Yıl: 2006 Cilt: 12 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 9 - 18 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği)

Öz:
Güvenli gıda, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri itibariyle tüketime uygun ve besin degerini kaybetmemis gıda maddesi olarak tanımlanmaktadır. Hem ülke açısından, hem de küresel boyutta diger ülke üretici ve tüketicileri için sosyal, ekonomik ve çevresel önem tasımaktadır. Bu çalısmada Tokat ilinde tüketicilerin gıda güvenligi konusundaki bilinç düzeyleri ve düsünceleri arastırılmıstır. Tüketicilerin %48,39'u gıda güvenliginin ne oldugunu bilmemektedir ve bu kavramı hiç duymamıstır, % 51,61'inin ise bu kavramı daha önce duydugu belirlenmistir. Duyanların %79,69'ü gıda güvenligi kavramını dogru olarak tanımlarken, %20,31'inin gıda güvenligi kavramını duydugu ancak ne ifade ettigini bilmedigi veya yanlıs bildigi görülmektedir. Tüketicilerin %74,60 gibi önemli oranı tükettikleri gıdaları saglık açısından riskli veya çok riskli bulmaktadır. Tüketicilerin %89,92'si güvenilir gıdaya fazladan ödeme yapabilecegini belirtmistir. Sektörde önemli bir sorun da gıda üretimlerin denetlenmesinde yasanan aksaklıklardır. Tüketicilerin %95,56 gibi önemli bir oranı gıda üretimlerin denetlenmesinde aksaklıklar yasandıgını, gıda üreticisi firmaların yeterince iyi denetlenmedigini düsünmektedir. Türk Gıda Mevzuatı gıda güvenligi ile ilgili bir çok gelismeyi ve yeniligi uygulamaya geçirmistir. Türk gıda sistemi HACCP ve GMP gibi kalite sistemlerinin uygulandıgı güvenilirlik yaklasımına dogru gitmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme Gıda Bilimi ve Teknolojisi

The Examination of Consciousness Level of Consumers About Food Safety (A Case of Tokat Province)

Öz:
Safety food is described food that is suitable to consumption as physical, chemical and microbiological and isn't lost food value. Safety food is important not only domestic consumers but also other countries' consumers as social, economical and environmental. In this study has been researched consciousness level of consumers deal with food safety in Tokat. 48,39 % of consumers haven't know food safety and any haven't hear this concept, 51,61% of consumers have explained that they have heard food safety beforehand. 79,69% of consumer heard food safety described this matter as true, but 20,31 % of they haven't know that what does it signify or have know wrong. Significant rate of consumer (74,60 %) have conceived that foods which they consume are risky or very much risky for human health. 89,92 %of consumers decelerated that they are willing to pay much more than regular price for safety foods. One of problems of food sector in Turkey is deficiency in controls. Enormous of consumers (95,56 %) think that there is deficiency in food control and firms in food manufacture haven't control sufficient. Food legislation of Turkey has begun to apply improvements and innovations deal with food safety. Food legislation of Turkey has advanced towards quality systems likeHACCPandGMP.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ANONIM, 2004a,www.tokat-bld.gov.tr.
  • ANONIM, 2004b,Akdeniz Ihracatçı Birlikleri, “EurepgapAvrupa Perakendecileri Ü r ü n Çalısma Grubu' nun Iyi Tarım Teknikleri Uygulamaları”,Arastırma Serisi No:2 9 , (http://www.akib.org . t r / a r a s t i r m a / iyitarim.htm).
  • AKÇAY, Y.,1999,“Tokat Merkez ilçede Gıda Harcamaları veGıda Ürünleri Için G e l i r - Harcama Esneklikleri Tahmini Üzerine Bir Arastırma (Genisletilmis Dogrudan Harcama S i s t e m i Uygulaması ) ” , Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi D e r g i s i , C i l t 1 6 , Sayı:1,ISSN1300-2910, s:9-28,Tokat.
  • ÇIÇEK, A., O. ERKAN, 1996.Tarım Ekonomisinde Arastırma ve Örnekleme Yöntemleri, Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:12, Ders Notları Serisi No:6,Tokat.
  • DÖLEKOGLU, Ö.C., 2003a,Tüketicilerin Islenmis Gıda Ürünlerinde K a l i t e Tercihleri, Saglık Riskine Karsı Tutumları ve Besin Bilesimi Konusunda B i l g i Düzeyleri (Adana Örnegi), Tarımsal Ekonomi Arastırma Enstitüsü, Ya y ı n No: 105, ISBN 975-407-128- 4 ,Ankara.
  • DÖLEKOGLU, Ö.C., 2003b,Gıdalarda Kalite Güvenlik Sistemleri, TEAE Bakıs, Sayı:3, Nüsha 2, ISSN 1303-8346.Ankara.
  • ORAMAN, Y., 1998,Marmara Bölgesi'nde Faaliyette Bulunan ÇesitliGıda Sanayi K u r u l u s l a r ı n d a To p l a m K a l i t e Yönetimi Ugulamaları Ile P e r f o r m a n s Ölçme ve Degerlendirme Sistemleri Analizi, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamıs Doktora Tezi,Tekirdag.
  • ORUÇ, E., GÖKTOLGA, Z.G., BÜGÜK, C.,2003, “Tüketicilerin Islenmis Sebze Meyve Tercihlerini Etkileyen Faktörle: Tokat Ili Örnegi”, Verimlilik Dergisi, 2003-1, s:91-101,Ankara.
  • SAYILI, M., ESENGÜN K., KAYIM M., AKÇA H., 1999,Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 16, Sayı:1,ISSN1300-2910, s:71-85,Tokat.
  • TOPAL, S., 1996, Gıda Güvenligi ve Kalite Yönetim S i s t e m l e r i , TUBITAK Marmara Arastırma Merkezi, Gebze, Istanbul.
  • KENANOGLU,Z., KARAHAN,Ö.,2004,“HACCP'de Bir Arpa Boyu Yol Aldık” Izmir Ticaret Borsası Dergisi, Ocak Sayısı, Izmir.
APA BAL GÜLSE H, GÖKTOLGA Z, KARKACIER O (2006). Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği). , 9 - 18.
Chicago BAL GÜLSE H. Sibel,GÖKTOLGA Z. Gökalp,KARKACIER Osmaner Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği). (2006): 9 - 18.
MLA BAL GÜLSE H. Sibel,GÖKTOLGA Z. Gökalp,KARKACIER Osmaner Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği). , 2006, ss.9 - 18.
AMA BAL GÜLSE H,GÖKTOLGA Z,KARKACIER O Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği). . 2006; 9 - 18.
Vancouver BAL GÜLSE H,GÖKTOLGA Z,KARKACIER O Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği). . 2006; 9 - 18.
IEEE BAL GÜLSE H,GÖKTOLGA Z,KARKACIER O "Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği)." , ss.9 - 18, 2006.
ISNAD BAL GÜLSE, H. Sibel vd. "Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği)". (2006), 9-18.
APA BAL GÜLSE H, GÖKTOLGA Z, KARKACIER O (2006). Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği). Tarım Ekonomisi Dergisi, 12(1-2), 9 - 18.
Chicago BAL GÜLSE H. Sibel,GÖKTOLGA Z. Gökalp,KARKACIER Osmaner Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği). Tarım Ekonomisi Dergisi 12, no.1-2 (2006): 9 - 18.
MLA BAL GÜLSE H. Sibel,GÖKTOLGA Z. Gökalp,KARKACIER Osmaner Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği). Tarım Ekonomisi Dergisi, vol.12, no.1-2, 2006, ss.9 - 18.
AMA BAL GÜLSE H,GÖKTOLGA Z,KARKACIER O Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği). Tarım Ekonomisi Dergisi. 2006; 12(1-2): 9 - 18.
Vancouver BAL GÜLSE H,GÖKTOLGA Z,KARKACIER O Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği). Tarım Ekonomisi Dergisi. 2006; 12(1-2): 9 - 18.
IEEE BAL GÜLSE H,GÖKTOLGA Z,KARKACIER O "Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği)." Tarım Ekonomisi Dergisi, 12, ss.9 - 18, 2006.
ISNAD BAL GÜLSE, H. Sibel vd. "Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği)". Tarım Ekonomisi Dergisi 12/1-2 (2006), 9-18.