Yıl: 2021 Cilt: 7 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 16 - 33 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 27-05-2022

Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi

Öz:
Bu çalışmada C. antalyensis’in (Antalya sarı balığı) dumanlama teknolojisi ile işlenmesiyle elde edilen ürünün beğeni düzeyinin belirlenmesi ve pazarlamaya uygunluğunun çalışılması hedeflendi. Ürünün pazar potansiyelini belirlemeye yönelik anket formunun birinci bölümünde cinsiyet, yaş aralığı, eğitim düzeyi, aylık gelir düzeyi, balık yeme davranışı ve daha önce füme balık yemeyememe durumu gibi ankete katılanların sosyo ekonomik yapısının ortaya konması amaçlandı. İkinci bölümde ürünün ambalaj, tuz oranı, duman oranı/is kokusu/tadı, çiğneme kolaylığı, su oranı, lezzet ve ürünü satınalma düşüncelerini ortaya koymaya yönelik olarak hazırlanan sorular vardı. Elde edilen bulguların tamamı göz önünde bulundurulduğunda ürünün oldukça yüksek bir pazar payının olduğu görüldü. Bunun yanında ürünün duman içeriğinin arttırılması ile bu potansiyelin arttırılabileceği de sonuçlara yansıdı.
Anahtar Kelime:

Determination of the Marketing Potential of Hot Smoked Capoeta antalyensis with a Single Presentation Test

Öz:
In this study, it was aimed to determine the liking level and marketing suitability of the product obtained by processing C. antalyensis (Antalya sarı balığı) with smoking technology. The first part of the survey form generated for determination of the marketing potential of the product was based on the socio-economic status of the participants such as gender, age range, education level, monthly income level, fish-eating behaviour, and whether previously eating smoked fish or not. In the second part, there were questions prepared to reveal the product's packaging, salt ratio, smoke ratio/soot odour/taste, ease of chewing, water ratio, taste and purchasing decision about the product. Considering all the findings obtained, it was seen that the product had very high marketing potential. In addition, the potential can be increased further by increasing the smoke content of the products.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Altuğ, T., & Elmacı, Y. (2005). Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. İzmir: Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri. 130s.
  • Balık,S., Sarı, H.M., İlhan, A., & Topkara, E.T. (2006). Susurluk Irmağı havzası balık faunasının araştırılması. Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi, 2003/SÜF/003, İzmir.
  • Boughanmi, H., Al-Musalami, J., Al-Oufi, H., & Zaibet, L. (2007). Estimating consumer preferences for value-added fish products in oman: a conjoint analysis. Journal of Food Products Marketing, 13(2): 47-68.
  • Ceylan, Z., & Şengör, G. F. Ü. 2015. Dumanlanmış su ürünleri ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH’s). Gıda ve Yem Bilimi - Teknolojisi Dergisi / Journal of Food and Feed Science – Technology, 15: 27-33
  • Çetinkaya, S. (2013). Vakum paketli pişirilen (sous vide) gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)’nın soğuk depolanması sırasında kalite özelliklerine doğal antioksidanların etkisi. Ph.D. Thesis. Süleyman Demirel University, Isparta, Turkey.
  • Çiçek, E., Frıcke, R., Sungur, S., & Eagderi, S. (2018). Endemic freshwater fishes of Turkey. FishTaxa, 3(4): 1-39
  • Doğan, K. (2003). Ülkemizin akvakültür potansiyeli ve pazar durumu. Deniz ve Balıkçılık. Aylık Sektörel İhtisas Dergisi, 3(2): 10-12.
  • Fao, (2020). Fishery and Aquaculture Statistics Yearbook 2016. Food and Agriculture Organızatıon of the United Nations, Rome, 82 pp.
  • Fricke, R., Bilecenoğlu, M., & Sarı, H.M. (2007). Annoteted checklist of fish and lamprey species (Gnathostomata and Petromyzontomorphi) of Turkey including a red list of threatened and declining species. Staatliches Museum für Naturkunde, Rosenstein 1, D-70191 Stuttgart. Ser. A, Nr. 706, 169., 3 Abb., 8 Tab. Stuttgart.
  • Huss, H.H. (1995). Quality and Quality Changes in Fresh Fish. Fao Fisheries Technical Paper- 348, Rome. 172 p.
  • Koca, H.U. (2011). Aksu Çayı-Köprüçay Nehri (Isparta-Türkiye) balık populasyonlarının dinamiğinin incelenmesi. Ph.D. Thesis. Süleyman Demirel University, Isparta, Turkey.
  • Küçük, F., & İkiz, R. (2004). Antalya körfezine dökülen akarsuların balık faunası. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 21(3- 4): 287-294.
  • Küçük, F., Turan, D., Şahin, C., & Gülle, İ. (2009). Capoeta mauricii n. sp., a new species of cyprinid fish from Lake Beyşehir, Turkey. Zoology in the Middle East, 47(1): 71-82. https://doi.org/10.1080/09397140.2009.10638349
  • Lawless, H.T., & Heymann, H. (2010). Sensory Evaluation of Food, Principles and Practices. Second Ed. London: Springer Science Business Media. 596 s. https://doi.org/10.1007/978-1-4419-6488-5
  • Lazzarini, G.A., Visschers, V.H.M., & Siegrist, M. (2017). Our own country is best: Factors influencing consumers’ sustainability perceptions of plant-based foods. Food Quality and Preference, 60: 165-177.
  • Meilgaard, M., Civille, G.V., & Carr, T.B. (1999). Sensory Evaluation Techniques. Third Edition. New York: CRC Press. 416 p
  • Özekinci, U., Beğburs, C.R., & Tenekecioğlu, T. (2003). Keban Baraj Gölü’nde Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843) ve Capoeta trutta (Heckel, 1843) (Siraz Balığı) avcılığında kullanılan galsama ağlarının seçiciliklerinin araştırılması. Ege Üniversitesi. Su Ürünleri Dergisi. 20(3-4): 473-479.
  • Pilizota, V. (2012). Consumer needs for Affordable Food of Good Quality. Serving Consumer Demands. Rad 513. Tehničke znanosti knj., 15(2012): 77-92.
  • Yeğen, V., Balık, S., Ustaoğlu, M.R., Sarı, H.M., İlhan, A., Uysal, R., Bostan, H., Bilçen, E., & Yağcı, A. (2006). Göller bölgesi balık faunasının tespiti. Proje Sonuç Raporu, TAGEM / HAYSÜD / 2001/09/02/01
APA Çetinkaya S (2021). Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi. , 16 - 33.
Chicago Çetinkaya Soner Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi. (2021): 16 - 33.
MLA Çetinkaya Soner Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi. , 2021, ss.16 - 33.
AMA Çetinkaya S Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi. . 2021; 16 - 33.
Vancouver Çetinkaya S Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi. . 2021; 16 - 33.
IEEE Çetinkaya S "Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi." , ss.16 - 33, 2021.
ISNAD Çetinkaya, Soner. "Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi". (2021), 16-33.
APA Çetinkaya S (2021). Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi. Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online), 7(1), 16 - 33.
Chicago Çetinkaya Soner Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi. Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online) 7, no.1 (2021): 16 - 33.
MLA Çetinkaya Soner Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi. Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online), vol.7, no.1, 2021, ss.16 - 33.
AMA Çetinkaya S Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi. Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online). 2021; 7(1): 16 - 33.
Vancouver Çetinkaya S Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi. Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online). 2021; 7(1): 16 - 33.
IEEE Çetinkaya S "Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi." Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online), 7, ss.16 - 33, 2021.
ISNAD Çetinkaya, Soner. "Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi". Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online) 7/1 (2021), 16-33.