Yıl: 2005 Cilt: 1 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 24 - 33 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi

Öz:
AMAÇ: Bu makalenin amacı, evliliğin bireylerde yarattığı kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimlerinin belirlenmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: 15 Ekim-1 Aralık 2001 tarihleriarasında,KocaeliİliDerinceBelediyesi Evlendirme Dairesi'ne başvuran, 17-41 yaş arasındaki 94 çifte, araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket ve evliliğinbireylerdeyarattığıkaygıdurumunu belirlemek amacıyla Öner ve Le Compte tarafından 1983yılındaTürkçe'yeuyarlanmış,geçerlilik, güvenilirliğisaptanmışDurumluluk KaygıÖlçeği uygulanmıştır. BULGULAR: Evleneceklerikimseninseçimi konusundaçiftlerkendilerikararvermeyitercih etmişlerdir. Çocuk sahibi olmak evlilik amaçlarının başında gelmektedir. Eş seçiminde saygılı, anlayışlı, sorumluluk sahibi, güvenilir, ilgili, olgun olmak vb. özelliklere önem vermişlerdir. Kadınlar, kendilerini sosyal güvence altına almak için eşin ekonomik durumunun iyi olmasına daha çok önem vermektedirler. Çiftler evlilik ile ilgili; maddi güçlükten kaynaklanan problemler,ailedesorumluluklarındengeli dağılmaması, kayınvalide/kayınpederinkarışması, çocuk sahibi olma kararı,çocukların eğitimi/bakımı vb. konulardaanlaşamamaktanendişeduymaktadır. Erkekler aynı konulardan kadınlara göre daha az endişelenmektedir. Çiftler evlilik öncesi; evliliğe hazırlık ve uyum, aile planlaması, cinsellik, çocuk sağlığı/bakımı/eğitimi vb. konulardauzmankişilerdendanışmanlıkalmak istemektedirler. Kadınlarıneğitimdüzeyivemeslekleri,kaygı düzeylerinietkilemektedir.Eğitimdüzeyiarttıkça kaygıazalmaktadır. Sosyalgüvencesiolanlar diğerlerinden daha az kaygı duymaktadır. SONUÇ: Araştırmadaneldeedilenbulgular doğrultusunda çiftlerin evlilik öncesi bir çok konuda kaygı yaşadıkları, kaygıları ve gelecek ile ilgili planlan doğrultusunda danışmanlık yapacak kişi ve kurumlara ihtiyaç duydukları saptanmıştır.
Anahtar Kelime: Evlilik terapisi Danışmanlık Veri toplama Demografi Evlilik Anketler Kaygı

Konular: Sosyal Çalışma Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sosyoloji Kadın Araştırmaları Hemşirelik Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri

State of anxiety and needs of consultation for the couples going to be married

Öz:
OBJECTIVE: The aim of the article is consultative needs and state of anxiety with individuals which is caused by marriage. MATERIAL AND METHOD: 15 October-1 December 2001 64 couples ranging between 17 and 41 of age who have applied to Kocaeli Derince Municipality Wedding Office have been presented with inquiry forms researching the state of anxiety by Necla Öner and Ayhan Le Compte in Turkish version the validity of which has been approved and the Scale of State of Anxiety has been applied. RESULTS: The people have chosen by themselves the partner they will marry. To have a baby is one of the main reason of matrimonial purposes. In selection of the partner, characteristics such as respect, understanding, responsibility, interest, maturity have been seen to be the most important. The women attach importance to the economic situation of their partner to be good for their social security. The couples feel anxious of problems arising financial difficulties, the unfair distribution of responsibilities within the family, interference by father and mother-in-law, disaggrement on having a baby and on care and training of children. Men feel more anxious than women. Couples have been demanding to receive consultation servieces from experts in preparation and adaption for marriage, sexuality, family planning, child health before the marriage is realized. Women's level of education and vocations effect their of anxiety. The higher the level of education is, the lower the level of anxiety is. Those under social security feel less anxious than others. CONCLUSION: In accordance with the findings obtained from the research; It is determined that couples feel anxiety for a lot of topix before marriage and they need institution to counselling about their anxiety and feature plans.
Anahtar Kelime: Demography Marriage Questionnaires Anxiety Marital Therapy Counseling Data Collection

Konular: Sosyal Çalışma Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sosyoloji Kadın Araştırmaları Hemşirelik Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Nejad M. Psikolog Gözüyle Aile ve Sorunlarımız, İstanbul: Ya-Pa Yayın Pazarlama. 1996; 62.
  • 2. Ceylan FG. Üniversite Öğrencilerinin Eş Seçimindeki Tercih ve Beklentileri. Yüksek Lisans Tezi. Cumhuriyet Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. 1994; Sivas.
  • 3. Baltaş A, Baltaş Z. Stres ve Başetme Yolları. 14. Basım . İstanbul: Remzi Kitapevi. 1998;97-103.
  • 4. Köknel Ö. İnsanı Anlamak. 7. Basım. İstanbul: Altın Kitaplar Yayınevi . 1996;231-233.
  • 5. Özuğurlu K. Evlilik Raporu. 4. Basım. İstanbul: Altın Kitaplar Yayınevi. 1996;9-64,69-70.
  • 6. Palak H. Lise ve Yüksek Öğrenime Devam Eden Genç Kızların Evliliğe Hazırlık Açısından Cinselliğe İlişkin Görüşleri. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. 1996; İstanbul.
  • 7. Köknel Ö.Gençlik Çağında Kız-Erkek Arkadaşlığı. Dilekçigil B. Çiğdem A. TC. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yazılan 3-Birey/Aile ve Toplum. Ankara: Reyhan Basım Yayın Ltd Şti.1990; 227-280
  • 8. Tekin N. İstanbul İl'inde Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerine Başvuran Evli Kadınlann Cinsel Sorunlan ve Sağlık Ekibi Üyelerinin Konuya Yaklaşımı. Doktora Tezi. İstanbul Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. 1995; İstanbul.
  • 9. Telsiz M. Evli Kadınların Evlilik Öncesi Evde İşbölümüyle İlgili Beklentileri ve Mevcut Uygulamanın Karşılaştırmalı Analizi: Kadın Araştırmaları Dergisi. 1995;3:83-92.
  • 10. Aksu S. Çiftlerin Kişilik Özellikleri İle Evlilik Uyum Düzeyleri Arasındaki İlişki. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. 1998; İstanbul.
  • 11. Hanson SM, Bayd S. Family Health Care Nursing: Theory, Practice and Research. 1996; 102-103.
  • 12. Uluslararası Aile Yılı Özel İhtisas Komisyon Raporları. TC. Başbakanlık Kadın ve Sosyal Hizmetler Müsteşarlığı Yayınlan. Ankara: Kılıçaslan Matbaacılık Sanayi Ltd Şti. 1994;323-333.
  • 13. Schuman W, Siliman B. Chanes in Premarital Counselling as Related to Older Cohorts of Married Couples: Sex Marital Ther. Summer. 1997;23(2):98-102.
  • 14. Koçinoğlu H. Sosyo-Ekonomik Düzeyi Farklı Ailelerin Evlilik Konusundaki Bilgi Tutum ve Tavırlarının Saptanması. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. 1991; Ankara.
  • 15. Atalay B, Kantaş YB, Beyazıt S, Madencioğlu K. Türk Aile Yapısı Araştırması. TC. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Sosyal Planlama Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi. Ankara: Yayım Bası Şube Müdürlüğü. 1992;93-118.
  • 16. Karanisaoğlu H. Sağlıklı Cinsel Yaşam ve Hemşirelik. Hemşirelik Bülteni. 1994;8/32:8.
APA SÜZER ÖZKAN F, YILDIZ A (2005). Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi. , 24 - 33.
Chicago SÜZER ÖZKAN FİLİZ,YILDIZ AYŞE Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi. (2005): 24 - 33.
MLA SÜZER ÖZKAN FİLİZ,YILDIZ AYŞE Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi. , 2005, ss.24 - 33.
AMA SÜZER ÖZKAN F,YILDIZ A Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi. . 2005; 24 - 33.
Vancouver SÜZER ÖZKAN F,YILDIZ A Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi. . 2005; 24 - 33.
IEEE SÜZER ÖZKAN F,YILDIZ A "Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi." , ss.24 - 33, 2005.
ISNAD SÜZER ÖZKAN, FİLİZ - YILDIZ, AYŞE. "Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi". (2005), 24-33.
APA SÜZER ÖZKAN F, YILDIZ A (2005). Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi. Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Sağlık Eğitim Araştırma Derg., 1(2), 24 - 33.
Chicago SÜZER ÖZKAN FİLİZ,YILDIZ AYŞE Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi. Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Sağlık Eğitim Araştırma Derg. 1, no.2 (2005): 24 - 33.
MLA SÜZER ÖZKAN FİLİZ,YILDIZ AYŞE Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi. Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Sağlık Eğitim Araştırma Derg., vol.1, no.2, 2005, ss.24 - 33.
AMA SÜZER ÖZKAN F,YILDIZ A Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi. Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Sağlık Eğitim Araştırma Derg.. 2005; 1(2): 24 - 33.
Vancouver SÜZER ÖZKAN F,YILDIZ A Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi. Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Sağlık Eğitim Araştırma Derg.. 2005; 1(2): 24 - 33.
IEEE SÜZER ÖZKAN F,YILDIZ A "Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi." Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Sağlık Eğitim Araştırma Derg., 1, ss.24 - 33, 2005.
ISNAD SÜZER ÖZKAN, FİLİZ - YILDIZ, AYŞE. "Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi". Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Sağlık Eğitim Araştırma Derg. 1/2 (2005), 24-33.