Yıl: 2021 Cilt: 27 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 91 - 100 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24181/tarekoder.963118 İndeks Tarihi: 16-05-2022

Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi

Öz:
Amaç: İklm; sıcaklık, nem, atmosfer basıncı, rüzgâr, yağış, nem sevyeler, güneş ışığı yoğunlukları, bulut örtüler ve dğer meteorolojk olayların belrl zaman çersndek ortalaması olarak tanımlanmaktadır. İklm değşklğ; karşılaştırılablr zaman dlmlernde kısa ve uzun vadel gözlemlerle hava koşullarındak herhang br değşklk ve bunun yanında nsan faalyetler sonucunda küresel atmosfern bleşmn doğrudan ya da dolaylı bçmde bozan ve klm üzernde meydana gelen değşklklere denr (Ullah et al. 2018; TOB, 2020). İklm koşullarına büyük ölçüde bağlı olan sektörlern başında da tarım gelmektedr. İklm değşklğ sürdürüleblr tarımsal kalkınmayı tehlkeye atmakta, brçok çftçnn verm ve gelrnde cdd br tehdt oluşturmakta, yer üstü ve yer altı su dengesn azaltmaktadır. Sera gazları klm değşklğne sebep olan ana unsurlardan brdr. TÜİK (2021) verlerne göre, sektör bazında ncelendğnde, tarımın sera gazı emsyonunun 2018 yılı tbaryle %12,5 paya sahp olduğu görülmektedr. Çeltk en öneml sera gazı (GHG) emsyon kaynağıdır ve FAO (2021) statstklerne göre dünya toplamında 2019 yılında, buğday ve mısırdan sonra yaklaşık 162 mlyon ha le en fazla ekm yapılan temel gıda maddelernden brdr (Pramono et al. 2021). Bu blgler ışığında araştırmada geçmşten günümüze kadar klm değşklğ ve çeltk alanında yapılmış blmsel yayınlar bblyometrk analz yöntemyle ncelenerek klm değşklğ le çeltk üretm arasındak lşk konusunda yapılan çalışmaların zamansal evrm, lteratürdek durumu sstematk ve kapsamlı br bçmde ortaya konulması amaçlanmıştır. İncelenen yayınlar sonucunda elde edlen verler görsel hartalama teknğyle resmedlmştr. Tasarım/Metodoloj /Yaklaşım: Ver tabanı Scopus'tan erşlen toplam 1257 adet blmsel yayından oluşmuştur. Toplanan verler bblyometrk analz yöntemyle ncelenmştr. Bulgular: Lteratür ncelendğnde klm değşklğ, tarım, sera gazı, metan, prnç, küresel ısınma, sera etks, tarımsal üretm, gıda güvenlğ gb ana temalar üzernde araştırmanın gerçekleştğ tespt edlmştr. Özgünlük/Değer: Araştırma, 1994'ten günümüze kadar küresel boyutta yaşanan klm değşklğ le çeltk üretm lteratürüne bblyometrk analz yöntem le ncelenmesyle dğer çalışmalardan ayrılmaktadır.
Anahtar Kelime:

Investgaton wth The Bblometrc Analyss Method of Studes about the Effect on Clmate Change of Paddy Producton

Öz:
Purpose: Clmate; It s defined as the average of temperature, humdty, atmospherc pressure, wnd, precptaton, humdty levels, sunlght ntenstes, cloud covers and other meteorologcal events n a certan tme. Clmate change; Any change n weather condtons wth short- and long-term observatons n comparable tme perods, as well as changes n clmate that drectly or ndrectly degrade the composton of the global atmosphere as a result of human actvtes (Ullah et al. 2018; TOB, 2020). Agrculture s lead of the sectors that are hghly dependent on clmatc condtons. Clmate change jeopardzes sustanable agrcultural development, poses a serous threat to the yeld and ncome of many farmers, and reduces the surface and ground water balance. Greenhouse gases are one of the man factors that cause clmate change. Accordng to the data of TURKSTAT(2021), when analyzed on a sectoral bass, t s seen that the greenhouse gas emssons of agrculture have a share of 12.5% as of 2018. Paddy s the most mportant source of greenhouse gas (GHG) emssons and accordng to FAO (2021) statstcs, t s one of the most cultvated staple foods wth approxmately 162 mllon ha after wheat and corn, n the World n 2019 (Pramono et al. 2021). Accordng to ths nformaton, t s amed to present the temporal evoluton of the studes on the relatonshp between clmate change and paddy producton n a systematc and comprehensve manner by examnng the scentfic publcatons made n the field of clmate change and paddy from the past to the present wth the bblometrc analyss method. The data obtaned as a result of the examned publcatons are llustrated wth the vsual mappng technque. Desgn/Methodology/Approach: The database conssts of 1257 scentfic publcatons accessed from Scopus. The collected data were analyzed by bblometrc analyss method. Fndngs: When the lterature s examned, t has been determned that research has been carred out on man themes such as clmate change, agrculture, greenhouse gas, methane, paddy, global warmng, greenhouse effect, agrcultural producton, food safety. Orgnalty/Value: The research dffers from other studes n that t examnes the global clmate change and rce producton lterature from 1994 to the present, usng bblometrc analyss.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ağaçayak, T. ve Öztürk, L. 2017. Türkye'de Tarım Sektöründen Kaynaklanan Sera Gazı Emsyonlarının Azaltılmasına Yönelk Stratejler. Sabancı Ünverstes, İstanbul Poltkalar Merkez Stftung Mercator Grşm Eylül.
  • Alamgr, M. Furuya, J. Kobayash, S. Bnte, M. R. and Salam, M. 2018. Farmers' Net Income Dstrbuton and Regonal Vulnerablty to Clmate Change: An Emprcal Study of Bangladesh. Clmate, 6(3), 65.
  • Balogh, J. M. 2020. The Role of Agrculture n Clmate Change: A Global Perspectve. Internatonal Journal of Energy Economcs and Polcy, 10(2), 401.
  • Baran, M. F. Karaağaç, H. A. Mart, D. Bolat, A. ve Eren, Ö. 2019. Nohut üretmnde enerj kullanım etknlğ ve sera gazı (GHG) emsyonunun belrlenmes (Adana l örneğ). Avrupa Blm ve Teknoloj Dergs, (16), 41-50.
  • Begum, K. Kuhnert, M. Yelurpat, J. B. Ogle, S. M. Parton, W. J. Wllams, S. A. and Smth, P. 2019. Modellng greenhouse gas emssons and mtgaton potentals n fertlzed paddy rce fields n Bangladesh. Geoderma, 341, 206-215.
  • Burney, J. and Ramanathan, V. 2014. Recent clmate and ar polluton mpacts on Indan agrculture. Proceedngs of the Natonal Academy of Scences, 111(46), 16319-16324.
  • De Bakker, F. G. Groenewegen, P. and Den Hond, F. 2005. A Bblometrc Analyss Of 30 Years Of Research And Theory On Corporate Socal Responsblty And Corporate Socal Performance. Busness & socety, 44(3), 283-317.
  • De Costa, W. A. J. M. 2010. Adaptaton of agrcultural crop producton to clmate change: A polcy framework for Sr Lanka. Journal of the Natonal Scence Foundaton of Sr Lanka, 38(2).
  • Donthu, N. Kumar, S. Mukherjee, D. Pandey, N. and Lm, W. M. 2021. How to conduct a bblometrc analyss: An overvew and gudelnes. Journal of Busness Research, 133, 285-296.
  • Duque-Acevedo, M. Belmonte-Ureña, L. J. Cortés-García, F. J. and Camacho-Ferre, F. 2020. Agrcultural Waste: Revew Of The Evoluton, Approaches And Perspectves On Alternatve Uses. Global Ecology and Conservaton, 22, e00902.
  • Ellegaard, O. and Walln, J. A. 2015. The bblometrc analyss of scholarly producton: How great s the mpact? Scentometrcs, 105(3), 1809-1831.
  • Food and Agrculture Organzaton of the Unted Natons, 2021. Erşm: 01.06.2021. http://www.fao.org/faostat/en/#data Gartaula, H. Sapkota, T. B. Khatr-Chhetr, A. Prasad, G. and Badstue, L. 2020. Gendered İmpacts Of Greenhouse Gas Mtgaton Optons For Rce Cultvaton İn Inda. Clmatc Change, 163(2), 1045-1063.
  • Golub, A. Hertel, T. Lee, H. L. Rose, S. and Sohngen, B. 2009. The opportunty cost of land use and the global potental for greenhouse gas mtgaton n agrculture and forestry. Resource and Energy Economcs, 31(4), 299-319.
  • Gürdn, B. 2020. Yeşl pazarlamanın blmsel hartaların görselleştrlmes teknğyle bblyometrk analz. Econder Internatonal Academc Journal, 4(1), 203-231.
  • Jang, Y. Groengen, K. J. Huang, S. Hungate, B. A. Kessel, C., Hu, S. and Zhang, W. 2017. Hgher yelds and lower methane emssons wth new rce cultvars. Global change bology, 23(11), 4728-4738.
  • Kremmydas, D. Athanasads, I. N. and Rozaks, S. 2018. A revew of agent based modelng for agrcultural polcy evaluaton. Agrcultural systems, 164, 95-106.
  • Mars, S. C. Tera-Esmatges, M. R. and Catala, M. M. 2016. Influence of rrgaton frequency on greenhouse gases emsson from a paddy sol. Paddy and water envronment, 14(1), 199-210.
  • Meteoroloj Genel Müdürlüğü, 2021. Erşm: 01.06.2021. https://www.mgm.gov.tr/
  • Naylor, R. L. Battst, D. S. Vmont, D. J. Falcon, W. P. and Burke, M. B. 2007. Assessng rsks of clmate varablty and clmate change for Indonesan rce agrculture. Proceedngs of the Natonal Academy of Scences, 104(19), 7752-7757.
  • Polat, K. ve Dellal, İ. 2016. Göksu deltasında çeltk yetştrclğ yapan üretclern klm değşklğ algısı ve y tarım uygulamaları yapmalarında etkl faktörlern belrlenmes. Tarım Ekonoms Araştırmaları Dergs, 2(2), 46-54.
  • Pramono, A. Adrany, T. A. Suslawat, H. L. and Sutrad, M. T. 2021. Effects of rce cultvar on the net greenhouse gas emsson under contnuous floodng and alternate wettng and dryng rrgatons n paddy field. In IOP Conference Seres: Earth and Envronmental Scence (Vol. 648, No. 1, p. 012095). IOPPublshng.
  • Rahman, M. A. Saboor, A. Bag, I. A. Shakoor, U. and Kanwal, H. 2017. An nvestgaton of the mpact of clmate change on rce crop n Pakstan: a multvarate analyss. Pakstan Journal of Agrcultural Scences, 54(3).
  • Rao, N. D., Poblete-Cazenave, M., Bhalerao, R., Davs, K. F., and Parknson, S. 2019. Spatal analyss of energy use and GHG emssons from cereal producton n Inda. Scence of The Total Envronment, 654, 841-849.
  • Sander, B. O. Schneder, P. Romasanta, R. Samoy-Pascual, K. Sbayan, E. B. Ass, C. A. and Wassmann, R. 2020. Potental of Alternate Wettng and Dryng Irrgaton Practces for the Mtgaton of GHG Emssons from Rce Felds: Two Cases n Central Luzon (Phlppnes). Agrculture, 10(8), 350.
  • Sapkota, T. B. Vetter, S. H., Jat, M. L. Sroh, S. Shrsath, P. B. Sngh, R. and Strlng, C. M. 2019. Cost-effectve opportuntes for clmate change mtgaton n Indan agrculture. Scence of the Total Envronment, 655, 1342-1354.
  • Scholz, V. V. Meckenstock, R. U. Nelsen, L. P. and Rsgaard-Petersen, N. 2020. Cable bactera reduce methane emssons from rce-vegetated sols. Nature communcatons, 11(1), 1-5.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020. https://www.tarmorman.gov.tr/. Erşm: Hazran 2021
  • Tokay, Z. 2018. Türkye'nn Çeltk Yetştrclğ Kaynaklı Sera Gazı Emsyonlarının Değerlendrlmes. Hacattepe Ünverstes, Fen Blmler Ensttüsü, Çevre Mühendslğ Anablm Dalı, Yüksek Lsans Tez.
  • Türkye İstatstk Kurumu, 2020. https://www.tuk.gov.tr/ Erşm: Hazran, 2021.
  • Ullah, H. Rashd, A. Lu, G. and Hussan, M. 2018. Perceptons of mountanous people on clmate change, lvelhood practces and clmatc shocks: Acase study of Swat Dstrct, Pakstan. Urban clmate, 26, 244-257.
  • Van Eck, N. J. and Waltman, L. 2010. Software survey: VOSvewer, a computer program for bblometrc mappng. scentometrcs, 84(2), 523-538.
  • Van Eck, N. J. and Waltman, L. 2014. Vsualzng bblometrc networks. In Measurng scholarly mpact (pp. 285-320). Sprnger, Cham.
  • Wójck-Gront, E. 2020. Analyss of Sources and Trends n Agrcultural GHG Emssons from Annex I Countres. Atmosphere, 11(4), 392.
  • Zeren, D. ve Kaya, N. 2020. Djtal pazarlama: Ulusal yazının bblyometrk analz. Çağ Ünverstes Sosyal Blmler Dergs, 17(1), 35-52.
  • Zhang, Y. Jang, Y. Ta, A. P. Feng, J. L, Z., Zhu, X. and Zhang, W. 2019. Contrbuton of rce varety renewal and agronomc nnovatons to yeld mprovement and greenhouse gas mtgaton n Chna. Envronmental Research Letters, 14(11), 114020.
APA YÜCEER S, TAN S, Durmuş E, TAN S (2021). Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi . , 91 - 100. 10.24181/tarekoder.963118
Chicago YÜCEER Sema Ezgi,TAN SİBEL,Durmuş Eylem,TAN Sabri Sami Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi . (2021): 91 - 100. 10.24181/tarekoder.963118
MLA YÜCEER Sema Ezgi,TAN SİBEL,Durmuş Eylem,TAN Sabri Sami Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi . , 2021, ss.91 - 100. 10.24181/tarekoder.963118
AMA YÜCEER S,TAN S,Durmuş E,TAN S Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi . . 2021; 91 - 100. 10.24181/tarekoder.963118
Vancouver YÜCEER S,TAN S,Durmuş E,TAN S Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi . . 2021; 91 - 100. 10.24181/tarekoder.963118
IEEE YÜCEER S,TAN S,Durmuş E,TAN S "Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi ." , ss.91 - 100, 2021. 10.24181/tarekoder.963118
ISNAD YÜCEER, Sema Ezgi vd. "Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi ". (2021), 91-100. https://doi.org/10.24181/tarekoder.963118
APA YÜCEER S, TAN S, Durmuş E, TAN S (2021). Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi . Tarım Ekonomisi Dergisi, 27(2), 91 - 100. 10.24181/tarekoder.963118
Chicago YÜCEER Sema Ezgi,TAN SİBEL,Durmuş Eylem,TAN Sabri Sami Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi . Tarım Ekonomisi Dergisi 27, no.2 (2021): 91 - 100. 10.24181/tarekoder.963118
MLA YÜCEER Sema Ezgi,TAN SİBEL,Durmuş Eylem,TAN Sabri Sami Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi . Tarım Ekonomisi Dergisi, vol.27, no.2, 2021, ss.91 - 100. 10.24181/tarekoder.963118
AMA YÜCEER S,TAN S,Durmuş E,TAN S Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi . Tarım Ekonomisi Dergisi. 2021; 27(2): 91 - 100. 10.24181/tarekoder.963118
Vancouver YÜCEER S,TAN S,Durmuş E,TAN S Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi . Tarım Ekonomisi Dergisi. 2021; 27(2): 91 - 100. 10.24181/tarekoder.963118
IEEE YÜCEER S,TAN S,Durmuş E,TAN S "Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi ." Tarım Ekonomisi Dergisi, 27, ss.91 - 100, 2021. 10.24181/tarekoder.963118
ISNAD YÜCEER, Sema Ezgi vd. "Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi ". Tarım Ekonomisi Dergisi 27/2 (2021), 91-100. https://doi.org/10.24181/tarekoder.963118