Yıl: 2006 Cilt: 22 Sayı: 3-4 Sayfa Aralığı: 69 - 73 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Hayvansal peynir mayalarının bazı kalite nitelikleri

Öz:
Özet: Araştırmada Konya yöresindeki süt işletmelerinde peynir yapımında kullanılan 20 adet hayvansal sıvı peynir mayası, mikrobiyolojik ve kimyasal kalite nitelikleri yönünden incelendi. Numunelerde aerobik mezofilik mikroorganizma ve maya/küf sayılarının sırasıyla 0-1.0x103 kob/g ve 0-9.6x10 kob/g arasında değiştiği, diğer taraftan numunelerin hiç birinde koliform bakterilere, E.colfye, S. aureus'a ve anaerobik bakterilere rastlanmadığı tespit edildi. Numunelerin tuz ve pH değerleri ise sırasıyla %12.91-18.79 ve 5.02-6.10 arasında bulundu. Sonuç olarak, incelenen numunelerin mikrobiyolojik özellikler açısından TS 3844 peynir mayası standardına uygun olduğu, fakat %10'nun tuz miktarı yönünden TS 3844'e uygun olmadığı tespit edildi.
Anahtar Kelime: küfler bakteri sayısı hidrojen iyonu derişimi peynir yapımı pH kalite kontrolü kimyasal bileşim peynir mikrobiyal bulaşıklık gıda bulaşıklılığı gıda güvenirliği gıda hijyeni rennet tuz mikrobiyal flora mikroflora mayalar

Konular: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Some Quality characteristics of animal rennets

Öz:
Summary: In this research, microbiological and chemical qualities of 20 animal liquid rennet samples, used for cheesemaking in dairy plants in Konya region were determined. As a result of the microbiological analysis, aerobic mesophile, yeast and mould counts of the samples were determined between 0-1.0x103 cfu/ml and 0-9.6x10 cfu/ml respectively. None of the samples contained coliform bacteria, E.coli, S. aureus and anaerobic bacteria. In the consequence of the chemical analysis salt contents and pH values were determined between 12.91-18.79% and 5.02- 6.10, respectively. In conclusion, all of the rennet samples were convenient with microbiological standard in TS 3844 (Turkish Rennet Standard), but of the 20 rennet samples 10% for salt contents were under the minimum limit in TS 3844.
Anahtar Kelime: rennet salt microbial flora microflora yeasts moulds bacterial count hydrogen ion concentration cheesemaking pH quality controls chemical composition cheeses microbial contamination food contamination food safety food hygiene

Konular: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Bridson, E.Y. (1988). "The Oxoid Manual". 8th Edition. Oxoid Ltd., Hampshire.
  • Çakmakçı, S. ve Boroğlu, E. (2004). Some quality characteristics of commercial liquid rennet samples. Turk J. Vet. Anim. Sci. 28,501-505.
  • Davis, J.G. (1965).' "Cheese". Volume I Basic Technology, J.&A. Churchill Ltd, London.
  • Gönç, S. (1991). Beyaz peynirde görülen hata ve bozuklukların nedenleri ve önleme yolları. "Her Yönüyle Peynir". II. Milli Süt ve Ürünleri Sempozyumu, Trakya Üniv. Tekirdağ Zır. Fak. Yayın No: 125, Tekirdağ.
  • Harrigan, W.F. (1998). "Laboratory Methods in Food Microbiology". Academic Press, San Diego.
  • İnal, T. ve Ergün, Ö. (1990). "Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi". Panzehir Yayınları 1, İstanbul.
  • Kaptan, N. (1983). "Süt Teknolojisi". Ders Notu. Ankara Üniv. Zir. Fak. Teksir No:99, Ankara.
  • Koçak, C. (1979). Türkiye'de Kullanılan Sıvı Şirden Mayalarının Değişik Saklama Koşullarında Dayanıklılığı Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi. Ankara Üniv. Zir Fak., Ankara.
  • Kurt, A. (1994). "Süt Teknolojisi". 4.Baskı, Atatürk Üniv. Zir. Fak. Yayınları No: 573, Erzurum.
  • Marshall, R.T. (1992). "Standart Method For The Examination of Dairy Protucts". 16th Ed, APHA 1015, Washington.
  • Özer, A. (1969). Yerli Peynir Mayalarının Teknolojik ve Bakteriyolojik Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. Türk Vet. Hek. Dern. Derg., 39(8), 17-24.
  • Scott, R. (1981). "Cheese Making Practice". Applied Science Publishers Ltdv London.
  • Tekinşen, O.C., Atasever, M., Keleş, A. ve Tekinşen, K.K. (2002). "Süt, Yoğurt, Tereyağı, Peynir Üretim Kontrol". I. Baskı , Selçuk Üniv. Basımevi, Konya.
  • Tekinşen, O.C. ve Tekinşen, K.K. (2005). "Süt ve Süt Ürünleri: Temel Bilgiler, Teknoloji, Kalite Kontrolü", Selçuk Üniv. Basımevi, Konya.
  • Türk Standartları Enstitüsü (1978). Peynirde Klorür Miktarı Tayini (Referans Metot). TS 3043, TSE, Ankara.
  • Türk Standartları Enstitüsü (1996). Peynir Mayası. TS 3844, TSE, Ankara.
  • Türk Standartları Enstitüsü (1999). Süt ve Süt Mamulleri - Numune Alma Kılavuzu. TS 2530, TSE, Ankara.
  • Uraz, T. (1976). Türkiye Peynirciliğinde Kullanılan Mayalar ve Bunların elde edildiği Şirdenler Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi. Ankara Üniv. Zir Fak. Yayın No: 625, Ankara.
  • Uraz, T., Güneş, T., Sezgin, E., Koçak, C, Atamer, M., Alpar, O. ve Yetişmeyen, A. (1981). "Süt ve Mamulleri Teknolojisi". SEGEM Yayın No: 103.
  • Üçüncü, M. (1990). "Süt Teknolojisi". II.Bölüm, I.Baskı, Ege Üniv. Müh. Fak. Çoğaltma Yayın No: 88, Bornovaİzmir.
  • Unsal, A. (1997). "Süt Uyuyunca -Türkiye Peynirleri". I. Baskı, Yapı Kredi Kültür Sanat Yay. Tic. ve San. A. Ş., İstanbul.
APA TEKİNŞEN K, UÇAR G, KÖSEOĞLU İ (2006). Hayvansal peynir mayalarının bazı kalite nitelikleri. , 69 - 73.
Chicago TEKİNŞEN K. Kaan,UÇAR Gürkan,KÖSEOĞLU İ. Erim Hayvansal peynir mayalarının bazı kalite nitelikleri. (2006): 69 - 73.
MLA TEKİNŞEN K. Kaan,UÇAR Gürkan,KÖSEOĞLU İ. Erim Hayvansal peynir mayalarının bazı kalite nitelikleri. , 2006, ss.69 - 73.
AMA TEKİNŞEN K,UÇAR G,KÖSEOĞLU İ Hayvansal peynir mayalarının bazı kalite nitelikleri. . 2006; 69 - 73.
Vancouver TEKİNŞEN K,UÇAR G,KÖSEOĞLU İ Hayvansal peynir mayalarının bazı kalite nitelikleri. . 2006; 69 - 73.
IEEE TEKİNŞEN K,UÇAR G,KÖSEOĞLU İ "Hayvansal peynir mayalarının bazı kalite nitelikleri." , ss.69 - 73, 2006.
ISNAD TEKİNŞEN, K. Kaan vd. "Hayvansal peynir mayalarının bazı kalite nitelikleri". (2006), 69-73.
APA TEKİNŞEN K, UÇAR G, KÖSEOĞLU İ (2006). Hayvansal peynir mayalarının bazı kalite nitelikleri. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 22(3-4), 69 - 73.
Chicago TEKİNŞEN K. Kaan,UÇAR Gürkan,KÖSEOĞLU İ. Erim Hayvansal peynir mayalarının bazı kalite nitelikleri. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences 22, no.3-4 (2006): 69 - 73.
MLA TEKİNŞEN K. Kaan,UÇAR Gürkan,KÖSEOĞLU İ. Erim Hayvansal peynir mayalarının bazı kalite nitelikleri. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol.22, no.3-4, 2006, ss.69 - 73.
AMA TEKİNŞEN K,UÇAR G,KÖSEOĞLU İ Hayvansal peynir mayalarının bazı kalite nitelikleri. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2006; 22(3-4): 69 - 73.
Vancouver TEKİNŞEN K,UÇAR G,KÖSEOĞLU İ Hayvansal peynir mayalarının bazı kalite nitelikleri. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2006; 22(3-4): 69 - 73.
IEEE TEKİNŞEN K,UÇAR G,KÖSEOĞLU İ "Hayvansal peynir mayalarının bazı kalite nitelikleri." Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 22, ss.69 - 73, 2006.
ISNAD TEKİNŞEN, K. Kaan vd. "Hayvansal peynir mayalarının bazı kalite nitelikleri". Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences 22/3-4 (2006), 69-73.