Yıl: 2021 Cilt: 7 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 46 - 57 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 27-05-2022

Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış

Öz:
Su ürünleri sektörü ülkemiz açısından ekonomik anlamda önemli gelir kaynağı olmasının yanında, hayvansal protein kaynağı olarak da sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü obezite ile mücadelede iyi bir hayvansal protein kaynağı olarak özellikle balık ve su ürünlerine vurgu yapmaktadır. Ancak kişi başı tüketim verileri incelendiğinde ülkemizde su ürünleri tüketim alışkanlığının ne yazık ki gelişmemiş ülkelerin bile gerisinde yer aldığı görülmektedir. Bu durum sektörün gelişimi ve bireylerin sağlıklı beslenmeleri açısından son derece önemlidir. Ülkemiz mevcut su kaynakları potansiyeli de düşünüldüğünde su ürünleri sektörünün gelişimi ve bu duruma paralel olarak su ürünleri tüketiminin üst seviyelerde olması gelişen dünya açısından önemlidir. Bu bağlamda tanıtıcı ve tüketimi özendirici faaliyetlerde bulunularak tüketimi artırmaya yönelik çalışmaların yapılması büyük önem arz etmektedir. Ayrıca Dünyada ve Türkiye’de aşırı ve bilinçsiz avcılık, çevre kirliliği, küresel ısınma ve daha birçok faktör su ürünleri üretimini olumsuz yönde etkilenmektedir. Avcılık politikaları oluşturulurken denizler ve iç suların her türlü kirlenme ve bozulmadan korunması birinci öncelik olarak göz önünde bulundurulmalıdır. Bununla birlikte, su ürünleri yetiştiriciliğinin önemi yıllar geçtikçe artmaktadır. FAO’ya göre son 10 yılda dünya genelinde en fazla gelişim gösteren gıda sektörü su ürünleri yetiştiricilik sektörüdür. Su ürünleri yetiştiriciliğinin gelecekte mevcut gıda tedariki noktasında önemli bir alternatif potansiyel olduğu kabul edilmektedir. Bu derlemede, Türkiye su ürünleri sektörüne genel bir bakış yapılmıştır.
Anahtar Kelime:

An Overview to Fisheries Sector in Turkey

Öz:
In addition to being an economically important source of income for our country, the aquaculture sector has a very important place in terms of healthy nutrition as a source of animal protein. The World Health Organization emphasizes the importance of fish and fishery products as a good source of animal protein in the fight against obesity. However, when the per capita consumption of fisheries data in Turkey is analyzed, it is seen that the fisheries consumption habit in our country is unfortunately behind even some underdeveloped countries. Increasing the amount of fishery products consumption per capita is extremely important for the development of the aquaculture industry and healthy nutrition of individuals. Considering the existing water resources potential of our country, the development of the fisheries sector and the high level of consumption of fisheries in parallel with this situation are important for the developing world. In this context, it is of great importance to carry out activities to increase consumption by carrying out promotional and consumption encouragement activities. In addition, excessive and unconscious hunting, environmental pollution, global warming and many other factors negatively affect aquaculture production in the world and in Turkey. Protection of the seas and inland waters from all kinds of pollution and deterioration should be considered as the first priority while determining the hunting policies. However, the importance of aquaculture is increasing over the years. According to FAO, the food sector that has developed the most in the last 10 years in the world is the aquaculture sector. It is recognized that aquaculture has an important alternative potential in the future at the point of current food supply. In this review, a general assessment has been made on the Turkish fisheries sector.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
APA Arslan G, OĞUZHAN YILDIZ P (2021). Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . , 46 - 57.
Chicago Arslan Gokhan,OĞUZHAN YILDIZ Pınar Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . (2021): 46 - 57.
MLA Arslan Gokhan,OĞUZHAN YILDIZ Pınar Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . , 2021, ss.46 - 57.
AMA Arslan G,OĞUZHAN YILDIZ P Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . . 2021; 46 - 57.
Vancouver Arslan G,OĞUZHAN YILDIZ P Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . . 2021; 46 - 57.
IEEE Arslan G,OĞUZHAN YILDIZ P "Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış ." , ss.46 - 57, 2021.
ISNAD Arslan, Gokhan - OĞUZHAN YILDIZ, Pınar. "Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış ". (2021), 46-57.
APA Arslan G, OĞUZHAN YILDIZ P (2021). Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online), 7(1), 46 - 57.
Chicago Arslan Gokhan,OĞUZHAN YILDIZ Pınar Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online) 7, no.1 (2021): 46 - 57.
MLA Arslan Gokhan,OĞUZHAN YILDIZ Pınar Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online), vol.7, no.1, 2021, ss.46 - 57.
AMA Arslan G,OĞUZHAN YILDIZ P Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online). 2021; 7(1): 46 - 57.
Vancouver Arslan G,OĞUZHAN YILDIZ P Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online). 2021; 7(1): 46 - 57.
IEEE Arslan G,OĞUZHAN YILDIZ P "Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış ." Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online), 7, ss.46 - 57, 2021.
ISNAD Arslan, Gokhan - OĞUZHAN YILDIZ, Pınar. "Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış ". Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online) 7/1 (2021), 46-57.