Yıl: 2005 Cilt: 9 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 19 - 27 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı

Öz:
Gıda güvenliğinin sağlanması için daha iyi gıda muhafaza yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Gıda ışınlaması, mikoorganizmaların, parazitlerin ve böceklerin gelişimi ile depolama ve dağıtım sırasında oluşabilecek ciddi kayıpları kontrol altında tutabileceği öngörülen yöntemlerden biridir. Işınlama uygulamaları gıda ürünlerinin raf ömrünü artırmaktadır. Bu makalede ışınlamanın gıda ürünlerinin muhafazasında kullanımı ve tüketicilerin ışınlanmış gıdaya bakış açıları incelenmiştir.
Anahtar Kelime: tüketici tutumları ışınlama tüketici davranışları gıda koruma gıda güvenirliği gıda işleme

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Food irradiation, applications and consumer attitudes towards irradiated food

Öz:
Better food preservation methods are needed to assure food safety for consumption. Food irradiation is one of the methods to be considered to control the presence of microorganisms, parasites and insects, and to control severe losses during storage and distribution. Application of food irradiation increases shelf life of irradiated food products. In this paper, the use of irradiation in food products preservation and consumers attitudes towards irradiated food were investigated.
Anahtar Kelime: food processing consumer attitudes irradiation consumer behaviour preservation food safety

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Abdellaoui, S., Lacroix, M., Jobin, M., Boubekri, C. ve Gagnon, M. 1995. Effect of gamma irradition combined with hot water treatment on the physico-chemical, nutritional and organoleptic qualities of Clementines. Int. J. Food Sci. Technol, 15, 217-235.
  • Acar, J. 1999. Mikroorganizmaların öldürülmesi. "Alınmıştır: Gıda Mikrobiyolojisi. (ed) Ünlütürk, A., Turantaş, F., Mangi Tan Basımevi, İzmir, 241-246".
  • Ahn, D. U., Olson, D. G., Lee, J. I., Jo, C, Wu, C. ve Chen, X. 1998. Packaging and irradiation effects on lipid oxidation and volatile in pork patties. J. Food Sci, 63, 15-19.
  • Alkan, H. 2003a. Türkiye'de Endüstriyel Gama Işınlaması Uygulamaları. http://simad55.tripod.com/kitap2003/19.htm
  • Alkan, H. 2003b. Işınlanmış gıda ürünlerine talep artacaktır. http://wıww.gamma-pak.com.tr
  • Anonim, 1999. Gıda Işınlama Yönetmeliği 6.11.1999, 23868 sayılı Resmi Gazete.
  • Beaulieu M., Beliveau, M., D'Aprano, G. ve Lacroix, M. 1999. Dose rate effect of gamma irradation on phenolic compounds, polyphenol oxidase (PPO) and browning of mushrooms (Agari-cus Bisphorus). J. Agric. Food Chem., 47,2537-2543.
  • Bhushan, B. ve Thomas, P. 1998. Qualitiy of apples following gamma irradiation and cold storage. Int.J. Food Sci., 49, 485-492.
  • Brady, C. 1987. Irradiation on trial. Food Eng. Int., October, 50-53.
  • Brasher, P. 2004. Irradiated ground beef's popularity isn't sizzling. (http://vwv.dniregister.coin/apps/pbcs.dll/article? AI D= /20040615/BUSINESS05/4d6150343A029/BUSINESS).
  • Buchalla, R., Schuttler, C. ve Bogl, K. W. 1993. Effects of ionizing radiation on plastic food packaging materials: a review. J. Food Prot, 56, 991-997.
  • Cain, R. F., Anglemier, A. F., Sather, L. A., Bautista, F. R. ve Thompson, R. H. 1958. Acception of fresh and precooked radiated meats. Food Research, 23, 603-610.
  • Calenberg, S. B., Vanhaelewyn, G., Cleemput, O. V., Callens, F., Mondelaers, W. ve Huyghebaert, A. 1998. Comparison of the effect of X-ray and electron beam irradiation on some selected spices. Lebensm.-Wiss. u.-Technol, 31, 252-258.
  • Crawford, L. M. 1998. Food irradiation's advantages will not escape public attention. Food Technol., 52 (1), 55.
  • Çopur, U. ve Tamer, C. E. 1998. Gıdaların radyasyonla muhafazaları. Gıda, Ocak, 40-45.
  • Farkas, J. 1988. Irradiation of dry food ingredients. CRC Press, FL, 1-9, 25-36.
  • Farkas, J. 1989. Microbiological safety of irradiated foods. Int. J. Food Microbiol.,9, 1-15.
  • Farkas, J. 1990. Combination of irradiation with mild heat treatment. Food Control, 1, 223-229.
  • Gautam, S., Sharma, A. ve Thomas, P. 1998. Gamma irradiation effect on shelf-life, texture, polyphenol oxidase and mic-roflora of mushroom (Agaricus bispo-rus). Int. J. Food Sci. Nutr., 49, 5-10.
  • Giroux, M. ve Lacroix, M. 1998. Nutritional adequacy of irradiated meat: a review. Food Research Int., 31,257-264
  • Goodsir, G. 2002. Irradition of beef gaining favour in the US. Meat Int., 12(10), 22-25.
  • Hagenmaier, R.D. ve Robert, A.B. 1997. Low-dose irradiation of cut iceberg lettuce in modified atmosphere packaging. J. Agric.Food Chem., 45, 2864-2868.
  • Hanis, T., Jelen, P., Klir, P., Mnukova, J., Perez, B. ve Pesek, M. 1989. Poultry meat irradiation. Effect of temperature on chemical changes and inactivation of microorganisms. J. Food Prot., 52, 26-29
  • Hastings, J. W., Holzapfel, W. H. ve Niemand, J.G. 1986. Radiation resistance of lac-tobacilli isolated from radurized meat relative to growth and environment. Appl. Environ. Microbioi, 52, 898-901
  • Ingram, M. ve Farkas, J. 1977. Microbiology of foods pasteurized by ionizing radition. Ada Aliment., 6, 123-185.
  • Johnson, A.M., Reynolds, A.E., Chen, J. ve Resurreccion, A.V.A. 2004. Consumer attitutes towards irradiated food: 2003 vs. 1993. FoodProt. Trends 24(6). (http ://www. foodprotection, org/Publ ications/ Abstracts/2004Abstracts/June2004.htm)
  • Kamarei, A. R., Karel, M. ve Wierbicki, E. 1979. Spectral studies on the role of ionizing radiation in color changes of rappertized beef. J. FoodScl, 44, 25-31.
  • Lacroix, M., Jobin M., Latreille, B., Lapointe, M. ve Gagnon, M. 1991. Hot-water immersion and irradiation effect on mangoes keeping-quality after air shipment from Thailand to Canada. Microbiol. Aliments Nutr., 9, 155-160.
  • Lacriox, M. ve Ouattara, B. 2000. Combined industrial processes with irradiation to assure innocuity and preservation of food products-a review. Food Research Int., 33, 719-724.
  • Lagunas-Solar, M.C. 1995. Radiation processing of foods: An overview of scientific principles and current status. J.FoodProt, 58, 2, 186-192.
  • Lambert, A. D., Smith, J. P. ve Dodds, K. L. 1991. Shelf life extension and microbiological safety of fresh meat-review. Food Microbiol, 8, 267-297. Loaharanu, P. 1994. Status and prospects of irradiation. Food Technoi, 48(5), 121-131.
  • Mahrour, A., Lacroix, M., Nketsa-Tabiri, J., Calderon, N. ve Lacroix, M. 1998. Antimicrobial properties of natural substances in irradiated fresh, poultry. Radiation Physics andChem., 52, 81-84.
  • Mermelstein, N. H. 2000. E-beam-irradiated beef reaches the market, papaya and gamma- irradiated beef to follow. Food Technoi, 54(7), 88-92.
  • Merritt Jr., C, Angelini, P. ve Graham, R.A. 1978. Effect of radiation parameters on the formation of radiolysis products in meat and meat substances. J. Agric. FoodChem., 26, 29-35.
  • Merritt Jr., C, Angelini, P., Wierbicki, E. ve Shults, G. W. 1975. Chemical changes with flavor in irradiated meat. J. Agric. Food Chem., 23, 1037-1044.
  • Monk J. D., Beuchat, L. R. ve Doyle, M, P. 1995. lrradition inactivation of food-borne microorganisms. J. Food Prot, 58(2), 197-208.
  • Moseley, B. E. B. 1984. Radition damage and its repair in non-sporulating bacteria. "Alınmıştır: The Revival of Injured Microbes, (ed) Andrew, M. H. E., Russel, A. D. Academic Pres, London, 147-174".
  • Murano, P.S., Murano, E.A. ve Olson, D.G. 1998. Irradiated ground beef: sensory and quality changes during storage under various packaging conditions. J. FoodScl, 63(3), 548-551.
  • Olson, D. G. 1998. lrradition of food. Food Technoi, 52,1, 56-62. Piggott, J.R. ve Othman, Z. 1993. Effect of irradition on volatile oils of black pepper. Food Chem., 46(2), 115-119.
  • Prakash, A., Guner, A. R., Caporaso, F. ve Foley, D. M. 2000. Effects of low-dose gamma irradition on the shelf life and quality characteristics of cut Romaine lettuce packaged under modified atmosphere. J.FoodSci., 65 (3), 549-553
  • Pszcola, D. E. 1990. Food irradiation. Countering the tactics and claims of opponents. Food Technoi, 44(6), 92-97.
  • Resurreccion, A.V.A., Galvez, F.C.F., Fletcher, S.M. ve Misra, S.K. 1995. Consumer attitutes toward irradiated food-results of a new study. J. Food Protect., 58 (2), 193-196.
  • Smith, J.S. ve Pillia, S. 2004. Irradiation and food safety. Food Technoi, 58(11), 48-55.
  • Sudha Rao, V., Gholap, A.S., Adhikari, H. ve Madhusudanan Nair, P. 2000. Disinfestation of Basmati rice by the use of y-radiation. Int. J. FoodSci. Technoi, 35, 533-540.
  • Thayer, D. W. ve Boyd, G. 2001. Effect of irradition temperature on inactivation of Escherichia col i O157:H7 and Staphylococcus aureus. J. Food Prot., 64(10), 1624-1626.
  • Topal, Ş. 1988. Işınlama tekniği ve gıda sanayiinde kullanım olanakları. Gıda, 13(6), 417-423.
  • Ünlütürk, A. 1999. Genel ilkeler, kontaminasyonun önlenmesi ve mikroorganizmaların uzaklaştırılması. "Alınmıştır: Gıda Mikrobiyolojisi, (ed) Ünlütürk, A; Turantaş, F. Mangi Tan Basımevi, İzmir, 165-170".
  • Variyar, P. S., Gholap, A. S. ve Thomas, P. 1997. Effect of y-irradiation on the volatile oil constituents of fresh ginger (zingiber officinale) rhizome. Food Research Int., 30(1), 41 -43.
  • Variyar, P.S., Bandyopadhyay, C. ve Thomas, P. 1998. Effect of y-irradiation on the volatile oil constituents of some Indian spices. Food Research Int.,31(2), 105-109.
  • Vickers, Z. M. ve Wang, J. 2002. Liking of ground beef patties is not affected by irradition. J. FoodSci, 67(1), 380-383.
  • WHO. 1994. Safety and nutritional adequacy of irradiated food. World Health Organization, Geneva.
  • Yavaş, Ö. ve Zararsız, A. 2003. Fizik Mühendisliği.http://vvww.fizikmuhoda.org.tr/fm/fizikmuh.htm
APA KOREL F, ORMAN S (2005). Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı. , 19 - 27.
Chicago KOREL Figen,ORMAN Sibel Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı. (2005): 19 - 27.
MLA KOREL Figen,ORMAN Sibel Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı. , 2005, ss.19 - 27.
AMA KOREL F,ORMAN S Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı. . 2005; 19 - 27.
Vancouver KOREL F,ORMAN S Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı. . 2005; 19 - 27.
IEEE KOREL F,ORMAN S "Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı." , ss.19 - 27, 2005.
ISNAD KOREL, Figen - ORMAN, Sibel. "Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı". (2005), 19-27.
APA KOREL F, ORMAN S (2005). Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2), 19 - 27.
Chicago KOREL Figen,ORMAN Sibel Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 9, no.2 (2005): 19 - 27.
MLA KOREL Figen,ORMAN Sibel Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.9, no.2, 2005, ss.19 - 27.
AMA KOREL F,ORMAN S Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2005; 9(2): 19 - 27.
Vancouver KOREL F,ORMAN S Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2005; 9(2): 19 - 27.
IEEE KOREL F,ORMAN S "Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı." Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9, ss.19 - 27, 2005.
ISNAD KOREL, Figen - ORMAN, Sibel. "Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı". Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 9/2 (2005), 19-27.