Yıl: 2007 Cilt: 13 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 379 - 384 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ercis üzüm çesidinin kallus kültürlerinde UV ısını etkisiyle resveratrol üretiminin uyarılması

Öz:
Öz: Bu çalısmada; Ercis üzüm çesidine ait kallus kültürlerinde, ultraviyole (UV) ısını ile uyarılmıs kallus dokularında, bir stilben bilesigi olan resveratrol üretiminin uyarılması üzerine, UV ısını uygulama süresi, inkübasyon süresi ve kallus yasının etkisi incelenmistir. Kallus dokuları, serada yetistirilen çeliklerin yapraklarından elde edilmistir. Ortam olarak; %2 sakkaroz, % 0.8 agar, 1.0 μM BAP (6-benzilaminopürin) ve 0.1 μM 2, 4-D (2, 4- diklorofenosi-asetik asit) eklenmis Gamborg B-5 ortamı kullanılmıstır. Kalluslar, 21 gün ara ile iki defa alt kültüre alınmıstır. kinci alt kültürden sonra, 12 ve 15 gün yaslı kalluslara, steril kabin içerisinde petri kutularının kapakları açılarak, 10 cm uzaklıktan 10 ve 15 dakika süreyle 254 nm dalga boyuna sahip UV ısını uygulanmıstır. Uygulamanın ardından kalluslar 25 °C’de ve karanlık kosullarda inkübe edilmistir. Resveratrol üretiminin belirlenmesi amacıyla, Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi (HPLC) yönteminden yararlanılmıs, ölçümler 0., 24., 48. ve 72. saatlerde yapılmıstır. En yüksek resveratrol derisimi; 10 dakika UV ısını uygulanmıs, 12 gün yaslı kallus kültürlerinin 48. saatinde ölçülmüstür (66.39 μg/g YA). Genel olarak, 12 gün yaslı kallus kültürlerinde elde edilen resveratrol birikiminin 15 gün yaslı kültürlerden daha yüksek oldugu görülmüstür. Ayrıca, UV ısınının, her iki uygulama zamanında da resveratrol üretimini uyarmak için etkili oldugu ve böylece kallus kültürlerinde resveratrolün üretilebilecegi belirlenmistir.
Anahtar Kelime: HPLC stilben üzüm yüksek pereformanslı sıvı kromatografisi doku kültürü ultraviyole ışıması kallus kültür çeşitleri Vitis vinifera

Konular: Biyoloji

Induction of resveratrol via UV irradiation effect in Ercis callus culture

Öz:
Abstract: In this study, the effect of ultraviolet (UV) irradiation time, incubation time and callus age were investigated for resveratrol induction which is a stilbene compound, in callus cultures of ‘Ercis’ grape cultivar (Vitis vinifera L.). Callus tissues were obtained from the leaves of the cuttings grown in greenhouse. Gamborg B-5 media including 2% saccarose, 0.8% agar, 1.0 μM BAP (6-benzylaminopurine) and 0.1 μM 2, 4-D (2, 4- dichlorophenoxy-acetic acid) was used as culture media. Callus tissues were sub cultured two times with 21 days intervals. After the second subculture, 12 and 15 days old callus tissues were exposed to 254 nm UV light at 10 cm distance from the source for 10 and 15 min by opening covers of the petri dishes in sterile cabin. After UV treatment, callus tissues were incubated at 25 oC and in dark conditions. High Pressure Liquid Chromatography (HPLC) was used for determining of resveratrol production and concentrations were recorded at 0, 24, 48 and 72 hours after beginning of incubation. The highest resveratrol concentration (66.39 μg/g FW) was determined at 48 hours of 12 days-old callus cultures irradiated for 10 minutes. Generally, resveratrol accumulation in 12 days–old callus cultures was higher than that of 15 days–old. Both 10 min and 15 min UV irradiation periods were found to be effective for induction of resveratrol production and thus callus cultures could be convenient for resveratrol production.
Anahtar Kelime: ultraviolet radiation callus cultivars Vitis vinifera HPLC stilbenes grapes high performance liquid chromatography tissue culture

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Adrian M., P. Jeandet, A.C. Douillet-Breuil, L. Tesson and R. Bessis. 2000. Stilbene content of mature Vitis vinifera berries in response to UV-C elicitation. J. Agric. Food Chem. 48: 6103-6105.
  • Charlwood, B.V., K.A. Charlwood and J. Molina-Torres. 1990. Accumulation of secondary compounds by organized plant cultures. p:167-300. Eds.: B.V. Charlwood and M.J.C. Rhodes. In: Secondary Products from Plant Tissue Culture. Clarendon Pres, Oxford.
  • Creasy, L. L. and M. Coffee. 1988. Phytoalexin production potential of grape berries. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 113:230-234.
  • Cui, J., A. Juhasz, N. Maulik and D.K. Das. 2002. Cardioprotection with grapes. Journal of Cardiovascular Pharmocology 40: 762-769.
  • Dong, Z. 2003. Molecular mechanism of the chemopreventive effect of resveratrol. Mutation Research 523-524: 145-150.
  • Douillet-Breuil, A.C., P. Jeandet, M. Adrian and R. Bessis. 1999. Changes in the phytoalexin content of various Vitis spp. in response to UV-C elicitation. J. Agric. Food Chem. 47: 4456-4461.
  • Gamborg, O., R. Miller and K. Ojima. 1968. Nutrient requirement suspensions cultures of soybean root cells. Experimental Cell Research 50: 151-158.
  • Jeandet, P., A.C. Breuil, M. Adrian, L.A. Weston, S. Debord, P. Meunier, G. Maume and R. Bessis. 1997. HPLC analysis of grapevine phytoalexins coupling photodiode aray detection and fluorimetry. Anal. Chem. 69 (24):5172-5177.
  • Keller, M., C.C. Steel and G.L. Creasy. 2000. Stilben accumulation in grapevine tissues: developmental and environmental effects. XXV. International Horticultural Congress, Acta Hort. 514: 275-286.
  • Moriartry, J.M., R. Harmon, A.W. Leslie, R. Bessis, B. Anne- Celine, A. Marielle and P. Jeandet. 2001. Resveratrol content of two Californian table grape cultivars. Vitis 40(1): 43-44.
  • Takayanagi, T., T. Okuda, Y. Mine and K. Yokotsuka. 2004. Induction of resveratrol biosynthesis in skins of three grape cultivars by ultraviolet irradiation. J. Japan. Soc. Hort. Sci. 73 (3): 193-199.
  • Uyak, C. 2002. Ercis üzüm çesidinin seleksiyonu üzerine bir arastırma. Y.Y.U Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi (Yayınlanmamıs), 31 s., Van.
  • Winer, B. J., R. B. Donald and K. M. Michels. 1991. Statistical principles in experimental design. McGraw -Hill, Inc. Boston USA.
APA Keskin N, Kunter B (2007). Ercis üzüm çesidinin kallus kültürlerinde UV ısını etkisiyle resveratrol üretiminin uyarılması. , 379 - 384.
Chicago Keskin Nurhan,Kunter Birhan Ercis üzüm çesidinin kallus kültürlerinde UV ısını etkisiyle resveratrol üretiminin uyarılması. (2007): 379 - 384.
MLA Keskin Nurhan,Kunter Birhan Ercis üzüm çesidinin kallus kültürlerinde UV ısını etkisiyle resveratrol üretiminin uyarılması. , 2007, ss.379 - 384.
AMA Keskin N,Kunter B Ercis üzüm çesidinin kallus kültürlerinde UV ısını etkisiyle resveratrol üretiminin uyarılması. . 2007; 379 - 384.
Vancouver Keskin N,Kunter B Ercis üzüm çesidinin kallus kültürlerinde UV ısını etkisiyle resveratrol üretiminin uyarılması. . 2007; 379 - 384.
IEEE Keskin N,Kunter B "Ercis üzüm çesidinin kallus kültürlerinde UV ısını etkisiyle resveratrol üretiminin uyarılması." , ss.379 - 384, 2007.
ISNAD Keskin, Nurhan - Kunter, Birhan. "Ercis üzüm çesidinin kallus kültürlerinde UV ısını etkisiyle resveratrol üretiminin uyarılması". (2007), 379-384.
APA Keskin N, Kunter B (2007). Ercis üzüm çesidinin kallus kültürlerinde UV ısını etkisiyle resveratrol üretiminin uyarılması. Tarım Bilimleri Dergisi, 13(4), 379 - 384.
Chicago Keskin Nurhan,Kunter Birhan Ercis üzüm çesidinin kallus kültürlerinde UV ısını etkisiyle resveratrol üretiminin uyarılması. Tarım Bilimleri Dergisi 13, no.4 (2007): 379 - 384.
MLA Keskin Nurhan,Kunter Birhan Ercis üzüm çesidinin kallus kültürlerinde UV ısını etkisiyle resveratrol üretiminin uyarılması. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.13, no.4, 2007, ss.379 - 384.
AMA Keskin N,Kunter B Ercis üzüm çesidinin kallus kültürlerinde UV ısını etkisiyle resveratrol üretiminin uyarılması. Tarım Bilimleri Dergisi. 2007; 13(4): 379 - 384.
Vancouver Keskin N,Kunter B Ercis üzüm çesidinin kallus kültürlerinde UV ısını etkisiyle resveratrol üretiminin uyarılması. Tarım Bilimleri Dergisi. 2007; 13(4): 379 - 384.
IEEE Keskin N,Kunter B "Ercis üzüm çesidinin kallus kültürlerinde UV ısını etkisiyle resveratrol üretiminin uyarılması." Tarım Bilimleri Dergisi, 13, ss.379 - 384, 2007.
ISNAD Keskin, Nurhan - Kunter, Birhan. "Ercis üzüm çesidinin kallus kültürlerinde UV ısını etkisiyle resveratrol üretiminin uyarılması". Tarım Bilimleri Dergisi 13/4 (2007), 379-384.