Yıl: 2020 Cilt: 4 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 3949 - 3963 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.26677/TR1010.2020.600 İndeks Tarihi: 27-06-2021

X, Y ve Z Kuşağı Tüketicilerin Kahve Dükkanlarını Tercih Etme Alışkanlıklarının İncelenmesi

Öz:
Kamusal mekan olma özelliği taşıyan kahve dükkanları tüketicilerin farklı yönlerden elde edebileceği deneyimler sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı kahve dükkanlarını tercih eden X, Y ve Z kuşağı tüketicilerintüketimalışkanlıklarınıortayaçıkarmaktır.Buamaççerçevesindenitelaraştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılarak on üç katılımcıyla yarı yapılandırılmış sorular ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler sonucunda beş başlık altında bulgular toplanmıştır. Bunlar; katılımcıların, kahve dükkanlarını tercih etme alışkanlıkları, marka tercihleri, hizmet beklentileri, önem verdikleri fiziki unsurlar ve satın aldıkları ürünler olarak belirlenmiştir. Bulgular sonucunda X kuşağı katılımcıların diğer kuşaklara göre daha az kahve dükkanlarına gittikleri, standardı yakalayan markaların daha çok tercih edildiği, X kuşağının masaya servisi, Z kuşağının self-servisi ve Y kuşağının her iki servis türünü de tercih ettiği anlaşılmaktadır. X kuşağı daha rahat, Y kuşağı daha modern ve Z kuşağı ise daha özgün ortamları tercih etmektedir. X kuşağı filtre ve Türk kahvesi gibi daha geleneksel kahveleri, Y kuşağı V60, sifon, chemex ve cold brew gibi daha yenilikçi ve modern yöntemlerle hazırlanmış kahveleri ve Z kuşağı ise farklı şurup, özüt, çikolata ve kremalar ile hazırlanmış kahveleri tercih etmektedir.
Anahtar Kelime:

Investigation of X, Y and Z Generation Consumers Habits of Choosing Coffee Shops

Öz:
Coffee shops, which are public spaces, provide experiences that consumers can provide in different ways. The purpose of this study is to reveal the consumption habits of consumers, who prefer X, Y, and Z generation, who prefer coffee shops. For this purpose, interviews were conducted with thirteen participants with semi-structured questions using the interview technique, which is one of the qualitative research methods. As a result of the interviews, findings were collected under five headings. These; The habits of the participants to choose coffee shops, brand preferences, service expectations, the physical elements they care about and the products they buy are determined. As a result of the findings, it is understood that the participants of the X generation go to less coffee shops than the other generations, the brands that meet the standard are more preferred, the X generation service to the table, the Z generation self-service and the Y generation prefer both service types. Generation X is more comfortable, Generation Y is more modern and Generation Z prefers more original environments. They prefer more traditional coffees such as X belt filter and Turkish coffee, coffees prepared with more innovative and modern methods such as Y generation V60, siphon, chemex and cold brew, and Z generation coffees prepared with different syrups, extracts, chocolates and creams.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA BAYINDIR M, BAYINDIR B, Önçel S (2020). X, Y ve Z Kuşağı Tüketicilerin Kahve Dükkanlarını Tercih Etme Alışkanlıklarının İncelenmesi. , 3949 - 3963. 10.26677/TR1010.2020.600
Chicago BAYINDIR Mehmet Selman,BAYINDIR Bahar,Önçel Sibel X, Y ve Z Kuşağı Tüketicilerin Kahve Dükkanlarını Tercih Etme Alışkanlıklarının İncelenmesi. (2020): 3949 - 3963. 10.26677/TR1010.2020.600
MLA BAYINDIR Mehmet Selman,BAYINDIR Bahar,Önçel Sibel X, Y ve Z Kuşağı Tüketicilerin Kahve Dükkanlarını Tercih Etme Alışkanlıklarının İncelenmesi. , 2020, ss.3949 - 3963. 10.26677/TR1010.2020.600
AMA BAYINDIR M,BAYINDIR B,Önçel S X, Y ve Z Kuşağı Tüketicilerin Kahve Dükkanlarını Tercih Etme Alışkanlıklarının İncelenmesi. . 2020; 3949 - 3963. 10.26677/TR1010.2020.600
Vancouver BAYINDIR M,BAYINDIR B,Önçel S X, Y ve Z Kuşağı Tüketicilerin Kahve Dükkanlarını Tercih Etme Alışkanlıklarının İncelenmesi. . 2020; 3949 - 3963. 10.26677/TR1010.2020.600
IEEE BAYINDIR M,BAYINDIR B,Önçel S "X, Y ve Z Kuşağı Tüketicilerin Kahve Dükkanlarını Tercih Etme Alışkanlıklarının İncelenmesi." , ss.3949 - 3963, 2020. 10.26677/TR1010.2020.600
ISNAD BAYINDIR, Mehmet Selman vd. "X, Y ve Z Kuşağı Tüketicilerin Kahve Dükkanlarını Tercih Etme Alışkanlıklarının İncelenmesi". (2020), 3949-3963. https://doi.org/10.26677/TR1010.2020.600
APA BAYINDIR M, BAYINDIR B, Önçel S (2020). X, Y ve Z Kuşağı Tüketicilerin Kahve Dükkanlarını Tercih Etme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(4), 3949 - 3963. 10.26677/TR1010.2020.600
Chicago BAYINDIR Mehmet Selman,BAYINDIR Bahar,Önçel Sibel X, Y ve Z Kuşağı Tüketicilerin Kahve Dükkanlarını Tercih Etme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi 4, no.4 (2020): 3949 - 3963. 10.26677/TR1010.2020.600
MLA BAYINDIR Mehmet Selman,BAYINDIR Bahar,Önçel Sibel X, Y ve Z Kuşağı Tüketicilerin Kahve Dükkanlarını Tercih Etme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, vol.4, no.4, 2020, ss.3949 - 3963. 10.26677/TR1010.2020.600
AMA BAYINDIR M,BAYINDIR B,Önçel S X, Y ve Z Kuşağı Tüketicilerin Kahve Dükkanlarını Tercih Etme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi. 2020; 4(4): 3949 - 3963. 10.26677/TR1010.2020.600
Vancouver BAYINDIR M,BAYINDIR B,Önçel S X, Y ve Z Kuşağı Tüketicilerin Kahve Dükkanlarını Tercih Etme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi. 2020; 4(4): 3949 - 3963. 10.26677/TR1010.2020.600
IEEE BAYINDIR M,BAYINDIR B,Önçel S "X, Y ve Z Kuşağı Tüketicilerin Kahve Dükkanlarını Tercih Etme Alışkanlıklarının İncelenmesi." Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4, ss.3949 - 3963, 2020. 10.26677/TR1010.2020.600
ISNAD BAYINDIR, Mehmet Selman vd. "X, Y ve Z Kuşağı Tüketicilerin Kahve Dükkanlarını Tercih Etme Alışkanlıklarının İncelenmesi". Türk Turizm Araştırmaları Dergisi 4/4 (2020), 3949-3963. https://doi.org/10.26677/TR1010.2020.600