Erzurum' da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi

Yıl: 2006 Cilt: 35 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 55 - 60 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Erzurum' da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi

Öz:
Bu çalısmada, Erzurum’da araziden toplanan madımak (Polygonum cognatum Maissn.), yemlik (Tragopoxgom reticulatus Boiss.) ve kızamık (Berberis vulgaris L.), bitkilerinin kurumadde, kül miktarı, pH, askorbik asit ve mineral içerikleri (sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, bakır, çinko ve mangan) incelenmistir.
Anahtar Kelime: demir mangan yenilebilir türler pH yabani bitkiler Erzurum kimyasal bileşim sodyum Berberis vulgaris askorbik asit çinko potasyum mineral madde içeriği kalsiyum Türkiye bitki bileşimi fosfor bakır magnezyum Tragopogon Polygonum

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği

Chemical composition of some wild (Polygonum cognatum, Tragopoxgom reticulatus and Berberis vulgaris) plants collected from Erzurum

Öz:
In this study dry matter, ash, ascorbic acid, mineral (sodium, potassium, calcium, magnesium, phosphor, ferrum, copper, zinc and manganese) contents and pH of some wild plants, such as Polygonum cognatum Maissn., Tragopoxgom reticulatus Boiss., Berberis vulgaris L. that collected meadows of Erzurum were analyzed.
Anahtar Kelime: zinc potassium mineral content calcium Turkey plant composition phosphorus copper magnesium Tragopogon Polygonum iron manganese edible species pH wild plants Erzurum chemical composition sodium Berberis vulgaris ascorbic acid

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Alan, R., ve H. Padem, 1989. Erzurum ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan; Evelik Kızılca, Kusekmegi, Deliçasır ve Yemlik Otlarının Besin Degeri Üzerine Bir Arastırma. Tübitak, 1:48-57.
  • 2. Anonymous, 1983. Gıda Maddeleri Muayene ve Analiz Yöntemleri. T. C. Tarım Orman ve Köyisleri Bak. Gıda sleri Genel Müd. Ankara, Genel Yay. No:65, Özel Yay No: 62-105. s: 72-73.
  • 3. _________, 1998.Vitamin C Determination. Laboratory Method. Mediterranean Agronomic Institute Of Chania, Grecee.
  • 4. Baytop, T., 1999. Türkiye’de Bitkiler Ile Tedavi. (kinci Baskı) Nobel Tıp Kitap Evleri, Istanbul. 480 s.
  • 5. _________, 1984. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi. stanbul Üniv. Yay. No: 3255, Ecz. Fak. No: 40. 520 s.
  • 6. Cemeroglu, B., 1982. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Teknik Basım Sanayi Matbaası, Kızılay-Ankara. 309 s.
  • 7. Cook, N. C., and S. Samman, 1996. Flavonoids-Chemistry, Metabolism, Cardioprotective Effects, and Dietary Sorces. Nutr. Biochem. 7:66-76.
  • 8. Demir, H., M. Çiftçi and Ö..Küfrevioglu, 2003. Purification of 6-Phosphogluconate Dehydrogenase From Parsley (Petroselinum hortense) Leaves and Investigation of Some Kinetic Properties. Preparative Biochemistry Biotechnology 33:39-52.
  • 9. Eksi, A., ve N. Artık, 1998. Bazı Yabani Meyvelerin (Kusburnu, Yemisen, Alıç, Yaban Mersini, Kızamık) Kimyasal Bilesimi Üzerine Arastırma. Gıda Sanayi 9:33-34.
  • 10. Endo, Y., R. Usuki and T. Kareda, 1985. Antioxidant Effects on Chlorophyll and Pheophytin on the Autoxidation of Oils in the Dark II. J.Am.Oil.Chem.Soc 62(9):1387-90
  • 11. Foo, L. Y., and L. J. Porter, 1981. The Structure of Tannins of Some Edible Fruits. J. Sci. Food Agric. 32:711-716.
  • 12. Green, C., 1992. An Overview of Production and Supply Trends in the U.S. Specialty Vegetable Market. Acta Horticulture, 318, 41-45.
  • 13. Ho, C.-T., T. Ferraro, Q. Chen and R. T. Rosen, 1994. Phytochemical in Teas and Rosemary and Their Cancer-Preventive Properties. Food Phytochemicals for Cancer Prevention. II. Tea, Spices and Herbs, (Eds: Ho, C.-T., Osawa, T., Huang, M.-T., Rosen, R.T.). ACS Symposium Series 547, American Chemical Society: Washington, DC. p 2-9.
  • 14. Holland, I., D. Unwin, and D. H. Buss, 1992. Fruit and Nuts The Composition of Food. The Royal Society of Chemistry and Ministry of Agriculture, Fisheries and Food.
  • 15. Kaur, C., and H.C. Kapoor, 2001. Antioxidants in Fruits and Vegetables - the Millennium’s Health. Int. Journal of Food Science and Technology 36:703-725.
  • 16. Kökosmanlı, M., ve F. Keles, 2000. Erzurum'-da Yetistirilen Kızılcık Meyvesinin Marmelat ve Pulpa slenerek Degerlendirilmesi. Gıda 25(4):289-298.
  • 17. Larson, R. A., 1988. The Antioxidants of Higher Plants. Pytochemistry 27(4):969-978.
  • 18. Nishina, A., K. Kubota, H. Kameoka and T. Osawa, 1991. Antioxidizingcomponent, Musizin, in Rumex Japonicus Houtt. J. A. Oil. Chem. Soc. 68:735-739.
  • 19. Nizharadze, A.N., N. Kupatadze, and E.D. Gelashvılı, 1977. Chemical Composition of Blackberries and Bilberries and Their Juices. Konservyana-I Ovoschesushil’naya-Promyshlennost (Abstract) No: 9: 40-41.
  • 20. Wright, K. P. and A. Kader, 1996. Effect of Slicing and Controlled-Atmosphere Storage the Ascorbate Content and Quality of Strawberries and Persimmon. Post-Harvest Biology and Technology 10:39-48.
  • 21. Yazgan, A., ve M. Aker, 1990. Madımak. Hürsöz, 29 Nisan-8 Mayıs, Tokat.
  • 22. Yıdırım, E., A. Dursun ve M. Turan 2001. Determination Of The Nutrition Contents Of The Wild Plants Used as Vegetables in Upper Çoruh Valley. Türk J. Bot. 25:367-371.
APA DEMİR H (2006). Erzurum' da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi. , 55 - 60.
Chicago DEMİR Hülya Erzurum' da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi. (2006): 55 - 60.
MLA DEMİR Hülya Erzurum' da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi. , 2006, ss.55 - 60.
AMA DEMİR H Erzurum' da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi. . 2006; 55 - 60.
Vancouver DEMİR H Erzurum' da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi. . 2006; 55 - 60.
IEEE DEMİR H "Erzurum' da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi." , ss.55 - 60, 2006.
ISNAD DEMİR, Hülya. "Erzurum' da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi". (2006), 55-60.
APA DEMİR H (2006). Erzurum' da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi. Bahçe, 35(1-2), 55 - 60.
Chicago DEMİR Hülya Erzurum' da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi. Bahçe 35, no.1-2 (2006): 55 - 60.
MLA DEMİR Hülya Erzurum' da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi. Bahçe, vol.35, no.1-2, 2006, ss.55 - 60.
AMA DEMİR H Erzurum' da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi. Bahçe. 2006; 35(1-2): 55 - 60.
Vancouver DEMİR H Erzurum' da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi. Bahçe. 2006; 35(1-2): 55 - 60.
IEEE DEMİR H "Erzurum' da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi." Bahçe, 35, ss.55 - 60, 2006.
ISNAD DEMİR, Hülya. "Erzurum' da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi". Bahçe 35/1-2 (2006), 55-60.