of experience in pear production. More than half of the producers (52.21%) reported a high level of knowledge on pear cultivation. A significant portion of the farmers (74.04%) stated that they are not satisfied with pear cultivation. In the region where the study was conducted, almost all of the producers (93.75%) were applying the classical breeding system. It was determined that 48.56% of the pear area of the farmers interviewed in the research area was Korkuteli Karyağdı variety and 28.13% Margarite variety. It was determined that the most important disease was fire blight, and the most important pest was pear psyllid. It was calculated that the interviewed enterprises used 45.71 kg of nitrogen, 35.46 kg of phosphorus and 10.04 kg of potassium per decare in pear production. In addition, the average amount of fungicide per decare used in pear production was 1182.26 g, insecticide amount 403.90 g and herbicide amount was calculated as 166.73 g. Conclusions: It was determined that the producers in the region have a high level of experience and knowledge in pear production. On the other hand, satisfaction levels were expressed low. The reasons for this were the increases in the prices of input elements over the years and the volatility of the product price. There were high amounts of input usage levels. In this respect, producers should be made more conscious about input usage, time, amount and application method. Significance and Impact of the Study: The limited studies on the technical characteristics of pear production increase the originality of this study. Various technical applications of farmers have been presented to the relevant researchers. In this respect, it will also provide an idea about where the improvements in technical structure should be in pear production.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Davis PH (1972) Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol. 4. Edinburgh, Edinburgh University Press, pp. 135–136, 162–163.
  • Erbaşlar Ö (2014) Bursa İli Armut Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Gürel S (2013) Bursa Yöresinde Armut Plantasyonlarında Görülen Mikro Besin Elementleri (Fe, Zn ve B) Noksanlıklarının Teşhisi ve Giderilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
  • MAREM 60 (2014) Armut Yetiştiriciliği Yayını. MAREM, I. Baskı, Isparta.
  • MEGEP (2009) Bahçecilik, Armut Yetiştiriciliği. Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi Yayınları, 24-26s, 36 s, Ankara.
  • Özçağıran R, Ünal A, Özeker E, İsfendiyaroğlu M (2004) Ilıman İklim Meyve Türleri. Yumuşak Çekirdekli Meyveler 2, 200.
  • Yamane T (2001) Basic Sampling Methods. Translators: A. Esin, M.A. Bakır, C. Aydın, E.Gürbüzsel, Publishing of Literatür, No: 53, İstanbul.
APA KART F, Gül M (2021). Armut işletmelerinin teknik özellikleri: Antalya ili Korkuteli ilçesi örneği. , 63 - 74. 10.37908/mkutbd.787660
Chicago KART FİDAN MERVE,Gül Mevlüt Armut işletmelerinin teknik özellikleri: Antalya ili Korkuteli ilçesi örneği. (2021): 63 - 74. 10.37908/mkutbd.787660
MLA KART FİDAN MERVE,Gül Mevlüt Armut işletmelerinin teknik özellikleri: Antalya ili Korkuteli ilçesi örneği. , 2021, ss.63 - 74. 10.37908/mkutbd.787660
AMA KART F,Gül M Armut işletmelerinin teknik özellikleri: Antalya ili Korkuteli ilçesi örneği. . 2021; 63 - 74. 10.37908/mkutbd.787660
Vancouver KART F,Gül M Armut işletmelerinin teknik özellikleri: Antalya ili Korkuteli ilçesi örneği. . 2021; 63 - 74. 10.37908/mkutbd.787660
IEEE KART F,Gül M "Armut işletmelerinin teknik özellikleri: Antalya ili Korkuteli ilçesi örneği." , ss.63 - 74, 2021. 10.37908/mkutbd.787660
ISNAD KART, FİDAN MERVE - Gül, Mevlüt. "Armut işletmelerinin teknik özellikleri: Antalya ili Korkuteli ilçesi örneği". (2021), 63-74. https://doi.org/10.37908/mkutbd.787660
APA KART F, Gül M (2021). Armut işletmelerinin teknik özellikleri: Antalya ili Korkuteli ilçesi örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi tarım bilimleri dergisi (online), 26(1), 63 - 74. 10.37908/mkutbd.787660
Chicago KART FİDAN MERVE,Gül Mevlüt Armut işletmelerinin teknik özellikleri: Antalya ili Korkuteli ilçesi örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi tarım bilimleri dergisi (online) 26, no.1 (2021): 63 - 74. 10.37908/mkutbd.787660
MLA KART FİDAN MERVE,Gül Mevlüt Armut işletmelerinin teknik özellikleri: Antalya ili Korkuteli ilçesi örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi tarım bilimleri dergisi (online), vol.26, no.1, 2021, ss.63 - 74. 10.37908/mkutbd.787660
AMA KART F,Gül M Armut işletmelerinin teknik özellikleri: Antalya ili Korkuteli ilçesi örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi tarım bilimleri dergisi (online). 2021; 26(1): 63 - 74. 10.37908/mkutbd.787660
Vancouver KART F,Gül M Armut işletmelerinin teknik özellikleri: Antalya ili Korkuteli ilçesi örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi tarım bilimleri dergisi (online). 2021; 26(1): 63 - 74. 10.37908/mkutbd.787660
IEEE KART F,Gül M "Armut işletmelerinin teknik özellikleri: Antalya ili Korkuteli ilçesi örneği." Mustafa Kemal Üniversitesi tarım bilimleri dergisi (online), 26, ss.63 - 74, 2021. 10.37908/mkutbd.787660
ISNAD KART, FİDAN MERVE - Gül, Mevlüt. "Armut işletmelerinin teknik özellikleri: Antalya ili Korkuteli ilçesi örneği". Mustafa Kemal Üniversitesi tarım bilimleri dergisi (online) 26/1 (2021), 63-74. https://doi.org/10.37908/mkutbd.787660