Ü. Gülcan ŞİMŞEK
(Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Zootekni Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye)
TALAT GÜLER
(Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye)
MEHMET ÇİFTÇİ
(Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye)
O. Nihat ERTAŞ
(Fırat Üniversitesi, Sivrice Meslek Yüksekokulu Elazığ, Türkiye)
BESTAMİ DALKILIÇ
(Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye)
Yıl: 2005Cilt: 16Sayı: 2ISSN: 1017-8422 / 1308-3651Sayfa Aralığı: 1 - 5Türkçe

237 0
Esans yağ karışımının (kekik, karanfil ve anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi
Bu çalışma, rasyona ilave edilen antibiyotik ve esans yağ karışımlarının (EYK) (kekik, karanfil, anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine olan etkisini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 250 adet 5 günlük broyler (Ross-308) her grupta 50 hayvan olacak şekilde rastgele 5 gruba ayrılmıştır. Rasyona ilave edilen EYK ve antibiyotik araştırma gruplarını oluşturmuştur. Buna göre temel rasyon verilen grup kontrol grubunu, temel rasyona 100 ppm EYK katılan grup EYK 100, 200 ppm EYK katılan grup EYK 200, 400 ppm EYK katılan grup EYK 400 ve % 0.1 (10 mg/kg) avilamycin katılan grup antibiyotik grubunu oluşturmuştur. Canlı ağırlık bakımından gruplar arasında 20. günde istatistiksel olarak farklılık tespit edilirken (P<0.01), 40.günde bu farklılık ortadan kalkmıştır (P>0.05). Taşlık oranı hariç (P<0.05), karkas özellikleri ve piliç etlerinin duyusal özellikleri bakımından gruplar arasında farklılık önemli bulunmamıştır (P>0.05).
Fen > Temel Bilimler > Biyoloji
DergiAraştırma MakalesiErişime Açık
  • 1. Alçiçek A, Bozkurt M, Çabuk M (2003): The effect of essential oil combination derived from selected herbs growing wild in Turkey on broiler performance. South Afrc. J of Anim. Sci.; 33(2): 89-94.
  • 2. Al-Rahman A, Choudhary IM, Farooq A, Ahmed A, Iqbal MZ, Demirci B, Demirci F, Baser HC (1999): Antifungal activities and essential oil constituents of some spices from Pakistan. Third International Electronic Conference on Synthetic Organic Chemistry (ECSOC 3) www.reprints.net/ecsoc-3.htm. 1-30.
  • 3. Anonim (1989): Türk Standartları-Tavuk Gövde Eti Parçalama Kuralları. T.S.E.
  • 4. AOAC (2000): Official Methods of Analysis Association of Agricultural Chemists Virginia, D.C., U.S.A, Chapter4, p: 1-40.
  • 5.Ather MAM (2000): Polyherbal additive proves effective against vertical transmission of IBD. World Poultry-Elsevier;16(11): 50–52.
  • 6. Bach Knudsen KE (2001): Development of antibiotic resistance and options to replace antimicrobials in animal diets. Proc. Nutr. Soc.; 60: 291-299.
  • 7. Basilico MZ, Basilico JC (1999): Inhibitory effect of some spice essential oils on Asperdillus ochraceus NRRL 3174 growth and ochratoxin A production. Leeters in Applied Microbiology; 29: 238-241.
  • 8. Bassett R (2000): Oreganos positive impact on poultry production. World Poultry-Elsevier; 16(9): 31-34.
  • 9. Burt SA, Reinders RD (2003): Antibacterial activity of selected plant essential oils against Escherichia coli O157:H7. Lett Appl Microbiol.; 36(3): 162-1677.
  • 10. Botsoglou NA, Florou-Paneri P, Christaki E, Fletouris DJ, Spais AB (2002): Effect of dietary oregano essantial oil on performance of chickens and on ironinduced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. Br. Poult. Sci.; 43(2): 223-230
  • 11. Campanella L, Bonanni A, Favero G, Tomassetti M (2003): Determination of antioksidan properties of aromatic herbs, olives and fresh fruit using an enzymatic sensor. Anal Bioanal Chem.; 375(8):1011-1016.
  • 12. Cowan MM (1999): Plant products as antimicrobial agents. Clin. Microb.; 12: 564-582.
  • 13. Craig WJ (1999): Health-promoting properties of common herbs. Am. J. Clin. Nutr.; 70: 491-499.
  • 14.Crampton EW and Maynard L (1983): The Relation of Cellulose and Lignin Chromatography Method for the Simultaneous Analysis of Plasma Retinol, α-Tocopherol and Various Carotenoids. Anal. Biochem., 138; 340.
  • 15. Çabuk M, Alçiçek A, Bozkurt M, İmre N (2003): Aromatik bitkilerden elde edilen esans yağların antimikrobiyel özellikleri ve alternatif yem katkı maddesi olarak kullanım imkanı.II. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi.; 184-187.
  • 16. Davis PH (1982): Flora of Turkey and the east aegen Island. Edinburg Uvi. Press.; 1-10.
  • 17. Denli M, Okan F, Çelik K (2003): Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic supplementation to diets on broiler performance and carcass yield. Pakistan J. of Nutr.; 2(2): 89-91.
  • 18. Dorman HJ, Deans SG (2000): Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. J Appl Microbiol.; 88(2): 308-16.
  • 19. Hernandez F, Madrid J, Garcia V, Orengo J, Megias MD (2004): Influence of two plant extracts on broilers performance digestibility, and digestive organ size. Poultry Sci.; 83: 169-174.
  • 20. Ichikawa M, Ryu K, Yoshida J, Kodera Y, Sasaoka T, Rosen RT (2003): Identification of six phenylpropanoids from garlic skin as major antioksidans. J Agric Food Chem.; 51(25):7313-7.
  • 21. Jamroz D, Kamel C (2002): Plant extracts enhance broiler performance. In non ruminant nutrition: Antimicrobial agents and plant extracts on immunity, health and performance. J. Anim. Sci.; 80 (E. Suppl. 1), pp:41.
  • 22. Kıvanç M, Akgül A (1989): Inhibitory effects of species essential oils on yeast. T.U.J. Agri. And Forest.; 13(1): 68-72.
  • 23. Kurtcan Ü, Gönül M (1997): Gıdaların duyusal değerlendirilmesinde puanlama (scoring) metodu. E.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği. Cilt: 5. Sayı:1.
  • 24. Langhout P (2000): New additives for broiler chickens. World Poultry-Elsevier; 16(3): 22-27.
  • 25. Lee KW, Everts H, Kappert HJ, Frehner M, Losa R, Beynen AC (2003): Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. Br.Poult.Sci.; 44(3): 450-457.
  • 26. Lopez-Bote LJ, Gray JI, Gomaa EA, Flegal CI (1998): Effect of dietary administration of oil extracts from rosemary and sage on lipid oxidation in broiler meat. Br. Poult. Sci.; 39: 235-240.
  • 27. Mujumdar AM, Dhuley JN, Deshmukh VK, Raman PH, Naik SR (1990): Anti-inflammatory activity of piperine. Jpn J Med Sci Biol.; 43(3): 95-100.
  • 28. Ramakrishna RR, Platel K, Srinivasan K (2003): In vitro influence of species and spice-active principles on digestive enzymes of rat pancreas and small intestine. Nahrung.; 47(6): 408-412.
  • 29. Schwarz S, Kehrenberg C, Walsh TR (2001): Use of antimicrobial agents iv veterinary medicine and food animal production. Int. J. Antimicrob. Agents; 17: 431-437.
  • 30. SPSS for Windows. Relased 6.0 June 17 (1993): Copy right (c. Spss inc. 1989-1993).
  • 31.Zhang KY, Yan F, Keen CA, Waldroup PW (2005): Evaluation of microencapsulated essential oils and organic acids in diets for broiler chikens. International J. of Poultry Sci.; 4(9): 612-619.

TÜBİTAK ULAKBİM Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Cahit Arf Bilgi Merkezi © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.