Yıl: 2021 Cilt: 24 Sayı: 45 Sayfa Aralığı: 623 - 664 Metin Dili: İngilizce DOI: 10.31795/baunsobed.857867 İndeks Tarihi: 29-07-2022

An examination of the factors influencing local gastronomic product preference based on the theory of planned behaviour

Öz:
Developed by Azjen (1991), the Theory of Planned Behavior (TPB) is the mostcomprehensive and successful model among social cognitive models used to explain therelationship between attitude and behavior. In this study, it has been assumed that tourists’intention to consume local gastronomic products may be explained with the Theory ofPlanned Behavior. As a result of the review of the literature, it has been determined thatthere are some factors that are effective in the preference of local gastronomic products. Inthis regard, the fundamental objective of the research is to examine the factors influencinglocal gastronomic product preference based on the Theory of Planned Behavior. Within theTheory of Planned Behavior, it is aimed to determine whether these factors affect tourists’attitudes towards local food and beverages. The study also aims to determine whether theattitude, subjective norm and perceived behavioral controls of tourists have any impacton local gastronomic product consumption intentions. For these purposes, the research islimited to foreign tourists visiting Istanbul province. 401 pieces of data have been collectedby using survey forms. As a result of the statistical analyses applied to the data obtainedas a result of the research, motivational factors, food neophilia, food neophobia, culturalfactors, exposure, and gastronomic shopping experience were found to have a positiveand significant effect on attitude towards local gastronomic products. However, it wasdetermined that past experience and health factor have no effect on attitude towards localgastronomic products. The study also revealed that variables included in the Theory of Planned Behavior (i.e. attitude, subjective norms, and perceived behavioral control) has ahigh level of impact on the intention to consume local gastronomic products.
Anahtar Kelime: Theory of planned behavior (TPB) Local gastronomic product

Yerel gastronomik ürün tercihinde etkili olan faktörlerin planlı davranış teorisine göre incelenmesi

Öz:
Azjen (1991) tarafından geliştirilen Planlı Davranış Teorisi (PDT), tutum ve davranış ilişkisini açıklamak için sosyal psikolojide yaygın olarak kullanılan ve sosyal bilişsel modeller içerisinde en kapsayıcı ve başarılı olandır. Bu çalışmada turistlerin yerel gastronomik ürünleri tüketme niyetlerinin Planlı Davranış Teorisi (PDT) ile açıklanabileceği varsayılmıştır. Alan yazın incelemesi sonucunda yerel gastronomik ürün tercihinde etkili olan bazı faktörler olduğu tespit edilmiştir. Buradan hareketle bu araştırmanın temel amacını, yerel gastronomik ürün tercihinde etkili olan faktörlerin Planlı Davranış Teorisi’ne (PDT) göre incelenmesi oluşturmaktadır. Planlı Davranış Teorisi (PDT) kapsamında söz konusu bu faktörlerin turistlerin yerel yiyecek ve içeceklere yönelik tutumlarını etkileyip etkilemediğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada ayrıca turistlerin tutum, öznel norm ve algılanan davranışsal kontrollerinin de yerel gastronomik ürün tüketim niyetleri üzerinde etkisi olup olmadığının belirlenmesi de amaçlanmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda, araştırma İstanbul ilini ziyaret eden yabancı turistler ile sınırlandırılmıştır. Araştırmada anket formu kullanılarak 401 adet veri toplanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere uygulanan istatiksel analizler sonucunda motivasyonel faktörler, yiyecek neofilisi, yiyecek neofobisi, kültürel faktörler, maruz kalma ve gastronomik alışveriş deneyiminin yerel gastronomik ürünlere yönelik tutum üzerinde pozitif ve anlamlı etkisi olduğu; ancak geçmiş deneyim ve sağlık faktörünün ise yerel gastronomik ürünlere yönelik tutum üzerinde etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca Planlı Davranış Teorisinde (PDT) yer alan değişkenlerin (tutum, öznel normlar ve algılanan davranışsal kontrol) yerel gastronomik ürün tüketme niyeti üzerinde yüksek düzeyde etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Agyeiwaah, E., Otoo, F. E., Suntikul, W. & Huang, W. J. (2019). Understanding culinary tourist motivation, experience, satisfaction, and loyalty using a structural approach. Journal of Travel & Tourism Marketing, 36 (3), 295- 313.
  • Ajzen, I. (1991). The theory of planned behavior. Organizational Behavior and Human Decision Processes, 50 (2), 179-211.
  • Akkuş, G. (2013). Yemek turizmine katılma niyeti: Planlı davranış teorisi çerçevesinde bir inceleme. [Doktora Tezi], Erciyes Üniversitesi.
  • Alpar, R. (2014). Spor, sağlık ve eğitim bilimlerinden örneklerle uygulamalı istatistik ve geçerlik-güvenirlik. Detay yayıncılık.
  • Alphan, E. (2017). Turistik destinasyonlarda yerel yiyecek tüketimine etki eden faktörler üzerine bir araştırma. [Yüksek Lisans Tezi]. Gazi Üniversitesi.
  • Armitage, C. J. & Christian, J. (2003). From attitudes to behaviour: Basic and applied research on the theory of planned behaviour. Current Psychology, 22 (3), 187-195.
  • Avcıkurt, C. (2009). Turizm sosyolojisi: Genel ve yapısal yaklaşım. Detay Yayıncılık.
  • Bayrakcı, S. & Akdağ, G. (2016). Yerel yemek tüketim motivasyonlarının turistlerin tekrar ziyaret eğilimlerine etkisi: Gaziantep’i ziyaret eden yerli turistler üzerine bir araştırma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 27 (1), 96-110.
  • Beck, L. & Ajzen, I. (1991). Predicting dishonest actions using the theory of planned behavior. Journal of Research in Personality, 25 (3), 285-301.
  • Beşirli, H. (2010). Yemek, kültür ve kimlik. Milli Folklor, 22 (87), 159-169.
  • Black, I. & Campbell, C. (2006). Food or medicine? Choice factors for functional foods. Journal of Food Products Marketing, 12 (3), 19-27.
  • Brokaj, M. (2014). The impact of the gastronomic offer in choosing tourism destination: The case of Albania. Academic Journal of Interdisciplinary Studies, 3 (2), 249-249.
  • Chan, R. Y. & Lau, L. B. (2002). Explaining green purchasing behavior: A cross-cultural study on american and chinese consumers. Journal of International Consumer Marketing, 14 (2-3), 9-40.
  • Chang, R. C. Y., Kivela, J. & Mak, A. H. N. (2010). Food preferences of chinese tourists. Annals of Tourism Research, 37(4), 989-1011.
  • Chang, W. & Yuan, J. (2011). A taste of tourism: Visitors’ motivations to attend a food festival. Event Management, 15 (1), 13–23
  • Cheng, S. & Lam, T. (2008). The role of the customer–seller relationship in the intention of the customer to complain: A study of chinese restaurateurs. International Journal of Hospitality Management, 27 (4), 552- 562.
  • Cheon, J., Lee, S., Crooks, S. M. & Song, J. (2012). An investigation of mobile learning readiness in higher education based on the theory of planned behavior. Computers & Education, 59 (3), 1054-1064.
  • Chow, W. S. & Chen, Y. (2009). Intended belief and actual behavior in green computing in Hong Kong. Journal of Computer İnformation Systems, 50 (2), 136-141.
  • Cingöz, A. (2019). Tutumlar, iş tatmini ve örgütsel bağlılık. Ö. F. İşcan (Editör), Örgütsel davranış içinde (s. 76-95). Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayın.
  • Cohen, E. & Avieli, N. (2004). Food in tourism: Attraction and impediment.Annals of Tourism Research, 31 (4), 755-778.
  • Conner, M., Smith, N. & McMillan, B. (2004). Examining normative pressure in the theory of planned behavior: impact of gender and passengers on intentions to break the speed limit. C. J. Armitage and J. Christian (Eds), Planned Behavior The Relationship Between Human Thought And Action in (pp. 72- 81). Taylor & Francis.
  • Çalışkan, O. (2013). Destinasyon rekabetçiliği ve seyahat motivasyonu bakımından gastronomik kimlik. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1 (2), 39-51.
  • Daşdemir, A. (2020). Gastronomi turizmi kapsamında yerel yiyecek tüketim motivasyonlarının yerli turistlerin tekrar ziyaret etme niyetlerine etkisinin belirlenmesi: Van kahvaltısı örneği [Yüksek Lisans Tezi], Necmettin Erbakan Üniversitesi.
  • Demirci, A. G. B., Timur, A. G. B., Yılmazdoğan, A. G. O. C. & Oğuz, A. G. Y. E. (2015). Yerli turistlerin yöresel yemek tüketimi motivasyonlarının gelecek niyetleri üzerine etkisi: Eskişehir örneği. 1. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu: 19-21 Kasım 2015- Kastamonu: Bildiriler (816-826). Kastamonu: Kastamonu Üniversitesi.
  • Diken, B. (2018). Turistlerin destinasyonlardaki gıda kara sürecinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi. [Yüksek Lisans Tezi], Balıkesir Üniversitesi.
  • Ergan, K., Kızılırmak, İ., & Ergan, S. (2020). Gastronomik ürünlerin destinasyon seçimine olan etkisi: Edirne ili örneği. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 6(3), 1-10.
  • Erten, S. (2002). Planlanmış davranış teorisi ile uygulamalı öğretim metodu. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 19 (2), 217- 232.
  • Fox, R. (2007). Reinventing the gastronomic identity of croatian tourist destinations. International Journal of Hospitality Management, 26 (3), 546- 559.
  • Frisvoll, S., Forbord, M. & Blekesaune, A. (2016). An empirical investigation of tourists’ consumption of local food in rural tourism. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 16 (1), 76-93.
  • Furst, T., Connors, M., Bisogni, C. A., Sobal, J. & Falk, L. W. (1996). Food choice: A conceptual model of the process. Appetite, 26 (3), 247-266.
  • Gallant, A. (2014). Communication behavior study of support in the arts using the situational theory of publics and the theory of reasoned action. [Master Thesis], University of South Florida.
  • Girgin, G. K. (2018). Yerel gıdaların tüketilmesine yönelik turist motivasyonlarının ölçülmesi: Antalya’da bir uygulama. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22 (Özel Sayı): 793-810.
  • González Martínez, A. F. (2015). Food in tourism: Exploring inherent influential factors in food decision processes of travelers. [Doctoral Dissertation], Oklahoma State University.
  • Gürhan, N. (2017). Yemek ve din: Yemeğin dini simgesel anlamları üzerine bir inceleme. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 6 (2), 1204-1223.
  • Hackman, C. L. & Knowlden, A. P. (2014). Theory of reasoned action and theory of planned behavior-based dietary interventions in adolescents and young adults: A systematic review. Adolescent Health, Medicine and Therapeutics, 5, 101-114
  • Haddad, R. Harahsheh, S. & Harb, A. (2019). Halal food and muslim tourists. S. K. Dixit (Ed), In The Routledge Handbook Of Gastronomic Tourism in (pp. 451-461). Routledge Taylor & Francis Group.
  • Hafiz, M. M., Zainal, A., Nizan, Z. A. & Shahariah, I. (2014). The influence of food neophilia and neophobia towards tourists consumption of malay food in Malaysia.In N. Sumarjan, M. S. M. Zahari, S. M. Radzi, Z. Mohi, M. H. M. Hanafiah, M. F. S. Bakhtiar & A. Zainal (Eds.), Hospitality and Tourism: Synergizing Creativity and Innovation in Research (pp.223- 227). New York: CRC Press.
  • Hamilton, J., McIlveen, H., & Strugnell, C. (2000). Educating young consumers–a food choice model. Journal of Consumer Studies & Home Economics, 24(2), 113-123.
  • Harrington, R. J. (2005). Defining gastronomic identity: The impact of environment and culture on prevailing components, texture and flavors in wine and food. Journal of Culinary Science & Technology, 4 (2-3), 129-152.
  • Hassan, N. Z. M. W. & Hall, C. M. (2004). The demand for halal food among muslim travellers in new zealand. Melissa Wan Hassan and C. Michael Hall. In Food Tourism Around The World (pp. 93-113). Routledge.
  • Hatipoğlu, A. (2010). İnançların gastronomi üzerindeki etkileri: Bodrum’daki beş yıldızlı otellerin mutfak yöneticilerinin görüşlerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma. Yayımlanmamış [Yüksek Lisans Tezi], Sakarya Üniversitesi.
  • Henderson, J. C. (2009). Food tourism reviewed. British Food Journal, 111 (4), 317-326.
  • Henriques, A. S., King, S. C. & Meiselman, H. L. (2009). Consumer segmentation based on food neophobia and its application to product development. Food Quality and Preference, 20 (2), 83-91.
  • Herne, S. (1995). Research on food choice and nutritional status in elderly people: A review. British Food Journal, 97 (9), 12-29.
  • Ho, R. T. K. & Sae- Jong, H. (2017). Smoking behavior and its possible cessation among young smokers in thailand: Evaluation of and comparison between the protection motivation theory and the theory of planned behavior. A. H. Seyal and M. N. A. Rahman (Eds), Theory Of Planned Behavior New Research in (pp. 133-164). Nova Science Publishers.
  • Ichijo, A. & Ranta, R. (2018). Yemek ve ulusal kimlik. (E. Ataseven, Çev.) (1. Baskı). Ayrıntı Yayınları.
  • Işın, A. (2018). Planlı davranış teorisi kapsamında türkiye’ye gelen yabancı turistlerin yerel yiyecekleri tüketme niyeti üzerine bir araştırma. [Doktora Tezi],Gazi Üniversitesi.
  • Kalaycı, Ş. (2009). Çoklu doğrusal regresyon modeli. Ş. Kalaycı (Ed.), SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri içinde 4. Baskı, (ss. 259- 269). Asil Yayın Dağıtım.
  • Kardes, F. R., Cronley, M. L. & Cline, T. T. (2010). Consumer behavior, Cengage Learning. Inc., Mason.
  • Khan, M. A. (1981). Evaluation of food selection patterns and preferences.Critical Reviews In Food Science & Nutrition, 15 (2), 129-153.
  • Kim, H.-K., Lee, T. J. & Yoon, S.-H. (2012). Factors affecting consumer’s choice of ethnic restaurants. Tourism Analysis, 17 (3), 377–383.
  • Kim, S., Jeong, S. H. & Hwang, Y. (2013). Predictors of pro-environmental behaviors of american and korean students: The application of the theory of reasoned action and protection motivation theory. Science Communication, 35 (2), 168-188.
  • Kim, Y. G. & Eves, A. (2012). Construction and validation of a scale to measure tourist motivation to consume local food. Tourism Management, 33 (6), 1458-1467.
  • Kim, Y. G., Eves, A. & Scarles, C. (2009). Building a model of local food consumption on trips and holidays: A grounded theory approach. International Journal of Hospitality Management, 28 (3), 423-431.
  • Kim, Y. H., Goh, B. K. & Yuan, J. (2010). Development of a multi-dimensional scale for measuring food tourist motivations. Journal of Quality Assurance in Hospitality & Tourism, 11 (1), 56-71.
  • Kodaş, D. (2013). Yerli ziyaretçilerin yerel yiyecek tüketim güdülerinin belirlenmesi: Beypazarı örneği. [Yüksek Lisans Tezi], Anadolu Üniversitesi.
  • Kodaş, D. & Özel, Ç. H. (2016). Yerli ziyaretçilerin yerel yiyecek tüketim güdülerinin belirlenmesi: Beypazarı örneği. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8 (1), 83-96.
  • Köster, E. P., & Mojet, J. (2007). Theories of food choice development. Understanding Consumers of Food Products, 93–124.
  • Levitt, J. A., Meng, F., Zhang, P. & DiPietro, R. B. (2019). Examining factors influencing food tourist intentions to consume local cuisine. Tourism and Hospitality Research, 19 (3), 337-350.
  • Liao, C., Chen, J. L. & Yen, D. C. (2007). Theory of planning behavior (TPB) and customer satisfaction in the continued use of e-service: An integrated model. Computers in Human Behavior, 23 (6), 2804-2822.
  • Mak, A. H. (2018). Motivations underlying tourist food consumption. Food, Wine and China in (pp. 60-83). Routledge.
  • Mak, A. H., Lumbers, M.& Eves, A. (2012). Globalisation and food consumption in tourism. Annals of Tourism Research, 39 (1), 171-196.
  • Mak, A. H., Lumbers, M., Eves, A. & Chang, R. C. (2012). Factors influencing tourist food consumption. International Journal of Hospitality Management, 31 (3), 928-936.
  • Mak, A. H., Lumbers, M., Eves, A. & Chang, R. C. (2013). An application of the repertory grid method and generalised procrustes analysis to investigate the motivational factors of tourist food consumption. International Journal of Hospitality Management, 35, 327-338.
  • Mak, A. H., Lumbers, M., Eves, A. & Chang, R. C. (2017). The effects of foodrelated personality traits on tourist food consumption motivations. Asia Pacific Journal of Tourism Research, 22 (1), 1-20.
  • March, R. (1997). Diversity in asian outbound travel industries: a comparison between Indonesia, Thailand, Taiwan, South Korea and Japan. International Journal of Hospitality Management, 16 (2), 231-238.
  • McKercher, B., Okumuş, F. & Okumuş, B. (2008). Food tourism as a viable market segment: It’s all how you cook the numbers!. Journal of Travel & Tourism Marketing, 25 (2), 137-148.
  • Mercan, N. (2015). Ajzen’in planlanmış davranış teorisi bağlamında whistleblowing (bilgi ifşası). Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 7 (2), 1-14.
  • Mullan, B., Wong, C., Kothe, E. & MacCann, C. (2013). Predicting breakfast consumption. British Food Journal. 115 (11), 1638-1657.
  • Nebioğlu, O. (2016). Yerel gastronomik ürünlerin turizmde kullanılmasını etkileyen faktörler. [Doktora Tezi], Akdeniz Üniversitesi.
  • Nield, K., Kozak, M. & LeGrys, G. (2000). The role of food service in tourist satisfaction. International Journal of Hospitality Management, 19 (4), 375-384.
  • Nisari, M. A. (2018). Ziyaretçilerin yerel yemek tüketim motivasyonlarının analizi: Çeşme örneği. [Yüksek Lisans Tezi], İzmir Katip Çelebi Üniversitesi.
  • Nordin, S., Broman, D. A., Garvill, J. & Nyroos, M. (2004). Gender differences in factors affecting rejection of food in healthy young swedish adults. Appetite, 43 (3), 295-301.
  • Park, K., Reisinger, Y. & Kang, H. (2008). Visitors’ motivation for attending the south beach wine and food festival, Miami beach, Florida. Journal of Travel & Tourism Marketing, 25 (2), 161–181.
  • Pearson, D., Henryks, J., Trott, A., Jones, P., Parker, G., Dumaresq, D. & Dyball, R. (2011). Local food: Understanding consumer motivations in innovative retail formats. British Food Journal. 113 (7), 886-899
  • Pizam, A. & Sussmann, S. (1995). Does nationality affect tourist behavior?Annals of Tourism Research, 22 (4), 901-917.
  • Pliner, P. and Hobden, K. (1992). Development of a scale to measure the trait of food neophobia in humans. Appetite, 19 (2), 105-120.
  • Prescott, J., Young, O., O’Neill, L., Yau, N. J. & Stevens, R. (2002). Motives for food choice: A comparison of consumers from Japan, Taiwan, Malaysia and New Zealand. Food Quality and Preference, 13 (7-8), 489–495.
  • Quan, S. & Wang, N. (2004). Towards a structural model of the tourist experience: An illustration from food experiences in tourism. Tourism Management, 25(3), 297-305.
  • Ramkissoon, H. & Nunkoo, R. (2010). Predicting tourists’ intention to consume genetically modified food. Journal of Hospitality Marketing & Management, 20 (1), 60-75.
  • Raygor, A. D. (2016). The theory of planned behavior: Understanding consumer ıntentions to purchase local food in Iowa. [Master’s Thesis], Iowa State University.
  • Reis, H. (2014). Ortaçağ ingiliz edebiyatında yemek ve kimlik. A. Avcı, S. Erkoç ve E. Otman (Editörler), Yemekte Tarih Var Yemek Kültürü ve Tarihçiliği içinde (s. 127- 140). Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  • Ritchey, P. N., Frank, R. A., Hursti, U. K. & Tuorila, H. (2003). Validation and cross-national comparison of the food neophobia scale (FNS) using confirmatory factor analysis. Appetite, 40 (2), 163-173.
  • Robinson, R. N. & Getz, D. (2014). Profiling potential food tourists: An australian study. British Food Journal. 116 (4), 690-706.
  • Ryu, K. & Jang, S. (2006). Intention to experience local cuisine in a travel destination: The modified theory of reasoned action.Journal of Hospitality & Tourism Research, 30 (4), 507-516.
  • Sağır, A. (2012). Bir yemek sosyolojisi denemesi örneği olarak Tokat mutfağı. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic. 7, 4, 2675-2695.
  • Sandıkçıoğlu, T. (2016). Türk mutfağının tarihsel gelişimi. A. Dündar Arıkan (Editör), Türk Mutfak Kültürü içinde (s. 2-21). Anadolu Web Ofset.
  • Sauner Leroy, M. H. (2014) Yemeğin değişken anlamları ve göç. A. Avcı, S. Erkoç ve E. Otman (Editörler), Yemekte Tarih Var Yemek Kültürü ve Tarihçiliği içinde (s. 161- 180). Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  • Semerci, H. (2018). Bodrum’a gelen uluslararası ziyaretçilerin yerel yemek tüketimindeki motivasyon faktörlerinin değerlendirilmesi. [Yüksek Lisans Tezi], İzmir Katip Çelebi Üniversitesi.
  • Semerci, H. & Akbaba, A. (2018). Bodrum’a gelen uluslararası ziyaretçilerin yerel yemek tüketimindeki motivasyon faktörlerinin değerlendirilmesi. Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2 (1), 41-57.
  • Serçek, S. (2018). Turistlerin yerel yemek tüketimindeki motivasyon faktörlerinin incelenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (4), 463- 481.
  • Setyawan, A., Noermijati, N., Sunaryo, S. & Aisjah, S. (2018). Green product buying intentions among young consumers: Extending the application of theory of planned behavior. Problems and Perspectives in Management, 16 (2), 145-154.
  • Seyal, A. H. Rahman, M. N. A., Sy, M. Y. & Siau, N. Z. H. (2017). Examining mlearning in higher education: An application of the theory of planned behavior. A. H. Seyal ve M. N. A. Rahman (Eds), Theory Of Planned Behavior New Research in (pp. 1-22). Nova Science Publishers.
  • Shin, Y. H. (2014). Local food purchase behavior of U.S. consumers: Application of an extended theory of planned behavior and self-congruity theory. [Doctoral Dissertation], Oklahoma State University.
  • Smith, S. L. & Xiao, H. (2008). Culinary tourism supply chains: A preliminary examination. Journal of Travel Research, 46 (3), 289-299.
  • Steptoe, A., Pollard, T. M. & Wardle, J. (1995). Development of a measure of the motives underlying the selection of food: The food choice questionnaire. Appetite, 25 (3), 267-284.
  • Şavkay, T. (2000). Osmanlı mutfağı. Şekerbank Yayınları.
  • Tezcan, M. (2000). Türk yemek antropolojisi. T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Torres, R. (2002). Toward a better understanding of tourism and agriculture linkages in the Yucatan: Tourist food consumption and preferences. Tourism Geographies, 4 (3), 282-306.
  • Töre Başat, H., Sandıkçı, M. & Çelik, S. (2017). Gastronomik kimlik oluşturmada yöresel ürünlerin rolü: ürünlerin satış ve pazarlanmasına yönelik bir örnek olay incelemesi. Journal of Tourism and Gastronomy, 5 (2), 64-76.
  • Türk Dil Kurumu. (t. y.). 02.Mart.2020 tarihinde https://sozluk.gov.tr/ adresinden erişildi.
  • Tse, P. & Crotts, J. C. (2005). Antecedents of novelty seeking: International visitors’ propensity to experiment across hong kong’s culinary traditions. Tourism Management, 26 (6), 965-968.
  • Van Hooft, E. A., Born, M. P., Taris, T. W. & Van der Flier, H. (2005). Predictors and outcomes of job search behavior: The moderating effects of gender and family situation. Journal of Vocational Behavior, 67 (2), 133-152.
  • Van Trijp, H. C. & Steenkamp, J. B. E. (1992). Consumers’ variety seeking tendency with respect to foods: Measurement and managerial implications. European Review of Agricultural Economics, 19 (2), 181-195.
  • Wadolowska, L., Babicz-Zielinska, E. & Czarnocinska, J. (2008). Food choice models and their relation with food preferences and eating frequency in the polish population: POFPRES study. Food policy, 33 (2), 122-134.
  • Wilson, G. (1989). Family food systems, preventive health and dietary change: A policy to increase the health divide. Journal of Social Policy, 18 (2), 167-185.
  • Wu, K. (2014). Chinese outbound tourists food consumption in the US: An extension of the theory of planned behavior. [Master’s Thesis], University of Nevada.
  • Yurdigül, A. (2010). Kültür endüstrisi bağlamında yemek kültürü eleştirisi. [Yüksek Lisans Tezi], Atatürk Üniversitesi.
  • Yurtseven, H. R. & Kaya, O. (2011). Local food in local menus: The case of Gökçeada. Tourismos, 6 (2), 263-275.
  • Zaib, T. (2017). Evaluating narcissism, intention and selfie posting behavior among housewives in Australia: An extended TPB. A. H. Seyal ve M. N. A. Rahman (Eds), Theory Of Planned Behavior New Research in (pp. 23- 50). Nova Science Publishers.
  • Zhou, Y., Thøgersen, J., Ruan, Y. & Huang, G. (2013). The moderating role of human values in planned behavior: The case of chinese consumers’ intention to buy organic food. Journal of Consumer Marketing. 30 (4) 335– 344.
APA KARAMAN N, Girgin G (2021). An examination of the factors influencing local gastronomic product preference based on the theory of planned behaviour. , 623 - 664. 10.31795/baunsobed.857867
Chicago KARAMAN NİLGÜN,Girgin Göksel Kemal An examination of the factors influencing local gastronomic product preference based on the theory of planned behaviour. (2021): 623 - 664. 10.31795/baunsobed.857867
MLA KARAMAN NİLGÜN,Girgin Göksel Kemal An examination of the factors influencing local gastronomic product preference based on the theory of planned behaviour. , 2021, ss.623 - 664. 10.31795/baunsobed.857867
AMA KARAMAN N,Girgin G An examination of the factors influencing local gastronomic product preference based on the theory of planned behaviour. . 2021; 623 - 664. 10.31795/baunsobed.857867
Vancouver KARAMAN N,Girgin G An examination of the factors influencing local gastronomic product preference based on the theory of planned behaviour. . 2021; 623 - 664. 10.31795/baunsobed.857867
IEEE KARAMAN N,Girgin G "An examination of the factors influencing local gastronomic product preference based on the theory of planned behaviour." , ss.623 - 664, 2021. 10.31795/baunsobed.857867
ISNAD KARAMAN, NİLGÜN - Girgin, Göksel Kemal. "An examination of the factors influencing local gastronomic product preference based on the theory of planned behaviour". (2021), 623-664. https://doi.org/10.31795/baunsobed.857867
APA KARAMAN N, Girgin G (2021). An examination of the factors influencing local gastronomic product preference based on the theory of planned behaviour. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24(45), 623 - 664. 10.31795/baunsobed.857867
Chicago KARAMAN NİLGÜN,Girgin Göksel Kemal An examination of the factors influencing local gastronomic product preference based on the theory of planned behaviour. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 24, no.45 (2021): 623 - 664. 10.31795/baunsobed.857867
MLA KARAMAN NİLGÜN,Girgin Göksel Kemal An examination of the factors influencing local gastronomic product preference based on the theory of planned behaviour. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.24, no.45, 2021, ss.623 - 664. 10.31795/baunsobed.857867
AMA KARAMAN N,Girgin G An examination of the factors influencing local gastronomic product preference based on the theory of planned behaviour. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2021; 24(45): 623 - 664. 10.31795/baunsobed.857867
Vancouver KARAMAN N,Girgin G An examination of the factors influencing local gastronomic product preference based on the theory of planned behaviour. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2021; 24(45): 623 - 664. 10.31795/baunsobed.857867
IEEE KARAMAN N,Girgin G "An examination of the factors influencing local gastronomic product preference based on the theory of planned behaviour." Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24, ss.623 - 664, 2021. 10.31795/baunsobed.857867
ISNAD KARAMAN, NİLGÜN - Girgin, Göksel Kemal. "An examination of the factors influencing local gastronomic product preference based on the theory of planned behaviour". Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 24/45 (2021), 623-664. https://doi.org/10.31795/baunsobed.857867