Yıl: 2020 Cilt: 8 Sayı: 11 Sayfa Aralığı: 2348 - 2354 Metin Dili: İngilizce DOI: 10.24925/turjaf.v8i11.2348-2354.3505 İndeks Tarihi: 15-06-2021

Organic Agriculture in Turkey

Öz:
Turkey as well as in the developing world science, technology and the changing rural developmentand manufacturing approach accordingly with industry, has changed the shape of the realization ofagricultural activities. As a result of new production methods, environmental and human healthdeteriorated and scientists have turned to organic agriculture. Organic farming practices, whichstarted in the 1980s in our country, have improved significantly with the publication of the organicfarming regulation in 1994 and the regulation was last regulated in 2018. Our country with conditionsfavourable for organic agriculture in terms of soil and water resources, climate, variety of products,this study was prepared in order to see how organic agriculture has progressed over the years and atwhat stage it is today. In 1990, 8 organic products were produced in Turkey with 313 farmers in anarea of 1,037 ha. According to the latest data 73,563 farmers have grown 2,371,612 tons of organicproducts in 626,885 ha organic agriculture area. In addition, the organic product range produced wasincreased to 213. When we look at the export situation, it is seen that the total export amount is111,690,675 tons and a significant amount of this export amount is 41.633,896 tons of wheat andwheat products. Looking at the import data, it is known that the total import amount is 175,865,85tons and the most imported product is soybeans (non-seed) (99,446 tons). Although a significantincrease in organic agriculture production has been observed compared to previous years, it isanticipated that this increase may increase even further considering Turkey's agricultural potential.
Anahtar Kelime:

Türkiye’de Organik Tarım

Öz:
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişen bilim, teknoloji ve sanayi ile buna bağlı olarak değişen kırsal kalkınma ve üretim anlayışı, tarımsal faaliyetlerin gerçekleşme şeklini değiştirmiştir. Yeni üretim metotları sonucu çevre ve insan sağlığı bozulmuş ve gelinen noktada bilim insanları organik tarıma yönelmiştir. Ülkemizde 1980’li yıllarda başlayan organik tarım uygulamaları, 1994 yılında organik tarım yönetmeliğinin yayınlanmasıyla önemli ölçüde gelişme göstermiş ve yönetmelik son olarak 2018 yılında düzenlenmiştir. Ülkemiz toprak ve su kaynakları, iklimi, ürün çeşitliliği bakımından organik tarıma elverişli koşullara sahip olması dolayısıyla organik tarımın yıllar içerisinde nasıl bir ilerleme gösterdiğini ve bugün ne aşamada olduğunu görebilmek amacıyla bu çalışma hazırlanmıştır. Türkiye’ de 1990 yılında 1.037 ha alanda 313 çiftçi ile 8 organik ürün üretilmiştir. Son verilere göre 73.563 çiftçi 626.885 ha organik tarım alanında 2.371.612 ton organik ürün yetiştirmiştir. Ayrıca üretimi yapılan organik ürün çeşidi de 213’e çıkarılmıştır. İhracat durumuna bakıldığında toplam ihracat miktarının 111.690.675 ton olduğu ve bu ihracat miktarının önemli bir miktarını 41.633.896 tonla buğday ve buğday ürünlerinin oluşturduğu görülmektedir. İthalat verilerine bakıldığında ise toplam ithalat miktarının 175.865,85 ton olduğu ve en çok ithal edilen ürünün ise soya fasulyesi (tohumluk olmayan) (99.446 ton) olduğu bilinmektedir. Geçmiş yıllara göre organik tarım üretiminde önemli bir artış gözlense de Türkiye’nin tarım potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda bu artışın daha da artabileceği öngörülmektedir.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA tıraşcı s, Erdogan U, AKSAKAL V (2020). Organic Agriculture in Turkey. , 2348 - 2354. 10.24925/turjaf.v8i11.2348-2354.3505
Chicago tıraşcı serpil,Erdogan Ummugulsum,AKSAKAL VECIHI Organic Agriculture in Turkey. (2020): 2348 - 2354. 10.24925/turjaf.v8i11.2348-2354.3505
MLA tıraşcı serpil,Erdogan Ummugulsum,AKSAKAL VECIHI Organic Agriculture in Turkey. , 2020, ss.2348 - 2354. 10.24925/turjaf.v8i11.2348-2354.3505
AMA tıraşcı s,Erdogan U,AKSAKAL V Organic Agriculture in Turkey. . 2020; 2348 - 2354. 10.24925/turjaf.v8i11.2348-2354.3505
Vancouver tıraşcı s,Erdogan U,AKSAKAL V Organic Agriculture in Turkey. . 2020; 2348 - 2354. 10.24925/turjaf.v8i11.2348-2354.3505
IEEE tıraşcı s,Erdogan U,AKSAKAL V "Organic Agriculture in Turkey." , ss.2348 - 2354, 2020. 10.24925/turjaf.v8i11.2348-2354.3505
ISNAD tıraşcı, serpil vd. "Organic Agriculture in Turkey". (2020), 2348-2354. https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i11.2348-2354.3505
APA tıraşcı s, Erdogan U, AKSAKAL V (2020). Organic Agriculture in Turkey. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8(11), 2348 - 2354. 10.24925/turjaf.v8i11.2348-2354.3505
Chicago tıraşcı serpil,Erdogan Ummugulsum,AKSAKAL VECIHI Organic Agriculture in Turkey. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 8, no.11 (2020): 2348 - 2354. 10.24925/turjaf.v8i11.2348-2354.3505
MLA tıraşcı serpil,Erdogan Ummugulsum,AKSAKAL VECIHI Organic Agriculture in Turkey. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.8, no.11, 2020, ss.2348 - 2354. 10.24925/turjaf.v8i11.2348-2354.3505
AMA tıraşcı s,Erdogan U,AKSAKAL V Organic Agriculture in Turkey. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2020; 8(11): 2348 - 2354. 10.24925/turjaf.v8i11.2348-2354.3505
Vancouver tıraşcı s,Erdogan U,AKSAKAL V Organic Agriculture in Turkey. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2020; 8(11): 2348 - 2354. 10.24925/turjaf.v8i11.2348-2354.3505
IEEE tıraşcı s,Erdogan U,AKSAKAL V "Organic Agriculture in Turkey." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8, ss.2348 - 2354, 2020. 10.24925/turjaf.v8i11.2348-2354.3505
ISNAD tıraşcı, serpil vd. "Organic Agriculture in Turkey". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 8/11 (2020), 2348-2354. https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i11.2348-2354.3505