16 6

Proje Grubu: KBAG Sayfa Sayısı: 0 Proje No: 116Z775 Proje Bitiş Tarihi: 01.02.2019 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 12-03-2020

Kapari Bitkisinden Moleküler Baskılama Yöntemi ile Yüksek Saflıkta Kuersetin Eldesi

Öz:
Biyoaktif bitki özlerinden biri olan ve yurt dışından ithal edilen kuersetin, elma, çilek, çay, fındık, kapari gibi bitkilerde bulunan flavonoidlerden olup önemli gıda maddelerinden biridir. Kuersetin molekülünün antioksidan, antiinflamatuar ve antikanser gibi farmakolojik aktiviteler gösterdiği bilinmektedir. Antik zamanlardan bu yana kullanılmakta olan kapari bitkisi (Capparis spinosa) ılıman Akdeniz ikliminde yetişir ve ülkemizde geniş bir yayılış gösterir. Kaparinin kuersetin ve türevleri bakımdan zengin olduğu yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Dolayısıyla, kapari bitkisi yüksek saflıkta kuersetin eldesine imkân tanımakta ve Türkiye?deki kapari üretimi göz önüne alındığında bu potansiyelin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu projenin amacı ilk kez moleküler baskılanmış katı faz ekstraksiyonu (MISPE) ile kapari bitkisinden yüksek saflıkta kuersetin molekülü üretilmesi ve elde edilen hammaddenin ülke içinde kullanılmasını sağlamak, bu şekilde ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmaktır. Çalışma süresince öncelikle kuersetin ile fonksiyonel monomerler arasındaki etkileşim FTIR ve UV/Vis spektrofotometre ile incelenmiştir. Bu çalışmada sentez için en uygun monomerin 4VP ve uygun çözücünün DMSO olduğuna karar verilmiştir. Sentezlenen polimerler ile deney tasarımı çalışması yapılmış, en uygun monomer ve başlatıcı derişimleri sırasıyla % Cm = % 5,0, % Ci =% 3,0 olarak belirlenmiştir. Bu koşularla sentezlenen polimerlerin karaterizasyonları FTIR analizleri ile yapılmıştır. Farklı ekstraksiyon yöntemleri ile kapari bitkisinin ekstraksiyonları gerçekleştirilmiş, en çok kuersetin elde edilen yöntemin asit hidroizi içeren ekstraksiyon yöntemi olduğuna karar verilmiştir. Ekstrelerin içerisindeki kuersetin ve rutin varlığı ITK ve HPLC ile doğrulanmıştır. Çalışma sonucunda kuersetini tanıyan moleküler baskılanmış polimerler üretilmiş ve bu polimerlerin kapari ekstresindeki kuersetini diğer analoglarına oranla daha fazla tuttuğu sonucuna varılmıştır. Elde edilen bu polimerler kapariden kuersetin eldesinde kullanılacaktır.
Anahtar Kelime: katı faz ekstraksiyonu kapari kuersetin Moleküler baskılanmış polimer

Konular: Kimya, Organik Polimer Bilimi Malzeme Bilimleri, Biyomalzemeler
Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anderson, R. A., et al. 2008. "Comparison of molecularly imprinted solid-phase extraction (MISPE) with classical solid-phase extraction (SPE) for the detection of benzodiazepines in post-mortem hair samples." Forensic science international 174(1): 40-46.
  • Synthesis And Characterization Of Molecularly Imprinted Polymers For Solid Phase Extraction Of Quercetin (Bildiri - Uluslararası Bildiri - Poster Sunum)
  • Argun, M. E. (2012). Kapari (Capparis ovata Desf. var. Canescens) çiçek tomurcuklarının fermantasyonu üzerine bazı baharat uçucu yağ ve ekstraktlarının etkisi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Bhagwat, S., et al. 2014. "USDA database for the flavonoid content of selected foods, Release 3.1." Beltsville: US Department of Agriculture: 03-01.
  • Curcio, M., et al. 2012. "Quercetin-imprinted nanospheres as novel drug delivery devices." Journal of functional biomaterials 3(2): 269-282.
  • Çakir, P., et al. 2013. "Protein‐Size Molecularly Imprinted Polymer Nanogels as Synthetic Antibodies, by Localized Polymerization with Multi‐initiators." Advanced Materials 25(7): 1048- 1051.
  • Doehlert, D. H. 1970. "Uniform shell designs." Applied statistics: 231-239.
  • Duman, H., et al. 2013. "The antıoxidant effects of Capparıs Ovata and deferasırox in patıents wıth thalassemia major." J Blood Disorders Transf 4(142): 2.
  • El-Ghorab, A., et al. 2007. "Chemical composition and antioxidant activities of buds and leaves of capers (Capparis ovata Desf. var. canescens) cultivated in Turkey." Journal of Essential Oil Research 19(1): 72-77.
  • El Tanbouly, N., et al. 1989. "Antihepatotoxic effect of aqueous extracts from Capparis spinosa."
  • Formica, J. and W. Regelson 1995. "Review of the biology of quercetin and related bioflavonoids." Food and chemical toxicology 33(12): 1061-1080.
  • Haupt, K. and K. Mosbach 2000. "Molecularly imprinted polymers and their use in biomimetic sensors." Chemical reviews 100(7): 2495.
  • He, J. and Q. Deng 2007. "[Monomers optimization and properties evaluation of quercetin- imprinted polymer and its application to thin layer chromatography stationary phase]." Zhong yao cai= Zhongyaocai= Journal of Chinese medicinal materials 30(5): 588-591.
  • Hong, Y. and L. Chen 2013. "Extraction of quercetin from Herba Lysimachiae by molecularly imprinted-matrix solid phase dispersion." Journal of Chromatography B 941: 38-44.
  • Inocencio, C., et al. 2000. "Flavonoid content of commercial capers (Capparis spinosa, C. sicula and C. orientalis) produced in Mediterranean countries." European Food Research and Technology 212(1): 70-74.
  • Kahraman, A., et al. 2003. "The antioxidative and antihistaminic properties of quercetin in ethanol-induced gastric lesions." Toxicology 183(1): 133-142.
  • Moghaddasian, B., et al. 2012. "Quantitative analysis of quercetin in different parts of Capparis spinosa by HPLC." Ann Biol Res 3(12): 5775-5778.
  • Pakade, V., et al. 2012. "Molecularly imprinted polymers targeting quercetin in high- temperature aqueous solutions." Journal of Chromatography A 1230: 15-23.
  • Pérez-Moral, N. and A. G. Mayes 2004. "Noncovalent Imprinting in the Shell of Core-Shell Nanoparticles." Langmuir 20(9): 3775-3779.
  • Piacham, T., et al. 2015. "Quercetin-imprinted polymer for anthocyanin extraction from mangosteen pericarp." Materials Science and Engineering: C 51: 127-131.
  • Prior, R. L. 2003. "Fruits and vegetables in the prevention of cellular oxidative damage." The American journal of clinical nutrition 78(3): 570S-578S.
  • Rossi, C. and K. Haupt 2007. "Application of the Doehlert experimental design to molecularly imprinted polymers: surface response optimization of specific template recognition as a function of the type and degree of cross-linking." Analytical and Bioanalytical Chemistry 389(2): 455-460.
  • Song, X., et al. 2009. "Quercetin molecularly imprinted polymers: Preparation, recognition characteristics and properties as sorbent for solid-phase extraction." Talanta 80(2): 694-702.
  • Tomás, F. and F. Ferreres 1976. "Contribucion al estudio de la dotacion flavonoidea en Capparis spinosa [alcaparra, analisis de alimentos]." Revista de Agroquimica y Tecnologia de Alimentos.
  • Ulukapı, K. and S. Atmaca 2013. "TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN Capparis spinosa L.‘nın In Vitro ve In Vivo KOŞULLARDA ÇİMLENDİRİLME OLANAKLARI." Derim 30(2): 62- 70.
  • Weiss, R., et al. 2001. "Molecular imprinting and solid phase extraction of flavonoid compounds." Bioseparation 10(6): 379-387.
  • Wulff, G. 2002. "Enzyme-like catalysis by molecularly imprinted polymers." Chemical reviews 102(1): 1-28.
  • Yaldız, G. and N. Şekeroğlu 2012. "Küresel İklim Değişikliğinde Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Önemi."
  • Yan, L.-s., et al. 2006. "Preparation of quercetin-imprinted polymer and its property as a sorbent for solid phase extraction." Chinese Journal of Analysis Laboratory 25(5): 97.
APA ÇAKIR HATIR P, ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU F (2019). Kapari Bitkisinden Moleküler Baskılama Yöntemi ile Yüksek Saflıkta Kuersetin Eldesi. , 1 - 0.
Chicago ÇAKIR HATIR Pınar,ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU Fatma Elif Kapari Bitkisinden Moleküler Baskılama Yöntemi ile Yüksek Saflıkta Kuersetin Eldesi. (2019): 1 - 0.
MLA ÇAKIR HATIR Pınar,ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU Fatma Elif Kapari Bitkisinden Moleküler Baskılama Yöntemi ile Yüksek Saflıkta Kuersetin Eldesi. , 2019, ss.1 - 0.
AMA ÇAKIR HATIR P,ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU F Kapari Bitkisinden Moleküler Baskılama Yöntemi ile Yüksek Saflıkta Kuersetin Eldesi. . 2019; 1 - 0.
Vancouver ÇAKIR HATIR P,ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU F Kapari Bitkisinden Moleküler Baskılama Yöntemi ile Yüksek Saflıkta Kuersetin Eldesi. . 2019; 1 - 0.
IEEE ÇAKIR HATIR P,ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU F "Kapari Bitkisinden Moleküler Baskılama Yöntemi ile Yüksek Saflıkta Kuersetin Eldesi." , ss.1 - 0, 2019.
ISNAD ÇAKIR HATIR, Pınar - ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU, Fatma Elif. "Kapari Bitkisinden Moleküler Baskılama Yöntemi ile Yüksek Saflıkta Kuersetin Eldesi". (2019), 1-0.
APA ÇAKIR HATIR P, ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU F (2019). Kapari Bitkisinden Moleküler Baskılama Yöntemi ile Yüksek Saflıkta Kuersetin Eldesi. , 1 - 0.
Chicago ÇAKIR HATIR Pınar,ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU Fatma Elif Kapari Bitkisinden Moleküler Baskılama Yöntemi ile Yüksek Saflıkta Kuersetin Eldesi. (2019): 1 - 0.
MLA ÇAKIR HATIR Pınar,ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU Fatma Elif Kapari Bitkisinden Moleküler Baskılama Yöntemi ile Yüksek Saflıkta Kuersetin Eldesi. , 2019, ss.1 - 0.
AMA ÇAKIR HATIR P,ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU F Kapari Bitkisinden Moleküler Baskılama Yöntemi ile Yüksek Saflıkta Kuersetin Eldesi. . 2019; 1 - 0.
Vancouver ÇAKIR HATIR P,ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU F Kapari Bitkisinden Moleküler Baskılama Yöntemi ile Yüksek Saflıkta Kuersetin Eldesi. . 2019; 1 - 0.
IEEE ÇAKIR HATIR P,ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU F "Kapari Bitkisinden Moleküler Baskılama Yöntemi ile Yüksek Saflıkta Kuersetin Eldesi." , ss.1 - 0, 2019.
ISNAD ÇAKIR HATIR, Pınar - ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU, Fatma Elif. "Kapari Bitkisinden Moleküler Baskılama Yöntemi ile Yüksek Saflıkta Kuersetin Eldesi". (2019), 1-0.