Yıl: 2022 Cilt: 0 Sayı: 93 Sayfa Aralığı: 53 - 74 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.25095/mufad.978282 İndeks Tarihi: 09-06-2022

Covıd-19 Pandemisinde Gıda ve İçecek Sektöründeki İşletmelerin Finansal Performansının TOPSIS Yöntemiyle İncelenmesi: BIST Örneği

Öz:
Bu çalışmada Borsa İstanbul’ da işlem gören gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren 20 işletmenin finansal performansları incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı COVID-19 pandemisinde gıda ve içecek sektöründeki işletmelerin finansal performansını önceki dönemler ile karşılaştırarak incelemektir. COVID-19 küresel salgınının bu işletmelerin finansal performansına olumlu yönde etki etmiş olabileceği düşüncesinden hareketle pandemi öncesi ve sonrası finansal performans karşılaştırması yapılmıştır. Çalışmada 2019 1. çeyrek – 2021 1. çeyrek arasındaki 9 dönemi kapsayan bir karşılaştırma yapılmıştır. İşletmelerin finansal performansı incelenirken TOPSIS yöntemi kullanılmış ve kriter olarak likidite, faaliyet, mali yapı ve kârlılık oranlarından oluşan 16 finansal oran kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda pandemi sürecini kapsayan dönemlerden 2020 yılı 4. çeyrek dönemi birinci sırada, 2020 yılı 3. çeyrek dönemi ise dördüncü sırada yer almıştır
Anahtar Kelime:

Investigation of Financial Performance of Businesses in the Food and Beverage Sector in the Covid-19 Pandemic with TOPSIS Method: BIST Example

Öz:
In this study, the financial performances of 20 companies operating in the food and beverage sector traded in Borsa Istanbul were examined. The aim of this study is to examine the financial performance of businesses in the food and beverage sector in the COVID-19 pandemic by comparing it with previous periods. Considering that the COVID-19 global epidemic may have had a positive impact on the financial performance of these businesses, a comparison of financial performance before and after the pandemic was made. In the study, a comparison was made covering 9 periods between the 1st quarter of 2019 and the 1st quarter of 2021. While examining the financial performance of the enterprises, the TOPSIS method was used and 16 financial ratios consisting of liquidity, activity, financial structure and profitability ratios were used as criteria. As a result of the study, from the periods covering the pandemic process, the 4th quarter of 2020 ranked first, and the 3rd quarter of 2020 ranked fourth.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Ertaş F, Yetim A (2022). Covıd-19 Pandemisinde Gıda ve İçecek Sektöründeki İşletmelerin Finansal Performansının TOPSIS Yöntemiyle İncelenmesi: BIST Örneği. , 53 - 74. 10.25095/mufad.978282
Chicago Ertaş Fatih Coşkun,Yetim Aslıhan Covıd-19 Pandemisinde Gıda ve İçecek Sektöründeki İşletmelerin Finansal Performansının TOPSIS Yöntemiyle İncelenmesi: BIST Örneği. (2022): 53 - 74. 10.25095/mufad.978282
MLA Ertaş Fatih Coşkun,Yetim Aslıhan Covıd-19 Pandemisinde Gıda ve İçecek Sektöründeki İşletmelerin Finansal Performansının TOPSIS Yöntemiyle İncelenmesi: BIST Örneği. , 2022, ss.53 - 74. 10.25095/mufad.978282
AMA Ertaş F,Yetim A Covıd-19 Pandemisinde Gıda ve İçecek Sektöründeki İşletmelerin Finansal Performansının TOPSIS Yöntemiyle İncelenmesi: BIST Örneği. . 2022; 53 - 74. 10.25095/mufad.978282
Vancouver Ertaş F,Yetim A Covıd-19 Pandemisinde Gıda ve İçecek Sektöründeki İşletmelerin Finansal Performansının TOPSIS Yöntemiyle İncelenmesi: BIST Örneği. . 2022; 53 - 74. 10.25095/mufad.978282
IEEE Ertaş F,Yetim A "Covıd-19 Pandemisinde Gıda ve İçecek Sektöründeki İşletmelerin Finansal Performansının TOPSIS Yöntemiyle İncelenmesi: BIST Örneği." , ss.53 - 74, 2022. 10.25095/mufad.978282
ISNAD Ertaş, Fatih Coşkun - Yetim, Aslıhan. "Covıd-19 Pandemisinde Gıda ve İçecek Sektöründeki İşletmelerin Finansal Performansının TOPSIS Yöntemiyle İncelenmesi: BIST Örneği". (2022), 53-74. https://doi.org/10.25095/mufad.978282
APA Ertaş F, Yetim A (2022). Covıd-19 Pandemisinde Gıda ve İçecek Sektöründeki İşletmelerin Finansal Performansının TOPSIS Yöntemiyle İncelenmesi: BIST Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 0(93), 53 - 74. 10.25095/mufad.978282
Chicago Ertaş Fatih Coşkun,Yetim Aslıhan Covıd-19 Pandemisinde Gıda ve İçecek Sektöründeki İşletmelerin Finansal Performansının TOPSIS Yöntemiyle İncelenmesi: BIST Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi 0, no.93 (2022): 53 - 74. 10.25095/mufad.978282
MLA Ertaş Fatih Coşkun,Yetim Aslıhan Covıd-19 Pandemisinde Gıda ve İçecek Sektöründeki İşletmelerin Finansal Performansının TOPSIS Yöntemiyle İncelenmesi: BIST Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi, vol.0, no.93, 2022, ss.53 - 74. 10.25095/mufad.978282
AMA Ertaş F,Yetim A Covıd-19 Pandemisinde Gıda ve İçecek Sektöründeki İşletmelerin Finansal Performansının TOPSIS Yöntemiyle İncelenmesi: BIST Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2022; 0(93): 53 - 74. 10.25095/mufad.978282
Vancouver Ertaş F,Yetim A Covıd-19 Pandemisinde Gıda ve İçecek Sektöründeki İşletmelerin Finansal Performansının TOPSIS Yöntemiyle İncelenmesi: BIST Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2022; 0(93): 53 - 74. 10.25095/mufad.978282
IEEE Ertaş F,Yetim A "Covıd-19 Pandemisinde Gıda ve İçecek Sektöründeki İşletmelerin Finansal Performansının TOPSIS Yöntemiyle İncelenmesi: BIST Örneği." Muhasebe ve Finansman Dergisi, 0, ss.53 - 74, 2022. 10.25095/mufad.978282
ISNAD Ertaş, Fatih Coşkun - Yetim, Aslıhan. "Covıd-19 Pandemisinde Gıda ve İçecek Sektöründeki İşletmelerin Finansal Performansının TOPSIS Yöntemiyle İncelenmesi: BIST Örneği". Muhasebe ve Finansman Dergisi 93 (2022), 53-74. https://doi.org/10.25095/mufad.978282