Yıl: 2020 Cilt: 8 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 2523 - 2540 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21325/jotags.2020.725 İndeks Tarihi: 13-05-2021

Aşçılık Meslek Etiği İlkelerinin Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma

Öz:
Bu araştırmada aşçılık mesleğini icra eden kişilerin mesleki etik konusundaki görüşlerini derinlemesine incelemek ve keşfedici bir yaklaşımla aşçılık mesleğine ilişkin etik ilkeleri belirlemek amaçlanmaktadır. Bu araştırma nitel bir desen ile tasarlanmış olup katılımcılar ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve veriler içerik analizi ile incelenmiştir. Ayrıca araştırmada amaçlı örnekleme yöntemi çerçevesinde ölçüt örneklemesi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında on üç aşçı ile görüşülmüştür. Bulgular aşçılık meslek etiği yapısının üç ana kategori ile yirmi iki alt kategoriden oluştuğunu göstermektedir. Araştırmaya katılan kadın aşçıların mesleki etik kavramını cinsiyet eşitliği, fırsat eşitliği, adil olmak ve mobbing yapmamak gibi ifadelerletanımladıkları ortaya çıkan önemli bir sonuç olmuştur. Ayrıca aşçılık mesleğine ilişkin açıkça tanımlanmış yirmi iki etik ilkenin belirlendiği çalışmada bu etik ilkelerin uygulanması ve yaygınlaştırılmasına yönelik öneriler sunulmuştur.
Anahtar Kelime:

(A Qualitative Research to Determine the Principles of Chefs’ Professional Ethics)

Öz:
In this study, it is aimed to examine in depth the opinions of the people who perform the cooking profession on professional ethics and to determine the ethical principles of the chef (cook) profession with an exploratory approach. This research was designed with a qualitative design, semi-structured interviews were conducted with the participants and content analysis used for the data analyses. In addition, criterion sampling was used within the framework of purposeful sampling method. Thirteen chefs were interviewed within the scope of the research. The findings show that the chefs professional ethics structure consists of three main categories and twenty-two sub-categories. The results of the study revealed that the female participants in the study defined the concept of professional ethics with expressions such as gender equality, equal opportunity, being fair and not doing mobbing. In addition, this study determined twenty-two clearly defined ethical principles related to the cooking profession, suggestions for the implementation and dissemination of these ethical principles were discussed.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Appelbaum, P. S. (1997). A theory of ethics for forensic psychiatry. Journal of the American Academy of Psychiatry and the Law Online, 25(3), 233–247. https://doi.org/http://jaapl.org/content/jaapl/25/3/233.full.pdf
  • Aydın, İ. (2016). Yönetsel mesleki ve örgütsel etik. (6. Baskı). Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Badiou, A. (2001). Ethics: An essay on the understanding of evil. Verso.
  • Banks, S., & Gallagher, A. (2008). Ethics in professional life. virtues for health and social care. Red Globe Press.
  • Beauchamp, T. L., & Bowie, N. E. (2009). Ethical theory and business (8th Editio). Pearson/Prentice Hall.
  • De George, R. T. (1999). Business ethics (5th editio). Prentice-Hall.
  • Denzin, N. K., & Mettlin, C. J. (1968). Incomplete professionalization: The case of pharmacy. Social Forces, 46(3), 375–381. https://doi.org/10.2307/2574885
  • Eren, R., & Aydin, A. (2020). Perceptions and attitudes of culinary students towards food and beverage industry in Turkey. Journal of Culinary Science & Technology, 18(5), 371–395. https://doi.org/10.1080/15428052.2019.1640155
  • Felkins, P. K., Chakiris, B. J., & Chakiris, K. N. (1993). Change management: A model for effective organizational performance. Quality Resources.
  • Frankel, M. S. (1989). Professional codes: Why, how, and with what impact? Journal of Business Ethics, 8(2–3), 109–115. https://doi.org/10.1007/BF00382575
  • Gbadamosi, G. (2004). Academic ethics: What has morality, culture and administration got to do with its measurement? Management Decision, 42(9), 1145–1161. https://doi.org/10.1108/00251740410565172
  • Greene, J. D. (2004). Public administration in the new century: A concise introduction (1st editio). Wadsworth Publishing.
  • Gursoy, D., & Swanger, N. (2004). An Industry-Driven model of hospitality curriculum for programs housed in accredited colleges of business. Journal of Hospitality & Tourism Education, 16(4), 13–20. https://doi.org/10.1080/10963758.2004.10696804
  • Hitt, W. D. (1990). Ethics and leadership: Putting Theory into Practices. Battelle Press.
  • İnal, K. (1996). Sosyalist etik. Gelecek Dergisi, 1(3), 43.
  • Kincaid, C. S., Baloglu, S., & Corsun, D. (2008). Modeling ethics: The impact of management actions on restaurant workers’ ethical optimism. International Journal of Hospitality Management, 27(3), 470–477. https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2007.10.009
  • Ladinsky, J. (1971). Professions and the public interest: where does pharmacy fit? American Journal of Pharmacy and the Sciences Supporting Public Health., 143(1), 24–31.
  • Lamberton, L., & Minor, L. (2014). Human relations: Strategies for success (5th baskı). McGraw-Hill.
  • Miles, M. B., & Huberman, A. M. (1994). Qualitative data analysis: An expanded sourcebook. Sage Publications Inc.
  • Moore, G., & Grandy, G. (2017). Bringing morality back in. Journal of Management Inquiry, 26(2), 146–164. https://doi.org/10.1177/1056492616670754
  • Nelson, A. A., & Dopson, L. (2001). Future of hotel education: Required skills and knowledge for graduates of U.S. hospitality programs beyond the year 2000 - Part One. Journal of Hospitality & Tourism Education, 13(5), 58– 67. https://doi.org/10.1080/10963758.2001.10696715
  • Örselli, E. (2015). Yönetsel etik değerler: Kavramsal bir analiz. B. Dilmaç & H. H. Bircan (Eds.), Değerler Bilançosu | Mavi Kitap (Felsefe,Sosyoloji,Kamu,Eğitim). Çizgi Kitabevi.
  • Özgener, Ş. (2020). İş ahlakının temelleri: Yönetsel bir yaklaşım (5. Baskı). Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Özkanlı, O., Özer, A., & Uçuk, C. (2016). Ethics in gastronomy and culinary arts field. Global Journal on Humanites & Social Sciences, 3, 382–386.
  • Özlem, D. (2010). Etik-ahlak felsefesi. Notos Kitap Yayınevi.
  • Passalacqua, N. V., & Pilloud, M. A. (2018). The Need for Professional Ethics. Içinde Ethics and Professionalism in Forensic Anthropology (ss. 7–16). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-812065-1.00002-6
  • Pieper, A. (2012). Etiğe giriş, V. Atayman & G. Sezer, (Eds.). Ayrıntı Yayınları.
  • Russell, M. J. (2014). Teaching civility to undergraduate nursing students using a virtue ethics-based curriculum. Journal of Nursing Education, 53(6), 313–319. https://doi.org/10.3928/01484834-20140512-03
  • Sherwin, D. S. (1983). The ethical roots of the business system. Harvard Business review, 61(6), 183-192. https://doi.org/https://hbr.org/1983/11/the-ethical-roots-of-the-business-system
  • Sinnicks, M. (2014). Practices, governance, and politics: Applying MacIntyre’s ethics to business. Business Ethics Quarterly, 24(2), 229–249. https://doi.org/10.5840/beq20145299
  • Sökmen, A., & Tarakçıoğlu, S. (2013). Mesleki etik. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Solomon, R. C., & Hanson, K. R. (1983). Above the bottom line: An ıntroduction to business ethics. Harcourt Brace Jovanovich.
  • Swanton, C. (2007). Can hume be read as a virtue ethicist? Hume Studies, 33(1), 91–113. https://doi.org/10.1353/hms.2011.0234
  • United Nations World Tourism Organization. (1999). Global code of ethics. http://ethics.unwto.org/content/globalcode- ethics-tourism
  • Velasquez, M. G. (2011). Business ethics: Concepts and cases (5th Editio). Prentice Hall.
  • Vesilind, P. A. (1988). Rules, ethics and morals in engineering education. Engineering Education, 78(5), 289–293.
  • Vyakarnam, S., Bailey, A., Myers, A., & Burnett, D. (1997). Towards an understanding of ethical behaviour in small firms. Journal of Business Ethics, 16, 1625–1636. https://doi.org/10.1023/A:1022452502299
  • Whitton, H. (2001). Implementing effective ethics standards in government and the civil service. Transparency International, 2. https://doi.org/https://www.oecd.org/mena/governance/35521740.pdf
  • Yıldırım, A., & Şimşek, H. (1999). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Seçkin yayıncılık.
APA EREN R (2020). Aşçılık Meslek Etiği İlkelerinin Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma. , 2523 - 2540. 10.21325/jotags.2020.725
Chicago EREN Ramazan Aşçılık Meslek Etiği İlkelerinin Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma. (2020): 2523 - 2540. 10.21325/jotags.2020.725
MLA EREN Ramazan Aşçılık Meslek Etiği İlkelerinin Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma. , 2020, ss.2523 - 2540. 10.21325/jotags.2020.725
AMA EREN R Aşçılık Meslek Etiği İlkelerinin Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma. . 2020; 2523 - 2540. 10.21325/jotags.2020.725
Vancouver EREN R Aşçılık Meslek Etiği İlkelerinin Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma. . 2020; 2523 - 2540. 10.21325/jotags.2020.725
IEEE EREN R "Aşçılık Meslek Etiği İlkelerinin Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma." , ss.2523 - 2540, 2020. 10.21325/jotags.2020.725
ISNAD EREN, Ramazan. "Aşçılık Meslek Etiği İlkelerinin Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma". (2020), 2523-2540. https://doi.org/10.21325/jotags.2020.725
APA EREN R (2020). Aşçılık Meslek Etiği İlkelerinin Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(4), 2523 - 2540. 10.21325/jotags.2020.725
Chicago EREN Ramazan Aşçılık Meslek Etiği İlkelerinin Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 8, no.4 (2020): 2523 - 2540. 10.21325/jotags.2020.725
MLA EREN Ramazan Aşçılık Meslek Etiği İlkelerinin Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.8, no.4, 2020, ss.2523 - 2540. 10.21325/jotags.2020.725
AMA EREN R Aşçılık Meslek Etiği İlkelerinin Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2020; 8(4): 2523 - 2540. 10.21325/jotags.2020.725
Vancouver EREN R Aşçılık Meslek Etiği İlkelerinin Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2020; 8(4): 2523 - 2540. 10.21325/jotags.2020.725
IEEE EREN R "Aşçılık Meslek Etiği İlkelerinin Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8, ss.2523 - 2540, 2020. 10.21325/jotags.2020.725
ISNAD EREN, Ramazan. "Aşçılık Meslek Etiği İlkelerinin Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 8/4 (2020), 2523-2540. https://doi.org/10.21325/jotags.2020.725