Yıl: 2007 Cilt: 9 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 197 - 214 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Osmanlı-Türk Devlet Geleneğinde Modernleştirci Unsur Olarak Bürokratik Elitler

Öz:
Bu makalede Osmanlı-Türk devlet geleneğinde modernlestirici bir unsur olarak görülen bürokratik elitler ve bürokratik elitlerin modernlesme sürecinde toplumla iliskileri incelenmistir. Osmanlı-Türk devletlerinde süregelen bürokratik yönetim geleneğinin yansıması olan bürokratik elitizm, Osmanlı- Türk toplumsal yapısı ve devlet sistemi elitizmi besleyen özelliklere sahip olduğundan dolayı devlet ve toplum hayatında önemli bir yer edinmistir. Osmanlı Đmparatorluğu’nda kul sistemi ile toplumdan ayrı bir zümre olarak gelisen bürokratik elitler, tarihsel olarak devlet ve toplum yapısında modernlestirici bir rol oynamıslardır. Bürokratik elitlerin bu rolü, Tanzimat döneminden itibaren daha belirgin hale gelmistir. Devlet ve toplum hayatındaki modernlestirici bir rol üstlenen bürokratik elitler, toplumu yönetilmesi ve modernlestirilmesi gereken yığınlar olarak görmüslerdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin mevcut yönetim yapısının ve bürokratik örgütlenmesinin temeli, Tanzimat dönemi reformları ile atılmıstır. Đmparatorluk bürokrasinin biçimsel yönü ile birlikte, yönetim gelenekleri ve siyasal kültürü de Cumhuriyet yönetimine intikal etmistir. Cumhuriyet yönetimine intikal eden önemli bir unsurda bürokratik elitizmdir. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında modernlestirici bir misyona sahip olan elitizm, günümüzde de varlığını sürdürmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih Siyasi Bilimler Kültürel Çalışmalar Sanat

Bureaucratic Elites as Agents of Modernization in the Ottoman-Turkish State Regime

Öz:
In this study, bureaucratic elites as effective agents in the modernization of Ottoman-Turkish state regime and their relations with society in the modernization process are examined. Bureaucratic elitism stemmed from bureaucratic administration regime in the Ottoman-Turkish states reinforced the structure of Ottoman-Turkish society and state systemic elitism, thus had a significant role in the relationship between state and society. Bureaucratic elites developed as an exclusive class in the Ottomans’ kul system and historically played a modernization agent role in the structures of state and society. In this context, they had considerable effects after the Tanzimat period and considered society as collectivities that needed governing and modernizing. The foundations of current Turkish administrative structure and bureaucratic organizations trace back to the Tanzimat era. Formal and informal arrangements of Ottomans’ bureaucracy with its politic culture as well as bureaucratic elitism are incorporated into the new Turkish republican administration. Elitism still has played its modernization agent role in contemporary Turkey.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih Siyasi Bilimler Kültürel Çalışmalar Sanat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ADALI, Sacit. (1978), Doğu Anadolu’da Hizmet Gören Mülki İdare Amirleri, Erzurum.
  • AKYILDIZ, Ali. (2004), Osmanlı Bürokrasisi ve Modernlesme, İletisim Yayınları, İstanbul.
  • AYKAÇ, Burhan. (1997), Kamu Bürokrasisi ve Türk Kamu Personel Yönetiminde Bürokratik Eğilimler, Ankara.
  • BAYRAKTAR, Gonca. (1999),“Demokrasinin Önündeki Zihniyet: Toplum Mühendisliği”, Yeni Türkiye, Sayı : 29, Eylül-Ekim.
  • BERKES, Niyazi. (1969),Türkiye İktisat Tarihi, Gerçek Yayınevi, İstanbul.
  • DAVİSON, Roderich, H. (1963),Osmanlı İmparatorluğunda Reform, 1.Cilt, (Çev.) Osman Akınhay, Papirüs Yayınevi, İstanbul.
  • DERİNGİL, Selim. (2002), İktidarın Sembolleri ve İdeoloji, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul,
  • DURGUN, Senol. (2003),“Türkiye’de Bürokratik Siyaset” Türkiye’de Kamu Yönetimi (Ed.) Burhan Aykaç, Senol Durgun ve Hüseyin Yayman, Ankara.
  • DURGUN, Senol. (2005), Türkiye’de Devletçi Gelenek ve Müzik, Ankara.
  • ERYILMAZ, Bilal. (2004), Bürokrasi ve Siyaset, İstanbul.
  • FEROZ, Ahmad. (1995), Modern Türkiye’nin Olusumu, (Çev.) Yavuz Alogan, İstanbul.
  • FINDLEY, Carter V. (1994), Osmanlı Devletinde Bürokratik Reform, (Çev.) Latif Boyacı ve İzzet Akyol, İz Yayıncılık, İstanbul
  • FREY, W. Frederick. (1965), The Turkish Political Elite, Cambridge.
  • GÖÇEK, Fatma Müge. (1999), Burjuvazinin Yükselisi, İmparatorluğun Çöküsü, (Çev.) İbrahim Yıldız. Ayraç Yayınları, Ankara
  • GÖKSU, Turgut. (2000), “Yönetimde Osmanlıdan Cumhuriyete Devreden Miras”, Yeni Türkiye, Sayı :33.
  • HEPER, Metin. (1973), Modernlesme ve Bürokrasi: Karsılastırmalı Kamu Yönetimine Giris, Ankara.
  • HEPER, Metin. (1974), Bürokratik Yönetim Geleneği, Ankara.
  • HEPER, Metin. (1977),Türk Kamu Bürokrasisinde Gelenekçilik ve Modernlesme, İstanbul.
  • HEPER, Metin. (1974), “Değisen Türkiye’de Bazı Geleneksel Üst Kademe Yöneticilerinin Eğilimleri”, Amme İdaresi Dergisi, Cilt : 7, Sayı : 2.
  • HEPER, Metin. (1985), The State Tradition in Turkey, Beverley.
  • KARATEPE, Sükrü. (1995), “Türkiye’nin Yönetim Sorunları” Yeni Türkiye, Sayı : 4
  • KARPAT, Kemal. (1959), Türkey’s Politics: The Transition to a Multi-Parti System, Princeton.
  • KARPAT, Kemal. (2002),Osmanlı Modernlesmesi: Toplum, Kurumsal Değisim ve Nüfus, (Çev.) Akile Zorlu Durukan ve Kaan Durukan, İmge Yayınevi, Ankara.
  • KÜÇÜKÖMER, İdris. (1969),Düzenin Yabancılasması, İstanbul.
  • MARDİN, Serif. (1962), The Genesisis of Young Ottoman Thought: A Study in the Modernization of Turkish Political Ideas, Princeton.
  • MARDİN, Serif. (1990), “Atatürk, Bürokrasi ve Rasyonellik” Makaleler 1,(Ed.) Mümtaz’er Türkone, ve Tuncay Önder, İstanbul.
  • MARDİN, Serif. (1992), “Türkiye’de Toplum ve Siyaset” Makaleler 1,(Ed.) Mümtaz’er Türkone, ve Tuncay Önder, İstanbul.
  • SAYLAN, Gencay. (1976), “Mülki İdare Sitemimizin Belirleyici Özelliği Merkezcilik ve Günümüz İdare Amirlik Sitemini Nitelendiren Eğilim Siyasal Yapı Bütünlesmesi”, Türkiye’de Mülki İdare Amirliği, (Ed.) Kurthan Fisek, Ankara.
  • TURAN, İlter. (2003), “Türk Bürokrasisinde Süreklilik ve Değisim, Kemalist Dönem ve Sonrası” Türkiye’de Kamu Yönetimi (Ed.) Burhan Aykaç, Senol Durgun ve Hüseyin Yayman, Ankara.
  • TÜRKÖNE, Mümtaz’er. (2003), Türk Modernlesmesi, Lotus Yayınları, Ankara.
  • WEİKER, F.Walter. (1973),“Osmanlı Bürokrasisi, Modernlesme ve Reform”, (Çev.) Senay Büyükdavras ve Erkan Oyal, Amme İdaresi Dergisi, Cilt : 6, Sayı : 1
  • YALÇINDAĞ, Selçuk. (1970), “Kamu Yönetim Sistemimizin Tarihsel Evrimi Üzerine Notlar” Amme İdaresi Dergisi, Cilt : 5, Sayı : 3.
  • ZÜRCHER, Eric Jan. (1999) Modernlesen Türkiye’nin Tarihi, ( Çev.)Yasemin Sanar Gönen, İletisim Yayınları, İstanbul.
APA PUSTU Y (2007). Osmanlı-Türk Devlet Geleneğinde Modernleştirci Unsur Olarak Bürokratik Elitler. , 197 - 214.
Chicago PUSTU YUSUF Osmanlı-Türk Devlet Geleneğinde Modernleştirci Unsur Olarak Bürokratik Elitler. (2007): 197 - 214.
MLA PUSTU YUSUF Osmanlı-Türk Devlet Geleneğinde Modernleştirci Unsur Olarak Bürokratik Elitler. , 2007, ss.197 - 214.
AMA PUSTU Y Osmanlı-Türk Devlet Geleneğinde Modernleştirci Unsur Olarak Bürokratik Elitler. . 2007; 197 - 214.
Vancouver PUSTU Y Osmanlı-Türk Devlet Geleneğinde Modernleştirci Unsur Olarak Bürokratik Elitler. . 2007; 197 - 214.
IEEE PUSTU Y "Osmanlı-Türk Devlet Geleneğinde Modernleştirci Unsur Olarak Bürokratik Elitler." , ss.197 - 214, 2007.
ISNAD PUSTU, YUSUF. "Osmanlı-Türk Devlet Geleneğinde Modernleştirci Unsur Olarak Bürokratik Elitler". (2007), 197-214.
APA PUSTU Y (2007). Osmanlı-Türk Devlet Geleneğinde Modernleştirci Unsur Olarak Bürokratik Elitler. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(2), 197 - 214.
Chicago PUSTU YUSUF Osmanlı-Türk Devlet Geleneğinde Modernleştirci Unsur Olarak Bürokratik Elitler. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9, no.2 (2007): 197 - 214.
MLA PUSTU YUSUF Osmanlı-Türk Devlet Geleneğinde Modernleştirci Unsur Olarak Bürokratik Elitler. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.9, no.2, 2007, ss.197 - 214.
AMA PUSTU Y Osmanlı-Türk Devlet Geleneğinde Modernleştirci Unsur Olarak Bürokratik Elitler. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007; 9(2): 197 - 214.
Vancouver PUSTU Y Osmanlı-Türk Devlet Geleneğinde Modernleştirci Unsur Olarak Bürokratik Elitler. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007; 9(2): 197 - 214.
IEEE PUSTU Y "Osmanlı-Türk Devlet Geleneğinde Modernleştirci Unsur Olarak Bürokratik Elitler." Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9, ss.197 - 214, 2007.
ISNAD PUSTU, YUSUF. "Osmanlı-Türk Devlet Geleneğinde Modernleştirci Unsur Olarak Bürokratik Elitler". Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9/2 (2007), 197-214.