Yıl: 2004 Cilt: 14 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 13 - 18 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Halkalı sülünlerde (Phasianus colchicus) bazı kesim özellikleri ve et randımanının incelenmesi

Öz:
Araştırma, halkalı sülünlerin et verimi özelliklerini belirlemek amacıyla yapıldı. Toplam 29 adet 20 haftalık erkek sülün kullanıldı. Sülünlerde ortalama canlı ağırlık 1301g, karkas randımanı %76.27 olarak tespit edildi. Boyun, kanat, sırt, but ve göğüs bölgelerinin karkasa oranı sırasıyla %7.48, %10.87, %12.29, %27.14 ve % 42.78 olarak belirlendi. Karkasın %69.92'sini göğüs ve budun teşkil ettiği saptandı. Et randımanı bakımından but bölgesi %88.65'le en yüksek, boyun bölgesi de %67.33'le en düşük olarak tespit edildi. Karkasın %80.26'sı et, %19.77'si kemik olarak belirlendi. Ayrıca toplam etin %74.12'sini but ve göğüs etinin oluşturduğu saptandı. Sonuç olarak, sülünlerin oldukça yüksek et randımanına sahip olduğu, et tipi sülün üretiminin teşvik edilmesi durumunda kanatlı sektörünün alternatif bir tür kazanacağı görüşüne varıldı.
Anahtar Kelime: karkas verimi karkas bileşimi Phasianus colchicus et verimi et hayvanları karkas kalitesi karkas ağırlığı

Konular: Biyoloji

İnvestigation on some slaughter traits and meat yield of rigneck pheasant (Phasianus colchicus)

Öz:
This study was done to determine meat yield characteristics of ringneck pheasants. Totally 29 pheasants aged twenty weeks were used as material. Mean live weight of pheasants was 1301g and carcass yield was 76.27%. Ratios of the neck, wing, back, thigh and breast were 7.48 %, 10.87 %, 12.29 %, 27.14 % and 42.78 % respectively. 69.92 % of the carcass was thigh and breast. According to meat yield ratio of the carcass' parts, thigh with 88.65% was the highest, neck with 67.33 % was the lowest. It was determined that 80.26% of the carcass was meat and 19.77% was bone. And also 74.12% of the total meat come from thigh and breast meat. In conclusion, it was determined that pheasents have high meat yield and it is recommended that poultry sector could be gained an alternative kind if breeding of meat type pheasant is encouraged.
Anahtar Kelime: meat yield meat animals carcass quality carcass weight carcass yield carcass composition Phasianus colchicus

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÜNER A, UÇAR G, KELEŞ A, Ardic M (2004). Halkalı sülünlerde (Phasianus colchicus) bazı kesim özellikleri ve et randımanının incelenmesi. , 13 - 18.
Chicago GÜNER AHMET,UÇAR Gürkan,KELEŞ Abdullah,Ardic Mustafa Halkalı sülünlerde (Phasianus colchicus) bazı kesim özellikleri ve et randımanının incelenmesi. (2004): 13 - 18.
MLA GÜNER AHMET,UÇAR Gürkan,KELEŞ Abdullah,Ardic Mustafa Halkalı sülünlerde (Phasianus colchicus) bazı kesim özellikleri ve et randımanının incelenmesi. , 2004, ss.13 - 18.
AMA GÜNER A,UÇAR G,KELEŞ A,Ardic M Halkalı sülünlerde (Phasianus colchicus) bazı kesim özellikleri ve et randımanının incelenmesi. . 2004; 13 - 18.
Vancouver GÜNER A,UÇAR G,KELEŞ A,Ardic M Halkalı sülünlerde (Phasianus colchicus) bazı kesim özellikleri ve et randımanının incelenmesi. . 2004; 13 - 18.
IEEE GÜNER A,UÇAR G,KELEŞ A,Ardic M "Halkalı sülünlerde (Phasianus colchicus) bazı kesim özellikleri ve et randımanının incelenmesi." , ss.13 - 18, 2004.
ISNAD GÜNER, AHMET vd. "Halkalı sülünlerde (Phasianus colchicus) bazı kesim özellikleri ve et randımanının incelenmesi". (2004), 13-18.
APA GÜNER A, UÇAR G, KELEŞ A, Ardic M (2004). Halkalı sülünlerde (Phasianus colchicus) bazı kesim özellikleri ve et randımanının incelenmesi. Hayvancılık Araştırma Dergisi, 14(1-2), 13 - 18.
Chicago GÜNER AHMET,UÇAR Gürkan,KELEŞ Abdullah,Ardic Mustafa Halkalı sülünlerde (Phasianus colchicus) bazı kesim özellikleri ve et randımanının incelenmesi. Hayvancılık Araştırma Dergisi 14, no.1-2 (2004): 13 - 18.
MLA GÜNER AHMET,UÇAR Gürkan,KELEŞ Abdullah,Ardic Mustafa Halkalı sülünlerde (Phasianus colchicus) bazı kesim özellikleri ve et randımanının incelenmesi. Hayvancılık Araştırma Dergisi, vol.14, no.1-2, 2004, ss.13 - 18.
AMA GÜNER A,UÇAR G,KELEŞ A,Ardic M Halkalı sülünlerde (Phasianus colchicus) bazı kesim özellikleri ve et randımanının incelenmesi. Hayvancılık Araştırma Dergisi. 2004; 14(1-2): 13 - 18.
Vancouver GÜNER A,UÇAR G,KELEŞ A,Ardic M Halkalı sülünlerde (Phasianus colchicus) bazı kesim özellikleri ve et randımanının incelenmesi. Hayvancılık Araştırma Dergisi. 2004; 14(1-2): 13 - 18.
IEEE GÜNER A,UÇAR G,KELEŞ A,Ardic M "Halkalı sülünlerde (Phasianus colchicus) bazı kesim özellikleri ve et randımanının incelenmesi." Hayvancılık Araştırma Dergisi, 14, ss.13 - 18, 2004.
ISNAD GÜNER, AHMET vd. "Halkalı sülünlerde (Phasianus colchicus) bazı kesim özellikleri ve et randımanının incelenmesi". Hayvancılık Araştırma Dergisi 14/1-2 (2004), 13-18.