EKİN SUCU
(Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bursa, Türkiye)
İSMAİL FİLYA
(Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bursa, Türkiye)
Yıl: 2006Cilt: 30Sayı: 2ISSN: 1300-0128 / 1303-6181Sayfa Aralığı: 187 - 193Türkçe

191 0
The effects of bacterial inoculants on the fermentation, aerobic stability and rumen degradability characteristics of wheat silages
Bu çalışma laktik asit bakteri (LAB) inokulantlarının buğday silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite ve in situ rumen parçalanabilirlik özelliklerini saptamak amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmada, buğday hamur olum döneminde hasat edilmiştir. LAB inokulantı olarak inoculant-1188 (Pioneer, USA) ve Sil-All (Alltech, UK) kullanılmıştır. İnokulantlar silajlara 1,5 x $10^6$ cfu/g düzeyinde katılmışlardır. Buğday materyali yalnızca gaz çıkışına olanak tanıyan 1,5-litrelik özel anaerobik kavanozlara silolanmıştrı. Silolamadan sonraki 2, 4, 8, 15 ve 50. günlerde her gruptan 3'er kavanoz açılarak kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silolama döneminin sonunda açılan tüm silajlara 5 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Ayrıca silajların in situ rumen parçalanabilirlik özellikleri saptanmıştır. Her iki homofermantatif LAB inokulantı da buğday silajlarının fermantasyon özelliklerini geliştirmiştir. Silolama dönemi sonunda inokulantlar buğday silajlarının lactobacilli sayılarını artırırlarken, maya ve küf sayılarını düşürmüşlerdir. Ayrıca her iki LAB inokulantı da, yüksek bir CO2 üretimine yol açarak buğday silajlarının aerobik stabilitesini düşürmüştür. Buğday silajlarının in situ rumen parçalanabilirlik özellikleri inokulant uygulamasından etkilenmemiştir.
Fen > Ziraat > Ziraat Mühendisliği
DergiAraştırma MakalesiErişime Açık
  • 1. McDonald, P., Henderson, A.R., Heron, S.J.E.: Microorganisms. In: McDonald, P., Henderson, A.R., Heron, S.J.E., Eds. The Biochemistry of Silage. Chapter 4, 2nd ed., Chalcombe Publications, Aberystwyth, UK. 1991; 81-151.
  • 2. Filya, I., Ashbell, G., Hen, Y., Weinberg, Z.G.: The effect of bacterial inoculants on the fermentation and aerobic stability of whole crop wheat silage. Anim. Feed Sci. Technol., 2000; 88: 39-46.
  • 3. Weinberg, Z.G., Muck, R.E.: New trends and opportunities in the development and use of inoculants for silage. FEMS Microbiol. Rev., 1996; 19: 53-68.
  • 4. Spoelstra, S.F.: Chemical and biological additives in forage conservation. In: Pahlow, G., Honig, H., Eds. Forage Conservation towards 2000. Inst. Grassl. Forage Res., Braunschweigh, Germany. 1991; 48-70.
  • 5. Williams, C.C., Froetschel, M.A., Ely, L.O., Amos, H.E.: Effects of inoculation and wilting on the preservation and utilization of wheat forage. J. Dairy Sci., 1995; 78:1755-1765.
  • 6. Saarisalo, E., Jaakkola, S., Skytta, E.: Effect of lactic acid bacteria inoculant on fermentation quality of wilted silage and on milk production. In: Gechie, L.M., Thomas, C, Eds. The Xlllth International Silage Conference. 11-13 September, Auchincruive, Scotland, UK. 2002; 214-216.
  • 7. Filya, L: Laktik asit bakteri inokulantlarının mısır ve sorgum silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite ve in situ rumen parçalanabildik özellikleri üzerine etkileri. Turk J. Vet. Anim. Sci., 2002; 26: 815-823.
  • 8. Filya, 1.: The effect of Lactobacillus buchneri and Lactobacillus plantarum on the fermentation, aerobic stability, and ruminal degradability of low dry matter corn and sorghum silages. J. Dairy Sci., 2003; 86: 3575-3581.
  • 9. Rust, S.R., Kim, H.S., Enders, G.L.: Effects of a microbial inoculant on fermentation characteristics and nutritional value of corn silage. J. Prod. Agric, 1989; 2: 235-241.
  • 10. Kennedy, S.J.: Evaluation of the three bacterial inoculants and formic acid as additives for first harvest grass. Grass Forage Sci., 1990; 45: 153-165.
  • 11. Filya, I.: The effect of Lactobacillus buchneri, with or without homofermentative lactic acid bacteria, on the fermentation, aerobic stability and ruminal degradability of wheat, sorghum and maize silages. J. Appl. Microbiol., 2003; 95: 1080-1086.
  • 12. Weinberg, Z.G., Ashbell, G., Hen, Y., Azrieli, A.: The effect of applying lactic acid bacteria at ensiling on the aerobic stability of silages. J. Appl. Bacteriol., 1993; 75: 512-518.
  • 13. Weinberg, Z.G., Ashbell, G., Azrieli, A., Brukental, I.: Ensiling peas, ryegrass and wheat -with additives of lactic acid bacteria (LAB) and cell wall degrading enzymes. Grass Forage Sci., 1993; 48: 70-78.
  • 14. Ohyama, Y., Morichi, T., Masahi, S.: The effect of inoculation with Lactobacillus plantarum and the addition of glucose at ensiling on the quality of aerated silages. J. Sci. Food Agric, 1975; 26: 1001-1008.
  • 15. Pahlow, G.: Verbesserung der aeroben stabilitat von silagen durc impfpraparate. Wirtsschaftseig. Futte., 1982; 28: 107-122.
  • 16. Moon, N.J.: Fermentation of wheat, corn and alfalfa silages inoculated with L acidophilus and Candida sp. at ensiling. J. Dairy ScL, 1983;64:807(Abstr.).
  • 17. Ashbell, G., Weinberg, Z.G., Azrieli, A., Hen, Y., Horev, B.: A simple system to study the aerobic deterioration of silages. Can. Agric. Eng., 1991; 33: 391-393. 18. Akyıldiz, A.R.: Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. A.Ü. Zir. Fak., Ankara, Ankara Üniversitesi Basımevi, Uygulama Kılavuzu, 236 s., 1984.
  • 19. Dubois, M., Giles, K.A., Hamilton, J.K., Rebes, P.A., Smith, F.: Colorimetric method for determination of sugars and related substances. Anal. Chem., 1956; 28: 350-356.
  • 20. Weinberg, Z.G., Ashbell, G., Hen, Y., Azrieli, A., Szakacs, G., Filya, I.: Ensiling whole-crop wheat and corn in large scale containers with Lactobacillus plantarum and Lactobacillus buchneri. J. Ind. Microbiol. Biotechnol., 2002; 28: 7-11.
  • 21. Mehrez, A.Z., 0rskov, E.R.: A study of the artificial fibre bag technique for determining the digestibility of feeds in the rumen. J. Agric. Sci., 1977; 88: 645-650.
  • 22. SAS.: Statistical Analysis System®. User's Guide: Statistics, Version 6 Edition. 1988. SAS Inst. Inc. Cary, NC.
  • 23. Filya, 1., Sucu, E.: Effects of enzyme-lactic acid bacteria mixture silage inoculants on the fermentation, aerobic stability, cell-wall content, and in situ rumen degradability of wheat, sorghum, and maize silages in Turkey. In: Gechie, L.M., Thomas, C, Eds. The XHIth International Silage Conference. 11-13 September, Auchincruive, Scotland, UK. 2002; 202-204.
  • 24. Filya, I., Sucu, E., Karabulut, A.: The effect of Propionibacterium acidipropionici, with or without Lactobacillus plantarum, on the fermentation and aerobic stability of wheat, sorghum, and maize silages. J. Appl. Microbiol., 2004; 97: 818-826.
  • 25. Meeske, R., Ashbell, G., Weinberg, Z.G., Kipnis, T.: Ensiling forage sorghum at two stages of maturity with the addition of lactic acid bacterial inoculants. Anim. Feed Sci. Technol., 1993; 43:165-175.
  • 26. Filya, İ., Karabulut, A., Kalkan, H., Sucu, E.: Bakteriyal inokulantların sorgum silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite ve rumen parçalanabilirlik özellikleri üzerine etkileri. Ankara Üniv. Zir. Fak. Tarım Bilim. Derg., 2001; 7: 112-119.

TÜBİTAK ULAKBİM Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Cahit Arf Bilgi Merkezi © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.