Yıl: 2021 Cilt: 11 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 2446 - 2455 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21597/jist.929127 İndeks Tarihi: 10-12-2021

Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik veMikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri

Öz:
Araştırmanın materyalini, arpanın farklı işlenmiş formları (öğütülmüş, flake ve ezme) oluşturmuştur.Yem örnekleri 4 °C, 22 °C ve 32 °C sıcaklıkta 90 gün depolanmıştır. Araştırma süresince yem örneklerindekimyasal, mikrobiyolojik ve mikroskopik analizler yürütülmüştür. Araştırma sonucunda yemlerin kuru madde(KM), ham protein (HP), ham yağ (HY), ham kül (HK), ham selüloz (HS) ve nişasta değeri üzerinde yemindepolama süresi, depolama sıcaklığı ve yemin formunun istatistiki olarak önemli olduğu tespit edilmiştir(P<0.001). Yemlerin mikrobiyal kompozisyonu üzerinde yemin formu etkili olmuş, en az etkilenme flakeformundaki yemlerde tespit edilmiştir. Çalışmada 4 oC de ve 22 oC depolanan yemlerin maya ve enterobakteriiçerikleri süreye bağlı olarak artmıştır (P<0.001). Çalışma kapsamında mikroskopla yapılan ölçümlerde küflerintespiti mümkün olmamıştır. Bu açıdan stereo mikroskobun özellikle depolama süresi uzun olan çalışmalardakullanılabileceğini söyleyebiliriz.
Anahtar Kelime:

The Effects of Different Feed Processing Technology on Chemical, Microbiological and Microscopic Features on Barley (Hordeum vulgare L.)

Öz:
Different forms of processed barley (ground, flake and crushed) formed the material of the study.Feed samples were stored at 4 °C, 22 °C and 32 °C for 90 days. During the research, chemical, microbiologicaland microscopic analyzes were carried out on feed samples. As a result of the research, it was determined thatfeed storage time, storage temperature and feed form were statistically significant on the dry matter (DM), crudeprotein (CP), eter extract (EE), crude ash (CA), crude fiber (CF) and starch values of feeds (P <0.001). Feed formhad an effect on the microbial composition of feeds and the least affected feed was detected in flake form. In thestudy, the yeast and entobacteria contents of feeds stored at 4 oC and 22 oC increased depending on the time (P<0.001). Within the scope of the study, it was not possible to detect molds in the measurements made with amicroscope. In this respect, we can say that the stereo microscope can be used especially in studies with longstorage times.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akyıldız AR, 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara, 236 s.
  • AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. 15th ed., Association of Official Analytical Chemists, Arlington, Virginia, USA.
  • Basmacıoğlu H, Ergül M, 2002. Silaj Mikrobiyolojisi. Hayvansal Üretim Dergisi 43(1): 12-24.
  • Beal JD, Niven SJ, Brooks PH, Gill BP, 2005. Variation in short chain fatty acids and ethanol concentration resulting from the natural fermentation of wheat and barley for inclusion in liquid diets for pigs. J. Sci. Food Agric. 85, 433–440.
  • Brooks PH, Beal, JD, Niven, SJ, 2001. Liquid feeding of pigs: potential for reducing environmental impact and for improving productivity and food safety. Rec. Adv. Anim. Nutr. Aust. 13, 49–63.
  • Campling RC, 1991. Processing cereal grains for cattle—a review. Livestock Production Science, 28: 223-234.
  • Hellevang K, 2014. Tahıl kalitesini korumada tahıl depolama uygulamaları. Değirmenci Dergisi, sayı 55: 2014 Temmuz.
  • Khajarern J, Khajarern S, 2008. Yem Mikroskopisi ve Kalite Kontrol El Kitabı. Üçüncü basım, Çeviri: Çoşkun, B. ve S. Ü. Çizmeci.
  • Kruma Z, Galoburda R, Tomsone L, Gramatina I, Senhofa S, Straumite E, Klava D, Kince T, Cinkmanis I, Zagorska J, Kunkulberga D, 2018. Changes in the nutritional value of breakfast cereals containing germinated spring grain flakes during storage. Agronomy Research 16 (S2), 1405 1416.
  • Kurtzman CP, Fell JW, 1998. The Yeast, A Taxonomic Study. Elsevier Science B.V., Amsterdam, The Netherlands.
  • Laohabanjong R, Tantikitti C, Benjakul S, 2007. Lipid oxidation of fish meal stored under different storage conditions. Songklanakarin J. Sci. Technol., 29(2): 501-514.
  • Lardy G, 2018. Feeding corn to beef cattle. https://www.ag.ndsu.edu/publications/livestock/feedi ngcorn-to-beef-cattle. Erişim tarihi: Nisan, 2021.
  • Mathison GW, 1996. Effects of processing on the utilization of grain by cattle. Animal Feed Science and Technology, 58: 113-125.
  • Muruza H, Çelik C, 2020. Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması. Anadolu Tarım Bilim. Derg./Anadolu J Agr Sci, 35 (2020) ISSN: 1308-8750 (Print) 1308-8769 (Online) doi: 10.7161/ omuanajas.673760.
  • Naumann C, Bassler R, 1993. Die Chemische Untersuchung von Futtermitteln. VDLUFAMethodenbuch, Band III. 3. Erg., Verlag Naumann, Melsungen.
  • Owens FN, Secrist DS, Hill WJ, Gill DR, 1997. The effect of grain source and grain processing on performance of feedlot cattle: A review. Journal of Animal Science, 75:868-879.
  • Seale DR, Pahlow G, Spoelstra SF, Lindgren S, Dellaglio F, Lowe JF, 1990. Methods for The Microbiological Analysis of Silage, Proceeding of The Eurobac Conference, 147. Uppsala.
  • Soysal Mİ, 1998. Biyometrinin Prensipleri (istatistik I ve II Ders Notları). Yayın No:95, Ders Kitabı No: 64, T.U. Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Tekirdağ
  • Şamlı HE, Onarbay ON, 2011. Farklı Depolama Şartlarının Bazı Protein Kaynaklı Yem Hammaddelerinin Özellikleri Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(3): 40-45
  • Toland PC, 1976. The digestibility of wheat, barley or oat grain fed either whole or rolled at restricted levels with hay to steers. Australian Journal of Experimental Agriculture and Animal Husbandry, 16:71-75
  • Yu P, Huber JT, Santos FA, Simas JM, Theurer CB, 1998. Effects of ground, steam-flaked, and steamrolled corn grains on performance of lactating cows. Journal of Dairy Science, 81(3):777- 783.
  • Zhang YQ, He DCh, Meng QX, 2010. Effect of a mixture of steam-flaked corn and soybeans on health, growth, and selected blood metabolism of Holstein calves. Journal of Dairy Science, 93(5):2271- 2279.
  • Zinn RA, Ownes FN, Ware RA, 2002. Flaking corn: Processing mechanics, quality standards, and impacts on energy availability and performance of feedlot cattle. Journal of Animal Science, 80:1145-1156.
APA KOC F, ŞAMLI H, COŞKUNTUNA L (2021). Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik veMikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri. , 2446 - 2455. 10.21597/jist.929127
Chicago KOC Fisun,ŞAMLI Hasan Ersin,COŞKUNTUNA Levend Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik veMikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri. (2021): 2446 - 2455. 10.21597/jist.929127
MLA KOC Fisun,ŞAMLI Hasan Ersin,COŞKUNTUNA Levend Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik veMikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri. , 2021, ss.2446 - 2455. 10.21597/jist.929127
AMA KOC F,ŞAMLI H,COŞKUNTUNA L Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik veMikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri. . 2021; 2446 - 2455. 10.21597/jist.929127
Vancouver KOC F,ŞAMLI H,COŞKUNTUNA L Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik veMikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri. . 2021; 2446 - 2455. 10.21597/jist.929127
IEEE KOC F,ŞAMLI H,COŞKUNTUNA L "Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik veMikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri." , ss.2446 - 2455, 2021. 10.21597/jist.929127
ISNAD KOC, Fisun vd. "Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik veMikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri". (2021), 2446-2455. https://doi.org/10.21597/jist.929127
APA KOC F, ŞAMLI H, COŞKUNTUNA L (2021). Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik veMikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(3), 2446 - 2455. 10.21597/jist.929127
Chicago KOC Fisun,ŞAMLI Hasan Ersin,COŞKUNTUNA Levend Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik veMikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 11, no.3 (2021): 2446 - 2455. 10.21597/jist.929127
MLA KOC Fisun,ŞAMLI Hasan Ersin,COŞKUNTUNA Levend Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik veMikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.11, no.3, 2021, ss.2446 - 2455. 10.21597/jist.929127
AMA KOC F,ŞAMLI H,COŞKUNTUNA L Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik veMikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2021; 11(3): 2446 - 2455. 10.21597/jist.929127
Vancouver KOC F,ŞAMLI H,COŞKUNTUNA L Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik veMikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2021; 11(3): 2446 - 2455. 10.21597/jist.929127
IEEE KOC F,ŞAMLI H,COŞKUNTUNA L "Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik veMikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri." Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11, ss.2446 - 2455, 2021. 10.21597/jist.929127
ISNAD KOC, Fisun vd. "Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik veMikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri". Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 11/3 (2021), 2446-2455. https://doi.org/10.21597/jist.929127