Yıl: 2021 Cilt: 26 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 79 - 113 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 20-05-2022

FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROGRAMLI ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİNİN EĞİTİM ORTAMLARI ve FİZİKİ İMKÂNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA (KOCAELİ ÖRNEĞİ)

Öz:
Eğitim ortamı, öğrencilerin ve öğretmenlerin eğitim-öğretim süreçlerinde deneyimleyip algıladıkları fiziksel, sosyal ve psikolojik ortamı ifade eder. Eğitim kurumları açısından başarılı bir eğitimin uygulamasının en önemli belirleyicilerinden birisi de verimli eğitim ortamıdır. Cumhuriyet tarihinin köklü din eğitimi kurumları olan imam hatip liselerinde de daha nitelikli bir eğitim ortamı oluşturulması amacıyla 2016 yılından itibaren program çeşitliliğine gidilmiştir. Bu kapsamda geliştirilen programlardan biri de fen ve sosyal bilimler programıdır. Fen ve sosyal bilimler programı uygulayan proje okulları, imam hatip lisesi olmanın gerektirdiği meslek dersleri yanında öğrencilere ilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda ilerlemek istedikleri akademik alana göre fen lisesi veya sosyal bilimler lisesi müfredatıyla eğitim alabilme imkânı sağlar. Araştırmanın konusu, yöneticilerinin deneyim ve görüşleri ışığında fen ve sosyal bilimler programı uygulayan proje Anadolu imam hatip liselerinin eğitim ortamlarını ve fiziki imkânlarını tespit edip analiz etmektir. Bu bağlamda Kocaeli ilinde bulunan yedi fen ve sosyal bilimler programı uygulayan proje Anadolu imam hatip lisesi seçilmiş ve bu okulların yöneticileri ile 15 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış mülakat gerçekleştirilmiştir. Okul yöneticilerine, okullarındaki öğrenci ve derslik sayıları, okul binalarının iç düzeni, aktif öğrenme ortamları, ders saatleri dışında öğrencilerin okulun imkânlarından faydalanma durumları, sınıf isimlendirmeleri, özel donanımlı sınıfların mevcudiyeti vs. başlıklara dair sorular sorulmuş, elde edilen veriler analiz edilerek değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda ortak özellikler olarak okulların büyük çoğunluğunun şube sistemini kullandığı, okul binaları, duvarları ve sınıflarının görsel malzemelerle zenginleştirildiği, öğrenci sayılarının 20-30 arası olduğu, okullarda derslikler dışında aktif öğrenme ortamlarının bulunduğu ve okul imkânlarının engelli öğrencilerin kullanımına uygun olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında pansiyon, mescit, okul köşesi, özel sınıflar gibi olanakların ise okullar açısından farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelime:

Qualitative Research On The Educational Environments And Physical Opportunities Of Anatolian Imam Hatip High Schools With Science And Social Sciences Program (Sample Of Kocaeli)

Öz:
Educational environment refers to the physical, social and psychological environment that students and teachers experience and perceive during their education-teaching processes. In terms of educational institutions, one of the most important determinants of the implementation of a successful education is the efficient educational environment. In order to create a more qualified education environment in imam hatip high schools, which are deep-rooted religious education institutions in the history of the Republic, program diversity has been made since 2016. One of the programs developed is the science and social sciences program. Project schools, which implement science and social sciences programs, provide students with the opportunity to receive education with the curriculum of science high school or social sciences high school according to the academic field they want to advance in line with their interests and abilities, as well as the vocational courses required to be an imam hatip high school. The subject of the research is to determine and analyze the educational environments and physical opportunities of the project Anatolian imam hatip high schools, which implement the science and social sciences program in the light of the experience and opinions of the administrators. In this context, the Anatolian imam hatip high school, which implements seven science and social sciences programs in Kocaeli, was selected and a semistructured interview consisting of 15 questions was conducted with the administrators of these schools. School administrators are asked questions about the titles on the number of students and classrooms in their schools, the internal layout of school buildings, active learning environments, students' use of the school's facilities outside of class hours, class naming, availability of specially equipped classrooms etc. and the data obtained were analyzed and evaluated. As a result of the research, it has been determined that the majority of the schools use the branch system as common features, the school buildings, walls and classrooms are enriched with visual materials, the number of students is between 20-30, there are active learning environments outside the classrooms in the schools and the school facilities are s uitable f or t he u se o f d isabled s tudents. I n a ddition, i t w as concluded that facilities such as hostel, prayer room, school corner and private classes differ in terms of schools.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ŞALCI Z, GÜREL R (2021). FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROGRAMLI ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİNİN EĞİTİM ORTAMLARI ve FİZİKİ İMKÂNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA (KOCAELİ ÖRNEĞİ). , 79 - 113.
Chicago ŞALCI ZEYNEP,GÜREL RAMAZAN FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROGRAMLI ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİNİN EĞİTİM ORTAMLARI ve FİZİKİ İMKÂNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA (KOCAELİ ÖRNEĞİ). (2021): 79 - 113.
MLA ŞALCI ZEYNEP,GÜREL RAMAZAN FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROGRAMLI ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİNİN EĞİTİM ORTAMLARI ve FİZİKİ İMKÂNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA (KOCAELİ ÖRNEĞİ). , 2021, ss.79 - 113.
AMA ŞALCI Z,GÜREL R FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROGRAMLI ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİNİN EĞİTİM ORTAMLARI ve FİZİKİ İMKÂNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA (KOCAELİ ÖRNEĞİ). . 2021; 79 - 113.
Vancouver ŞALCI Z,GÜREL R FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROGRAMLI ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİNİN EĞİTİM ORTAMLARI ve FİZİKİ İMKÂNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA (KOCAELİ ÖRNEĞİ). . 2021; 79 - 113.
IEEE ŞALCI Z,GÜREL R "FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROGRAMLI ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİNİN EĞİTİM ORTAMLARI ve FİZİKİ İMKÂNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA (KOCAELİ ÖRNEĞİ)." , ss.79 - 113, 2021.
ISNAD ŞALCI, ZEYNEP - GÜREL, RAMAZAN. "FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROGRAMLI ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİNİN EĞİTİM ORTAMLARI ve FİZİKİ İMKÂNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA (KOCAELİ ÖRNEĞİ)". (2021), 79-113.
APA ŞALCI Z, GÜREL R (2021). FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROGRAMLI ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİNİN EĞİTİM ORTAMLARI ve FİZİKİ İMKÂNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA (KOCAELİ ÖRNEĞİ). FIRAT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 26(2), 79 - 113.
Chicago ŞALCI ZEYNEP,GÜREL RAMAZAN FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROGRAMLI ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİNİN EĞİTİM ORTAMLARI ve FİZİKİ İMKÂNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA (KOCAELİ ÖRNEĞİ). FIRAT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 26, no.2 (2021): 79 - 113.
MLA ŞALCI ZEYNEP,GÜREL RAMAZAN FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROGRAMLI ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİNİN EĞİTİM ORTAMLARI ve FİZİKİ İMKÂNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA (KOCAELİ ÖRNEĞİ). FIRAT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, vol.26, no.2, 2021, ss.79 - 113.
AMA ŞALCI Z,GÜREL R FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROGRAMLI ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİNİN EĞİTİM ORTAMLARI ve FİZİKİ İMKÂNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA (KOCAELİ ÖRNEĞİ). FIRAT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ. 2021; 26(2): 79 - 113.
Vancouver ŞALCI Z,GÜREL R FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROGRAMLI ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİNİN EĞİTİM ORTAMLARI ve FİZİKİ İMKÂNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA (KOCAELİ ÖRNEĞİ). FIRAT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ. 2021; 26(2): 79 - 113.
IEEE ŞALCI Z,GÜREL R "FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROGRAMLI ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİNİN EĞİTİM ORTAMLARI ve FİZİKİ İMKÂNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA (KOCAELİ ÖRNEĞİ)." FIRAT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 26, ss.79 - 113, 2021.
ISNAD ŞALCI, ZEYNEP - GÜREL, RAMAZAN. "FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROGRAMLI ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİNİN EĞİTİM ORTAMLARI ve FİZİKİ İMKÂNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA (KOCAELİ ÖRNEĞİ)". FIRAT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 26/2 (2021), 79-113.