Yıl: 2005 Cilt: 4 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 38 - 43 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ülkemizde dut (Morus spp.) üretimi ve değerlendirilmesi

Öz:
Dut, farklı iklim ve toprak koşullarına adaptasyon kabiliyetinin yüksek olması nedeniyle dünyanın pek çok bölgesinde yetiştirilen bir meyve türüdür. Anadolu, birçok meyve türünün olduğu gibi dutun da anavatanı ve en eski kültür alanlarından biri oluğundan, ülkemizin hemen her ilinde dut yetiştirilmektedir. Dut önemli bir vitamin ve enerji kaynağıdır. Dut meyvesi ülkemizde taze ve kurutulmuş olarak tüketildiği gibi, meyvesinden ülkemizde pekmez, "pestil, köme, sirke, ispirto gibi ürünler de elde edilmektedir. Diğer ülkelerde ise taze meyveler çiğ olarak yendiği gibi pay, reçel, dut şarabı yapımında kullanılır, kurutulmuş meyveler ise ekmek, çörek ve pudinglere kıvam artırıcı olarak ilave edilir.
Anahtar Kelime: besin maddesi içeriği kültivasyon Türkiye dut yararlanma Morus tarımsal özellikler

Konular: Biyoloji Tarımsal Ekonomi ve Politika Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Utilization and production of mulberry (Morus spp.) in Turkey

Öz:
Since mulberry adapts itself to different climate and soil conditions, it can be grown in many regions of the world. Because, Anatolia is the motherland and oldest cultivation areas of mulberry, it is grown almost all province of Turkey. Mulberry is an important vitamin and energy source. Mulberry is consumed as fresh and dried and processed to pekmez (molasses), pestil (dried layers of pulp), vinegar, alcohol etc. in Turkey. In other countries, ripe fruits are eaten raw or made into pies, wine and jams; dried fruits can be added to bread, cookies, or puddings like raisins.
Anahtar Kelime: cultivation Turkey mulberries utilization Morus agronomic characteristics nutrient content

Konular: Biyoloji Tarımsal Ekonomi ve Politika Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim, 2001. Tarım İstatistikleri Özeti (1980-1999), T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Yayın No:2430, Ankara. 45.
  • Anonim, 2003a. Türkiye İstatistik Yıllığı 2002, T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Yayın No:2779, Ankara. 721.
  • Anonim, 2003b. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer) 2001., T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Yayın No:2758, Ankara. 544.
  • Asımgil, A., 1997. Şifalı Bitkiler. Timaş Yayınları, İstanbul. 352 s.
  • Bellini, E., Giordani, E., Roger, J.P., 2000. The Mulberry for Fruit. II Gelso da Frutto.L'informatore Agrario, Verona, LVI, 7: 89-93.
  • Bremness, L., 1999. Şifalı Otlar. Çeviren Nejat Ebcioğlu, İnkılâp Kitabevi Yayın San. Tic. A.Ş.,İstanbul. 240.
  • Datta, R.K, 2002. Mulberry Cultivation and Utilization in India. Mulberry for Animal Production, FAO Animal Production and Healt Paper 147: 45-62.
  • Duke, J.A., 1983. Morus alba L.. Handbook of Energy Crops (unpublished), (www. hort. purdue. edu/ newcrop/ duke_energy/ Morus_alba.html)
  • Freeman, W.H., 1978. Temparate-Zone Pomology. W.H.Freeman and Company, San Fransisco.428.
  • Grieve, M., 2002. Mulberry Common, http: //botanical, com/botanical/ mgmh/m/ mul.com62.html
  • Huo, Y., 2002. Mulberry Cultivation and Utilization in China. Mulberry for Animal Production,FAO Animal Production and Healt Paper 147: 11-44.
  • Lale, H., Özçağıran, R., 1996. Dut Türlerinin Pomolojik, Fenolojik ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerinde Bir Çalışma. Derim, 13(4): 177-182.
  • Machii, H., Koyama, A., Yamanouchi, H., 2002. Mulberry Breeding, Cultivation and Utilization in Japan. Mulberry for Animal Production, FAO Animal Production and Healt Paper, 147: 63-72.
  • Machii, H., Koyama, A., Yamanouchi, H., Matsumoto K., Kobayashi, S., Katagiri, K., 2001. A List of Morphological and Agronomical Traits of Mulberry Genetic Resources. Misc. Publ. Natl. Inst. Seric. Entomol. Sci., 29: 1-307.
  • Martin, G., Reyes, F., Hernandez, I., Milera, M., 2002. Agronomic Studies with Mulberry in Cuba. Mulberry for Animal Production, FAO Animal Production and Healt Paper, 147: 103-114.
  • Moore, L.M., 2002. White Mulberry {Moms alba L.). (http:// plants, usda. gov/ plantguide/pdf/pg_moal. pdf)
  • Özbek, S., 1977. Genel Meyvecilik. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Yay: 111, Ders Kitapları:6,Adana. 386.
  • Özdemir, F., Topuz, A., 1998. Antalya Yöresinde Yetiştirilen Farklı Dutların Bazı Kimyasal Özellikleri. Derim, 15(1): 30-35.
  • Roger, J.P., 2002. Description of Mulberry Tree. (www. unifi.it/ project/ueresgen29/dsl5. htm.)
  • Ryu, K.S., 1977. Dut Yetiştirilmesi ve Türkiye'de Dut Ziraatı. İpekböcekçiliği Araştırma Enstitüsü Yayınları No:60. 89.
  • Sanchez, M.D., 2000. Mulberry:an Exceptional Forage Available Almost Worldwide!. World Animal Review, 93(1), FAO, Rome.
  • Sanchez, M.D., 2002. World Distribution and Utilization of Mulberry and Its Potential for Animal Feeding. Mulberry for Animal Production, FAO Animal Production and Healt Paper, 147: 1-10.
  • Suttie, J.M., 2002. Morus alba L.. (http://www.fao.org/WAICENT/ FAOINFO/ AGRICULT/AGP/agpc/doc/GBASE /data/pfD00542.htm)
  • Trujillo, F.U., 2002. Mulberry for Rearing Dairy Heifers. Mulberry for Animal Production,FAO Animal Production and Healt Paper, 147: 203-206.
  • Zheng, T., Tan, Y., Huang, G., Fan, H., Ma, B., 1988. Mulberry Cultivation. FAO Agriculturae Services Bulletin, 73(1), Rome. 127.
APA Erdogan U, PIRLAK L (2005). Ülkemizde dut (Morus spp.) üretimi ve değerlendirilmesi. , 38 - 43.
Chicago Erdogan Ummugulsum,PIRLAK LÜTFİ Ülkemizde dut (Morus spp.) üretimi ve değerlendirilmesi. (2005): 38 - 43.
MLA Erdogan Ummugulsum,PIRLAK LÜTFİ Ülkemizde dut (Morus spp.) üretimi ve değerlendirilmesi. , 2005, ss.38 - 43.
AMA Erdogan U,PIRLAK L Ülkemizde dut (Morus spp.) üretimi ve değerlendirilmesi. . 2005; 38 - 43.
Vancouver Erdogan U,PIRLAK L Ülkemizde dut (Morus spp.) üretimi ve değerlendirilmesi. . 2005; 38 - 43.
IEEE Erdogan U,PIRLAK L "Ülkemizde dut (Morus spp.) üretimi ve değerlendirilmesi." , ss.38 - 43, 2005.
ISNAD Erdogan, Ummugulsum - PIRLAK, LÜTFİ. "Ülkemizde dut (Morus spp.) üretimi ve değerlendirilmesi". (2005), 38-43.
APA Erdogan U, PIRLAK L (2005). Ülkemizde dut (Morus spp.) üretimi ve değerlendirilmesi. Alatarım, 4(2), 38 - 43.
Chicago Erdogan Ummugulsum,PIRLAK LÜTFİ Ülkemizde dut (Morus spp.) üretimi ve değerlendirilmesi. Alatarım 4, no.2 (2005): 38 - 43.
MLA Erdogan Ummugulsum,PIRLAK LÜTFİ Ülkemizde dut (Morus spp.) üretimi ve değerlendirilmesi. Alatarım, vol.4, no.2, 2005, ss.38 - 43.
AMA Erdogan U,PIRLAK L Ülkemizde dut (Morus spp.) üretimi ve değerlendirilmesi. Alatarım. 2005; 4(2): 38 - 43.
Vancouver Erdogan U,PIRLAK L Ülkemizde dut (Morus spp.) üretimi ve değerlendirilmesi. Alatarım. 2005; 4(2): 38 - 43.
IEEE Erdogan U,PIRLAK L "Ülkemizde dut (Morus spp.) üretimi ve değerlendirilmesi." Alatarım, 4, ss.38 - 43, 2005.
ISNAD Erdogan, Ummugulsum - PIRLAK, LÜTFİ. "Ülkemizde dut (Morus spp.) üretimi ve değerlendirilmesi". Alatarım 4/2 (2005), 38-43.