Yıl: 2021 Cilt: 25 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 208 - 216 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.19113/sdufenbed.794707 İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi

Öz:
Bu araştırmada 2020 yılının Ocak ayında Kastamonu’daki 32 adet açıktasatılan ayran (ASA) ve 32 adet de ambalajlı ayran (AA) olmak üzere toplam 64 adetayran örneği ile çalışılmıştır. ASA ve AA örneklerinde toplam aerobik mezofilikbakteri(TAMB), MRS agarda gelişen laktik asit bakterileri, M17 agarda gelişen laktikasit bakterileri, maya-küf, koliform grubu bakteri ve Staphylococcus aureus ortalamasayıları sırasıyla 5,78 log kob/ml-3,26 log kob/ml; 4,76 log kob/ml-3,66 log kob/ml;4,17 log kob/ml-2,71 log kob/ml; 3,55 log kob/ml-<2 log kob/ml; 0,25 log kob/ml-<2 log kob/ml; 2,26 log kob/ml-<2 log kob/ml olarak bulunmuştur. ASA ve AAörneklerinde kurumadde (KM), yağ, yağsız KM, protein, pH, titrasyon asitliği (TA),tuz, laktoz, özgül ağırlık, serum ayrılması ve viskozite değerleri sırasıyla %6,18-7,27; %1,45-1,82; %4,73-5,45; %2,05-1,95; 3,89-4,33; %0,60-0,51; %0,43-0,92;%2,24-2,57; 1,0135-1,0210; %29,41-24,12; 66,2878-63,4603 olarak tespitedilmiştir. AA örneklerinin tamamı Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt ÜrünleriTebliği’nde belirtilen mikrobiyolojik kriterlere göre uygun bulunmuştur. Sözkonusu tebliğe göre ortalama değerler göz önüne alındığında, AA örnekleri tam yağlıayran (süt yağı ≥1,8), ASA örnekleri ise %1,45 yağlı ayran olarak belirlenmiştir
Anahtar Kelime: Ayran Mikrobiyolojik Fiziksel Kimyasal

Investigation of Some Microbiological and Physicochemical Properties of Commercial Ayran Consumed in Kastamonu

Öz:
In this research, a total of 64 ayran samples were studied, 32 of which were unpackaged (UP) and 32 packaged (P) ayran samples that were sold in Kastamonu market in January 2020. Total aerobic mesophilic bacteria (TAMB), lactic acid bacteria growing on MRS agar, lactic acid bacteria growing on M17 agar, yeast-mold, coliform group bacteria and Staphylococcus aureus counts in UP and P ayran were found on average 5.78 log cfu/ml-3.26 log cfu/ml; 4.76 log cfu/ml-3.66 log cfu/ml; 4.17 log cfu/ml-2.71 log cfu/ml; 3.55 log cfu/ml-<2 log cfu/ml; 0.25 log cfu/ml-<2 log cfu/ml; 2.26 log cfu/ml-<2 log cfu/ml, respectively. Dry matter (DM), fat, non-fat DM, protein, pH, titratable acidity (TA), salt, lactose, specific gravity, syneresis and viscosity values in UP and P ayran were determined 6.18-7.27%; 1.45- 1.82%; 4.73-5.45%; 2.05-1.95%; 3.89-4.33; 0.60-0.51%; 0.43-0.92%; 2.24-2.57%; 1.0135-1.0210; 29.41-24.12%; 66.2878-63.4603, respectively. According to the microbiological criteria specified in the Turkish Food Codex Communiqué On Fermented Milk Products, all P samples were found suitable. Considering the average values according to the said this communiqué, P samples were determined as whole ayran (milk fat ≥1.8), and UP samples as 1.45% fat ayran.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA DİNÇ B, TAHMAS KAHYAOGLU D (2021). Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi. , 208 - 216. 10.19113/sdufenbed.794707
Chicago DİNÇ Betül Hilal,TAHMAS KAHYAOGLU DEREN Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi. (2021): 208 - 216. 10.19113/sdufenbed.794707
MLA DİNÇ Betül Hilal,TAHMAS KAHYAOGLU DEREN Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi. , 2021, ss.208 - 216. 10.19113/sdufenbed.794707
AMA DİNÇ B,TAHMAS KAHYAOGLU D Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi. . 2021; 208 - 216. 10.19113/sdufenbed.794707
Vancouver DİNÇ B,TAHMAS KAHYAOGLU D Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi. . 2021; 208 - 216. 10.19113/sdufenbed.794707
IEEE DİNÇ B,TAHMAS KAHYAOGLU D "Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi." , ss.208 - 216, 2021. 10.19113/sdufenbed.794707
ISNAD DİNÇ, Betül Hilal - TAHMAS KAHYAOGLU, DEREN. "Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi". (2021), 208-216. https://doi.org/10.19113/sdufenbed.794707
APA DİNÇ B, TAHMAS KAHYAOGLU D (2021). Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 25(2), 208 - 216. 10.19113/sdufenbed.794707
Chicago DİNÇ Betül Hilal,TAHMAS KAHYAOGLU DEREN Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 25, no.2 (2021): 208 - 216. 10.19113/sdufenbed.794707
MLA DİNÇ Betül Hilal,TAHMAS KAHYAOGLU DEREN Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.25, no.2, 2021, ss.208 - 216. 10.19113/sdufenbed.794707
AMA DİNÇ B,TAHMAS KAHYAOGLU D Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2021; 25(2): 208 - 216. 10.19113/sdufenbed.794707
Vancouver DİNÇ B,TAHMAS KAHYAOGLU D Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2021; 25(2): 208 - 216. 10.19113/sdufenbed.794707
IEEE DİNÇ B,TAHMAS KAHYAOGLU D "Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi." Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 25, ss.208 - 216, 2021. 10.19113/sdufenbed.794707
ISNAD DİNÇ, Betül Hilal - TAHMAS KAHYAOGLU, DEREN. "Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi". Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 25/2 (2021), 208-216. https://doi.org/10.19113/sdufenbed.794707