Yıl: 2007 Cilt: 23 Sayı: 3-4 Sayfa Aralığı: 57 - 64 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Beyşehir'de üretilen dondurulmuş sudak balığı (Stizostedion lucioperca) filetolarının bakteriyolojik kalitesi

Öz:
Araştırmada, Konya'nın Beyşehir ilçesindeki HACCP sertifikasına sahip beş su ürünleri işleme tesisinden temin edilen 80 adet dondurulmuş sudak balığı filetosu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Su Ürünleri Yönetmeliği çerçevesinde, bakteriyolojik kalitesi yönünden incelendi. Numunelerin toplam aerobik mezofilik bakteri, koliform bakteri ve Staphylococcus aureus sayılarının sırasıyla ortalama 8.5x104 kob/g, 44 EMS/g ve 3.7x10 kob/g düzeyinde olduğu, numunelerin hiçbirinde Escherichia coli, Salmonella spp., Vibrio parahaemolyticus ve V. cholera'ya rastlanmadığı belirlendi. Bununla birlikte numunelerin, % 12.5'inin koliform bakteriyi 150-1100 EMS/g düzeyinde içerdiği ve % 2.5'inin koliform bakteri bakımından Su Ürünleri Yönetmeliği'ne uymadığı tespit edildi. Sonuç olarak sudak balığı filetolarının halk sağlığı açısından tehlike arz etmediği ancak numunelerin % 12.5'inin koliform bakteri içerdiği dikkate alındığında bu numunelerin temin edildiği bazı işletmelerin hijyenik koşullara tam olarak sahip olmadığı, dolayısıyla sanitasyon kurallarına yeterli düzeyde uymadığı kanısına varıldı.
Anahtar Kelime: halk sağlığı fileto Stizostedion lucioperca sudak balığı dondurulmuş gıdalar mikrobiyolojik kalite koliform bakterileri dondurulmuş balık

Konular: Veterinerlik

Bacteriological quality of frozen Pikeperch fish (Stizostedion lucioperca) fillets produced in Beyşehir

Öz:
This research, eighty frozen Pikeperch fish fillets obtained from five aquacultural facilities of Beyşehir, Konya with HACCP sertification were analysed for the bacteriological qualities with respect to the Turkish Ministry of Agriculture and Rural Affairs Aquacultural Regulation. The average total aerobic mesophilic, coliform bacteria and Staphylococcus aureus counts were 8.5x104 cfu/g, 44 MPN/g and 3.7x10 cfu/g, respectively. None of the samples contained Escherichia coli, Salmonella spp., Vibrio parahaemolyticus and V. cholera. Of the samples 12.5 % contained coliform bacteria 150-1100 MPN/g and 2.5 % for coliform bacteria counts did not comply the current bacteriological standards in Aquacultural Regulation. In conclusion, pikeperch fish fillets do not possess any risk for public health in terms of bacterial pathogens, but presence of the coliform bacteria in the samples of 12.5 % indicates that in some aquacultural facilities of Beyşehir has not been possessed of hygienic conditions completely and has not been carried enough sanitation principle.
Anahtar Kelime: microbiological quality coliform bacteria frozen fish public health fillet Stizostedion lucioperca pike perch frozen foods

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA TEKİNŞEN K, GÖKMEN M (2007). Beyşehir'de üretilen dondurulmuş sudak balığı (Stizostedion lucioperca) filetolarının bakteriyolojik kalitesi. , 57 - 64.
Chicago TEKİNŞEN K. Kaan,GÖKMEN Mukadderat Beyşehir'de üretilen dondurulmuş sudak balığı (Stizostedion lucioperca) filetolarının bakteriyolojik kalitesi. (2007): 57 - 64.
MLA TEKİNŞEN K. Kaan,GÖKMEN Mukadderat Beyşehir'de üretilen dondurulmuş sudak balığı (Stizostedion lucioperca) filetolarının bakteriyolojik kalitesi. , 2007, ss.57 - 64.
AMA TEKİNŞEN K,GÖKMEN M Beyşehir'de üretilen dondurulmuş sudak balığı (Stizostedion lucioperca) filetolarının bakteriyolojik kalitesi. . 2007; 57 - 64.
Vancouver TEKİNŞEN K,GÖKMEN M Beyşehir'de üretilen dondurulmuş sudak balığı (Stizostedion lucioperca) filetolarının bakteriyolojik kalitesi. . 2007; 57 - 64.
IEEE TEKİNŞEN K,GÖKMEN M "Beyşehir'de üretilen dondurulmuş sudak balığı (Stizostedion lucioperca) filetolarının bakteriyolojik kalitesi." , ss.57 - 64, 2007.
ISNAD TEKİNŞEN, K. Kaan - GÖKMEN, Mukadderat. "Beyşehir'de üretilen dondurulmuş sudak balığı (Stizostedion lucioperca) filetolarının bakteriyolojik kalitesi". (2007), 57-64.
APA TEKİNŞEN K, GÖKMEN M (2007). Beyşehir'de üretilen dondurulmuş sudak balığı (Stizostedion lucioperca) filetolarının bakteriyolojik kalitesi. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 23(3-4), 57 - 64.
Chicago TEKİNŞEN K. Kaan,GÖKMEN Mukadderat Beyşehir'de üretilen dondurulmuş sudak balığı (Stizostedion lucioperca) filetolarının bakteriyolojik kalitesi. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences 23, no.3-4 (2007): 57 - 64.
MLA TEKİNŞEN K. Kaan,GÖKMEN Mukadderat Beyşehir'de üretilen dondurulmuş sudak balığı (Stizostedion lucioperca) filetolarının bakteriyolojik kalitesi. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol.23, no.3-4, 2007, ss.57 - 64.
AMA TEKİNŞEN K,GÖKMEN M Beyşehir'de üretilen dondurulmuş sudak balığı (Stizostedion lucioperca) filetolarının bakteriyolojik kalitesi. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2007; 23(3-4): 57 - 64.
Vancouver TEKİNŞEN K,GÖKMEN M Beyşehir'de üretilen dondurulmuş sudak balığı (Stizostedion lucioperca) filetolarının bakteriyolojik kalitesi. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2007; 23(3-4): 57 - 64.
IEEE TEKİNŞEN K,GÖKMEN M "Beyşehir'de üretilen dondurulmuş sudak balığı (Stizostedion lucioperca) filetolarının bakteriyolojik kalitesi." Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 23, ss.57 - 64, 2007.
ISNAD TEKİNŞEN, K. Kaan - GÖKMEN, Mukadderat. "Beyşehir'de üretilen dondurulmuş sudak balığı (Stizostedion lucioperca) filetolarının bakteriyolojik kalitesi". Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences 23/3-4 (2007), 57-64.