Yıl: 2008 Cilt: 19 Sayı: 60 Sayfa Aralığı: 61 - 73 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İstanbul İlindeki Beş Yıldızlı Otellerin Örgütsel Sağlık Durumlarının Çalışanların Algıları ile Ölçümüne Yönelik Bir Araştırma

Öz:
Çalışmada amaç; İstanbul ilindeki beş yıldızlı otellerin, yöneticilerinin ve çalışanlarının algılan aracılığıyla örgüt sağlığına ilişkin mevcut durumlarını ortaya koymaktır. Ayrıca, örgütsel sağlık ve boyutlarının, çalışmanın gerçekleştirildiği otellere ve katılımcıların sosyo-demografik niteliklerine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırmaya, beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan 101 kişi katılmıştır. Katılımcılara, örgütsel sağlık algısı ile ilgili bir anket uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde, tanımlayıcı istatistiki analizlerden (aritmetik ortalama ve standart sapma) ve non-parametrik testlerden (Mann-Whitney U ile Kruskal Wallis) yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, SPSS for Windows istatistik programı ile değerlendirilmiştir. Araştırmada, örgütsel sağlık ve boyutlarının her bir otele göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca çalışanların demografik özelliklerine göre, örgütsel sağlık algısının farklılaştığı görülmüştür. Buna göre; çalışanların, eğitim durumlarına, departmanlarına ve pozisyonlarına göre örgüt sağlığı algılan değişmektedir. Sadece kıdeme göre anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir.
Anahtar Kelime:

A Research Measuring the Organizational Health of the Five-Star Hotels in İstanbul with Perceptions of Employees

Öz:
The purpose of the study is determining the present organizational health situations of five star hotels through the perceptions of their managers and employees. It is additionally examined if the organizational health and its dimensions differentiate on the basis of the hotels where the research took place and on the basis of the socio-demographic characteristics of the participants. 101 individuals working at 5 star hotels contributed to the research. A survey about organizational health perception was applied to the participants. Descriptive statistics (arithmetic mean and standard deviation), non pafametric tests Mann-Whitney U and Kruskal Wallis were used in the analysis of data in SPSS for Windows statistics program.In the research, it is found that organizational health and its dimensions show meaningful difference in each hotel. Also it is found that organizational health perception differentiates among the demographic classes. So, it is possible to say that the organizational health perception of the employees differ depending on the education, position and department. A meaningful difference can not be found for seniority.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKGÜL, Aziz ve Osman Çevik, 2005, İstatistiksel Analiz Teknikleri: SPSS'te İşletme Uygulamaları, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım.
  • ALTUN, Sadegül Akbaba, 2001, Örgüt Sağlığı, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım.
  • AYTAÇ, Serpil,' 2003, "Çalışma Psikolojisi Alanında Yeni Bir Yaklaşım: Örgütsel Sağlık", İş, Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, Cilt:5, Sayı:2, http://www.isgucdergi.org/inde x.php?arc=arc view.php&ex=l 63&inc=arc&cilt=5&sayi=2&y ear=2003 (Çevrimiçi) 17.04.2007
  • BALAY, Refik, 2000, Örgütsel Bağlılık, Ankara, Nobel Yayın.
  • BERNET, Rebecca J. ve Robinson, Sandra L., 2003, "The Past, Present, and Future of Workplace Deviance Research", Organizational Behavior: The State of The Science, Edited by: Jerald Greenberg, Second Edition, Mahwah, NJ, Lawrence Erlbaum Associates, Inc..
  • BİNGÖL, Dursun, 2003, İnsan Kaynakları Yönetimi, 5. Baskı, İstanbul, Beta Basım Yayım Dağıtım A. Ş..
  • BRISSON, Marcel; Hehner, Patricia; Rooney, Lorraine; Sanderson, Ann ve St-Amand, Real, March 1997, "Organizational Health", Monograph, Issue: 5. http://www.psc-cfp.gc.ca/audit- verif/reports/1997/orghealth e. htm
  • CHEN, Yuh-Jia ve Tang, Thomas Li-Ping, November 2006, "Attitude Toward and Propensity to Engage in Unethical Behavior: Measurement Invariance Across Major Among University Students", Journal of Business Ethics, Vol: 69, Issue: 1, ss:77-93.
  • COX, Tom ve Thomson, Louise, 2000, "Organizational Healthiness, Work-Related Stress and Employee Health", Coping, Health and Organizations, Ed. Philip Dewe, Michael Leiter ve Tom Cox, Taylor & Francis e-- Library, ss: 173-190.
  • ÇÖL; Güner, 2004, "Örgütsel Bağlılık Kavramı ve Benzer Kavramlarla İlişkisi", İş, Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynaktan Dergisi, Cilt: 6, Sayı:2,http://www.isgucdergi.org /index.php?p=arc view&ex=23 3&inc=arc&cilt=6&sayi=2&ye ar=2004 (Çevrimiçi) 15.01.2008
  • HILL, Gerald D., May 2003, "Organizational Health: Using An Assessment Tool to Diagnose Internal Conditions and Relationships Before Writing A Prescription", School Administrator, Vol: 60, Issue: 5, ss:26-28.
  • HOY, Wayne K.; Tarter, John C. ve Kottkamp, Robert B., 1991, Open Schools /Healthy Schools:Measuring Organizational Climate, Newbury Park, Calif: Sage Publications.
  • KALAYCI, Şeref vd., 2005, SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Ankara, Asil Yayın Dağıtım.
  • KARAKÖSE; Turgut, "Örgütlerde İtibar Yönetimi", Akademik Bakış, Sayı: 11. http ://www. akademikbakis .org/ savill.htm (Çevrimiçi) 16.01.2008
  • KORKMAZ, Mehmet, September 2006, "The Relationship Between Organizational Health and Robust School Vision in . Elemantary Schools", Educational Research Quarterly, Vol: 30, Issue: 1, ss: 14-36.
  • LICATA, Joseph W. ve Harper, Gerald W., February 2001, "Organizational Health and Robust School Vision", Educational Administration Quarterly, Vol: 37, No: 1, ss: 5-26.
  • LYDEN, Julie A. ve Klingele, William E.,December 2000, "Supervising Organizational Health",Supervision, Vol: 61, Issue: 12, ss:3-6.
  • MAI, Robert ve Akerson, Alan, 2003, The Leader as Communicator: Strategies and Tactics to Build Loyalty, Focus Effort, and Spark Creativity, New York, Amacom.
  • MCHUGH, Marie; Humphreys, Paul ve Mclvor, Ronan, Spring 2003, "Buyer-Supplier Relationships and Organizational Health", Journal of Supply Chain Management, Vol: 39, Issue: 2. ss: 15-26.
  • MILLER, Renee L.; Griffin, Mark A. ve Hart, Peter M., 1999, "Personality And Organizational Health: The Role Of Conscientiousness", Work & Stress, Vol: 13, No: 1, ss:7-19.
  • NOE, Raymond A., 1999, İnsan Kaynaklarının Eğitim ve Gelişimi, Editör: Canan Çetin, İstanbul, Beta Basım Yayım Dağıtım A. Ş..
  • PAKSOY, Mahmut, 2002, Çalışma Ortamında İnsan ve Toplam Kalite Yönetimi, İstanbul, Çantay Kitabevi.
  • RUCH, William A., 1994, "Measuring and Managing Individual Productivity", Organizational Linkages: Understanding the Productivity Paradox, Editor: Douglas H. Harris, Washington, National Academy Press.
  • ÖZÇELİK, Oya, 2000, "Eğitim ve Geliştirme",İnsan Kaynakları Yönetimi, Tuğrak Kaynak vd., 2. Baskı, İstanbul, İ.Ü. İşletme Fakültesi İşletme İktisadi Enstitüsü Araştırma ve Yardım Vakfı Yayın No.7., Dönence Basım ve Yayın Haizmetleri.
  • SHOAF, Christin; Genaidy, Ash; Karwowski, Waldemar ve Huang, Samuel H., 2004, "Improving Performance and Quality of Working Life: A Model for Organizational Health Assessment in Emerging Enterprises", Human Factors and Ergonomics in Manufacturing, Vol: 14, Issue: 1, ss:81-95.
  • SOROHAN, Erica Gordon, March 1994, "Healthy Companies ", Training & Development, Vol: 48, Issue: 3, ss:9-10
  • TETRICK, Lois E.; Quick, James Campbell ve Quick, Jonathan D., 2005, "Prevention Perspectives In Occupational Health Psychology", Research Companion to Organizational Health Psychology, Edited By: Alexander-Ştamatios G.Antoniou ve Cary L. Cooper, Edward Elgar Publishing Limited.
  • TSAHURIDU, Eva E., December 2006, "Anomie and Ethics at Work", Journal of Business Ethics, Vol: 69, Issue: 2, ss: 163-174.
  • TSUI, Kwok Tung ve Cheng, Yin Cheong, 1999, "School Organizational Health And Teacher Commitment: A Contingency Study With Multi-Level Analysis", Educational Research And Evaluation, Vol: 5, No: 3, ss:249-268.
  • ÜLGEN, Hayri ve Mirze, Kadri, 2004, İşletmelerde Stratejik Yönetim, İstanbul, Literatür Yayıncılık.
  • VICTOR Bart ve Cullen, John B., 1988, "The Organizational Bases of Ethical Work Climates", Administrative Science Quarterly, Vol: 33, No:l, ss.101-125.
  • WILKINSON,Carol, 2003, Fundamentals of Health at Work: The Social Dimensions, Taylor & Francis e-Library.
APA doğan a, BOZKURT S (2008). İstanbul İlindeki Beş Yıldızlı Otellerin Örgütsel Sağlık Durumlarının Çalışanların Algıları ile Ölçümüne Yönelik Bir Araştırma. , 61 - 73.
Chicago doğan altan,BOZKURT SERDAR İstanbul İlindeki Beş Yıldızlı Otellerin Örgütsel Sağlık Durumlarının Çalışanların Algıları ile Ölçümüne Yönelik Bir Araştırma. (2008): 61 - 73.
MLA doğan altan,BOZKURT SERDAR İstanbul İlindeki Beş Yıldızlı Otellerin Örgütsel Sağlık Durumlarının Çalışanların Algıları ile Ölçümüne Yönelik Bir Araştırma. , 2008, ss.61 - 73.
AMA doğan a,BOZKURT S İstanbul İlindeki Beş Yıldızlı Otellerin Örgütsel Sağlık Durumlarının Çalışanların Algıları ile Ölçümüne Yönelik Bir Araştırma. . 2008; 61 - 73.
Vancouver doğan a,BOZKURT S İstanbul İlindeki Beş Yıldızlı Otellerin Örgütsel Sağlık Durumlarının Çalışanların Algıları ile Ölçümüne Yönelik Bir Araştırma. . 2008; 61 - 73.
IEEE doğan a,BOZKURT S "İstanbul İlindeki Beş Yıldızlı Otellerin Örgütsel Sağlık Durumlarının Çalışanların Algıları ile Ölçümüne Yönelik Bir Araştırma." , ss.61 - 73, 2008.
ISNAD doğan, altan - BOZKURT, SERDAR. "İstanbul İlindeki Beş Yıldızlı Otellerin Örgütsel Sağlık Durumlarının Çalışanların Algıları ile Ölçümüne Yönelik Bir Araştırma". (2008), 61-73.
APA doğan a, BOZKURT S (2008). İstanbul İlindeki Beş Yıldızlı Otellerin Örgütsel Sağlık Durumlarının Çalışanların Algıları ile Ölçümüne Yönelik Bir Araştırma. Yönetim Dergisi:İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü, 19(60), 61 - 73.
Chicago doğan altan,BOZKURT SERDAR İstanbul İlindeki Beş Yıldızlı Otellerin Örgütsel Sağlık Durumlarının Çalışanların Algıları ile Ölçümüne Yönelik Bir Araştırma. Yönetim Dergisi:İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü 19, no.60 (2008): 61 - 73.
MLA doğan altan,BOZKURT SERDAR İstanbul İlindeki Beş Yıldızlı Otellerin Örgütsel Sağlık Durumlarının Çalışanların Algıları ile Ölçümüne Yönelik Bir Araştırma. Yönetim Dergisi:İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü, vol.19, no.60, 2008, ss.61 - 73.
AMA doğan a,BOZKURT S İstanbul İlindeki Beş Yıldızlı Otellerin Örgütsel Sağlık Durumlarının Çalışanların Algıları ile Ölçümüne Yönelik Bir Araştırma. Yönetim Dergisi:İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü. 2008; 19(60): 61 - 73.
Vancouver doğan a,BOZKURT S İstanbul İlindeki Beş Yıldızlı Otellerin Örgütsel Sağlık Durumlarının Çalışanların Algıları ile Ölçümüne Yönelik Bir Araştırma. Yönetim Dergisi:İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü. 2008; 19(60): 61 - 73.
IEEE doğan a,BOZKURT S "İstanbul İlindeki Beş Yıldızlı Otellerin Örgütsel Sağlık Durumlarının Çalışanların Algıları ile Ölçümüne Yönelik Bir Araştırma." Yönetim Dergisi:İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü, 19, ss.61 - 73, 2008.
ISNAD doğan, altan - BOZKURT, SERDAR. "İstanbul İlindeki Beş Yıldızlı Otellerin Örgütsel Sağlık Durumlarının Çalışanların Algıları ile Ölçümüne Yönelik Bir Araştırma". Yönetim Dergisi:İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü 19/60 (2008), 61-73.