Yıl: 2021 Cilt: 9 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 301 - 307 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24925/turjaf.v9i2.301-307.3869 İndeks Tarihi: 04-12-2021

Yonca Silajlarında Atık Reçel Karışımı İlavesinin Silaj Fermantasyonu ve İn Vitro Sindirilebilirlik Üzerine Etkileri

Öz:
Bu araştırma, atık reçel karışımı ilavesinin yonca silajlarının fermantasyonu ve in vitro sindirilebilirlik üzerine etkilerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Yonca, ekim ayında çiçeklenme başlangıcında hasat edilerek soldurulmuştur. Atık reçel karışımı önce bir süzgeç yardımıyla katı ve sıvı olarak iki kısıma ayrılmıştır. Kontrol grubuna, 20 ml saf su ilavesi yapılmıştır. Sıvı kısım; Reçel-I silajı (RI), 50 mg sıvı reçel+20 ml saf su /kg yonca; Reçel-II silajı (RII), 100 mg sıvı reçel+20 ml saf su /kg yonca olacak şekilde ilave edilmiştir. Katı kısım ise; Reçel Parçacık-I silajı (RPI), 30 mg reçel parçacıkları +30 ml saf su /kg yonca; Reçel Parçacık-II silajı (RPII), 60 mg reçel parçacıkları +60 ml saf su /kg yonca olacak şekilde hazırlanmıştır. Silajlar, kapalı bir depoda 60 gün süresince fermantasyona bırakılmıştır. Reçel ve reçel parçacıkları ilave edilmesi yonca silajının pH ve nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF) içeriklerini düşürmüştür. Araştırmada, en yüksek laktik asit (LA) içeriği RII grubunda kuru madde (KM) de 100,28 g/kg olarak belirlenirken en düşük ise kontrol grubunda 23.07 g/kg KM olarak belirlenmiştir. Yoncaya reçel ve reçel parçaçıkları ilavesi, kontrol grubuna göre enzimde çözünen organik madde (EÇOM) içeriğini önemli düzeyde arttırmıştır (P<0.01). Yapılan çalışma, özellikle yağışların bol olduğu ve kurutma imkanının olmadığı ilk baharda ya da son baharda, gıda endüstrisinin yoğun olduğu bölgelerde,100 mg/kg düzeyinde reçelin sıvı kısmının ilave edilmesiyle kaliteli yonca silajlarının yapılabileceğini ortaya koymuştur.
Anahtar Kelime:

The Effects of Waste Jam Mixture on Silage Fermentation, and in Vitro Digestibility of Alfalfa Silages

Öz:
This research was planned to determine the effects of the addition of waste jam mixture on the fermentation and in vitro digestibility of alfalfa silage. Alfalfa was harvested at the beginning of flowering in October and withered. The waste jam mixture is first divided into two parts as solid and liquid by means of a filter. To the control group was added 20 ml / kg alfalfa pure water. Liquid part; Jam-I silage (RI), 50 mg liquid jam + 20 ml pure water / kg alfalfa; Jam-II silage (RII) was added as 100 mg liquid jam + 20 ml pure water / kg alfalfa. The solid part is; Jam Particle-I silage (RPI), 30 mg jam particles + 30 ml pure water / kg alfalfa; Jam Particle-II silage (RPII) was prepared so that 60 mg jam particles +60 ml pure water / kg alfalfa. The silages were allowed to fermented in a closed storage for 60 days. The addition of jam and jam particles reduced the pH and neutral detergent fiber contents of alfalfa silage. In the study, the highest lactic acid content was found to be 100.28 g/kg dry matter (DM) in the RII group and the lowest was 23.07 g/kg DM in the control group. The addition of jam and jam particles to the alfalfa resulted in a significant increase in the enzimatic solubility of organic matter compared to the control group. The study showed that high quality alfalfa silages can be prepared by adding the liquid part of the jam at the level of 100 mg/kg, especially in the spring or autumn where the rainfall is abundant and there is no possibility of drying.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yayla D, SOYCAN-ÖNENÇ S (2021). Yonca Silajlarında Atık Reçel Karışımı İlavesinin Silaj Fermantasyonu ve İn Vitro Sindirilebilirlik Üzerine Etkileri. , 301 - 307. 10.24925/turjaf.v9i2.301-307.3869
Chicago Yayla Damla,SOYCAN-ÖNENÇ Sibel Yonca Silajlarında Atık Reçel Karışımı İlavesinin Silaj Fermantasyonu ve İn Vitro Sindirilebilirlik Üzerine Etkileri. (2021): 301 - 307. 10.24925/turjaf.v9i2.301-307.3869
MLA Yayla Damla,SOYCAN-ÖNENÇ Sibel Yonca Silajlarında Atık Reçel Karışımı İlavesinin Silaj Fermantasyonu ve İn Vitro Sindirilebilirlik Üzerine Etkileri. , 2021, ss.301 - 307. 10.24925/turjaf.v9i2.301-307.3869
AMA Yayla D,SOYCAN-ÖNENÇ S Yonca Silajlarında Atık Reçel Karışımı İlavesinin Silaj Fermantasyonu ve İn Vitro Sindirilebilirlik Üzerine Etkileri. . 2021; 301 - 307. 10.24925/turjaf.v9i2.301-307.3869
Vancouver Yayla D,SOYCAN-ÖNENÇ S Yonca Silajlarında Atık Reçel Karışımı İlavesinin Silaj Fermantasyonu ve İn Vitro Sindirilebilirlik Üzerine Etkileri. . 2021; 301 - 307. 10.24925/turjaf.v9i2.301-307.3869
IEEE Yayla D,SOYCAN-ÖNENÇ S "Yonca Silajlarında Atık Reçel Karışımı İlavesinin Silaj Fermantasyonu ve İn Vitro Sindirilebilirlik Üzerine Etkileri." , ss.301 - 307, 2021. 10.24925/turjaf.v9i2.301-307.3869
ISNAD Yayla, Damla - SOYCAN-ÖNENÇ, Sibel. "Yonca Silajlarında Atık Reçel Karışımı İlavesinin Silaj Fermantasyonu ve İn Vitro Sindirilebilirlik Üzerine Etkileri". (2021), 301-307. https://doi.org/10.24925/turjaf.v9i2.301-307.3869
APA Yayla D, SOYCAN-ÖNENÇ S (2021). Yonca Silajlarında Atık Reçel Karışımı İlavesinin Silaj Fermantasyonu ve İn Vitro Sindirilebilirlik Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 9(2), 301 - 307. 10.24925/turjaf.v9i2.301-307.3869
Chicago Yayla Damla,SOYCAN-ÖNENÇ Sibel Yonca Silajlarında Atık Reçel Karışımı İlavesinin Silaj Fermantasyonu ve İn Vitro Sindirilebilirlik Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 9, no.2 (2021): 301 - 307. 10.24925/turjaf.v9i2.301-307.3869
MLA Yayla Damla,SOYCAN-ÖNENÇ Sibel Yonca Silajlarında Atık Reçel Karışımı İlavesinin Silaj Fermantasyonu ve İn Vitro Sindirilebilirlik Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.9, no.2, 2021, ss.301 - 307. 10.24925/turjaf.v9i2.301-307.3869
AMA Yayla D,SOYCAN-ÖNENÇ S Yonca Silajlarında Atık Reçel Karışımı İlavesinin Silaj Fermantasyonu ve İn Vitro Sindirilebilirlik Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2021; 9(2): 301 - 307. 10.24925/turjaf.v9i2.301-307.3869
Vancouver Yayla D,SOYCAN-ÖNENÇ S Yonca Silajlarında Atık Reçel Karışımı İlavesinin Silaj Fermantasyonu ve İn Vitro Sindirilebilirlik Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2021; 9(2): 301 - 307. 10.24925/turjaf.v9i2.301-307.3869
IEEE Yayla D,SOYCAN-ÖNENÇ S "Yonca Silajlarında Atık Reçel Karışımı İlavesinin Silaj Fermantasyonu ve İn Vitro Sindirilebilirlik Üzerine Etkileri." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 9, ss.301 - 307, 2021. 10.24925/turjaf.v9i2.301-307.3869
ISNAD Yayla, Damla - SOYCAN-ÖNENÇ, Sibel. "Yonca Silajlarında Atık Reçel Karışımı İlavesinin Silaj Fermantasyonu ve İn Vitro Sindirilebilirlik Üzerine Etkileri". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 9/2 (2021), 301-307. https://doi.org/10.24925/turjaf.v9i2.301-307.3869