Yıl: 2020 Cilt: 17 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 304 - 317 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.33462/jotaf.667489 İndeks Tarihi: 10-06-2021

Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine GammaIşınlamanın Etkisi

Öz:
Isıl işlem görmüş sucuk teknolojik açıdan daha verimli bir ürün olmasına karşın tüketici tarafından pek de tercih edilmemektedir. Ülkemizde, tüketici tarafından tercih edilen fermente sucuk ise ne yazık ki mikrobiyal kalite bakımından zayıf bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Fermente sucuğun lezzetini olumsuz etkilemeden mikrobiyal açıdan daha güvenli hale getirilmesi önemli bir konudur. Bu amaçla araştırmamızda gama ışınlama kullanarak daha hızlı ve daha kaliteli ürünler elde edilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda, tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilmiş 10 farklı markaya ait fermente sucuk örneklerinin mikrobiyal ve kimyasal özellikleri üzerine gamma ışınlamanın (0, 2, 4 ve 6 kGy) etkisi araştırılmıştır. Fermente sucuk örnekleri Escherichia coli, Staphylococcus aureus, laktik asit bakterisi (LAB), sporlu bakteri sayısı, maya-küf sayısı, pH değeri, % protein içeriği, Hunter Lab renk değerleri ve yağ asitleri bileşimi bakımından incelenmiştir. Mikrobiyolojik analiz sonuçlarına göre; E. coli ve S. aureus tespit edilen örneklerde 4 kGy’lik ışınlama işlemi patojen mikroorganizmaların tamamını inhibe etmeye yetmiştir. 6 kGy’lik ışınlama işlemi laktik asit bakterileri üzerinde %93, maya-küf tespit edilen örneklerde ise yaklaşık %90’lık azalma sağlamıştır. 4 kGy’lik bir ışınlama ile maksimum seviyede E. coli inhibisyonu sağlanmıştır. Işınlama işleminin mikroorganizmalar üzerine genel etkisi incelendiğinde patojen bakterilerin inhibisyonu laktik asit bakterileri ve maya-küflere göre daha düşük dozlarda gerçekleşmiştir. Işınlama işleminin örneklerin kimyasal özellikleri üzerine etkisi incelendiğinde ise sucuk tekstüründe önemli bir değişme gözlenmezken, 6 kGy' lik ışınlamanın örneklerin yağ asitleri kompozisyonunda istatiksel olarak önemli (p<0.05) değişmelere neden olduğu görülmüştür. Bu değişim ise, C14:1 trans, C16:1 trans, C17:1 trans ve C18:1 trans yağ oluşumu sonucunda trans yağ miktarındaki artışı ile açıklanabilir.
Anahtar Kelime:

Effect of Gamma Irradiation on Physicochemical and Microbiological Quality of Fermented Sausages

Öz:
Heat treated sausages are not in demand by consumer although production of there are technologically moreefficient. In our country, fermented sausage preferred by consumers is unfortunately a weak product in terms ofmicrobial quality. It is an important issue to make fermented sausage safe from microbial aspect without adverselyaffecting its flavor. In our study, we aimed on obtaining faster and better quality products by using gammairradiation. In this context, the effect of gamma irradiation (0, 2, 4 and 6 kGy) on the microbial and chemical properties of fermented sausage samples belonging to 10 different brands selected according to random samplingmethod was investigated. Fermented sausage samples were analyzed in terms of Escherichia coli, Staphylococcusaureus, lactic acid bacteria (LAB), spore bacteria and yeast-mold count, pH value, % protein content, Hunter Labcolor values and fatty acids composition. According to results of microbiological analysis; irradiation of 4 kGywere inhibited all pathogenic microorganisms (E.coli and S.aureus). Irradiation of 6 kGy provided to reduction oflactic acid bacteria and yeast-mold count .respectively 93% and 90% in samples. A maximum level in E. coli ofinhibition was achieved by irradiation of 4 kGy. When effect of irradiation on microorganisms was examined, theinhibition of pathogenic bacteria was been lower dose than lactic acid bacteria and yeast molds. When the effectof irradiation on the chemical properties of samples was examined, irradiation of 6 kGy was found to causestatistically significant (p<0.05) changes in the fatty acid composition of samples but, no significant change wasobserved in the other properties of fermented sausage samples. This change can be explained by the increase intrans fatty acid as a result of formation of C14: 1 trans, C16: 1 trans, C17: 1 trans and C18: 1 trans fatty acid.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KAYNARCA G, Gumus T (2020). Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine GammaIşınlamanın Etkisi. , 304 - 317. 10.33462/jotaf.667489
Chicago KAYNARCA Gülce Bedis,Gumus Tuncay Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine GammaIşınlamanın Etkisi. (2020): 304 - 317. 10.33462/jotaf.667489
MLA KAYNARCA Gülce Bedis,Gumus Tuncay Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine GammaIşınlamanın Etkisi. , 2020, ss.304 - 317. 10.33462/jotaf.667489
AMA KAYNARCA G,Gumus T Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine GammaIşınlamanın Etkisi. . 2020; 304 - 317. 10.33462/jotaf.667489
Vancouver KAYNARCA G,Gumus T Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine GammaIşınlamanın Etkisi. . 2020; 304 - 317. 10.33462/jotaf.667489
IEEE KAYNARCA G,Gumus T "Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine GammaIşınlamanın Etkisi." , ss.304 - 317, 2020. 10.33462/jotaf.667489
ISNAD KAYNARCA, Gülce Bedis - Gumus, Tuncay. "Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine GammaIşınlamanın Etkisi". (2020), 304-317. https://doi.org/10.33462/jotaf.667489
APA KAYNARCA G, Gumus T (2020). Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine GammaIşınlamanın Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(3), 304 - 317. 10.33462/jotaf.667489
Chicago KAYNARCA Gülce Bedis,Gumus Tuncay Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine GammaIşınlamanın Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 17, no.3 (2020): 304 - 317. 10.33462/jotaf.667489
MLA KAYNARCA Gülce Bedis,Gumus Tuncay Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine GammaIşınlamanın Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.17, no.3, 2020, ss.304 - 317. 10.33462/jotaf.667489
AMA KAYNARCA G,Gumus T Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine GammaIşınlamanın Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2020; 17(3): 304 - 317. 10.33462/jotaf.667489
Vancouver KAYNARCA G,Gumus T Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine GammaIşınlamanın Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2020; 17(3): 304 - 317. 10.33462/jotaf.667489
IEEE KAYNARCA G,Gumus T "Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine GammaIşınlamanın Etkisi." Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 17, ss.304 - 317, 2020. 10.33462/jotaf.667489
ISNAD KAYNARCA, Gülce Bedis - Gumus, Tuncay. "Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine GammaIşınlamanın Etkisi". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 17/3 (2020), 304-317. https://doi.org/10.33462/jotaf.667489