Yıl: 2021 Cilt: 4 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 134 - 141 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yatırıma En Uygun Restoran Alanlarının CBS ile Belirlenmesi, Tunceli Örneği

Öz:
Coğrafi Bilgi Sistemleri, konuma bağlı öznitelik verilerini kullanarak grafik veyagrafik olmayan verileri toplayıp, farklı analiz yöntemleri ile işleyerek ilgiliye istediğibilgiyi sunan bir bilgi sistemidir. Bu sistem nokta, çizgi ya da poligon tabanlı nesneleroluşturularak yapılır. CBS ‘nin, nokta, çizgi ya da poligon tabanlı nesnelerin analizedilmeleri AHP (Analitik Hiyerarşi Yöntemi), TOPSİS veya Proximity (Buffer) yaniyakınlık uzaklık analizi vb. yöntemler doğrultusunda yapılmaktadır. Proximity(Buffer) analizi, coğrafi detayların çevresinde belirli uzaklıklarda yeni alan detaylar(tampon bölgeler) oluşturup söz konusu tamponlar içindeki detayları belirlemeişlemidir. Tamponlar içinde kalan coğrafi detaylar üzerinde istenilen sorgulamalaryapılabilir. Yakınlık analizi, özellikle konuma dayalı uygulamalarda, etkileşim alanıbelirleme gibi uygulamalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Çalışma alanı, Tunceli ili bazlımerkez toplam 8 mahallede gerçekleşmiştir. İl merkezi toplam 8 mahalledenoluştuğundan tamamı çalışma içerisine alınmıştır. Hedef, coğrafi bilgi sistemlerindenyararlanarak yatırıma en uygun restoran kurulabilecek en uygun noktaların tespitedilmesidir. Bu bağlamda Tunceli il verileri imar sınırları içerisinde yola cephesi olanparseller seçilip, imar adası 3000 ile 15000 m2 olacak adalarda çalışma yapılmıştır.Eğitim kurumlarına 150 m, sağlık kurumlarına en çok 400 m, mevcut restoranlara en az150 m etkisinde uzakta olacak şekilde tüm katmanlar belirlenmiştir. Buffer analizi ileyakınlı uzaklık parametreleri doğrultusunda işletmecilerin iş yapabilecek, müşterilerinihtiyaçlarına cevap verebilecek yerleri tespit edilmeye çalışıldı. Bu tip restoran, işmerkezi alışveriş merkezi, ticari, konut ticari uygun alanların belirlenmesinde kolaylıksağlayacaktır. Buna göre ArcMap yardımıyla katmanlar oluşturulmuş, bununsonucunda restoran kurulabilecek en uygun noktalar daireler şeklinde tampon bölgeleroluşturularak kartografik harita üretilmiştir.
Anahtar Kelime: CBS

Determining the Most Suitable Restaurant Areas for Investment by GIS, The case of Tunceli

Öz:
Geographic Information Systems is an information system that collects graphical or nongraphical data using location-dependent attribute data, processes them with different analysis methods and provides the information they want. This system is made by creating point, line or polygon based objects. GIS’s point, line or polygon analysis of based objects AHP (Analytical Hierarchy Method), TOPSIS or Proximity (Buffer) ie proximity distance analysis and so on. It is done according to methods Proximity (Buffer) analysis creates new field details (buffer zones) at certain distances around the geographical details andIt is the process of determining the details inside. Geographical details inside the buffers. Requests can be made on it. Proximity analysis, especially location based applications, in applications such as determining interaction area is used. Study area, Tunceli-based center in total 8 neighborhoodsh as been realized. Since the city center consists of 8 neighborhoods, all of them were included in the study. The target is the most suitable investment by using geographic information systems. It is the determination of the most suitable places to establish a restaurant. In this context, Tunceli provincial data parcels within the zoning boundaries was selected and work was carried out on islands with development island between 3000 and 15000 m2 . Education institutions 150 m, health institutions at most 400 m, existing restaurants at least. All layers were determined at a distance of 150 m from the effect. With the buffer analysis, in line with the proximity and distance parameters, the locations of the operators that can work and meet the needs of their customers were tried to be determined. This type of restaurant, business center, shopping center, commercial, residential commercial areas will make it easier to determine suitable areas. According to this layers are created with the help of ArcMap, resulting in the most suitable cartographic map by creating buffer zones in the form of dots circles produced.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • [1] Huisman O., de By RA. Principles of geographic information systems, An Introductory Textbook (4th Edition), 2009; ITC, Enschede, The Netherlands.
  • [2] Değerliyurt M., Çabuk SN. Defining the geography by geographical informatıon systems, January, 2015.
  • [3] Fazal S. GIS Basics, New Age International (P) Ltd., Publishers, New Delhi, 2008.
  • [4] Yomralıoğlu T. Coğrafi Bilgi Sistemleri Temel Kavramlar ve Uygulamalar (3. Baskı), 2005; Akademi Kitabevi, Trabzon
  • [5] Gül S., Taşkaya S. ARCGIS yazılımı ile kıyı bilgi sistemi sayısallaştırma uygulaması, Gökova Örneği, Uluslararası Doğu Anadolu Fen Mühendislik ve Tasarım Dergisi 2009; 1(1). 29-48.
  • [6] Erdoğan BB. Coğrafi bilgi sistemleri ile katı atık düzenli depolama tesisi yer seçimi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek lisans Tezi, s:85, 2019.
  • [7] Ulutaş N., Tanrıverdi A. MapInfo yazılımı ile tematik haritaların üretilmesi Konya ili örneği. Uluslararası Doğu Anadolu Fen Mühendislik ve Tasarım Dergisi 2019; 1(1): 49-65.
  • [8]Url-1:http://www.esri.com/what-isgis/overview#overview_panel (Erişim:15.09.2014)
  • [9] Url-2:https://tr.wikipedia.org/wiki/Tunceli_(il)
  • [10]Url-3:https://www.nufusu.com/merkeztunceli-mahalleleri-nufusu, 2019.
  • [11]Url- 4: https://www.google.com.tr/maps/search/tunceli+m ahalleleri/@39.09954,39.5280043,14z Türkiye İstatistik Kurumu, 2019.
APA TAŞKAYA S, ULUTAŞ N (2021). Yatırıma En Uygun Restoran Alanlarının CBS ile Belirlenmesi, Tunceli Örneği. , 134 - 141.
Chicago TAŞKAYA Selim,ULUTAŞ NESLİŞAH Yatırıma En Uygun Restoran Alanlarının CBS ile Belirlenmesi, Tunceli Örneği. (2021): 134 - 141.
MLA TAŞKAYA Selim,ULUTAŞ NESLİŞAH Yatırıma En Uygun Restoran Alanlarının CBS ile Belirlenmesi, Tunceli Örneği. , 2021, ss.134 - 141.
AMA TAŞKAYA S,ULUTAŞ N Yatırıma En Uygun Restoran Alanlarının CBS ile Belirlenmesi, Tunceli Örneği. . 2021; 134 - 141.
Vancouver TAŞKAYA S,ULUTAŞ N Yatırıma En Uygun Restoran Alanlarının CBS ile Belirlenmesi, Tunceli Örneği. . 2021; 134 - 141.
IEEE TAŞKAYA S,ULUTAŞ N "Yatırıma En Uygun Restoran Alanlarının CBS ile Belirlenmesi, Tunceli Örneği." , ss.134 - 141, 2021.
ISNAD TAŞKAYA, Selim - ULUTAŞ, NESLİŞAH. "Yatırıma En Uygun Restoran Alanlarının CBS ile Belirlenmesi, Tunceli Örneği". (2021), 134-141.
APA TAŞKAYA S, ULUTAŞ N (2021). Yatırıma En Uygun Restoran Alanlarının CBS ile Belirlenmesi, Tunceli Örneği. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Online), 4(2), 134 - 141.
Chicago TAŞKAYA Selim,ULUTAŞ NESLİŞAH Yatırıma En Uygun Restoran Alanlarının CBS ile Belirlenmesi, Tunceli Örneği. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Online) 4, no.2 (2021): 134 - 141.
MLA TAŞKAYA Selim,ULUTAŞ NESLİŞAH Yatırıma En Uygun Restoran Alanlarının CBS ile Belirlenmesi, Tunceli Örneği. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Online), vol.4, no.2, 2021, ss.134 - 141.
AMA TAŞKAYA S,ULUTAŞ N Yatırıma En Uygun Restoran Alanlarının CBS ile Belirlenmesi, Tunceli Örneği. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Online). 2021; 4(2): 134 - 141.
Vancouver TAŞKAYA S,ULUTAŞ N Yatırıma En Uygun Restoran Alanlarının CBS ile Belirlenmesi, Tunceli Örneği. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Online). 2021; 4(2): 134 - 141.
IEEE TAŞKAYA S,ULUTAŞ N "Yatırıma En Uygun Restoran Alanlarının CBS ile Belirlenmesi, Tunceli Örneği." Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Online), 4, ss.134 - 141, 2021.
ISNAD TAŞKAYA, Selim - ULUTAŞ, NESLİŞAH. "Yatırıma En Uygun Restoran Alanlarının CBS ile Belirlenmesi, Tunceli Örneği". Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Online) 4/2 (2021), 134-141.