Yıl: 2021 Cilt: 9 Sayı: 6 Sayfa Aralığı: 1062 - 1069 Metin Dili: İngilizce İndeks Tarihi: 25-10-2021

The Effects of Lactic Acid Bacteria and Enzyme Mixture Inoculants on Silage Fermentation Characteristics and Feed Values of Silage Prepared from Alfalfa Harvested at Different Maturities

Öz:
This study was carried out to determine the effects of lactic acid bacteria+ enzyme (LAB+E)inoculants on the fermentation characteristics and feed values of silages prepared from alfalfaharvested at three maturity stages. Alfalfa was harvested at the early, middle and late floweringstages. Sil-All (Alltech, UK) were used as LAB+E inoculants. Inoculants were applied to thesilages at the rates of 1×105, 5×105and 1×106cfu/g levels in 1 liter capacity plastic bags. Thebags were stored at 20±2°C under the laboratory conditions. Three bags from each group weresampled for chemical and microbiological analyses on the 45th day after ensiling. The resultsshowed that LAB+E inoculants reduced pH values and ammonia-nitrogen content, whereasincreased lactic acid contents and lactobacillus count of alfalfa silages. High doses LAB+Einoculant decreased neutral detergent fiber and acid detergent fiber content, increased in vitroorganic matter digestibility and metabolic energy of alfalfa silages. It has been demonstratedthat the most effective application dose of LAB+E inoculant to improve fermentation and feedvalue of alfalfa silage was 1×106cfu/g, but 1x105and 5×105cfu/g level can also be consideredas effective dose
Anahtar Kelime:

Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Yonca Bitkisinden Hazırlanan Silajlarda Laktik Asit Bakterisi ve Enzim Karışım İnokulant İlavesinin Silaj Fermantasyon Özellikleri ve Yem Değeri Üzerindeki Etkileri

Öz:
Bu çalışma, üç ayrı vejetasyon döneminde hasat edilen yonca bitkisine farklı düzeylerde laktik asit bakteri+enzim (LAB+E) inokulantı ilavesinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değeri üzerindeki etkilerinin saptanması amacıyla yürütülmüştür. Yonca bitkisi çiçeklenme başlangıcı, çiçeklenme ortası ve çiçeklenme sonu döneminde hasat edilmiştir. Laktik asit bakteri+enzim karışımı inokulant kaynağı olarak Sil-All (Alltech, UK) kullanılmıştır. İnokulant, yonca hasıllarına 1×105 , 5×105 ve 1×106 kob/g düzeyinde katılmıştır. Kontrol ve katkı maddeleri ile muamele edilen yonca 1 litre hacimli polietilen torbalarda silolanmıştır. Torbalar laboratuvar koşullarında 20±2°C sıcaklıkta depolanmışlardır. Silolamadan sonraki 45. günde her gruptan 3'er torba açılarak silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Sonuç olarak, LAB+E inokulantı silajların pH ve amonyak azotu içeriklerini azaltırken; laktik asit, asetik asit içerikleri ve lactobacilli sayısını artırmıştır. Yüksek dozda LAB+E ilavesi silajların nötr deterjanda çözünmeyen lif ve asit deterjanda çözünmeyen lif içeriğini azaltmış, in vitro organik madde sindirilebilirliğini ve metabolik enerji değerlerini artırmıştır. Yoncanın LAB+E inokulantı ilave edilerek silolanmasının fermantasyon özellikleri ve yem değerini iyileştirdiği, en etkili dozun 1×106 kob g/kg olmakla birlikte, 1×105 kob g/kg ve 5×105 kob/g dozlarında da uygulanabileceği belirlenmiştir
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Okuyucu B, BÜYÜKKILIÇ BEYZİ S, ÖZDÜVEN M (2021). The Effects of Lactic Acid Bacteria and Enzyme Mixture Inoculants on Silage Fermentation Characteristics and Feed Values of Silage Prepared from Alfalfa Harvested at Different Maturities. , 1062 - 1069.
Chicago Okuyucu Berrin,BÜYÜKKILIÇ BEYZİ Selma,ÖZDÜVEN Mehmet Levent The Effects of Lactic Acid Bacteria and Enzyme Mixture Inoculants on Silage Fermentation Characteristics and Feed Values of Silage Prepared from Alfalfa Harvested at Different Maturities. (2021): 1062 - 1069.
MLA Okuyucu Berrin,BÜYÜKKILIÇ BEYZİ Selma,ÖZDÜVEN Mehmet Levent The Effects of Lactic Acid Bacteria and Enzyme Mixture Inoculants on Silage Fermentation Characteristics and Feed Values of Silage Prepared from Alfalfa Harvested at Different Maturities. , 2021, ss.1062 - 1069.
AMA Okuyucu B,BÜYÜKKILIÇ BEYZİ S,ÖZDÜVEN M The Effects of Lactic Acid Bacteria and Enzyme Mixture Inoculants on Silage Fermentation Characteristics and Feed Values of Silage Prepared from Alfalfa Harvested at Different Maturities. . 2021; 1062 - 1069.
Vancouver Okuyucu B,BÜYÜKKILIÇ BEYZİ S,ÖZDÜVEN M The Effects of Lactic Acid Bacteria and Enzyme Mixture Inoculants on Silage Fermentation Characteristics and Feed Values of Silage Prepared from Alfalfa Harvested at Different Maturities. . 2021; 1062 - 1069.
IEEE Okuyucu B,BÜYÜKKILIÇ BEYZİ S,ÖZDÜVEN M "The Effects of Lactic Acid Bacteria and Enzyme Mixture Inoculants on Silage Fermentation Characteristics and Feed Values of Silage Prepared from Alfalfa Harvested at Different Maturities." , ss.1062 - 1069, 2021.
ISNAD Okuyucu, Berrin vd. "The Effects of Lactic Acid Bacteria and Enzyme Mixture Inoculants on Silage Fermentation Characteristics and Feed Values of Silage Prepared from Alfalfa Harvested at Different Maturities". (2021), 1062-1069.
APA Okuyucu B, BÜYÜKKILIÇ BEYZİ S, ÖZDÜVEN M (2021). The Effects of Lactic Acid Bacteria and Enzyme Mixture Inoculants on Silage Fermentation Characteristics and Feed Values of Silage Prepared from Alfalfa Harvested at Different Maturities. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 9(6), 1062 - 1069.
Chicago Okuyucu Berrin,BÜYÜKKILIÇ BEYZİ Selma,ÖZDÜVEN Mehmet Levent The Effects of Lactic Acid Bacteria and Enzyme Mixture Inoculants on Silage Fermentation Characteristics and Feed Values of Silage Prepared from Alfalfa Harvested at Different Maturities. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 9, no.6 (2021): 1062 - 1069.
MLA Okuyucu Berrin,BÜYÜKKILIÇ BEYZİ Selma,ÖZDÜVEN Mehmet Levent The Effects of Lactic Acid Bacteria and Enzyme Mixture Inoculants on Silage Fermentation Characteristics and Feed Values of Silage Prepared from Alfalfa Harvested at Different Maturities. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.9, no.6, 2021, ss.1062 - 1069.
AMA Okuyucu B,BÜYÜKKILIÇ BEYZİ S,ÖZDÜVEN M The Effects of Lactic Acid Bacteria and Enzyme Mixture Inoculants on Silage Fermentation Characteristics and Feed Values of Silage Prepared from Alfalfa Harvested at Different Maturities. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2021; 9(6): 1062 - 1069.
Vancouver Okuyucu B,BÜYÜKKILIÇ BEYZİ S,ÖZDÜVEN M The Effects of Lactic Acid Bacteria and Enzyme Mixture Inoculants on Silage Fermentation Characteristics and Feed Values of Silage Prepared from Alfalfa Harvested at Different Maturities. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2021; 9(6): 1062 - 1069.
IEEE Okuyucu B,BÜYÜKKILIÇ BEYZİ S,ÖZDÜVEN M "The Effects of Lactic Acid Bacteria and Enzyme Mixture Inoculants on Silage Fermentation Characteristics and Feed Values of Silage Prepared from Alfalfa Harvested at Different Maturities." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 9, ss.1062 - 1069, 2021.
ISNAD Okuyucu, Berrin vd. "The Effects of Lactic Acid Bacteria and Enzyme Mixture Inoculants on Silage Fermentation Characteristics and Feed Values of Silage Prepared from Alfalfa Harvested at Different Maturities". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 9/6 (2021), 1062-1069.