Yıl: 2004 Cilt: 0 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 5 - 28 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya'yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma

Öz:
Bu çalışmanın amacı yabancı ziyaretçilerin Türk mutfağına ilişkin görüşlerini tespit edebilmektir. Bu doğrultuda, anket formları geliştirilmiş ve Antalya'yı ziyaret eden Alman ve Rus turistlerden oluşan toplam 313 adet yabancı ziyaretçiye uygulanmıştır. Gerçekleştirilen yüzde ve frekans analizleri sonucu ankete katılanların Türk mutfağı ile ilgili görüşlerinin genel olarak olumlu olduğu belirlenmiştir. Daha açık ifade etmek gerekirse Alman ve Rus turistlerin büyük bir kısmı Türk yemeklerini lezzetli, çeşitli, görünüş açısından çekici,hijyenik, sindirimi kolay, besleyici , damak tatlarına uygun ve doyurucu bulmaktadır.Ancak, cevaplayıcıların bir kısmının Türk mutfağında yer alan tatlıların ağır olması, bazı yemeklerin fazla yağlı, salçalı ve baharatlı olması gibi noktalarda olumsuz görüş bildirdiği de saptanmıştır. Araştırmaya katılan turistlerin demografik özellikleri itibari ile Türk mutfağı hakkındaki görüşlerinde her hangi bir farklılık olup olmadığını belirleyebilmek için Mann Withey U ve Kruskal Wallis testleri uygulanmış ve yaş, milliyet,eğitim durumu değişkenlerinin farklılığa neden olduğu tespit edilmiştir. Çalışma, Türk mutfağının tanıtılması ve geliştirilmesi için öneriler ve ileriki araştırmalar için belirlemeler ile son bulmaktadır.
Anahtar Kelime: türk mutfağı turistler yabancı uyruklu kişiler

Konular: Kültürel Çalışmalar

The Attitudes of Foreign Visitors Towrads Turkish Cuisine: A Research on German and Russian Tourists Visiting Antalya

Öz:
This paper aims to identify the attidutes of foreign tourists towards Turkish cuisine. In this respect, a survey instrument is developed and administered to 313 foreign visitors including German and Russain tourists. The analysis of frequency and percentages reveals that foreign tourists have generally positive attitudes towards Turkish cuisine. More specifically, most of tourists think that Turkish meals are delicious, various, hygienic, nutritious, easily digestable, favorable to their tastes and filling, and have an attractive apprience. It is also essential to note that as negative attitudes some of them declare that the deserts in Turkish cuisine are heavy, additionallys there are meals in cuisine with excessive of oil and butter, tomato paste and species. In order to identify the differences in attitudes with respect to demografic characteristics of foreign visitors Mann Witney U and kruskal Wallis tests are conducted and then, it is revealed that age, nationality and education cause different attidutes towards turkish cuisine. The paper, finally, closes by suggestions for promotion and development of Turkish cuisine and implications for futher research.
Anahtar Kelime: tourists foreign nationals turkish cuisine

Konular: Kültürel Çalışmalar
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akman, M. ve Hasipek, S. (1999). Yabancı Turistlere Sunulan Yiyecek-İçecek Hizmetleri ve Yabancı Turistlerin Türk Mutfağı Hakkındaki Düşünceleri, 2000'li Yıllara Girerken Kapadokya'nın Turizm Değerlerine Yeniden Bir Bakış Hafta Sonu Semineri VI içinde, Nevşehir: Erciyes Üniversitesi Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO.
  • Akman, M. ve Mete,M.(1998), Türk ve Dünya Mutfakları, Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya.
  • Aktaş, A.(2001), Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya.
  • Aktaş, A. ve Özdemir, B. (2005)Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Arslan, E. Erdoğan, S. Konuksal, G. Kubilay, E. Kurt, D. ve Yağdıran, Y. (2002), Ülkemize Gelmiş Olan Turistlerin Türk Mutfağı Hakkındaki Düşünceleri ve Önerileri Üzerine Bir Araştırma, Turizmde Sağlık ve Beslenme; Sorunlar ve Çözümler Sempozyumu Bildiriler Kitabı içinde, A. Halıcı (Editör), Alanya: Başkent Üniversitesi.
  • Baş, T. (2001), Anket, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Baş, M. Kızıltan, G. Karabudak, E. ve Ciğerim, N. (2002), Ankara'da Hizmet Veren Dört ve Beş Yıldızlı Otellerin Yiyecek-İçecek Alanlarının Genel Hijyen Durumunun ve İdari Personelin Hijyen Bilgi Düzeyinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma, Turizmde Sağlık ve Beslenme; Sorunlar ve Çözümler Sempozyumu Bildiriler Kitabı içinde, A. Halıcı (Editör), Alanya: Başkent Üniversitesi.
  • Baysal, A. (2002). Beslenme Kültürümüz, Kültür Bakanlığı, Üçüncü Baskı, Ankara.
  • Budak, N. ve Çiçek, B. (2002), Yabancı Turistlerin Ülkemizde Yemek Kültürlerine İlgileri ve Yemekler İle Servis Ortamlarına Bakışları, Turizmde Sağlık ve Beslenme;Sorunlar ve Çözümler Sempozyumu Bildiler Kitabı içinde A. Halıcı (Editör), Alanya: Başkent Üniversitesi.
  • Buyruk, L ve Şahin, N. (2002), Otel Yiyecek-İçecek Departmanında Çalışanların Hijyen Algılamaları Konusunda Bir Araştırma, Turizmde Sağlık ve Beslenme; Sorunlar ve Çözümler Sempozyumu Bildiler Kitabı içinde, A. Halıcı (Editör), Alanya: Başkent Üniversitesi.
  • Büyüköztürk, Ş. (2002), Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, 2.Baskı, Pegem Yayıncılık, Ankara.
  • Ciğerim, N. (1999), Kapadokya Yöresi Mutfağı, 2000'li Yıllara Girerken Kapadokya'nın Turizm Değerlerine Yeniden Bir Bakış, Hafta Sonu Semineri VI içinde, Nevşehir: Erciyes Üniversitesi Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO.
  • Çetin Ş. (1993). Turizm Endüstrisinde Mutfak Elemanı Yetiştirmeye Yönelik Eğitim Programlarının Değerlendirilmesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi.
  • Davis, B. ve Stone, S. (1992), Food and Beverage Management, 2.Baskı, Butturworth Heinemann, Oxford.
  • Dereli, A. M. (1989), Ticari Mutfak, T.C. Turizm Bankası Araştırma ve Eğitim Başkanlığı Ders Notları: 1, Ankara.
  • Doğanbey, N. (1986), Türk Mutfağı, Otel Yönetimi Seminerleri, T. C. Kültür Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı Yayını: 56, Ankara.
  • Gökdemir, A. (2003), Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Gökyıldız, S. (2002), Dünyada Kim Neyi Nerede Nasıl Yiyor?, Metro Gastro, Ocak-Şubat, Sayı: 10, İstanbul.
  • Gülal, M. ve Korzay, M. (1987), Yemek Pişirme, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.
  • Gümüştaş, E. (1992), Türk Mutfağı ve Biz, Turizm Dünyası ve Usta Aşçı, Aralık 1992, s: 46-47.
  • Kaya, A. (2000), Misafirperverlik Endüstrisinde Temel Mutfak Bilgisi, Güneş Ofset, Antalya.
  • Kınay, F, Aksu, A. A. ve Uçar, Ç. (1999), Ülke Mutfaklarının Kültürel Turizme Katkıları: Antalya Yöresindeki Beş Yıldızlı Otellere Yönelik Bir Araştırma, Kültür Turizmi Semineri içinde, Safranbolu: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Safranbolu Meslek Yüksekokulu.
  • Kutluay, T. ve Birer, S. (1988), Kurum Beslenmesi, Emel Matbaacılık Sanayi, Ankara
  • Maviş, F. (2003), Endüstriyel Yiyecek Üretimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Mussmann, K. D. ve Pahalı, C. (1999), Konaklama Tesislerinde Mutfak Hizmetleri, Açık Öğretim Fakültesi, Yayın No: 397, Eskişehir.
  • Ninemeier, J. D. (1990), Management of Food and Beverage Operations, Educational Institute, Michigan.
  • Nunnally, J. C. (1978), Psychometric Theory, MCGraw-Hill, New York.
  • Okumuş, B. A. (2002), Turistik Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Yönetici ve Personelinin Hijyen Bilgilerine Yönelik Bir Araştırma, Turizmde Sağlık ve Beslenme; Sorunlar ve Çözümler Sempozyumu Bildiriler Kitabı içinde, A. Halıcı (Editör), Alanya: Başkent Üniversitesi.
  • Okumuş, F. (2001), 2001 Yılı Başında Ortaya Çıkan Ekonomik Krizin Bodrum'daki Konaklama İşletmeleri Üzerine Etkileri, II. Ulusal Türkiye Turizmi Sempozyumu Tebliğler Kitabı İçinde, İzmir: Türkiye Turizmini Araştırma Enstitüsü.
  • Örer, N. (1995), Turistlerde Görülen Besin Zehirlenme Sıklığı İle Otellerin Sanitasyon Şartlarının Etkileşimi ve Türk Mutfağının Turistlerin Ülkemize Tekrar Gelişlerindeki Etkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi.
  • Özdemir, B. (2001), Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi ve Her Şey Dahil (All-Inclusive) Uygulamasının Mutfak Yönetimine Etkileri Üzerine Sektörel Bir Araştırma,Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Antalya: Akdeniz Üniversitesi.
  • Özdemir, B. (2003), Antalya Yöresindeki Konaklama İşletmelerinde Türki Fransız ve İtalyan Mutfaklarının Karşılaştırılmasına Yönelik Bir Araştırma, DAÜ Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(1-2): 37-58.
  • Özdipçiner, N. (2000), Türkiye'ye Gelen Turist Profilindeki Değişmeler, I. Ulusal Türkiye Turizmi Sempozyumu Tebliğ Kitapçığı içinde, İzmir: Türkiye Turizmini Araştırma Enstitüsü.
  • -----, (2004), Resort Turizm ve Seyahat Dergisi.
  • Rızaoğlu, B. ve Tanrısevdi, A. (2001), Kuşadası'nı Ziyaret Eden Yabancıların İdeal Yemek Tercihleri ve Türk Yemeklerinin Bu Tercihlerdeki Yeri, 1. Turizm İşletmeciliği Kongresi içinde, Ankara: Başkent Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi.
  • Siguaw, J. A. ve Enz, C. A. (1999), Best Practices in Food and Beverage Management, Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly. 40:50-57.
  • Şanlıer, N. Demirel, H. ve Arlı, M. (2002), Bir, İki Yıldızlı ve Metropoliten Kentlerdeki Otellerde Çalışan Personelin Diğer Otellerdekilerle Hijyen Yönünden Karşılaştırılması, Turizmde Sağlık ve Beslenme; Sorunlar ve Çözümler Sempozyumu Bildiriler Kitabı içinde, A. Halıcı (Editör), Alanya: Başkent Üniversitesi.
  • Tanrısevdi, A. ve Hançer, M. (2003). Krizlere Yönelik Stratejiler ve Bu Stratejilerin Uygulanması: Türkiye Seyahat Acentaları Örneği, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 14 (2): 119-131.
  • Toygar, K. (1993), Hızlı Hazır Yemek Fast Food Sisteminin Geleneksel Türk Mutfağına Etkisi, Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını: 6, Ankara.
  • Türksoy, A. (2002). Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Turhan Kitabevi, Ankara.
  • Walczak D. (1999), Organizational Behavior: Forgotten Variable In Safe Food, FIU Hospitality Review, 17:21-26.
  • www.kultur.gov.tr
  • www.turizmgazetesi.com
APA Özdemir B, KINAY F (2004). Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya'yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma. , 5 - 28.
Chicago Özdemir Bahattin,KINAY Fatma Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya'yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma. (2004): 5 - 28.
MLA Özdemir Bahattin,KINAY Fatma Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya'yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma. , 2004, ss.5 - 28.
AMA Özdemir B,KINAY F Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya'yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma. . 2004; 5 - 28.
Vancouver Özdemir B,KINAY F Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya'yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma. . 2004; 5 - 28.
IEEE Özdemir B,KINAY F "Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya'yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma." , ss.5 - 28, 2004.
ISNAD Özdemir, Bahattin - KINAY, Fatma. "Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya'yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma". (2004), 5-28.
APA Özdemir B, KINAY F (2004). Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya'yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 0(2), 5 - 28.
Chicago Özdemir Bahattin,KINAY Fatma Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya'yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi 0, no.2 (2004): 5 - 28.
MLA Özdemir Bahattin,KINAY Fatma Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya'yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.0, no.2, 2004, ss.5 - 28.
AMA Özdemir B,KINAY F Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya'yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. 2004; 0(2): 5 - 28.
Vancouver Özdemir B,KINAY F Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya'yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. 2004; 0(2): 5 - 28.
IEEE Özdemir B,KINAY F "Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya'yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma." Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 0, ss.5 - 28, 2004.
ISNAD Özdemir, Bahattin - KINAY, Fatma. "Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya'yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma". Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi 2 (2004), 5-28.