Yıl: 2005 Cilt: 16 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 1 - 5 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Esans yağ karışımının (kekik, karanfil ve anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi

Öz:
Bu çalışma, rasyona ilave edilen antibiyotik ve esans yağ karışımlarının (EYK) (kekik, karanfil, anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine olan etkisini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 250 adet 5 günlük broyler (Ross-308) her grupta 50 hayvan olacak şekilde rastgele 5 gruba ayrılmıştır. Rasyona ilave edilen EYK ve antibiyotik araştırma gruplarını oluşturmuştur. Buna göre temel rasyon verilen grup kontrol grubunu, temel rasyona 100 ppm EYK katılan grup EYK 100, 200 ppm EYK katılan grup EYK 200, 400 ppm EYK katılan grup EYK 400 ve % 0.1 (10 mg/kg) avilamycin katılan grup antibiyotik grubunu oluşturmuştur. Canlı ağırlık bakımından gruplar arasında 20. günde istatistiksel olarak farklılık tespit edilirken (P<0.01), 40.günde bu farklılık ortadan kalkmıştır (P>0.05). Taşlık oranı hariç (P<0.05), karkas özellikleri ve piliç etlerinin duyusal özellikleri bakımından gruplar arasında farklılık önemli bulunmamıştır (P>0.05).
Anahtar Kelime: uçucu yağlar karkas özellikleri kekik anason karanfil hayvan yemleme duyusal özellikler etlik piliç

Konular: Biyoloji

The effect of an essence oil mix (derived from oregano, clove and anise) on body weight and carcass characteristic in

Öz:
In this study, the effect of antibiotic (avilamycin) and essence oil mix (clove, thyme, anise) (EOM) supplementation in diets were investigated on body weight, carcass characteristics and sensory analyse of meat in broilers. Two hundred and fifty three day-old broilers (Ross-308) were divided into groups of 50 birds each and randomly assigned to the five treatment diets. Experimental groups were fed the basal diet (Control Group) or the basal diet supplemented with 100 ppm of EOM (EOM 100), 200 ppm of EOM (EOM 200), 400 ppm EOM (EOM 400) and 0.1% (10 mg/kg) avilamycin (Antibiotic Group). There was difference in body weight at 20. days (P<0.01) but this difference was disappeared at 40. days (P>0.05). Except gizzard ratio (P<0.05), carcass characteristic and sensory analysis of broiler meat were similar in all groups (P>0.05).
Anahtar Kelime: animal feeding organoleptic traits broilers essential oils carcass characteristics thyme aniseed cloves

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Alçiçek A, Bozkurt M, Çabuk M (2003): The effect of essential oil combination derived from selected herbs growing wild in Turkey on broiler performance. South Afrc. J of Anim. Sci.; 33(2): 89-94.
  • 2. Al-Rahman A, Choudhary IM, Farooq A, Ahmed A, Iqbal MZ, Demirci B, Demirci F, Baser HC (1999): Antifungal activities and essential oil constituents of some spices from Pakistan. Third International Electronic Conference on Synthetic Organic Chemistry (ECSOC 3) www.reprints.net/ecsoc-3.htm. 1-30.
  • 3. Anonim (1989): Türk Standartları-Tavuk Gövde Eti Parçalama Kuralları. T.S.E.
  • 4. AOAC (2000): Official Methods of Analysis Association of Agricultural Chemists Virginia, D.C., U.S.A, Chapter4, p: 1-40.
  • 5.Ather MAM (2000): Polyherbal additive proves effective against vertical transmission of IBD. World Poultry-Elsevier;16(11): 50–52.
  • 6. Bach Knudsen KE (2001): Development of antibiotic resistance and options to replace antimicrobials in animal diets. Proc. Nutr. Soc.; 60: 291-299.
  • 7. Basilico MZ, Basilico JC (1999): Inhibitory effect of some spice essential oils on Asperdillus ochraceus NRRL 3174 growth and ochratoxin A production. Leeters in Applied Microbiology; 29: 238-241.
  • 8. Bassett R (2000): Oreganos positive impact on poultry production. World Poultry-Elsevier; 16(9): 31-34.
  • 9. Burt SA, Reinders RD (2003): Antibacterial activity of selected plant essential oils against Escherichia coli O157:H7. Lett Appl Microbiol.; 36(3): 162-1677.
  • 10. Botsoglou NA, Florou-Paneri P, Christaki E, Fletouris DJ, Spais AB (2002): Effect of dietary oregano essantial oil on performance of chickens and on ironinduced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. Br. Poult. Sci.; 43(2): 223-230
  • 11. Campanella L, Bonanni A, Favero G, Tomassetti M (2003): Determination of antioksidan properties of aromatic herbs, olives and fresh fruit using an enzymatic sensor. Anal Bioanal Chem.; 375(8):1011-1016.
  • 12. Cowan MM (1999): Plant products as antimicrobial agents. Clin. Microb.; 12: 564-582.
  • 13. Craig WJ (1999): Health-promoting properties of common herbs. Am. J. Clin. Nutr.; 70: 491-499.
  • 14.Crampton EW and Maynard L (1983): The Relation of Cellulose and Lignin Chromatography Method for the Simultaneous Analysis of Plasma Retinol, α-Tocopherol and Various Carotenoids. Anal. Biochem., 138; 340.
  • 15. Çabuk M, Alçiçek A, Bozkurt M, İmre N (2003): Aromatik bitkilerden elde edilen esans yağların antimikrobiyel özellikleri ve alternatif yem katkı maddesi olarak kullanım imkanı.II. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi.; 184-187.
  • 16. Davis PH (1982): Flora of Turkey and the east aegen Island. Edinburg Uvi. Press.; 1-10.
  • 17. Denli M, Okan F, Çelik K (2003): Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic supplementation to diets on broiler performance and carcass yield. Pakistan J. of Nutr.; 2(2): 89-91.
  • 18. Dorman HJ, Deans SG (2000): Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. J Appl Microbiol.; 88(2): 308-16.
  • 19. Hernandez F, Madrid J, Garcia V, Orengo J, Megias MD (2004): Influence of two plant extracts on broilers performance digestibility, and digestive organ size. Poultry Sci.; 83: 169-174.
  • 20. Ichikawa M, Ryu K, Yoshida J, Kodera Y, Sasaoka T, Rosen RT (2003): Identification of six phenylpropanoids from garlic skin as major antioksidans. J Agric Food Chem.; 51(25):7313-7.
  • 21. Jamroz D, Kamel C (2002): Plant extracts enhance broiler performance. In non ruminant nutrition: Antimicrobial agents and plant extracts on immunity, health and performance. J. Anim. Sci.; 80 (E. Suppl. 1), pp:41.
  • 22. Kıvanç M, Akgül A (1989): Inhibitory effects of species essential oils on yeast. T.U.J. Agri. And Forest.; 13(1): 68-72.
  • 23. Kurtcan Ü, Gönül M (1997): Gıdaların duyusal değerlendirilmesinde puanlama (scoring) metodu. E.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği. Cilt: 5. Sayı:1.
  • 24. Langhout P (2000): New additives for broiler chickens. World Poultry-Elsevier; 16(3): 22-27.
  • 25. Lee KW, Everts H, Kappert HJ, Frehner M, Losa R, Beynen AC (2003): Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. Br.Poult.Sci.; 44(3): 450-457.
  • 26. Lopez-Bote LJ, Gray JI, Gomaa EA, Flegal CI (1998): Effect of dietary administration of oil extracts from rosemary and sage on lipid oxidation in broiler meat. Br. Poult. Sci.; 39: 235-240.
  • 27. Mujumdar AM, Dhuley JN, Deshmukh VK, Raman PH, Naik SR (1990): Anti-inflammatory activity of piperine. Jpn J Med Sci Biol.; 43(3): 95-100.
  • 28. Ramakrishna RR, Platel K, Srinivasan K (2003): In vitro influence of species and spice-active principles on digestive enzymes of rat pancreas and small intestine. Nahrung.; 47(6): 408-412.
  • 29. Schwarz S, Kehrenberg C, Walsh TR (2001): Use of antimicrobial agents iv veterinary medicine and food animal production. Int. J. Antimicrob. Agents; 17: 431-437.
  • 30. SPSS for Windows. Relased 6.0 June 17 (1993): Copy right (c. Spss inc. 1989-1993).
  • 31.Zhang KY, Yan F, Keen CA, Waldroup PW (2005): Evaluation of microencapsulated essential oils and organic acids in diets for broiler chikens. International J. of Poultry Sci.; 4(9): 612-619.
APA ŞİMŞEK Ü, GÜLER T, Ciftci M, ERTAŞ O, DALKILIÇ B (2005). Esans yağ karışımının (kekik, karanfil ve anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi. , 1 - 5.
Chicago ŞİMŞEK Ü. Gülcan,GÜLER Talat,Ciftci Mehmet,ERTAŞ O. Nihat,DALKILIÇ Bestami Esans yağ karışımının (kekik, karanfil ve anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi. (2005): 1 - 5.
MLA ŞİMŞEK Ü. Gülcan,GÜLER Talat,Ciftci Mehmet,ERTAŞ O. Nihat,DALKILIÇ Bestami Esans yağ karışımının (kekik, karanfil ve anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi. , 2005, ss.1 - 5.
AMA ŞİMŞEK Ü,GÜLER T,Ciftci M,ERTAŞ O,DALKILIÇ B Esans yağ karışımının (kekik, karanfil ve anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi. . 2005; 1 - 5.
Vancouver ŞİMŞEK Ü,GÜLER T,Ciftci M,ERTAŞ O,DALKILIÇ B Esans yağ karışımının (kekik, karanfil ve anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi. . 2005; 1 - 5.
IEEE ŞİMŞEK Ü,GÜLER T,Ciftci M,ERTAŞ O,DALKILIÇ B "Esans yağ karışımının (kekik, karanfil ve anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi." , ss.1 - 5, 2005.
ISNAD ŞİMŞEK, Ü. Gülcan vd. "Esans yağ karışımının (kekik, karanfil ve anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi". (2005), 1-5.
APA ŞİMŞEK Ü, GÜLER T, Ciftci M, ERTAŞ O, DALKILIÇ B (2005). Esans yağ karışımının (kekik, karanfil ve anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(2), 1 - 5.
Chicago ŞİMŞEK Ü. Gülcan,GÜLER Talat,Ciftci Mehmet,ERTAŞ O. Nihat,DALKILIÇ Bestami Esans yağ karışımının (kekik, karanfil ve anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 16, no.2 (2005): 1 - 5.
MLA ŞİMŞEK Ü. Gülcan,GÜLER Talat,Ciftci Mehmet,ERTAŞ O. Nihat,DALKILIÇ Bestami Esans yağ karışımının (kekik, karanfil ve anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.16, no.2, 2005, ss.1 - 5.
AMA ŞİMŞEK Ü,GÜLER T,Ciftci M,ERTAŞ O,DALKILIÇ B Esans yağ karışımının (kekik, karanfil ve anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2005; 16(2): 1 - 5.
Vancouver ŞİMŞEK Ü,GÜLER T,Ciftci M,ERTAŞ O,DALKILIÇ B Esans yağ karışımının (kekik, karanfil ve anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2005; 16(2): 1 - 5.
IEEE ŞİMŞEK Ü,GÜLER T,Ciftci M,ERTAŞ O,DALKILIÇ B "Esans yağ karışımının (kekik, karanfil ve anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16, ss.1 - 5, 2005.
ISNAD ŞİMŞEK, Ü. Gülcan vd. "Esans yağ karışımının (kekik, karanfil ve anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 16/2 (2005), 1-5.