Yıl: 1997 Cilt: 0 Sayı: 31 Sayfa Aralığı: 131 - 150 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Divriği (Sivas) demir yatağının mineralojisi ve oluşum modeline yeni bir yaklaşım

Öz:
İnceleme alanı Toros kuşağının kuzeydoğu bölümünde, Kuzey Anadolu Fay Zonu ile Doğu Anadolu Fay Zonunun kesiştiği alanda yer almaktadır. Buradaki kayaçlar, Üst Kretase'den başlıyarak Pliosen'e kadar devam eden magmatizmanın ürünleri olup, altta ofiyolitik seri ve kristalize kireçtaşları ile üstte kalkalkali asidik, nötr ve bazik karekterli derinlik ve yüzey kayaçları bulunmaktadır. Divriği A-B Kafası manyetit yatağı, % 55 ortalama Fe tenörlü ve 53 milyon ton görünür, 20 milyon ton da muhtemel rezervli olup, felsler içerisinde damar, damarcık ve cep dolgusu şeklinde oluşmuştur. Yatağın birincil mineral parajenizini, manyetit, hematit, pirit, kalkopirit, pirotin, ilmenit, ilmenomanyetit, rutil-anatas, bravoit, arsenopirit, sfalerit ve nabit altından ibaret cevher mineralleri ile skapolit (birincil), diyopsid, biyotit, apatit, epidod, klorit, karbonatik mineraller ve kuvars'dan ibaret gang mineralleri temsil etmektedir. Yatağın mineral parajenezine ait manyetit, skapolit, diyopsid, biyotit ve apatit minerallerinin birbirlerinin içerisinde kapanımlar halinde bulunmaları, manyetit, pirit ve kalkopiritin bünyesinde ancak yüksek sıcaklıkda bulunabilen iz elementlerin varlığı ve hematitlerin mikroskop altında akma dokusu göstermeleri, bunların aynı magmadan ve aynı zamanda oluştuklarına işaret etmektedir. Ayrıca, klorit, epidot, Na-skapolit, karbonat ve kuvarsın varlığı; su oranı yüksek ve akıcı özelliği yüksek, alkali karekterli spilitik cevher magmasına işaret etmektedir. Dalma-batma işleviyle oluşan bu magma ofiyolit serisine ait gabroikler içerisine nüfuz ederek onların içine yerleşmiş, bu arada da uçucu gazları yankayacı felsleştirmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Jeokimya ve Jeofizik Jeoloji

A new approach to the mineralogy and the genesis of iron-deposits of Divriği (Sivas)

Öz:
The area under study covers an area in a part of Nort-eastern Taurus Mountains which is a crossing spot between Northern Anatolian Fault Zone and Eastern Anatolian Fault Zone. The rocks here are the products of magmatism starting from the Upper Cretaceous to the Pliocene. Of the series the first from the bottom contains ophiolite and crystallised limestone, and the second from the bottom comprises of plutonic and volcanic rocks with the characters of calcalkaline, acidic, neuter and basic. The magnetite deposists of A-B Kafas of Divriği contains % 55 Fe and possesses roughly 53 million tone visible reserves and possibly 20 million tone hidden reserves in the from of ore vein, stock-work and hollow filling in the felsic roks. The primary minerals' paragenesis of deposits is comprised of both ore minerals namely magnetite, hematite, pyrite, calcopyrite, pyrotine, ilmenite, ilmenomagnetite, rutil-anatas, bravoile, arsenopyrite, sfalarite and native gold, and other minerals whose names are magnetite, scapolite, diopside, biotite, apatite minerals belonging to the mineral paragenesis of deposits are crystallised together (or each other). The existence of trace elements in the bodies of calcopyrite, magnetite and pyrite in high temperature, and of the hematite indicating a speciality of flowing structure under microscope points that all these minerals have been formed from the same magmas and created at the same time. Furthermore, the presence of chlorite, epidote, scopolile, carbonate and quartz minerals, of high proportion of water, and of bearing densely flowing characters shows that it is a spilitic ore magma with alkaline characters. The magma, which is created by the movement of subduction and obduction of plate-tectonic, penetrates into this gabro and converts flowing gases in magma into the felsic roks by influencing the garb in the series of of iyolite.
Anahtar Kelime:

Konular: Jeokimya ve Jeofizik Jeoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
APA ÇOPUROĞLU İ (1997). Divriği (Sivas) demir yatağının mineralojisi ve oluşum modeline yeni bir yaklaşım. , 131 - 150.
Chicago ÇOPUROĞLU İbrahim Divriği (Sivas) demir yatağının mineralojisi ve oluşum modeline yeni bir yaklaşım. (1997): 131 - 150.
MLA ÇOPUROĞLU İbrahim Divriği (Sivas) demir yatağının mineralojisi ve oluşum modeline yeni bir yaklaşım. , 1997, ss.131 - 150.
AMA ÇOPUROĞLU İ Divriği (Sivas) demir yatağının mineralojisi ve oluşum modeline yeni bir yaklaşım. . 1997; 131 - 150.
Vancouver ÇOPUROĞLU İ Divriği (Sivas) demir yatağının mineralojisi ve oluşum modeline yeni bir yaklaşım. . 1997; 131 - 150.
IEEE ÇOPUROĞLU İ "Divriği (Sivas) demir yatağının mineralojisi ve oluşum modeline yeni bir yaklaşım." , ss.131 - 150, 1997.
ISNAD ÇOPUROĞLU, İbrahim. "Divriği (Sivas) demir yatağının mineralojisi ve oluşum modeline yeni bir yaklaşım". (1997), 131-150.
APA ÇOPUROĞLU İ (1997). Divriği (Sivas) demir yatağının mineralojisi ve oluşum modeline yeni bir yaklaşım. Geosound, 0(31), 131 - 150.
Chicago ÇOPUROĞLU İbrahim Divriği (Sivas) demir yatağının mineralojisi ve oluşum modeline yeni bir yaklaşım. Geosound 0, no.31 (1997): 131 - 150.
MLA ÇOPUROĞLU İbrahim Divriği (Sivas) demir yatağının mineralojisi ve oluşum modeline yeni bir yaklaşım. Geosound, vol.0, no.31, 1997, ss.131 - 150.
AMA ÇOPUROĞLU İ Divriği (Sivas) demir yatağının mineralojisi ve oluşum modeline yeni bir yaklaşım. Geosound. 1997; 0(31): 131 - 150.
Vancouver ÇOPUROĞLU İ Divriği (Sivas) demir yatağının mineralojisi ve oluşum modeline yeni bir yaklaşım. Geosound. 1997; 0(31): 131 - 150.
IEEE ÇOPUROĞLU İ "Divriği (Sivas) demir yatağının mineralojisi ve oluşum modeline yeni bir yaklaşım." Geosound, 0, ss.131 - 150, 1997.
ISNAD ÇOPUROĞLU, İbrahim. "Divriği (Sivas) demir yatağının mineralojisi ve oluşum modeline yeni bir yaklaşım". Geosound 31 (1997), 131-150.