Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış
Yıl: 2021 Cilt: 7 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 46 - 57 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 27-05-2022
Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış
Öz: Su ürünleri sektörü ülkemiz açısından ekonomik anlamda önemli gelir kaynağı olmasının yanında,
hayvansal protein kaynağı olarak da sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
Dünya Sağlık Örgütü obezite ile mücadelede iyi bir hayvansal protein kaynağı olarak özellikle balık
ve su ürünlerine vurgu yapmaktadır. Ancak kişi başı tüketim verileri incelendiğinde ülkemizde su
ürünleri tüketim alışkanlığının ne yazık ki gelişmemiş ülkelerin bile gerisinde yer aldığı
görülmektedir. Bu durum sektörün gelişimi ve bireylerin sağlıklı beslenmeleri açısından son derece
önemlidir. Ülkemiz mevcut su kaynakları potansiyeli de düşünüldüğünde su ürünleri sektörünün
gelişimi ve bu duruma paralel olarak su ürünleri tüketiminin üst seviyelerde olması gelişen dünya
açısından önemlidir. Bu bağlamda tanıtıcı ve tüketimi özendirici faaliyetlerde bulunularak tüketimi
artırmaya yönelik çalışmaların yapılması büyük önem arz etmektedir. Ayrıca Dünyada ve
Türkiye’de aşırı ve bilinçsiz avcılık, çevre kirliliği, küresel ısınma ve daha birçok faktör su ürünleri
üretimini olumsuz yönde etkilenmektedir. Avcılık politikaları oluşturulurken denizler ve iç suların
her türlü kirlenme ve bozulmadan korunması birinci öncelik olarak göz önünde bulundurulmalıdır.
Bununla birlikte, su ürünleri yetiştiriciliğinin önemi yıllar geçtikçe artmaktadır. FAO’ya göre son 10
yılda dünya genelinde en fazla gelişim gösteren gıda sektörü su ürünleri yetiştiricilik sektörüdür. Su
ürünleri yetiştiriciliğinin gelecekte mevcut gıda tedariki noktasında önemli bir alternatif potansiyel
olduğu kabul edilmektedir. Bu derlemede, Türkiye su ürünleri sektörüne genel bir bakış yapılmıştır.
Anahtar Kelime: An Overview to Fisheries Sector in Turkey
Öz: In addition to being an economically important source of income for our country, the aquaculture
sector has a very important place in terms of healthy nutrition as a source of animal protein. The
World Health Organization emphasizes the importance of fish and fishery products as a good source
of animal protein in the fight against obesity. However, when the per capita consumption of fisheries
data in Turkey is analyzed, it is seen that the fisheries consumption habit in our country is
unfortunately behind even some underdeveloped countries. Increasing the amount of fishery products
consumption per capita is extremely important for the development of the aquaculture industry and
healthy nutrition of individuals. Considering the existing water resources potential of our country,
the development of the fisheries sector and the high level of consumption of fisheries in parallel with
this situation are important for the developing world. In this context, it is of great importance to carry
out activities to increase consumption by carrying out promotional and consumption encouragement
activities. In addition, excessive and unconscious hunting, environmental pollution, global warming
and many other factors negatively affect aquaculture production in the world and in Turkey.
Protection of the seas and inland waters from all kinds of pollution and deterioration should be
considered as the first priority while determining the hunting policies. However, the importance of
aquaculture is increasing over the years. According to FAO, the food sector that has developed the
most in the last 10 years in the world is the aquaculture sector. It is recognized that aquaculture has
an important alternative potential in the future at the point of current food supply. In this review, a
general assessment has been made on the Turkish fisheries sector.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
- Anonim. (2012). Su ürünleri sektör raporu. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı.
- Anonim. (2019a). Su ürünleri yetiştiriciliği avcılığı ilk kez geçti. https://www.tarimorman.gov.tr/BSGM/Haber/152/Su-UrunleriYetistiriciligi-Avciligi-Ilk-Kez-Gecti
- Anonim. (2019b). Su ürünleri sektör politika belgesi 2019-2023, TAGEM, Ankara.
- Anonim. (2020). Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Durumu. http://suymerbir.org.tr/wpcontent/uploads/2020/03/Türkiyede-Su-Yetiştiriciliğinin-Durumu-Özerdem-Maltaş.pdf.
- Arslan, G. (2017). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavru yemlerine farklı oranlarda ilave edilen üzüm çekirdeği yağının (Vitis vinifera) büyüme, yaşama gücü, yağ asidi profili, antioksidan enzim düzeyleri ve kan parametreleri üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Erzurum.
- Arslan, G. (2019). Determination of Fish Consuming Habits of Vocational School Students from Different Families. Marine Science and Technology Bulletin 8(2): 40-45.
- Aydın, A & Bashimov, G. (2020). Determination of fish consumption habits of consumers: Case study of Mary city, Turkmenistan. Marine Science and Technology Bulletin 9(2): 118-124.
- Bilgin, E & Yılmaz, S. (2019). Gemi geri alım programının ve büyük gemi sahibi balıkçıların programa katılmamalarının değerlendirilmesi. Mediterranean Agricultural Sciences, 32(3): 365-371.
- BSGM. (2020). Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Su Ürünleri İstatistikleri, Ankara, 2020.
- Çöteli, F. (2020). Ürün Raporu Su Ürünleri, Tepge Yayın No: 317, Ankara.
- Demir, O. (2008). Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Yem Sektörüne Genel Bakış. Journal of Fisheries Sciences 2(5): 704- 710.
- Erdem, Y., Özdemir, S & Satılmış, H . (2007). Hamsi (Engraulis Encrasicolus L.) Avcılığında Kullanılan Ortasu Trolünün Gece-Gündüz Av Verimi Ve Boy Kompozisyonunun Karşılaştırılması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 23 (1): 230-237
- EUROSTAT. (2018) Fisheries Statistics 2014. http://ec.europa.eu/ Eurostat/statistics-explained/index.php/Fishery_statistics.
- FAO. (2014). Report Highlights Growing Role of Fish in Feeding the World, http://www.fao.org/news/story/en/item/2 31522/icode/
- FAO. (2016) The States of World Fisheries and Aquaculture. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Roma.
- FAO. (2018a). Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2018 Yearbook, Dünyada Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Durumu.
- FAO. (2018b). The State of Mediterranean and Black Sea Fisheries, General Fisheries Commission for the Mediterranean, SOFIA 2018 Book, 172 pp, Rome.
- FAO. (2020). FishStat Plus-Universal software for fishery statistical time series http://www.fao.org/fishery/statistics/software/fishstat/en
- Hoşsucu, H., Kınacıgil, T., Kara, A., Tosunoğlu, Z., Akyol, O., Ünal, V. & Özekinci, U. (2001). Türkiye balıkçılık sektörü ve 2000’li yıllarda beklenen gelişmeler. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 18 (3-4): 593-601.
- İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) (2019). Denizcilik Sektör Raporu https://www.expomaritt.com/content/dam/Informa/expomaritt/en/2019/docs/2019_sektor_raporu_tr_compressed.pdf
- İSÜB (2014). İzmir Su Ürünleri Üreticileri Birliği www.isub.org.tr/.../rapor_suurunlerivekulturbalikciligiileilgilirevize_3eylul2014.pdf.
- Kuşat, N. (2019). Su ürünleri sektörü rekabet gücü analizi: Türkiye ve beş lider ülke örneği. Acta Aquatica Turcica, 15(1): 43- 54.
- Özden, O., Fırat, K., Büke, E. & Saka, Ş. (2005). Fangri Balığı (Pagrus pagrus) Yetiştiriciliği. T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müd., 239s. Öziş Matba-Ankara.
- Saka, F. & Bulut, M. (2020). Determination of fish consumption in Çanakkale. Marine Science and Technology Bulletin 9(1): 7-14.
- TÜİK. (2019). Türkiye İstatistik Kurumu, Su Ürünleri 2019. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Su-Urunleri-2019-33734
- TÜİK. (2020). Su Ürünleri İstatistikleri https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=97&locale=tr
APA | Arslan G, OĞUZHAN YILDIZ P (2021). Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . , 46 - 57. |
Chicago | Arslan Gokhan,OĞUZHAN YILDIZ Pınar Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . (2021): 46 - 57. |
MLA | Arslan Gokhan,OĞUZHAN YILDIZ Pınar Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . , 2021, ss.46 - 57. |
AMA | Arslan G,OĞUZHAN YILDIZ P Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . . 2021; 46 - 57. |
Vancouver | Arslan G,OĞUZHAN YILDIZ P Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . . 2021; 46 - 57. |
IEEE | Arslan G,OĞUZHAN YILDIZ P "Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış ." , ss.46 - 57, 2021. |
ISNAD | Arslan, Gokhan - OĞUZHAN YILDIZ, Pınar. "Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış ". (2021), 46-57. |
APA | Arslan G, OĞUZHAN YILDIZ P (2021). Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online), 7(1), 46 - 57. |
Chicago | Arslan Gokhan,OĞUZHAN YILDIZ Pınar Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online) 7, no.1 (2021): 46 - 57. |
MLA | Arslan Gokhan,OĞUZHAN YILDIZ Pınar Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online), vol.7, no.1, 2021, ss.46 - 57. |
AMA | Arslan G,OĞUZHAN YILDIZ P Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online). 2021; 7(1): 46 - 57. |
Vancouver | Arslan G,OĞUZHAN YILDIZ P Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış . Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online). 2021; 7(1): 46 - 57. |
IEEE | Arslan G,OĞUZHAN YILDIZ P "Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış ." Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online), 7, ss.46 - 57, 2021. |
ISNAD | Arslan, Gokhan - OĞUZHAN YILDIZ, Pınar. "Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış ". Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online) 7/1 (2021), 46-57. |