Yıl: 2021 Cilt: 16 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 34 - 54 Metin Dili: İngilizce DOI: 10.17153/oguiibf.541398 İndeks Tarihi: 31-08-2021

Evaluation of the Cluster Components for Apiculture Products and Honey in the Black Sea Region of Turkey

Öz:
Honey and other apicultural products have made a considerable progress in both production levels and value added in Turkey. We evaluated a clustering formation for the honey and apicultural products sector in the Black Sea Region of Turkey to develop a more efficient market framework. In our cluster, there is one center and three poles of the cluster: Beekeepers and exchange market in the center, supply providers, service providers and institutional support are in the poles. The central component of the cluster is the small family enterprises, which constitutes a significant part of the producers in the Black Sea Region. The other central part of the cluster; exchange market is expected to promote efficient price formation. The stakeholders of the supply providers are the input providers and food processing and by-product companies. The second pole of the cluster is composed of financial institutions and services, marketing services and tourism sector. Institutional support mechanisms are the last pole of the cluster and composed of public and private support.
Anahtar Kelime:

Karadeniz Bölgesi’nde Arıcılık Ürünleri ve Bal için Küme Bileşenlerinin Değerlendirilmesi

Öz:
Türkiye’de bal ve diğer arıcılık ürünleri sektörü son yıl- larda gerek üretim düzeyi gerekse meydana getirdikleri katma değer itibariyle önemli gelişmeler kaydetmekte- dir. Bu çalışmada Karadeniz Bölgesi için bal ve arıcılık ürünleri üretimine yönelik olarak daha etkin işleyen bir piyasa yapısı için bir kümelenme modeli değerlendiril- miştir. Küme, biri merkezi, üçü tamamlayıcı dört kısım- dan oluşmaktadır. Stratejinin merkezi bileşenini Karade- niz Bölgesindeki üreticilerin önemli bir kısmını oluşturan küçük aile işletmeleri ile bal ve arıcılık ürünleri için etkin fiyat oluşumunu sağlayacağı düşünülen değişim piyasası oluşturmaktadır. Kümenin ilk kutbu olan arz sağlayıcılar arasında girdi sağlayıcıları ile ürünleri işleyici ve arıcılık yan ürünleri üreten firmalar yer almaktadır. İkinci ku- tupta finansmana ve pazarlamaya dönük hizmet sağlayı- cıları ile turizm sektörü yer alırken, kümenin son kut- bunu, kamu ve özel sektörün teknolojik ve finansal des- teğiyle oluşacak kurumsal destek mekanizmaları oluş- turmaktadır.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alsaç, Filiz (2010), Bölgesel Gelişme Aracı Olarak Kümelenme Yaklaşımı ve Türkiye için Kümelenme Destek Modeli Önerisi, Uzmanlık Tezi, Ankara: T. C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı.
  • Bayramoğlu, Turgut; Ari, Yılmaz Onur; Durmaz, Atakan (2016), “Bölgesel Kalkınmada Kümelenme Yaklaşımı; Bayburt İli’ndeki Arıcılık Sektörü üzerine Bir Uygulama”, Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, Vol. 6 No. 3: 903-916.
  • Bozkurtoğlu Sercan (2013), “Kümelenme Modeli ve Türkiye'deki Kümelenme Çalışmaları”. http://www.izto.org.tr/portals/0/bilgi%20bankası/projeveraporlar/kumelenme/kumelenmemodeli.pdf. (Accessed: 15.05.2018).
  • Büke, Atakan; Gökdemir, F. Kübra (2010), “Günümüz Kapitalist Tarımında Küçük Meta Üretimi Toprak Mülkiyeti İlişkisi”, (Ed. Sonay Bayramoğlu Özuğurlu) Toprak Mülkiyeti Sempozyum Bildirileri, Ankara: Memleket Yayınları: 188- 203.
  • Centonze, Arthur L. (2010), “Transitional Cluster Development: A Case Study From the New York Wine Industry”, Economic Development Quarterly, Vol. 24 No. 3: 251-260.
  • Ceyhan, Vedat; Emir, Murat (2016), Türkiye Arıcılığının Mevcut Durumu, Sorunları ve Geleceği, Samsun: Erol Ofset.
  • Combes, Pierre-Philippe; Overman, Henry G. (2004), “The Spatial Distribution of Economic Activities in the European Union”. (Ed. J. Vernon Henderson and Jacques-François Thisse), Handbook of Regional and Urban Economics Volume 4: Cities and Geography. Elsevier: 2845-2909.
  • Çaşkurlu, Sibel (2012), “Türk Tarımının Üçüncü Gıda Rejimine Eklemlenme Süreci”, Mülkiye Dergisi, Vol. 36 No. 3: 61-100.
  • Čiegis, Remigijus; Pareigis, Rimantas; Burgis, Darius (2011), “Analysis of New Economic Geography and W. Cristaller Central Place Theory”, Human Resources-The Main Factor of Regional Development, No.5: 77-83.
  • Davidson, Neil; Ouane, Fayelle; Phillpotts, Christine; Thelwell, Aduke; Tung, Eric (2009), “Microeconomics of Competitiveness: The South African Wine Cluster”, https://www.isc.hbs.edu/resources/courses/moc-course-atharvard/Documents/pdf/student-projects/SouthAfrica_Wine_2009.pdf, (Accessed: 10.05.2020).
  • DOKAP (2016), DOKAP Bölgesi Arıcılığının Geliştirilmesi Projesi Sonuç Raporu, Ankara: DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı.
  • DOKAP (2020), https://www.dokap.gov.tr/projeler/yesil-yol-projesi/1/Detay, (Accessed: 21.05.2020) Edleman, Paul R. (2006), “Farm Characteristics of Contract Specialty Grain Producers”, Journal of Sustainable Agriculture, Vol. 29 No. 1: 95-117.
  • Eng, Irne (1999) “Agglomeration and the Local State: The Tobacco Economy of Yunnan China”, Transactions of the Institute of British Geographers, Vol. 24 No. 3: 315-329.
  • European Comission (2008), Towards World-Class Clusters in the European Union: Implementing the Broad-based Innovation Strategy, Communication from the Commission to the Council, the European Parliament, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions, COM(2008) 352 Final, 17 October, Brussels: European Comission.
  • Friedmann, Harriet (2005), “From Colonialism to Green Capitalism: Social Movements and Emergence of Food Regimes”. (Ed. Frederick H. Buttel and Philip McMichael), New Directions in the Sociology of Global Development (Research in Rural Sociology and Development Volume 11). Amsterdam: Elsevier JAI: 227-264.
  • Fujita, Masahisa (2007), “The Development of Regional Integration in East Asia: From the Viewpoint of Spatial Economics”, Review of Urban & Regional Development, Vol. 19 No. 1: 2-20.
  • Gálvez-Nogales, Eva (2010), “Agro-based Clusters in Developing Countries: Staying Competitive in a Globalized Economy”, Agricultural Management, Marketing and Finance Occasional Paper No. 25, Rome: FAO.
  • Gangopahdyay, Partha (2014), “Can There Be Rural Development From Agglomeration Externalities and Household Efficiencies?: Lessons From a Field Study in India”, The Journal of Developing Areas, Vol. 48 No. 3: 47-63.
  • Gap Organik (2016), “Küme Projesi”, http://www.gaporganik.org/tr/kumeProjesi (Accessed: 20.05.2018).
  • Giuliani, Elisa; Bell, Martin (2005), “The micro-determinants of meso-level learning and innovation: evidence from a Chilean wine cluster”, Research Policy, Vol. 34 No.1 : 47-68.
  • Gruber, Stefan; Soci, Anna (2010), “Agglomeration, Agriculture, and the Perspective of the Periphery”, Spatial Economic Analysis, Vol. 5 No. 1: 43-72.
  • GTHB (2018), Destekleme Bülteni 2018, Ankara: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı.
  • Gültekin, Sadettin (2011), “Küreselleşme Çağında Dış Tı̇carette Rekabet İçin Kümelenme Stratejı̇sı̇: Türkı̇ye’nı̇n Tarım Kümelenmesı̇Gerekliliği”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, No. 22: 29-40.
  • Güngör, Ersin; Ayhan, Akif Burak (2016), “Bartın Yöresi Orman Kaynaklarının Bal Üretim Potansiyeli ve Ekonomik Değeri”, Türkiye Ormancılık Dergisi, Vol. 17 No. 1: 108-116. Industrial Property Code, 2016, Art. 34.
  • Kalaycı, Elif (2011), “An Explaratory Investigation of Rural Clusters in Turkey”, Atılım Sosyal Bilimler Dergisi, Vol. 1 No. 1: 117-132.
  • Kekeçoğlu, Meral; Gürcan, E. Kemal; Soysal, M. İhsan (2007), “Türkiye Arı Yetiştiriciliğinin Bal Üretimi Bakımından Durumu”, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, Vol. 4 No. 2: 227-236.
  • Kloosterman, C. Robert; Boschma, Ron A. (2005), “Further Learning from Clusters”, (Ed. Ron Boschma and Robert Kloosterman), Learning from Clusters: A Critical Assesment from an Economic-Geographical Perspective, Dordrecht: Springer: 391-405.
  • Krugman, Paul (1999), “The Role of Geography in Development”, International Regional Science Review, Vol. 22 No. 2: 142-161.
  • Liu, Ping; Koziol, Waldemar (2011), “The Experience of International Agricultural Clusters and Enlightens for China”, https://www.researchgate.net/publication/267268736_The_Experience_of_International_Agricultural_Clusters_and_ Enlightens_for_China_The_Experience_of_International_Agricultural_Clusters_and_Enlightens_for_China/link/54492 9630cf2f6388080e200/download, (Accessed: 17.05.2020).
  • McMichael, Philip (2009), “A Food Regime Genealogy”, The Journal of Peasant Studies, Vol. 36 No. 1: 139-169.
  • Merdan, Kurtuluş (2018), “Yerel Kalkınmada Gümüşhane İli Arıcılık Sektörünün Kümelenme Yaklaşımı ile Değerlendirilmesi”, Journal of Social and Humanities Sciences Research, Vol. 5 No. 25: 1936-1947.
  • Nipe, Andrew; York, Anna; Hogan, Dennis; Faull, Jonathan; Baki, Yasser (2010), “The South Australian Wine Cluster: Microeconmics of Competitiveness”, https://www.isc.hbs.edu/resources/courses/moc-course-atharvard/Documents/pdf/student-projects/South_Australia_Wine_2010.pdf, (Accessed: 11.05.2020).
  • Oyan, Oğuz (2013), “Tarımda IMF-DB Gözetiminde 2000'li Yıllar”, (Ed. Necdet Oral), Türkiye Tarımının Ekonomi Politiği 1923-2013, Ankara: Nota Bene Yayınları: 111-131.
  • Özçelik, Ahmet; Turan, Ahmet; Tanrıvermiş, Harun (1999), Türkiye’de Tarımın Pazara Entegrasyonunda Sözleşmeli Tarım ve Bu Modelin Sürdürülebilir Kaynak Kullanımı ile Gelir Üzerine Etkileri, Proje Raporu No. 1999-2, Ankara: T.C. Tarım Bakanlığı Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü.
  • Özuğurlu, Metin (2011), Küçük Köylülüğe Sermaye Kapanı, Ankara: Nota Bene Yayınları.
  • Parfitt, Julian; Barthel, Mark; Macnaughton, Sarah (2010), “Food Waste within Food Supply Chains: Quantification and Potential for Change to 2050”, Philosophical Transactions of the Royal Society B, No. 365: 3065-3081.
  • Porter, Michael E. (1990), “The Competitive Advantage of Nations”, Harvard Business Review, No. 68: 73-93.
  • Porter, Michael E. (1998), “Clusters and the New Economics of Competition”. Harvard Business Review, No.76: 77- 90.
  • Redding, Stephen J. (2010), “The Empirics of New Economic Geography”, Journal of Regional Science, Vol. 50 No. 1: 297-311.
  • Şenses, Fikret (2013), Neoliberal Küreselleşme ve Kalkınma: Seçme Yazılar, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Tavoletti, Ernesto; te Velde, Robin (2008), “Cutting Porter’s Last Diamond: Competitive and Comparative (Dis)advantages in the Dutch Flower Cluster”, Transition Studies Review, Vo. 15. No.2: 303-319.
  • TKDK (2016). Arıcılık Sektör Toplantısı Sonuç Raporu. Ankara: TKDK.
  • Tunalı Çalışkan, Elif; Kaya, Ayten Ayşen (2018), “Yeni Ekonomik Coğrafya Ekosistemi ve Akış Diyagramları”, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, No. 644: 77-100.
  • Tunçel, Harun (1992), “Türkiye’de (1966-1986 Yılları Arasında) Arıcılığa Genel Bir Bakış”, Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi No.1: 97-126
  • Ulukan, Umut (2009), Türkiye Tarımında Yapısal Dönüşüm ve Sözleşmeli Çiftçilik: Bursa Örneği, İstanbul: Sosyal Araştırmalar Vakfı.
  • Van Eenennaam, Fred; Soesman, Ruth (2008), “The Dutch Flower Cluster”, http://probni.fpn.bg.ac.rs/wpcontent/uploads/Dutch_Flower_Clusterconcept_2008.pdf (Accessed: 07.05.2018).
  • Vasylieva, Natalia (2017), “Economic Aspects of Food Security in Ukranian Meat and Milk Clusters”, AGRISon-line Papers in Economics and Informatics, Vol. 9 No.3: 81-92.
  • Yaşar Nurdoğan; Güler, Ahmet; Yeşiltaş, H. Bahtiyar; Bulut, Gülten; Gökçe, Mustafa (2002), “Overall Structure of Beekeeping in the Black Sea Region of Turkey”, Mellifera, Vol. 2, No. 3: 47-56.
  • Yıldız, Sebahattin; Salih, Alp (2014). “Bir Kümelenme Örneği Olarak Kars Kaşar Peyniri Endüstri Kümesi”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Vol. 32 No. 1: 249-272.
  • Yonca Hayvancılık (2014), “Türkiye'de Bir İlk: Tarımsal Kümelenme Modeli, http://yoncahayvancilik.com.tr/yonca/haber/39/turkiyede-bir-ilk-tarimsal-kumelenme-modeli (Accessed: 17.05.2018).
  • Zanbak, Mehmet; Çağatay, Selim (2018), “Coğrafi İşaretler: Kırsal Kalınmanın Vazgeçilmez Aracı”, İktisat ve Toplum Dergisi, No. 90: 18-33.
  • Zanlungo, J. Pablo; Katz, Jorge; Vera, Valentina; Roje, Pedro (2011), “The Re-Structring of the Chilean Salmon Farming Cluster after the 2008 Sanitary and Environmental Crisis”, https://www.researchgate.net/publication/279179837_The_Re-Structuring_of_The_Chilean_Salmon_Farming_Cluster_After_The_2008_SanitaryAnd_Environmental_Crisis (Accessed: 12.06.2018).
APA Teoman Ö, Yeni O (2021). Evaluation of the Cluster Components for Apiculture Products and Honey in the Black Sea Region of Turkey. , 34 - 54. 10.17153/oguiibf.541398
Chicago Teoman Özgür,Yeni Onur Evaluation of the Cluster Components for Apiculture Products and Honey in the Black Sea Region of Turkey. (2021): 34 - 54. 10.17153/oguiibf.541398
MLA Teoman Özgür,Yeni Onur Evaluation of the Cluster Components for Apiculture Products and Honey in the Black Sea Region of Turkey. , 2021, ss.34 - 54. 10.17153/oguiibf.541398
AMA Teoman Ö,Yeni O Evaluation of the Cluster Components for Apiculture Products and Honey in the Black Sea Region of Turkey. . 2021; 34 - 54. 10.17153/oguiibf.541398
Vancouver Teoman Ö,Yeni O Evaluation of the Cluster Components for Apiculture Products and Honey in the Black Sea Region of Turkey. . 2021; 34 - 54. 10.17153/oguiibf.541398
IEEE Teoman Ö,Yeni O "Evaluation of the Cluster Components for Apiculture Products and Honey in the Black Sea Region of Turkey." , ss.34 - 54, 2021. 10.17153/oguiibf.541398
ISNAD Teoman, Özgür - Yeni, Onur. "Evaluation of the Cluster Components for Apiculture Products and Honey in the Black Sea Region of Turkey". (2021), 34-54. https://doi.org/10.17153/oguiibf.541398
APA Teoman Ö, Yeni O (2021). Evaluation of the Cluster Components for Apiculture Products and Honey in the Black Sea Region of Turkey. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 16(1), 34 - 54. 10.17153/oguiibf.541398
Chicago Teoman Özgür,Yeni Onur Evaluation of the Cluster Components for Apiculture Products and Honey in the Black Sea Region of Turkey. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 16, no.1 (2021): 34 - 54. 10.17153/oguiibf.541398
MLA Teoman Özgür,Yeni Onur Evaluation of the Cluster Components for Apiculture Products and Honey in the Black Sea Region of Turkey. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, vol.16, no.1, 2021, ss.34 - 54. 10.17153/oguiibf.541398
AMA Teoman Ö,Yeni O Evaluation of the Cluster Components for Apiculture Products and Honey in the Black Sea Region of Turkey. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2021; 16(1): 34 - 54. 10.17153/oguiibf.541398
Vancouver Teoman Ö,Yeni O Evaluation of the Cluster Components for Apiculture Products and Honey in the Black Sea Region of Turkey. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2021; 16(1): 34 - 54. 10.17153/oguiibf.541398
IEEE Teoman Ö,Yeni O "Evaluation of the Cluster Components for Apiculture Products and Honey in the Black Sea Region of Turkey." Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 16, ss.34 - 54, 2021. 10.17153/oguiibf.541398
ISNAD Teoman, Özgür - Yeni, Onur. "Evaluation of the Cluster Components for Apiculture Products and Honey in the Black Sea Region of Turkey". Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 16/1 (2021), 34-54. https://doi.org/10.17153/oguiibf.541398