Yıl: 2021 Cilt: 25 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 411 - 432 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 16-10-2021

Hammadde Tedarikçi Seçiminde AHP-TOPSIS Yöntemlerinin Kullanılması ve Gıda Sektöründe Bir Uygulama

Öz:
Gıda sektörünün ana hammaddesini tarımsal ürünler oluşturmaktadır. Bu bağlamdasektörde doğru tedarikçinin seçilmesi sağlıklı, güvenli ve yüksek kaliteli gıda ürünlerininüretilmesi için gereklidir. Bu çalışmanın amacı, gıda ürünleri imalatı sektöründe faaliyetgösteren bir firmada en uygun hammadde tedarikçi seçimi probleminin, AHP ve TOPSISyöntemlerinin birlikte kullanılarak çözümünün sağlanmasıdır. Çalışmada, karar vericiolarak firmanın satın alma yöneticisinin uzman görüşüne başvurulmuştur. Ana kriterler;kalite, maliyet, teslimat ve tedarikçi profili olarak belirlenmiştir. Alt kriterler ise; hammaddekalitesi, kullanılabilir hammadde miktarı, hammadde fiyat uygunluğu, fiyat iskontosu, taşıma maliyeti, hızlı teslimat, güvenilir teslimat, coğrafi yakınlık, geçmiş performans, güvenilirlikve ilişkidir. Çalışma sonuçlarına göre “kalite” en önemli kriter olarak tespit edilmiştir. Diğerkriterlerin önem sıralaması ise maliyet, teslimat ve tedarikçi profili şeklindedir. Ayrıca D1tedarikçisi, en yüksek puana sahip tedarikçi olarak firmanın mevcut tedarikçileri arasında seçilmiştir. Çalışmada gıda sektöründe hammadde tedarikçi seçiminde AHP-TOPSISyöntemlerinin kullanılmasıyla ilgili değerlendirme yapılarak önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Using AHP-TOPSIS Methods for Raw Material Supplier Selection And An Application In Food Sector

Öz:
The main raw materials of the food industry are agricultural products. It is necessary to select the right suppliers in the industry to produce healthy, safe and high quality food products. The aim of this study was to use AHP and TOPSIS methods together in order to solve the problem of selecting the ideal raw material supplier for a company operating in the food products manufacturing sector. The purchasing manager of the company was consulted as the decision maker. The main criteria were quality, cost, delivery and supplier profile. The subcriteria were raw material quality, amount of available raw materials, affordable raw materials, discount, transportation cost, fast delivery, safe delivery, geographic proximity, past performance, reliability and relationship. The results showed that "quality" was the most important criterion, followed by cost, delivery, and supplier profile. The supplier D1 had the highest score and therefore was selected as a current supplier for the company. The use of AHP-TOPSIS methods in raw material supplier selection in the food industry was evaluated, and suggestions were made based on the results.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA OZTÜRK D, Tekin M (2021). Hammadde Tedarikçi Seçiminde AHP-TOPSIS Yöntemlerinin Kullanılması ve Gıda Sektöründe Bir Uygulama. , 411 - 432.
Chicago OZTÜRK DERYA,Tekin Mahmut Hammadde Tedarikçi Seçiminde AHP-TOPSIS Yöntemlerinin Kullanılması ve Gıda Sektöründe Bir Uygulama. (2021): 411 - 432.
MLA OZTÜRK DERYA,Tekin Mahmut Hammadde Tedarikçi Seçiminde AHP-TOPSIS Yöntemlerinin Kullanılması ve Gıda Sektöründe Bir Uygulama. , 2021, ss.411 - 432.
AMA OZTÜRK D,Tekin M Hammadde Tedarikçi Seçiminde AHP-TOPSIS Yöntemlerinin Kullanılması ve Gıda Sektöründe Bir Uygulama. . 2021; 411 - 432.
Vancouver OZTÜRK D,Tekin M Hammadde Tedarikçi Seçiminde AHP-TOPSIS Yöntemlerinin Kullanılması ve Gıda Sektöründe Bir Uygulama. . 2021; 411 - 432.
IEEE OZTÜRK D,Tekin M "Hammadde Tedarikçi Seçiminde AHP-TOPSIS Yöntemlerinin Kullanılması ve Gıda Sektöründe Bir Uygulama." , ss.411 - 432, 2021.
ISNAD OZTÜRK, DERYA - Tekin, Mahmut. "Hammadde Tedarikçi Seçiminde AHP-TOPSIS Yöntemlerinin Kullanılması ve Gıda Sektöründe Bir Uygulama". (2021), 411-432.
APA OZTÜRK D, Tekin M (2021). Hammadde Tedarikçi Seçiminde AHP-TOPSIS Yöntemlerinin Kullanılması ve Gıda Sektöründe Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25(2), 411 - 432.
Chicago OZTÜRK DERYA,Tekin Mahmut Hammadde Tedarikçi Seçiminde AHP-TOPSIS Yöntemlerinin Kullanılması ve Gıda Sektöründe Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 25, no.2 (2021): 411 - 432.
MLA OZTÜRK DERYA,Tekin Mahmut Hammadde Tedarikçi Seçiminde AHP-TOPSIS Yöntemlerinin Kullanılması ve Gıda Sektöründe Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.25, no.2, 2021, ss.411 - 432.
AMA OZTÜRK D,Tekin M Hammadde Tedarikçi Seçiminde AHP-TOPSIS Yöntemlerinin Kullanılması ve Gıda Sektöründe Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2021; 25(2): 411 - 432.
Vancouver OZTÜRK D,Tekin M Hammadde Tedarikçi Seçiminde AHP-TOPSIS Yöntemlerinin Kullanılması ve Gıda Sektöründe Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2021; 25(2): 411 - 432.
IEEE OZTÜRK D,Tekin M "Hammadde Tedarikçi Seçiminde AHP-TOPSIS Yöntemlerinin Kullanılması ve Gıda Sektöründe Bir Uygulama." Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25, ss.411 - 432, 2021.
ISNAD OZTÜRK, DERYA - Tekin, Mahmut. "Hammadde Tedarikçi Seçiminde AHP-TOPSIS Yöntemlerinin Kullanılması ve Gıda Sektöründe Bir Uygulama". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 25/2 (2021), 411-432.