Yıl: 2021 Cilt: 0 Sayı: 43 Sayfa Aralığı: 115 - 140 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 08-01-2022

WALTER BENJAMIN’İN ŞİDDET SORUNUNA ÇÖZÜMÜ: YENİ TARİH ANLAYIŞI

Öz:
Tarihin savaşsız yıllarının savaşlı yıllarından ne kadar az olduğu bilinir. Bu olgunun da etkisiyle şiddet ve tarih hep neredeyse özdeş olarak görülmüştür. Bu perspektif şiddet ve tarihi bir gören geleneksel tarih anlayışına aittir. Bunun yanı sıra günümüze kadar şiddet konusunda birçok eser verilmiştir. Fakat aralarında şiddet ve tarihi ilişkilendiren kapsamlı bir esere rastlanmaz. Var olan eserler ise geleneksel tarih anlayışının perspektifinden yazılmış, şiddet ve tarihi neredeyse eşitlemiş eserlerdir. Geleneksel tarih anlayışının hegemonik karakteri farklı perspektiflerin var olma ihtimalinin bile düşünülmesine fırsat vermemiştir. Herkesin bir gözlük gibi gözüne taktığı bu anlayış zamanla göze dönüşmüştür. Bu nedenle tarih demek şiddetin tarihi demek olmuştur. Oysa bu iki kavramın kesiştiği nokta aynı zamanda siyaset, hukuk ve tarih felsefesinin kesiştiği, tek bir perspektife hapsedilmemesi gereken kritik bir noktadır. Walter Benjamin’in tarih anlayışı geleneksel tarih anlayışına bir başkaldırı niteliğindedir. Bu nedenle, farklı bir yaklaşım sunmayı amaçlayan bu çalışmada Benjamin’in Şiddetin Eleştirisi Üzerine ve Tarih Kavramı Üzerine adlı metinleri temel alınarak düşünürün şiddet sorununun çözümü olarak sunduğu, geleneksel tarih anlayışıyla taban tabana zıt, bu anlayışı ters yüz eden tarih anlayışı çözümlenmektedir. Analitik kurgu ve ters piramit teknikleri kullanılarak yapılandırılan bu çalışmada ayrıca şiddetsizliğin olanağına bir ışık tutmak umuduyla Benjamin’in şiddet sorunu kavramsallaştırması ve şiddet-tarih ilişkisi görüşü tartışılarak ortaya konulmaktadır. Bütün bu açımlama çabası sonucunda varılan sonuç; Benjamin’in şiddet sorununu başarılı bir biçimde kavramsallaştırdığı ve soruna etkili bir çözüm sunduğudur. Benjamin bu yolla aynı zamanda geleneksel tarih anlayışına alternatif, şiddet içermeyen bir tarih anlayışı yapılandırmış, tarih alanına metodoloji bakımından güçlü bir katkıda bulunmuştur.
Anahtar Kelime:

WALTER BENJAMIN’S SOLUTION TO VIOLANCE: NEW UNDERSTANDING OF HISTORY

Öz:
The fact that war years outnumber conflict-free years through the history is one factor leading to identification of history with violence. This originates from traditional history understanding, which takes violence and history as one and the same phenomenon. There have been numerous studies on violence, however one can hardly find a study which relates violence to history. Existing literature is based on traditional history understanding and made violence and history interchangeable concepts. Yet, intersection point of the two concepts is at the same time an intersection point for politics, law, and philosophy of history, and therefore is a critical point, which should not be constrained to a single perspective. Walter Benjamin, challenges traditional history understanding. To present a different perspective, this study, therefore, examines Benjamin’s two works he proposed by him as a solution to violence, Zur Kritik der Gewalt and Über den Begriff der Geschichte, with an aim to analyze his history understanding of history which turns the traditional understanding of history upside down, and is quite the opposite of it. Trying to answer the question of the possibility of nonviolence and using analytical fiction and inverted pyramid techniques, in this article, I discuss, and try to reveal how Benjamin conceptualizes the problem of violence and the relation of violence to history. In conclusion, I show that Benjamin successfully conceptualizes and provides an effective solution to the question of violence. He also builds an understanding of nonviolent history as an alternative to conventional history understanding as a significant contribution to history in methodological terms.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Abbot, Mathew; “The Creature Before the Law: Notes on Walter Benjamin’s Critique of Violence”, Colloquy text theory critique 16, Monash University, 2008, s. 80-96.
  • Adorno, Theodor; Walter Benjamin Üzerine, Çev. Dilman Muradoğlu, İstanbul: YKY, 2017.
  • Agamben, Giorgio; Şeylerin İşareti: Yöntem Üstüne, İtalyancadan Çev. Betül Parlak, MonoKL Yayınları, 2012, s. 44-45.
  • Akdeniz, Emrah; “Walter Benjamin’de Dönüştürücü Bir Güç Olarak Tarihsel Eleştiri”, Düşünme Dergisi, S. 12, 2018, s. 19-29.
  • Anlı, Ömer F.; “Walter Benjamin’de “Sanat” ve “Tarih” Kavramları Bağlamında Bütünsel Bir Sosyal Kuramın Olanağı”, Posseible Düşünme Dergisi, S. 5, 2014, s. 22-39.
  • Balibar, Étienne; “Şiddet ve Siyaset: Bazı Sorular”, Şiddet Siyaset ve Medenilik, Derleyen: Marie-Claire, Caloz-Tschopp, İstanbul: İletişim Yayınları, 2016.
  • Başer, Nami; “Walter Benjamin’in Mesihsiz Mesihçiliği”, Dar Kapıdaki Mesih: Walter Benjamin ve Politik Felsefesi, Derleyen, M. Ertan Kardeş, İstanbul: İthaki Yayınları, 2017, s. 13-27.
  • Beiner, Ronald; “Walter Benjamin’in Tarih Felsefesi”, Çev. Mustafa Alican, Tarih Okulu Dergisi (TOD), Yıl 6, S. XV, 2013, s. 603-615.
  • Benjamin, Walter; “Baudelaire’de Bazı Motifler Üzerine”, Son Bakışta Aşk, Çev. Nurdan Gürbilek, İstanbul: Metis Yayınları, 1993.
  • Benjamin, Walter; “Şiddetin Eleştirisi Üzerine”, Çev. Ece Göztepe, Şiddetin Eleştirisi Üzerine, Kolektif, Hazırlayan Semih Sökmen, İstanbul: Metis Yayınları, 2014.
  • Benjamin, Walter; “Tarih Kavramı Üzerine”, Son Bakışta Aşk, Çev. Nurdan Gürbilek, İstanbul: Metis Yayınları, 1993.
  • Benjamin, Walter; Sanatta ve Edebiyatta Eleştiri: Alman Romantizminde Sanat Eleştirisi Kavramı, Çev. Elçin Gen- Mustafa Tüzel, İstanbul: İletişim Yayınları, 2010.
  • Bix, Brian H.; “Doğal Hukuk: Modern Gelenek”, Çev. Ertuğrul Uzun, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C. 6, S. 2, 2004, s. 291-343.
  • Çelebi, Aykut; “Sunuş ‘Bir Parıltı… Sonra Gece’”, Şiddetin Eleştirisi Üzerine, Çev. Ece Göztepe, Kolektif, Hazırlayan Semih Sökmen, İstanbul: Metis Yayınları, 2014, s. 9-18.
  • Çörekçioğlu, Hakan; “Kant ve Benjamin’de Şiddetin Tarihi ve Hatırlama”, FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi), S. 13, 2012, s. 1-9.
  • Çörekçioğlu, Hakan; “Parçalanmış Politik Birliği Yeniden Kurmak: Hikaye Anlatımı”, Eşitlik Özgürlük ve Kardeşlik (Birinci Uluslararası Felsefe Kongresi), Ed. İsmail Serin, Asa Kitabevi, 2010, s. 423-432.
  • Dellaloğlu, Besim F.; “Walter Benjamin ve Politik Teoloji”, Dar Kapıdaki Mesih: Walter Benjamin ve Politik Felsefesi, Derleyen, M. Ertan Kardeş, İstanbul: İthaki Yayınları, 2017, s. 51-52.
  • Documents On The Holocaust, Selected Sources on the Destreuction of the Jews of Germany and Austria, Poland, and the Soviet Union, Document No: 33, Jerusalem: Yad Vashem, 1981, s. 1146-1147.
  • Eagleton, Terry; Walter Benjamin ya da Bir Devrimci Eleştiriye Doğru, Çev. Ferit Burak Aydar, İstanbul: Agora Kitaplığı, 2013.
  • Erhat, Azra; Mitoloji Sözlüğü, İstanbul: Remzi Kitabevi, 2015. Gandler, Stefan; “Tarih Meleği Neden Geriye Bakıyor?”, Cogito, İstanbul: YKY, S. 52, 2007, s. 161-181.
  • Gözler, Kemal; “Tabii Hukuk ve Hukuki Pozitivizme Göre Adalet Kavramı”, Muhafazakar Düşünce, Yıl 4, S. 15, 2008, s. 77-90.
  • Gürbilek, Nurdan; “Sunuş”, Son Bakışta Aşk, Çev. Nurdan Gürbilek, İstanbul: Metis Yayınları, 1993.
  • http://www.nisanyansozluk.com/?k=alegori (erişim: 27 Şubat 2021).
  • https://en.oxforddictionaries.com/definition/kairos (erişim: 27 Şubat 2021).
  • Kardeş, Ertan M.; “Walter Benjamin’in Felsefi Labirentine Bir Bakış”, 1900’den Günümüze Büyük Düşünürler, I. Cilt, Ed. Çetin Veysal, İstanbul: Etik Yayınları, 2009, s. 485-532.
  • Kardeş, Ertan M.;“Walter Benjamin’in Politik Felsefesine Dair Öğeler”, Dar Kapıdaki Mesih: Walter Benjamin ve Politik Felsefesi, Derleyen, M. Ertan Kardeş, İstanbul: İthaki Yayınları, 2017.
  • Khatib, Sami; “The Messianic Without Messianism; Walter Benjamin’s Materialist Theology”, Anthropology&Materialism A Journal of Social Research, Berlin, 2013, s. 2-15.
  • Löwy, Michael; Walter Benjamin: Yangın Alarmı “Tarih Kavramı Üzerine” Tezlerin Bir Okuması, Çev. U. Uraz Aydın, İstanbul: Versus Kitap, 2007.
  • Marx, Karl; Kapital 1, Çev. Mehmet Selik-Nail Satlıgan, İstanbul: Yordam Kitap, 7. Basım, 2015, s. 82,83.
  • Oskay, Ünsal; “Walter Benjamin Üzerine”, Estetize Edilmiş Yaşam, İstanbul: Der Yayınevi, 1995.
  • Özbek, Meral; “Walter Benjamin Okumak I”, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, C. 55 S. 2, 2000, s. 69- 96.
  • Özgüney, Turgut; “Philo’nun Alegori Yöntemi”, Düşün-ü-yorum, Anadolu Aydınlanma Vakfı ve Kültürel Bülteni, S. 58, 2015, s. 1-3.
  • Sevim, Bilgen A.; “Walter Benjamin’in Kavramlarıyla Kültür Endüstrisi: ‘Aura’, ‘Öykü Anlatıcısı’, ve ‘Flaneur’”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, S. 3/11, 2010, s. 509-516.
  • Steiner, Uwe - Sample, Colin; “Walter Benjamin’s Concept of Political”, New German Critique, No. 83, Special Issue on Walter Benjamin, 2001, s. 43-88.
  • Tiedemann, Rolf; “‘Pasajlar Yapıtı’na Giriş”, Pasajlar, Çev. Ahmet Cemal, İstanbul: YKY, 1993.
  • Ümer, Engin; “Walter Benjamin’de Tipler, İmge ve Deneyim”, SineFilozofi Dergisi, C. 2, S. 4, 2017, s. 25-55.
  • Wacks, Raymond; Hukuk Felsefesine Kısa Bir Giriş, Çev. Engin Arıkan, İstanbul: Tekin Yayınevi, 8. Baskı, 2018.
  • Witte, Bernd; Walter Benjamin; Yaşantı, Çev. Mustafa Tüzel, İstanbul: YKY, 2002.
  • Yardımcı, Sibel; “Walter Benjamin’le Olağanüstü Haller” Söyleşi, Cogito, S. 52, İstanbul: YKY, 2007, s. 10-34.
  • Yıldırım, Berna; “Walter Benjamin’de ‘Deneyim’ Kavramı”, FLSF, S. 3, 2007, s. 55-66.
APA KİRAZ S (2021). WALTER BENJAMIN’İN ŞİDDET SORUNUNA ÇÖZÜMÜ: YENİ TARİH ANLAYIŞI. , 115 - 140.
Chicago KİRAZ SİBEL WALTER BENJAMIN’İN ŞİDDET SORUNUNA ÇÖZÜMÜ: YENİ TARİH ANLAYIŞI. (2021): 115 - 140.
MLA KİRAZ SİBEL WALTER BENJAMIN’İN ŞİDDET SORUNUNA ÇÖZÜMÜ: YENİ TARİH ANLAYIŞI. , 2021, ss.115 - 140.
AMA KİRAZ S WALTER BENJAMIN’İN ŞİDDET SORUNUNA ÇÖZÜMÜ: YENİ TARİH ANLAYIŞI. . 2021; 115 - 140.
Vancouver KİRAZ S WALTER BENJAMIN’İN ŞİDDET SORUNUNA ÇÖZÜMÜ: YENİ TARİH ANLAYIŞI. . 2021; 115 - 140.
IEEE KİRAZ S "WALTER BENJAMIN’İN ŞİDDET SORUNUNA ÇÖZÜMÜ: YENİ TARİH ANLAYIŞI." , ss.115 - 140, 2021.
ISNAD KİRAZ, SİBEL. "WALTER BENJAMIN’İN ŞİDDET SORUNUNA ÇÖZÜMÜ: YENİ TARİH ANLAYIŞI". (2021), 115-140.
APA KİRAZ S (2021). WALTER BENJAMIN’İN ŞİDDET SORUNUNA ÇÖZÜMÜ: YENİ TARİH ANLAYIŞI. Kutadgubilig: Felsefe Bilim Araştırmaları, 0(43), 115 - 140.
Chicago KİRAZ SİBEL WALTER BENJAMIN’İN ŞİDDET SORUNUNA ÇÖZÜMÜ: YENİ TARİH ANLAYIŞI. Kutadgubilig: Felsefe Bilim Araştırmaları 0, no.43 (2021): 115 - 140.
MLA KİRAZ SİBEL WALTER BENJAMIN’İN ŞİDDET SORUNUNA ÇÖZÜMÜ: YENİ TARİH ANLAYIŞI. Kutadgubilig: Felsefe Bilim Araştırmaları, vol.0, no.43, 2021, ss.115 - 140.
AMA KİRAZ S WALTER BENJAMIN’İN ŞİDDET SORUNUNA ÇÖZÜMÜ: YENİ TARİH ANLAYIŞI. Kutadgubilig: Felsefe Bilim Araştırmaları. 2021; 0(43): 115 - 140.
Vancouver KİRAZ S WALTER BENJAMIN’İN ŞİDDET SORUNUNA ÇÖZÜMÜ: YENİ TARİH ANLAYIŞI. Kutadgubilig: Felsefe Bilim Araştırmaları. 2021; 0(43): 115 - 140.
IEEE KİRAZ S "WALTER BENJAMIN’İN ŞİDDET SORUNUNA ÇÖZÜMÜ: YENİ TARİH ANLAYIŞI." Kutadgubilig: Felsefe Bilim Araştırmaları, 0, ss.115 - 140, 2021.
ISNAD KİRAZ, SİBEL. "WALTER BENJAMIN’İN ŞİDDET SORUNUNA ÇÖZÜMÜ: YENİ TARİH ANLAYIŞI". Kutadgubilig: Felsefe Bilim Araştırmaları 43 (2021), 115-140.