Yıl: 2021 Cilt: 45 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 191 - 230 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 14-10-2021

Türkiye İnşaat Sanayii Çalışma StandartlarınınSektörel Gelişim Üzerinden Değerlendirilmesi

Öz:
Türkiye inşaat sektörü 2000’li yıllardan itibaren hızlı bir gelişim göstermiştir. Sektör Türkiye’de istihdam, sanayileşme ve ekonomik büyümeye katkılarına karşın, ağır çalışma koşulları ve yüksek oranlara varan iş kazaları nedeniyle eleştiri konusu olmaktadır. İnşaat sanayii genel olarak GSYİH’den daha hızlı büyümekte, kriz yıllarında da daha fazla daralmaktadır. Söz konusu dalgalanmalar inşaat sektörünü daha istikrarsız kılarken, çalışanlarını da inşaat faaliyetlerindeki daralma dönemlerinde genel ekonomik gidişata nazaran daha olumsuz etkilemektedir. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi küçük ve orta ölçekli firmaların, taşeron hizmeti verenlerin ve müteahhitlik hizmetlerinin ağırlıklı olduğu bir sektörel yapıda öncelik kazanmamakta; aksine mevcut yapı birçok açıdan çalışma koşulları ile iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin durumu olumsuz etkilemektedir. İnşaat sektörünün büyümesiyle birlikte istihdam oranları artarken aynı zamanda iş kazaları, meslek hastalıkları, sürekli iş göremezlik ve ölüm oranları da artmaktadır. İnşaat işçilerinin meslekten duydukları tatminsizlik ve mesleğin düşük prestijli bir iş olarak görülmesi, sektör genelinde yüksek bir emek devir hızına yol açmaktadır. İnşaat kesimindeki yaygın mevsimlik çalışma ile yerli ve yabancı göçmen işçi istihdamı, çalışma standartlarını daha da aşağı çekmektedir. Sektörün kalkınmaya katkısını sürdürülebilir bir şekilde yerine getirmesi ve daha önemlisi insana yakışır bir iş alanına dönüşebilmesi, daha güvenceli ve güvenli bir çalışma ortamını gerektirmektedir. İşgücünün eğitim, iş ve sosyal güvence olanaklarından yoksun kaldığı koşullarda, inşaat sektörü düşük beceri-düşük verimlilik sarmalından çıkamamakta; yüksek-katma değerli üretime dayalı, sürdürülebilir bir büyüme çizgisine geçememektedir. Mevcut çalışma koşulları kurumsal bir yeniden yapılanma ile belirli standartlara yükseltilmeden, sektör krizler karşısında yüksek hassasiyet göstermeye devam edecektir. Bu makale, Türkiye inşaat sektöründe mevcut çalışma standartlarına ilişkin sorunları tespit ederek, çözüme yönelik politika önerileri getirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, literatür taramasından elde edilen bulgular ışığında, sektör ve firma düzeylerindeki ikincil verinin betimsel analizi yapılarak, inşaat sanayii ve emek standartlarına dair genel bir değerlendirme yapılmıştır. Analizlerde T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, TÜİK, TCMB ve SGK’nin 2000’li yıllardan günümüze mevcut verileri kullanılmıştır. Tespit edilen bulgular temelinde, inşaat çalışanlarının sağlık, nitelik ve tatminlerinin arttırılması ve sektörde sürdürülebilir bir büyüme patikasına geçilebilmesi için çalışma standartlarının iyileştirilmesine yönelik politika önerileri geliştirilmiştir.
Anahtar Kelime:

An Evaluation of Labor Standards in the Turkish Construction Industry from the Perspective of Sectoral Development

Öz:
The Turkish construction industry has achieved rapid growth since the 2000s. The sectorplays a significant role for the national economy due to its contribution to job creation,industrialization and economic growth. However, the sector has been widely criticizedbecause of heavy work conditions and high rates of work accidents. The constructionindustry generally grows faster than GDP in expansion periods and shrinks more duringthe crisis years. While these fluctuations make the construction industry more unstable,they also affect its employees more negatively than the general economic course duringrecessions in construction activities. Improving work conditions do not gain priorityin a sectoral structure where small and medium-sized companies, subcontractors andcontracting services are predominant. On the contrary, the existing structure negativelyaffects the work conditions and occupational health and safety in many respects. Withthe growth of the construction sector, while employment rates increase, the rates ofoccupational accidents, occupational diseases, permanent incapacity and death also goup. Dissatisfaction of the construction workers with the profession and the low prestigeattributed to this line of work lead to high labor turnover rates across the sector. Thewidespread seasonal work in the construction sector as well as the employment ofdomestic and foreign migrant workers further lower down the labor standards. To fulfilits role in the development of Turkey sustainably and more importantly, to become adecent work area that values human rights, the construction industry needs to providea more secure and safer work environment. Given the job and social insecurities andthe low education of the workforce in general, the sector becomes trapped in a viciouscycle of low skill-low productivity, failing to initiate a sustainable growth pattern basedon high value-added production. The sector will continue to show high sensitivity inthe face of crises without raising the current work conditions to certain standardsthrough an institutional restructuring. This study aims to identify problems regarding the existent work standards in the Turkish construction sector and to develop policyrecommendations for improvement. To this end, in light of the findings obtained fromthe literature review, an overall assessment of the construction sector and the workconditions is made based on a descriptive analysis of secondary data at sector and firmlevels that cover the post-2000 period. In the analysis, data from the Turkish RepublicPresidency Strategy and Budget Directorate, TURKSTAT, CBRT and SGK are used. Policyrecommendations for improving the workplace standards are developed to enhancethe health, skill and job satisfaction of the workers and to achieve a sustainable growthpath in the sector.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Arıoğlu E ve N Arıoğlu (1997). Türk İnşaat Sektöründe İş Kazalarının İstatistiksel Değerlendirilmesi ve En Aza İndirilmesi İçin Çıkış Yollarının Araştırılması. Beton Prefabrikasyon, Temmuz (43), 16-21.
  • Aydınonat N E (2012). İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı İş Kazalarıyla ilgili Değerlendirme ve Öneriler. TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu, Mayıs, N201229, Ankara: TEPAV, 1-22.
  • Balaban O (2011). İnşaat Sektörü Neyin Lokomotifi? Birikim, 270, 19-26.
  • Bon R ve R Pietroforte (1990). Historical Comparison of Construction Sector in the US, Japan, Italy and Finland Using Input-Output Tables. Construction Management and Economics, 8(3), 233-247.
  • Bosch G ve P Philips (2003). Building Chaos: An International Comparison of Deregulation in the Construction Industry (Routledge Studies in Business Organizations and Networks). London: Routledge.
  • Byrne J ve M van der Meer (2001). The Construction İndustry in Spain: Flexibilisation and Other Corporatist Illusions. International Conference on Structural Change in the Building Industry’s Labour Market, Working Relations and Challenges in the Coming Years, Gelsenkirchen. Germany: Institut Arbeit und Technik.
  • Byrne J, Clarke L ve M van der Meer (2005). Gender and Ethnic Minority Exclusion from Skilled Occupations in Construction: A Western European Comparison. Construction Management and Economics, December, 23 (10), 1025-1034.
  • Camino López M A, D O Ritzel, I Fontaneda ve O J González Alcantara (2008). Construction Industry Accidents in Spain. Journal of Safety Research, 39(5), 497-507.
  • Ceylan H (2011). Türkiye’de İş Kazalarının Genel Görünümü ve Gelişmiş Ülkelerle Kıyaslanması. International Journal of Engineering Research and Development, 3(2), June, 18-24.
  • Chiang Y (2009). Subcontracting and its Ramifications: A Survey of the Building Industry in Hong Kong. International Journal of Project Management, 27, 80-88.
  • Çavuşoğlu E (2011). İslamcı Neo-liberalizmde İnşaat Fetişi ve Mülkiyet Üzerindeki Simgesel Hale. Birikim, 270, 40-51.
  • Debrah Y A ve G Ofori (2001). Subcontracting, Foreign Workers and Job Safety in the Singapore Construction Industry. Asia Pacific Business Review, 8(1), Autumn, 145–166.
  • DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) (2007). Dokuzuncu Kalkınma Planı (2007-2013) İnşaat, Mühendislik, Mimarlık, Teknik Müşavirlik ve Müteahhitlik Hizmetleri Özel İhtisas Komisyonu Raporu. Ankara: DPT.
  • Duman E ve O Hamzaoğlu (2011). İstanbul’da Bir Şantiyede Çalışanların İş Kazalarının İzlemi. Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, Nisan-Mayıs-Haziran, 35-42.
  • Ercan A (2010). Türkiye’de Yapı Sektöründe İşçi Sağlığı ve Güvenliğinin Değerlendirilmesi. Politeknik Dergisi, 13(1), 49-53.
  • Ercan F ve D Gültekin-Karakaş (2015). Küresel ve Yerel Dinamikler Üzerinden Türkiye İnşaat Sektörü. İçinde: Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi (15-17 Ekim 2014) bildiri kitabı, Ankara: Yeni Özbek Matbaası, 311-340.
  • Giang T H ve L S Pheng (2011). Role of Construction in Economic Development: Review of Key Concepts in the Past 40 Years. Habitat International, 35, 118-125.
  • Gökulu O (2013). İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Mevzuat Açısından Son Durum. Eğitim Bilim Toplum, 11(41), 111-117.
  • Gül Z B ve M Çakaloğlu (2017). İnşaat Sektörünün Dinamikleri: Türkiye için 2000-2014 Girdi-Çıktı Analizi. Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (36), 130-155.
  • Gültekin-Karakaş D (2019). Türkiye’de Özel Sektör Dış Borçlanması: Kuşbakışı Bir Değerlendirme. Mülkiyeliler Birliği Borç Sempozyumu, 11 Mayıs, Ankara.
  • Günlük-Şenesen G, T Kaya ve Ü Şenesen (2013). İnşaat Kesimi İstihdam mı Yaratıyor, Dışalımı mı Uyarıyor? Ekonomi-tek, 2 (3), Eylül, 23-46.
  • Gürcanlı G E (2008). Dünyada ve Türkiye’de İş Güvenliğinde Gelinen Durum ve İnşaat Sektörü. Mühendislikte ve Planlamada Ölçü, Şubat, 90-99.
  • Gürcanlı G E ve U Müngen (2013). Analysis of Construction Accidents in Turkey and Responsible Parties. Industrial Health, 51, 581-595.
  • Gürcanlı G E (2012a). Adı İşçi Ölümleriyle Anılan Bir Balon: İnşaat Sektörü (1). http:// ilerihaber.org/yazarlar/emre-gurcanli/adi-isci-olumleriyle-anilan-bir-balon-insaatsektoru-1/191/. Son erişim tarihi, 10 Mayıs 2015.
  • Gürcanlı G E (2012b). Adı İşçi Ölümleriyle Anılan Bir Balon: İnşaat Sektörü (2). http:// ilerihaber.org/yazarlar/emre-gurcanli/adi-isci-olumleriyle-anilan-bir-balon-insaatsektoru-2/221/. Son erişim tarihi, 10 Mayıs 2015.
  • Gürcanlı G E (2012c). Adı İşçi Ölümleriyle Anılan Bir Balon: İnşaat Sektörü (3). http:// ilerihaber.org/yazarlar/emre-gurcanli/adi-isci-olumleriyle-anilan-bir-balon-insaatsektoru-3/249/. Son erişim tarihi, 10 Mayıs 2015.
  • Gürcanlı G E (2012d). Adı İşçi Ölümleriyle Anılan Bir Balon: İnşaat Sektörü (4). http:// ilerihaber.org/yazarlar/emre-gurcanli/adi-isci-olumleriyle-anilan-bir-balon-insaatsektoru-4/283/. Son erişim tarihi, 10 Mayıs 2015.
  • Gürcanlı G E (2012e). Sıfır İş Kazası Mümkün”- Emre Gürcanlı ile Söyleşi. Etkin Haber Ajansı. http://www.etha.com.tr/Haber/2012/03/14/emek/sifir-kazasi-mumkun/ . Son erişim tarihi, 10 Mayıs 2015.
  • Gürcanlı G E (2013a). Kuralsız ve Baskıcı Emek Rejimine Bakarken: İnşaat Sektöründe İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği. Eğitim Bilim Toplum, 11 (41), Ocak, 48-80.
  • Gürcanlı G E (2013b). İnşaat Sektöründe Gerçekleşen Ölüm ve Yaralanmaların Analizi. Türk Tabipleri Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 13 (48), 20-29.
  • ILO (International Labour Organization) (2001). The Construction Industry in the Twenty-First Century: Its Image, Employment Prospects and Skill Requirements. Geneva: International Labour Office.
  • ILO (International Labour Organization) (2005a). Facts on Safety at Work. Geneva: International Labour Office.
  • ILO (International Labour Organization) (2005b). Baseline Study of Labour Practices on Large Construction Sites in the United Republic of Tanzania. Working Paper, WP.225, Geneva: International Labour Office. http://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/--- ed_dialogue/sector/documents/publication/wcms_160786.pdf Son erişim tarihi, 22 Ekim 2015.
  • INTES (Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası) (2019). İnşaat Sektörü Raporu. Ankara: INTES.
  • IPSOS (Pazarlama ve Kamuoyu Araştırmaları Global Uzmanı). (2017). İnşaat Sektörü Raporu, 28 Haziran, https://www.ipsos.com/tr-tr/ipsos-uzmanlarindan-insaat-sektoruraporu , Son erişim tarihi, 19 Ekim 2018.
  • İnşaat İşçilerinin Derneği (2013). Şantiyelerde İşçi Sağlığı ve Güvenliğine Aykırı Olan Barınma Yerleriyle İlgili Kanıtlar ve Talepler. İnşaat Sektöründe İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Raporları 1, Mart, İstanbul: İnşaat İşçilerinin Derneği.
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (2012). Kanun No. 6331, 30.06.2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazete, http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/06/20120630-1.htm . Son erişim tarihi, 27 Kasım 2017.
  • Kalkınma Bakanlığı (2013). Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018). Ankara: T.C. Kalkınma Bakanlığı http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/Kalknma%20Planlar/Attachments/12/ Onuncu%20Kalk%C4%B1nma%20Plan%C4%B1.pdf . Son erişim tarihi, 08 Haziran 2016.
  • Kalkınma Bakanlığı (2014). Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) İnşaat MühendislikMimarlık Teknik Müşavirlik ve Müteahhitlik Hizmetleri Özel İhtisas Komisyonu Raporu. Ankara: T.C. Kalkınma Bakanlığı. http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/zel%20htisas%20 Komisyonu%20Raporlar/Attachments/239/İnşaat%20Mühendislik-Mimarlık%20 Teknik%20Müşavirlik%20ve%20Müteahhitlik%20Hizmetleri%20ÖİK.pdf. Son erişim tarihi, 05 Haziran 2015.
  • Kara M A ve Kurtulmuş M (2015). İnşaat Sektöründe Göçmen İşçi İstihdamı Üzerine Alan Araştırması. DİSKAR, 4, 54-65.
  • Kazaz A, E Manisali ve S Ulubeyli (2008). Effect of Basic Motivational Factors on Construction Workforce Productivity in Turkey. Journal of Civil Engineering and Management, 14 (2), 95-106.
  • Koçak H (2013). İnşaat İşkolunda İstihdamın Yapısı ve Emek Rejiminin Özellikleri. Türk Tabipleri Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 13 (47), 13-23.
  • Koesmargono (1999). Conceptual Framework for Improving Construction Safety Performance. Journal of Real Estate and Construction, 9(1).
  • Lingard H ve S Rowlinson (1994). Construction Site Safety in Hong Kong, Construction Management and Economics, 12, 501–10.
  • Lingard H C, T Cooke ve N Blismas (2010). Safety Climate in Conditions of Construction Subcontracting: A Multi‐Level Analysis. Construction Management and Economics, 28(8), 813-825.
  • Lingard H (2013). Occupational Health and Safety in the Construction İndustry. Construction Management and Economics, 31(6), 505-514.
  • Mayhew C ve M Quinlan (1997). Subcontracting and Occupational Health and Safety in Residential Building Industry. Industrial Relations Journal, 28(3), 192–205.
  • Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi (2013). Editörden. Ocak-Şubat-Mart, 1.
  • Myers D (2013). Construction Economics: A New Approach. New York: Routledge. Mühendislik, Mimarlık ve Planlamada Toplumcu Eksen (2013). Dosya: İnşaat Sektörü. 8, Haziran-Temmuz-Ağustos, 1-6.
  • Ngai P ve L Huilin (2010). A Culture of Violence: The Labor Subcontracting System and Collectıve Action by Construction Workers In Post-Socialist China. The China Journal, 64 (July), 143-158.
  • Ngai P ve X Yi (2011). Legal Activism or Class Action. China Perspectives, 2, 9-17.
  • Odman A (2014). İnşaat Sektöründe Can ve Sağlık Kayıplarının Yapısal Nedenleri ve Çözüm Önerileri. GYODER 14. Gayrimenkul Zirvesi ‘Bina ile Güveni Birlikte İnşa Etmek’ Oturumu, 3 Aralık.
  • Ofluoğlu G ve T Doğru (2011). Türkiye’de İnşaat İşkolu’ndaki İş Kazalarının Ekonomik Boyutları. Kamu-İş, 11(4), 183-218.
  • Özkan G (2008). Kurumsallaşma versus İnşaat Sektörü. http://gurcanozkan.blogspot. com.tr/2008/03/trkiyede-kurumsallamann-uramad.html . Son erişim tarihi, 13 Ekim 2015.
  • Pattanaik B K (2009). Young Migrant Construction Workers in the Unorganised Urban Sector. South Asia Research, 29 (1), 19-40.
  • Penpecioğlu M (2011). Yapılı Çevre Üretimi, Devlet ve Büyük Ölçekli Kentsel Projeler. Birikim, 270, 62-73.
  • Pietroforte R ve T Gregori (2003). An Input-Output Analysis of the Construction Sector in Highly Developed Economies. Construction Management and Economics, 21(3), 319- 327.
  • Salminen S (1995). Serious Occupational Accidents in the Construction Industry. Construction Management and Economics, 13, 299-306.
  • Schultz T W (1961). Investment in Human Capital. The American Economic Review, 51, 1-17.
  • Sendika.Org (2014). 2014 Yılında En Az 272 İnşaat İşçisi Yaşamını Yitirdi. http:// sendika10.org/2014/09/2014-yilinda-en-az-272-insaat-iscisi-yasamini-yitirdi/. Son erişim tarihi, 3 Nisan 2016.
  • Sezgin A G Ş ve A Aşarkaya (2017). İnşaat Sektörü. İş Bankası yayını. Ocak. https:// ekonomi.isbank.com.tr/UserFiles/pdf/sr201702_insaatsektoru.pdf
  • Sönmez M (2013). AKP’nin Marifeti:1 milyar m2 Beton, 6 Temmuz. http://www. yurtgazetesi.com.tr/akpnin-marifeti-1-milyar-m2-beton-makale,5008.html . Son erişim tarihi, 17 Ekim 2018.
  • Sönmez M (2015). Ak Faşizmin İnşaat İskelesi. İstanbul: Nota Bene Yayınları.
  • Sümer L (2014). İnşaat Sektöründe Kurumsallaşma ve İnsan Kaynakları Yönetimi. 14 Ekim. https://leventsumer.wordpress.com/2014/01/27/insaat-sektorunde-kurumsallasmave-insan-kaynaklari-yonetimi/ . Son erişim tarihi, 10 Haziran 2015.
  • Şenesen Ü ve G Günlük-Şenesen (2015). Türkiye İnşaat Sektörünün Büyüme ve İstihdama Katkısı: 2000’li Yıllar İçin Bir Sorgulama. İçinde: N Yıldırım (der), Tuncer Bulutay’a Armağan, Ankara: Mülkiyeliler Birliği yayını, 355-366.
  • Tilkici D ve D Ay (2019). The Design of a Legal and Organizational System towards Improving Labor Standards in the Turkish Construction Sector. (Basılmamış İşletme Mühendisliği Lisans Bitirme Projesi). İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi.
  • TMB - Türkiye Müteahhitler Birliği (2011). İnşaat Sektörü 2023 Vizyonu Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Mart. http://www.tmb.org.tr/arastirma_yayinlar/TMB_insaat_ sektoru_2023_vizyonu.pdf . Son erişim tarihi, 13 Şubat 2013.
  • TMB (Türkiye Müteahhitler Birliği) (2018). Uluslararası İnşaat Pazarı Yeniden Büyürken Türkiye Ligdeki Yerini Koruyor. Basın Bülteni, 23 Ağustos. Ankara: TMB. https://www. tmb.org.tr/duyurular/TMB_ENR2018_BB_23082018.pdf. Son erişim tarihi, 18 Haziran 2019.
  • TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş.) (2008). Türkiye’de İnsaat_Sektörü Üzerine_ Bir_Değerlendirme. Ağustos, Ankara: TSKB Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü. http://www.kalkinma.com.tr/data/file/raporlar/ESA/GA/2008GA/Turkiyede_Insaat_ Sektoru_Uzerine_Bir_Degerlendirme.pdf
  • Uzunkaya M (2013). Uluslararası Rekabet Edebilirlik Çerçevesinde Türk İnşaat Sektörünün Yapısal Analizi. Ankara: T.C. Kalkınma Bakanlığı. http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/Yaynlar/Attachments/543/Uluslararası_Rekabet_ Edebilirlik_Çerçevesinde_Türk_İnşaat_Sektörünün_Yapısal_Analizi_Mehmet_ Uzunkaya.pdf , Son erişim tarihi: 03 Mart 2015.
  • Wong F. ve L So (2002). Restriction of the Multi-Layers Subcontracting Practice in Hong Kong- Is it an Effective Tool to Improve Safety Performance of the Construction Industry?. CIB Conference, Hong Kong, 229-235. IRBNet. https://www.irbnet.de/ daten/iconda/CIB606.pdf . Son erişim tarihi: 1 Ekim 2016.
  • Yıldırım N, D Karakaş, İ Kiracı, ve M Abalı (2018). From an Institutional Perspective, a Road-mapping Design for Reduced Occupational Accidents in the Turkish Construction Industry. 9. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi, İstanbul, 6-9 Mayıs, Ankara: ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Yayın no: 54, 162.
  • Yılmaz F (2015). Monitoring and Analysis of Construction Site Accidents by Using Accident Analysis Management System in Turkey. Journal of Sustainable Development, 8(2), 57-65.
  • Yılmaz F ve O Tan (2013). İnşaat Sektöründe İş Kazası ve Hastalık Kaynaklı Kısa Sürelı̇İş Günü Kayıplarının Malıyetı̇. ̇ İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yerel Sempozyumu, Mart, Makine Mühendisleri Odası (MMO). http://www.isigsempozyum.org/_site_2013/_dokuman/ Bildiri_Fatih_YILMAZOktay_TAN.pdf Son erişim tarihi: 10 Şubat 2014.
  • Yung P (2009). Institutional Arrangements and Construction Safety in China: an Empirical Examination. Construction Management and Economics, 27, 439-450.
APA Gultekin D, yusufi f, Hisarciklilar M (2021). Türkiye İnşaat Sanayii Çalışma StandartlarınınSektörel Gelişim Üzerinden Değerlendirilmesi. , 191 - 230.
Chicago Gultekin Derya,yusufi ferimah,Hisarciklilar Mehtap Türkiye İnşaat Sanayii Çalışma StandartlarınınSektörel Gelişim Üzerinden Değerlendirilmesi. (2021): 191 - 230.
MLA Gultekin Derya,yusufi ferimah,Hisarciklilar Mehtap Türkiye İnşaat Sanayii Çalışma StandartlarınınSektörel Gelişim Üzerinden Değerlendirilmesi. , 2021, ss.191 - 230.
AMA Gultekin D,yusufi f,Hisarciklilar M Türkiye İnşaat Sanayii Çalışma StandartlarınınSektörel Gelişim Üzerinden Değerlendirilmesi. . 2021; 191 - 230.
Vancouver Gultekin D,yusufi f,Hisarciklilar M Türkiye İnşaat Sanayii Çalışma StandartlarınınSektörel Gelişim Üzerinden Değerlendirilmesi. . 2021; 191 - 230.
IEEE Gultekin D,yusufi f,Hisarciklilar M "Türkiye İnşaat Sanayii Çalışma StandartlarınınSektörel Gelişim Üzerinden Değerlendirilmesi." , ss.191 - 230, 2021.
ISNAD Gultekin, Derya vd. "Türkiye İnşaat Sanayii Çalışma StandartlarınınSektörel Gelişim Üzerinden Değerlendirilmesi". (2021), 191-230.
APA Gultekin D, yusufi f, Hisarciklilar M (2021). Türkiye İnşaat Sanayii Çalışma StandartlarınınSektörel Gelişim Üzerinden Değerlendirilmesi. Mülkiye Dergisi, 45(1), 191 - 230.
Chicago Gultekin Derya,yusufi ferimah,Hisarciklilar Mehtap Türkiye İnşaat Sanayii Çalışma StandartlarınınSektörel Gelişim Üzerinden Değerlendirilmesi. Mülkiye Dergisi 45, no.1 (2021): 191 - 230.
MLA Gultekin Derya,yusufi ferimah,Hisarciklilar Mehtap Türkiye İnşaat Sanayii Çalışma StandartlarınınSektörel Gelişim Üzerinden Değerlendirilmesi. Mülkiye Dergisi, vol.45, no.1, 2021, ss.191 - 230.
AMA Gultekin D,yusufi f,Hisarciklilar M Türkiye İnşaat Sanayii Çalışma StandartlarınınSektörel Gelişim Üzerinden Değerlendirilmesi. Mülkiye Dergisi. 2021; 45(1): 191 - 230.
Vancouver Gultekin D,yusufi f,Hisarciklilar M Türkiye İnşaat Sanayii Çalışma StandartlarınınSektörel Gelişim Üzerinden Değerlendirilmesi. Mülkiye Dergisi. 2021; 45(1): 191 - 230.
IEEE Gultekin D,yusufi f,Hisarciklilar M "Türkiye İnşaat Sanayii Çalışma StandartlarınınSektörel Gelişim Üzerinden Değerlendirilmesi." Mülkiye Dergisi, 45, ss.191 - 230, 2021.
ISNAD Gultekin, Derya vd. "Türkiye İnşaat Sanayii Çalışma StandartlarınınSektörel Gelişim Üzerinden Değerlendirilmesi". Mülkiye Dergisi 45/1 (2021), 191-230.