Yıl: 2006 Cilt: 22 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 51 - 57 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İnegöl köfte ve hamburgerde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması

Öz:
Araştırmada, 41 kıyma numunesi, farklı firmalara ait 7 soğutulmuş, 25 dondurulmuş toplam 32 hamburger köfte ve 29 soğutulmuş, 17 dondurulmuş toplam 46 İnegöl köfte numunesi E coli 0157:H7 kontaminasyonu ile toplam me­zofilik aerobik bakteri ve koliform bakterisi yönünden incelendi. Kıyma numunelerinin 1 tanesinde (%2,43), so­ğutulmuş İnegöl köftelerin 3 tanesinde (%10,34), dondurulmuş inegöl köftelerin % 1 tanesinde (%5.88), dondurulmuş hamburger köftelerin 3 tanesinde (%12) E coli 0157 serotipi tespit edildi. E coli 0157 pozitif numunelerin hiçbirisinin H7 serotipi olmadığı belirlendi. Araştırmada İnegöl köfte numunelerinin soğutulmuş olarak tüketime sunulanlarında tespit edilen toplam mezofilik aerobik bakteri ortalama sayısı (1.57 x107) gerek dondurulmuş inegöl köftelerden (7.4 x106) gerekse dondurulmuş (3.1 x106) ve soğutulmuş (3.3. x106) olarak tüketime sunulan hamburger köftelerden fazla bulundu. Koliform bakterisi ortalama sayısı ile koliform bakterisi ile kontamine numune sayısı, soğutulmuş olarak muhafaza edilen İnegöl köftelerde kıyma ve hamburger köfte numunelerine göre oldukça yüksek bulundu. Sonuç ola­rak, incelenen numunelerde E coli 0157:H7 serotipine rastlanmamasına rağmen, E. coli 0157 serotipinin inegöl köf­teler (% 8.69) ile hamburger köftelerde (% 9.37) bir hammadde olan kıyma numunelerine (%2.43) göre yüksek oranda bulunması ve soğutulmuş İnegöl köftelerdeki mikrobiyolojik yükün fazlalığı, bu ürünlerin hijyenik koşullar altında üre­tilmediğini göstermektedir.
Anahtar Kelime: İnegöl köftesi hamburger geleneksel gıdalar mikrobiyal bulaşıklık gıda bulaşıklılığı gıda hijyeni Escherichia coli koliform bakterileri

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Investigations on the presence of E. Coli 0157:H7 in İnegöl and hamburger meat balls

Öz:
In this study, totally 41 minced meat, 32 hamburger balls (7 refrigerated, 25 frozen) and 46 Inegol meat balls (29 refrigerated, 17 frozen) were investigated for contamination of E coli 0157:H7, total mesophilic aerobic and coliform bacteria. One sample of minced meat (2.43%), 3 samples of refrigerated Inegol meat balls (10.34%), 1 samp­le of frozen Inegol meat balls (5.88%) and 3 samples of frozen hamburger balls (12%) were positive for E coli O157 serotype. E coli 0157 serotype was not detected in refrigerated hamburger balls. And also H7 serotype was not de­tected in all E coli 0157 positive samples. TMA counts of Inegol meat balls were 1.57x107 for refrigerated samples and 7.4x106 cfu/g for frozen samples. TMA counts of hamburger balls were found as 3.1x106 for frozen samples and 3.3x106 for refrigerated samples. Counts of coliform bacteria and coliform contaminated samples in Inegol meat balls were found higher than minced meat and hamburger ball samples. As a result, although E coli 0157:H7 was not de­tected in all samples, E coli 0157 serotype was found as 8.69% for Inegol meat balls, 9.37% for hamburger balls and 2.43% for minced meat samples. Higher coliform bacteria contamination of Inegol meat balls and hamburger samples than minced meat and highest microbiological counts in Inegol meat balls show that hygienic conditions were low in the production of these meat products.
Anahtar Kelime: Escherichia coli coliform bacteria Inegol meat ball hamburgers traditional foods microbial contamination food contamination food hygiene

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akkuş, F. (1996). Hazır Sığır Kıymalarında Verotoksin Oluşturan Escherichia coli O157:H7 İzolasyonu. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Ankara
  • Anonim (2001a). Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Ya­pılması Hakkında Tebliğ. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Resmi Gazete No: 24345
  • Anonim (2001b). Taze Et, Hazırlanmış Et ve Hazırlanmış Et Karışımları Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Resmi Gazete No: 24345.
  • Anonymous (2002). Detection, Isolation, and Identification of Escherichia coli O157:H7 and O157:NM (Nonmotile) from Meat Products. Microbiology Laboratory Guidebook, United States Food Safety Office of Laboratory QA/QC Di­vision Department of and inspection Public Health, At­hens, GA 30605.
  • Ansay, S.E. and Kaspar, C.W. (1997). Survey of retail cheeses, dairy processing environments and raw milk for Escherichia coli O157:H7. Letters in Appl. Microbiol., 25, 131-134.
  • Ansay, S.E., Darling, K.A. and Kaspar, C.W. (1999). Sur­vival of Escherichia coli O157:H7 in ground-beef patties during storage at 2, -2, 15 and then -2°C and -20°C. J Food Protect., 62,11,1243-1247.
  • Baş, M. (2002). Ankara Piyasasında Tüketime Sunulan Hamburgerlerde Escherichia coli O157:H7 Kon-taminasyonu Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi, Ha­cettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Cebiroğlu, H. ve Nazlı, B. (1999). Dondurulmuş ham­burger köfte ve diğer köfte çeşitlerinde enterohemorajik Escherichia coli O157:H7 susunun varlığı üzerine araş­tırmalar, istanbul Üniv. Vet fak Derg., 25,1,107-121.
  • Cheng, CM. and Kaspar, C.W. (1998). Growth and pro­cessing conditions affecting acid tolerance in Escherichia coli O157:H7. Food Microbiol., 15,157-166.
  • Coia, J.E, Johnston, Y., Steers, N.J. and Hanson, M.F. (2001). A survey of the prevalence of Escherichia coli 0157 in raw meats raw cow's milk and raw-milk cheese in south-east Scotland. Int. J. Food Microbiol., 66, 63-69.
  • Çakır, i. (2000). Eshericia coli O157:H7. Alınmıştır, "Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları.", 2002.
  • Dontorou, C, Papadopoulou, C, Filioussis, G., Eco-nomou, V., Apastolou, I., Zakkas, G., Salamoura, A., Kan-souzidou, A. and Levidiotou, S. (2003). Isolation of Esc­herichia coli O157:H7 from foods in Greece. Int. J. Food Microbiol., 82,273-279.
  • Doyle, M.P. and Schoeni, J.L (1987). Isolaiton of Esc­herichia coli O157:H7 from retail fresh meats and poultry. Appl. Environ. Microbiol., 53, 10, 2394-2396.
  • Doyle, M.P., and Padhye, V. (1989). Escherichia coli. In "Foodnorne Bacterial Pathogenes". Micheal P.Doyle (ed). Marcel Dekker, Inc., Newyork.
  • Doyle, M.P., and Clİver, D.O. (1990). Escherichia coli. In "Foodborne Diseases". Dean O.CIiver (ed.). Acedemic Press, Inc., London.
  • Erkmen, O. (2000). Basic Methods for the Microbilogical Analysis of Foods. University of Gaziantep Press, Ga-ziantep-Turkey.
  • Farrag, S.A., and Marth, E.H. (1992). Escherichia coli O157:H7, Yersinia enterocolitica and their control in milk by the lactoperoxidase system. A Review. Food Sci. and Technol., 25 (3), 201-211.
  • Farrell, B.L., Ronner, A.M. and Wong, A.C.L. (1998). At-techment of Escherichia coli Ö157:H7 in ground beef to meat grinders and survival after sanitation with chlorine and peroxyacetic acid. J Food Protect., 61, 7, 817-822.
  • Gross, R.J. (1990). Escherichia coli Diarrhoea. In "Prin­ciples of Bacteriology, Virology and Immunity". Volume III. Geoffrey R.Smith, and Charless S.F.Easman (ed.). 8 th ed A division of Hodder, London.
  • Guyon, R., Dorey, F., Malas, J.P., Grimont, F., Foret J., Rouviere, B. and Collobert, J.F. (2001). Superficial con­tamination of bovine carcasses by Escherichia coli O157:H7 in a slaughterhouse in Normandy (France). Meat Sci., 58,329-331.
  • Noveir, M.R. (1998). Gıda Kaynaklı Escherichia coli O157:H7 Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi, Ankara Üni­versitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana-bilim Dalı, Ankara.
  • Ruşen, İ.H. (2001). Tekirdağ ilinde Tüketime Sunulan Kıy­maların Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi. Yüksek Li­sans tezi, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Edirne.
  • Stamphi, S., Caprioli, A., Luca9 G.D., Quaglio, P., Sacc-hetti, R. and Zanetti, F. (2004). Detection of Escherichia coli O157:H7 in bovine meat products in northern Italy. Int. J. Food Microbiol., 90, 257-262.
  • Steel, R.G.D., and Torrie, J.H. (1981). Principles and Pro­cedures of Statistics. 2nd ed. Me Graw- Hill International Book Company, Tokyo.
  • Şengül, H. (1999). Gastroenteritli Hastalarda, Hamburger, Süt ve Sığır Dışkısında Escherichia coli O157:H7 Se-rotipinin Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, istanbul Üni­versitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, istanbul.
  • Wearatna, R.D., and Doyle, M.P. (1991). Detection and production of verotoxin I of Escherichia coli O157:H:7 in food. Applied and Environ. MicrobioL, 57 (10), 2951-2955.
APA KELEŞ A, UÇAR G, GÜNER A (2006). İnegöl köfte ve hamburgerde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. , 51 - 57.
Chicago KELEŞ Abdullah,UÇAR Gürkan,GÜNER AHMET İnegöl köfte ve hamburgerde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. (2006): 51 - 57.
MLA KELEŞ Abdullah,UÇAR Gürkan,GÜNER AHMET İnegöl köfte ve hamburgerde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. , 2006, ss.51 - 57.
AMA KELEŞ A,UÇAR G,GÜNER A İnegöl köfte ve hamburgerde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. . 2006; 51 - 57.
Vancouver KELEŞ A,UÇAR G,GÜNER A İnegöl köfte ve hamburgerde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. . 2006; 51 - 57.
IEEE KELEŞ A,UÇAR G,GÜNER A "İnegöl köfte ve hamburgerde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması." , ss.51 - 57, 2006.
ISNAD KELEŞ, Abdullah vd. "İnegöl köfte ve hamburgerde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması". (2006), 51-57.
APA KELEŞ A, UÇAR G, GÜNER A (2006). İnegöl köfte ve hamburgerde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 22(1-2), 51 - 57.
Chicago KELEŞ Abdullah,UÇAR Gürkan,GÜNER AHMET İnegöl köfte ve hamburgerde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences 22, no.1-2 (2006): 51 - 57.
MLA KELEŞ Abdullah,UÇAR Gürkan,GÜNER AHMET İnegöl köfte ve hamburgerde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol.22, no.1-2, 2006, ss.51 - 57.
AMA KELEŞ A,UÇAR G,GÜNER A İnegöl köfte ve hamburgerde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2006; 22(1-2): 51 - 57.
Vancouver KELEŞ A,UÇAR G,GÜNER A İnegöl köfte ve hamburgerde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2006; 22(1-2): 51 - 57.
IEEE KELEŞ A,UÇAR G,GÜNER A "İnegöl köfte ve hamburgerde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması." Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 22, ss.51 - 57, 2006.
ISNAD KELEŞ, Abdullah vd. "İnegöl köfte ve hamburgerde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması". Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences 22/1-2 (2006), 51-57.