Yıl: 2007 Cilt: 21 Sayı: 42 Sayfa Aralığı: 84 - 88 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Malatya ilinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetiğinin incelenmesi

Öz:
Bu çalışmada, ihraç ürünlerimizden olan ve Malatya Bölgesi’nde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kine-tiklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemelerde hava sıcaklığı olarak 70 0C, 75 0C ve 80 0C, hava hızı olarak 1.0 m/s, 2.0 m/s ve 3.0 m/s alınmış, kayısı örnekleri hiçbir ön işlem uygulanmadan ve kükürtleme işlemine tabi tutulduktan sonra kuru-tulmuşlardır. Fick’in II. Yasasının çözümünden her bir deneme koşulu için difüzyon katsayısı hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, artan sıcaklık ile hem kuruma hızının hem de efektif difüzyon katsayısının arttığı görülmüş-tür. Efektif difüzyon katsayısı, kükürtlenerek kurutulan kayısılarda 4,952x10-10 ile 1,362x10-9 m2/s arasında, kükürtlenmeden kurutulan kayısılarda ise 3,549x10-10 ile 7,180x10-10 m2/s arasında değişmiştir.
Anahtar Kelime: Malatya difüzyon çeşitler kurutma sıcaklığı kükürtleme kinetik kurutma yöntemleri Türkiye kurutulmuş gıdalar kayısı

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Investigation of drying kinetic of Hacıhaliloglu type apricots grown in Malatya city

Öz:
In this study, drying kinetics of Hacıhaliloğlu type apricots which are grown in Malatya region were determined. In tri-als, air temperatures were taken as 70, 75, 80 0C and air velocities were taken as 1.0, 2.0, 3.0 m/s. Some of apricot samples were dried after sulfuring. According to the analysis of Ficks’ Second Rule, diffusion coefficient was calculated for each air temperature and velocity. According to the results, with the increasing of temperature, was determined to increase both drying velocity and effec-tive diffusion coefficient.Values of effective diffusion coefficient of samples were found as 4,952x10-10 ... 1,362x10-9 and 3,549x10-10 ...7,180x10-10 m2/s, in sulfured apricots and non- sulfured apricots, respectively.
Anahtar Kelime: drying methods Turkey dried foods apricots Malatya diffusion varieties drying temperature sulfurization kinetics

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonymous,2004. Tarımsal Yapı (Üretim, Değer, Fiyat) .www.die.gov.tr Saravacos, G.D., Marousis, S.N., Raouzeos, G.S., 1988. Effects of Ethyl Oleate on the Rate of Air Drying of Food. Journal of Food Engineering 7 (1988), pp.263-270.
  • Aybers, N., 1958. Üzümlerin Suni Kurutulması. İ.T.Ü. Makine Fakültesi Isı Tekniği ve Ekonomisi, Araştırma Kurumu, Bülten No: 1, İstanbul
  • Barbanti, D., Mastrocola, D., Pizzarani, S., 1985. Air Drying Of Plums Influence Of Some Process Pa-rameters on the Specific Drying Kinetics. Sciences-des-Aliments 15-1, 19-29. 14 ref., İtaly
  • Yağcıoğlu, A.; 1981. Tavuk Gübresinin Değişik Hava Koşullarında Kuruma Özelliklerinin Saptanması Üzerinde Bir Araştırma, Doçentlik Tezi, Bornova-İzmir.
  • Cemeroğlu, B., Acar, J., 1986. Meyve ve Sebze İşle-me Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No: 6, Ankara
  • Yağcıoğlu, A.,1999.Tarım Ürünleri Kurutma Tekniği. Ege Ünv.Ziraat Fakültesi Yayınları No:536, İzmir.
  • Doymaz, İ., Tuğrul, N., Pala, M.; 2006. Drying cha-racteristics of dill and parsley leaves. Journal of Food Engineering, 77, 559-565.
  • Eissen, W., Muhibauer, W., Kutzbach, H.D., Kirch-ner, E., 1985. Einfluss der Temperatur der Tro-ckungsluft der Luftgeschwindigkeit und der Che-mischen Vorbehandlung Auf das Trocukungsuer-halden von Trauben. Grundlagen der and Technik 35 (2), pp.33-39
  • katsayısı değerlerinin, kükürtlenmeden kurutulan kayısılara kıyasla daha büyük çıkmasıdır.Bu durumu kükürtleme işleminin kuruma hızını arttırıcı etkisine bağlayabiliriz.Şekil 6. Kükürtlü olarak kurutulan kayısıda kurutma havası sıcaklığının effektif difüzyon katsayı-sının değişimine etkisi. 0,00E+002,00E-104,00E-106,00E-108,00E-101,00E-091,20E-091,40E-091,60E-096570758085Sıcaklık (oC
  • Ergüneş, G., 1990. Çekirdeksiz Üzümün Kuruma Karakteristiklerinin Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. E.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü. Yayın-lanmamış Doktora Tezi, İzmir.
  • Gezer,İ.,2005. Kayısıcılıkta Mekanizasyon.Medipress Matbaacılık Yayıncılık Ltd.Şti.Malatya
  • Gökçe, K., 1970. Kayısıların Kükürtlenmeleri ve Kurutulmaları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakül-tesi Yayın No: 405, Ankara.
  • Mahmutoğlu, A., Pala, M., Ünal, M., 1996. Mathe-matical Modelling of Moisture Volume and Tem-perature Changes During Drying of Pretreated Apricots. Journal of Food Pracessing and Preser-vation, 19 (6). )
  • Mujumdar, A.S., 2000. Drying Technology in Agri-culture and Food Sciences. Science Publishers, Inc., USA and UK
  • Pala, M., Mahmutoğlu, T., Saygı, B., 1996, Effects of Preatments on the Quality of Open-Air on Solar Dried Apricots. Nahrung, 1996, 40(3), 137.
  • Riva, M., Peri, C., Lovina, R., 1986. Effects of Prea-treatments on Kinetics of Grapes Drying. Food Engineering and Process Applications, El Sevier Appl.si. Pub.Ltd.pp. 461-472 Barking, England
  • Saravacos, G.D., Marousis, S.N., Raouzeos, G.S., 1988. Effects of Ethyl Oleate on the Rate of Air Drying of Food. Journal of Food Engineering 7 (1988), pp.263-270
  • Yağcıoğlu, A.,1999.Tarım Ürünleri Kurutma Tekniği. Ege Ünv.Ziraat Fakültesi Yayınları No:536, İzmir.
  • Yağcıoğlu, A.,1999.Tarım Ürünleri Kurutma Tekniği. Ege Ünv.Ziraat Fakültesi Yayınları No:536, İzmir.
APA MENGEŞ H, Ertekin C, HACISEFEROĞULLARI H, GEZER I (2007). Malatya ilinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetiğinin incelenmesi. , 84 - 88.
Chicago MENGEŞ Hasan Okyay,Ertekin Can,HACISEFEROĞULLARI HAYDAR,GEZER IBRAHIM Malatya ilinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetiğinin incelenmesi. (2007): 84 - 88.
MLA MENGEŞ Hasan Okyay,Ertekin Can,HACISEFEROĞULLARI HAYDAR,GEZER IBRAHIM Malatya ilinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetiğinin incelenmesi. , 2007, ss.84 - 88.
AMA MENGEŞ H,Ertekin C,HACISEFEROĞULLARI H,GEZER I Malatya ilinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetiğinin incelenmesi. . 2007; 84 - 88.
Vancouver MENGEŞ H,Ertekin C,HACISEFEROĞULLARI H,GEZER I Malatya ilinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetiğinin incelenmesi. . 2007; 84 - 88.
IEEE MENGEŞ H,Ertekin C,HACISEFEROĞULLARI H,GEZER I "Malatya ilinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetiğinin incelenmesi." , ss.84 - 88, 2007.
ISNAD MENGEŞ, Hasan Okyay vd. "Malatya ilinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetiğinin incelenmesi". (2007), 84-88.
APA MENGEŞ H, Ertekin C, HACISEFEROĞULLARI H, GEZER I (2007). Malatya ilinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetiğinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi), 21(42), 84 - 88.
Chicago MENGEŞ Hasan Okyay,Ertekin Can,HACISEFEROĞULLARI HAYDAR,GEZER IBRAHIM Malatya ilinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetiğinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi) 21, no.42 (2007): 84 - 88.
MLA MENGEŞ Hasan Okyay,Ertekin Can,HACISEFEROĞULLARI HAYDAR,GEZER IBRAHIM Malatya ilinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetiğinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi), vol.21, no.42, 2007, ss.84 - 88.
AMA MENGEŞ H,Ertekin C,HACISEFEROĞULLARI H,GEZER I Malatya ilinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetiğinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi). 2007; 21(42): 84 - 88.
Vancouver MENGEŞ H,Ertekin C,HACISEFEROĞULLARI H,GEZER I Malatya ilinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetiğinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi). 2007; 21(42): 84 - 88.
IEEE MENGEŞ H,Ertekin C,HACISEFEROĞULLARI H,GEZER I "Malatya ilinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetiğinin incelenmesi." Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi), 21, ss.84 - 88, 2007.
ISNAD MENGEŞ, Hasan Okyay vd. "Malatya ilinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetiğinin incelenmesi". Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi) 21/42 (2007), 84-88.