Yıl: 2005 Cilt: 15 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 82 - 89 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İnönü Üniversitesi II. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fizik aktivite düzeyleri

Öz:
Amaç: Bu çalışmada, İnönü Üniversitesi kampüsünde bulunan beş fakültedeki ikinci sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, fizik aktivite düzeyleri ve ilişkili faktörlerin saptanması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma kesitsel niteliktedir. İnönü Üniversitesi kampüsünde bulunan beş fakültedeki 539 öğrenciyi kapsamaktadır. Veriler. Ekim- Kasım 2001) tarihlerinde öğrencilere sınıflarda gözetim altında soru kağıdı uygulanarak toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 10.0paket programı ile yapılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 19.9*0.1 yıldır. % 59.4' ü erkek ve % 40.6'sı kadındır. Son bir hafta boyunca, öğrencilerin % 28.4' u her gün sabah kahvaltısı yaptıklarını. % 14.1' i hergün üç ana öğünü tamamladıklarını. % 4.6' sı günde en az beş porsiyon sebze ve tükettiklerini bildirmiştir. Sebze-meyve tüketimi evde ailesiyle kalanlarda belirgin olarak daha yüksek saplanmıştır (P-0.05). Son bir hafta boyunca öğrencilerin % IS. 7'si şiddetli ve % 35.6' sı orta şiddette fizik aktivite yaptıklarını bildirmiştir. Şiddetli fizik aktivite yapma erkeklerde daha sıktır (P<0.05). Sonuç: Öğrencilerin yaklaşık üçte ikisi yetersiz ve dengesiz beslenmektedir. Sebze-meyve tüketimi çok düşüktür ve öğrencilerin çoğu sedenter bir yaşam sürdürmektedir.
Anahtar Kelime: Beslenme alışkanlığı Besin tercihleri Beslenme Anketler Motor aktivite Öğrenciler Besin alışkanlıkları

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Olsen J. Disease prevention and control of non- communicable diseases. In: Detels R, McEwen J, Beaglehole R, Tanaka H (editors). Oxford Textbook of Public Health. Fourth edition. Oxford University Press, New York, 2002. Vol.3.p. 1810-1822.
  • Koksal O. Gıda ve Beslenme. Erciyes Üniversitesi Yayınlan.No:130. Kayseri 2001.
  • Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N ve arkadaşları. Diyet El Kitabı. Hatipoğlu Yayınları. Ankara, 2002.
  • Saygılı S. Dengeli beslenme sağlıklı zayıflama. Timaş yayınları. İstanbul 2002:49-50.
  • Kavas A. Sağlıklı yaşam için doğru beslenme. Literatür yayınları. İstanbul 2000:111.
  • Aykut M. Küreselleşme ve Beslenme. IX Ulusal Halk Sağlığı Kongresi. Küreselleşmenin Halk Sağlığı Üzerindeki Etkisi ve Gelecekte Yapılacaklar. Forum Gazetesi. Ankara: 3-6 Kasım 2004.
  • World Health Organization. Globalization:Diets and Noncommunication Diseases. NLM. Classification. QT. 235.2002
  • Öztürk Y Günay O ( Çeviri Editörleri). Sağlık 21 21. yüzyılda herkese sağlık. Erciyes Üniversitesi yayınları No:126.Kayseri-2000.
  • World Health Organization. Promoting fruit and vegetable consumption around the world. Available at: http://www. who. int/dietphysicalactivity/fruit/en/
  • National Cancer Institute. Cancer Control and Population Sciences. Eat 5 A Day for Better Health Program Evaluation Report: Evidence. Available at: http://www. cancercontrol. cancer.gov/5adJ2_evi. html
  • Gür H, Küçükoğlu S. Yaşlılık ve Fiziksel Aktivite. Uludağ Üniversitesi Spor Hekimliği A.D. Bursa, 1992.
  • Güneş Z. Spor ve Beslenme. Antrenör ve Sporcu El Kitabı. Nobel Yayınları, 2. Baskı. Ankara, 2000.
  • Pate RR, Pratt M, Blair SN, et al. Center for Disease Control and Prevention. Physical Activity and Public Health-A Recommendation from the Center for Disease Control and Prevention and the American College of Sports Medicine. JAMA 199 5 ;273:402-407.
  • Gyurcsik NC, Bray SR, Brittain DR. Coping With Barriers to Vigorous Physical Activity During Transition to University. Family & Community Health. 2004;27(2): 130-142.
  • Center for Disease Control and Prevention. 1999 National School-based Youth Risk Behavior Survey Public-use Data Documentation. Http://www.cdc.gov/ HealthyYouth/yrbs/data/1999Zyrbs1999.pdf
  • Açık Y, Çelik G, Ozan AT, ve arkadaşları. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Sağlık ve Toplum. Ekim-Aralık 2003, Yıl 13, sayı 4, s 74-80.
  • Baric IC, Satalic Z, Lukesic Z. Nutritive value of meals, dietary habits and nutritive status in Croatian university students according to gender. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2003;54(6):473-84.
  • Ford DS, Goode CR. African American college students' health behaviors and perceptions of related health issues. J Am Coll Health. 1994;42(5):206-10.
  • Videon TM, Manning CK. Influences on adolescent eating patterns: the importance of family meals. Journal of Adolescant Health. 2003; 32(5): 365-3 73.
  • Koksal O. Üniversite gençliğinin beslenme konusu ve sorunları. III. Halk Sağlığı Günleri Kitabı (Gençlerin Sağlık Sorunları). Erciyes Üniversitesi Yayınları. No: 46. Kayseri 1993:10-12.
  • World Health Organization. Physical activity sedentary lifestyle: a global public health problem. Available at: http://www. who. int/hpr/physactiv/ sedentary, lifestyle 1. shtml
  • World Health Organization. Physical activity. Available at:http://www. who. int/dietphysicalactivity/publications/fac ts/pa/en/
  • Center for Disease Control and Prevention. Youth Risk Behavior Surveillance: National College Health Risk Behavior Survey. Available at: http://www.cdc.gov/nccdphp/dash/MMWRFile/ss4606.htm
  • Dunstan DW, Salmon J, Owen N, et al. Physical activity and television viewing in relation to risk of undiagnosed abnormal glucose metabolism in adults. Diabetes Care. 2004; 27(11): 2 603-9.
  • Hu FB, Li TY, Colditz GA, etal. Television watching and other sedentary behaviors in relation to risk of obesity and type 2 diabetes mellitus in women. JAMA. 2003;289:1785-1791.
  • Spear BA, Reinold C. Obesity and Nutrition. In: Raczynski JM, DiClemente RJ (editors). Handbook of Health Promotion and Disease Prevention.Kluwer Academic/Plenum Publishers. 1999:171-189.
APA KARAOĞLU L, Pehlivan E, GENÇ M, GÜNEŞ G, Eğri M (2005). İnönü Üniversitesi II. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fizik aktivite düzeyleri. , 82 - 89.
Chicago KARAOĞLU Leyla,Pehlivan Erkan,GENÇ Metin F.,GÜNEŞ Gülsen,Eğri Mücahit İnönü Üniversitesi II. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fizik aktivite düzeyleri. (2005): 82 - 89.
MLA KARAOĞLU Leyla,Pehlivan Erkan,GENÇ Metin F.,GÜNEŞ Gülsen,Eğri Mücahit İnönü Üniversitesi II. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fizik aktivite düzeyleri. , 2005, ss.82 - 89.
AMA KARAOĞLU L,Pehlivan E,GENÇ M,GÜNEŞ G,Eğri M İnönü Üniversitesi II. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fizik aktivite düzeyleri. . 2005; 82 - 89.
Vancouver KARAOĞLU L,Pehlivan E,GENÇ M,GÜNEŞ G,Eğri M İnönü Üniversitesi II. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fizik aktivite düzeyleri. . 2005; 82 - 89.
IEEE KARAOĞLU L,Pehlivan E,GENÇ M,GÜNEŞ G,Eğri M "İnönü Üniversitesi II. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fizik aktivite düzeyleri." , ss.82 - 89, 2005.
ISNAD KARAOĞLU, Leyla vd. "İnönü Üniversitesi II. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fizik aktivite düzeyleri". (2005), 82-89.
APA KARAOĞLU L, Pehlivan E, GENÇ M, GÜNEŞ G, Eğri M (2005). İnönü Üniversitesi II. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fizik aktivite düzeyleri. Sağlık ve Toplum, 15(3), 82 - 89.
Chicago KARAOĞLU Leyla,Pehlivan Erkan,GENÇ Metin F.,GÜNEŞ Gülsen,Eğri Mücahit İnönü Üniversitesi II. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fizik aktivite düzeyleri. Sağlık ve Toplum 15, no.3 (2005): 82 - 89.
MLA KARAOĞLU Leyla,Pehlivan Erkan,GENÇ Metin F.,GÜNEŞ Gülsen,Eğri Mücahit İnönü Üniversitesi II. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fizik aktivite düzeyleri. Sağlık ve Toplum, vol.15, no.3, 2005, ss.82 - 89.
AMA KARAOĞLU L,Pehlivan E,GENÇ M,GÜNEŞ G,Eğri M İnönü Üniversitesi II. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fizik aktivite düzeyleri. Sağlık ve Toplum. 2005; 15(3): 82 - 89.
Vancouver KARAOĞLU L,Pehlivan E,GENÇ M,GÜNEŞ G,Eğri M İnönü Üniversitesi II. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fizik aktivite düzeyleri. Sağlık ve Toplum. 2005; 15(3): 82 - 89.
IEEE KARAOĞLU L,Pehlivan E,GENÇ M,GÜNEŞ G,Eğri M "İnönü Üniversitesi II. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fizik aktivite düzeyleri." Sağlık ve Toplum, 15, ss.82 - 89, 2005.
ISNAD KARAOĞLU, Leyla vd. "İnönü Üniversitesi II. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fizik aktivite düzeyleri". Sağlık ve Toplum 15/3 (2005), 82-89.