Yıl: 2009 Cilt: 56 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 187 - 191 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Farklı peynir çeşitlerinde $B_{12}$ vitamini ve folik asit düzeyleri

Öz:
Çalışmada, 30’ar adet beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri ve mihaliç peyniri olmak üzere toplam 120 peynir örneği, B12 vitamini ve folik asit içeriği yönünden Radio Protein Binding Assay (RPBA) ile incelenmiştir. Peynir örneklerinde belirlenen ortalama B12 vitamini ve folik asit miktarları beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri ve mihaliç peynirinin 100 gramında sırasıyla 0.93 / 11.12 μg, 0.76 / 6.51 μg, 0.77 / 6.35 μg ve 0.49 / 4.3 μg dır. Çalışma verileri, incelenen peynir örneklerinin B12 vitamini ve folik asit yönünden fakir olduğunu, günlük B12 vitamini ve folik asit ihtiyacını karşılayamayacaklarını göstermektedir.
Anahtar Kelime: peynir kalitesi B12 vitamini kimyasal bileşim peynir besin değeri beyaz peynir siyanokobalamin folik asit fonksiyonel gıdalar

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Levels of vitamin $B_{12}$ and folic acid in different cheese types

Öz:
In this study, a total of 120 cheese samples including 30 Turkish white brined cheese, 30 kashar cheese, 30 tulum cheese, and 30 mihalic cheese samples were investigated for vitamin B12 and folic acid contents using Radio Protein Binding Assay (RPBA). The average vitamin B12 and folate levels in 100 g of each of the white cheese, kashar cheese, tulum cheese, and mihalic cheese was determined as 0.93 / 11.12 μg, 0.76 / 6.51 μg, 0.77 / 6.35 μg and 0.49 / 4.3 μg, respectively. These results show that the investigated cheese samples have poor vitamin B12 and folic acid content. Therefore they are insufficient for daily intake of vitamin B12 and folic acid.
Anahtar Kelime: white cheese cyanocobalamin folic acid functional foods cheese quality vitamin B12 chemical composition cheeses nutritive value

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Anonymous (2001): Facts about dietary supplements. Vitamin B12. Erişim: [http://www.cc.nih.gov/ccc/supplements/vitb12.html]. Erişim tarihi: 12.03.2006.
  • 2. Arkbäge K, Witthöft C, Fonden R, Jägerstad M (2003): Retention of vitamin B12 during manufacture of six fermented dairy products using a validated radio proteinbinding assay. Int Dairy J, 13, 101-109.
  • 3. Atalay H, Erol İ (1996): Çeşitli peynir tiplerinde tiamin (vitamin B1) ve riboflavin (vitamin B2) miktarlarının araştırılması. Tr J Vet Anim Sci, 20, 89-93.
  • 4. Casey PJ, Speckman KR, Ebert FT, Hobbs WE (1982): Radioisotope dilution technique for determination of vitamin B12 in foods. J Assoc Official Anal Chem, 65, 85-88.
  • 5. Çakmakçı S (1998): Erzincan Tulum (Şavak) Peynirinin Geleneksel Metotla Üretimi ve Üretim Teknolojisinin Geliştirilmesi. 117-125. In: M Demirci (Ed), Geleneksel Süt Ürünleri, V. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu 21-22 Mayıs 1998 Tekirdağ. Mert Matbaası, Ankara.
  • 6. de la Calle M, Usandizaga R, Sancha M, Magdaleno F, Herranz A, Cabrillo E (2003): Homocysteine, folic acid and B-group vitamins in obstetrics and gynecology. Repro Biol, 107, 125-134.
  • 7. Demirci M (1991): Her Yönüyle Peynir. Trakya Üniv Ziraat Fak Yayın, No. 125, Tekirdağ.
  • 8. Erol İ (2007): Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara.
  • 9. Ersoy E, Bayşu N (1986): Biyokimya, Ankara Üniv Vet Fak Yayın, No. 408, Ankara.
  • 10. Gizis E, Kim YP, Brunner JR, Schweigert BS (1987): Vitamin B12 content and binding capasity of cow’s milk proteins. J Nutr, 65, 349-352.
  • 11. Guo MR, Kindstedt PS (1995): Age related changes in the water phase of mozzarella cheese. J Dairy Sci, 78, 2099-2107.
  • 12. Hayaloglu AA, Cakmakcı S, Brechany EY, Deegan KC, McSweeney PL (2007): Microbiology, biochemistry, and volatile composition of Tulum cheese ripened in goat's skin or plastic bags.J Dairy Sci, 90, 1102-1121.
  • 13. Hileman JL, Leber H, Speck ML (1941): Thermoduric bacteria in pasteurized milk. II. Studies on the bacteria surviving pasteurization, with special reference to hightemperature, short-time pasteurization. J Dairy Sci, 24, 305-315.
  • 14. Iqbal MP, Ishaq M, Kazmi KA, Yousuf FA, Mehboobali N, Ali SA, Khan AH, Waqar MA (2005): Role of vitamins B6, B12 and folic acid on hyperhomocysteinemia in Pakistani population of patients with acute myocardial infarction. Nutr Met Cardio Dis, 15, 100-108.
  • 15. İnal T (1990): Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi. Final Ofset, İstanbul.
  • 16. Kamber U (2005): Geleneksel Anadolu Peynirleri. Miki Matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti., Ankara.
  • 17. Kim YP, Gizis E, Brunner JR, Schweigert BS (1986): Vitamin B12 distribution in cow’s milk. J Nutr, 65, 394-398.
  • 18. Lerner V, Kanevsky M, Dwolatzky T, Rouach T, Kamin R, Miodownik C (2006): Vitamin B12 and folate serum levels in newly admitted psychiatric patients. Clin Nutr, 25, 60-67.
  • 19. Nilson KM, Vakil JR, Shahani KM (1965): B-Complex Vitamin Content of Cheddar Cheese. J Nutr, 86, 362-368.
  • 20. Nuble C (2007): The Great Influence of vitamin B to the nervous system. Erişim:[http://EzineArticles.com/?expert=Charlene_Nuble] Erişim tarihi: 30.03.2006.
  • 21. Öner Z , Aloglu H (2004): Some characteristics of Mihalic, a traditional Turkish cheese. Milchwiss, 59: 628-631.
  • 22. Österdahl BG, Johansson E (1988): Comparison of two radioisotope dilution assay kits for measuring vitamin B12. Int J Vit Nutr Res, 58, 303-305.
  • 23. Özalp E, Kaymaz Ş (2000): Süt Ürünleri Teknolojisi Ders Notu. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Matbaası, Ankara.
  • 24. Rao DR, Reddy AV, Pulusani SR, Cornwell PE (1984): Biosynthesis and utilisation of folic acid and vitamin B12 by lactic cultures in skim milk. J Dairy Sci, 67, 1169-1174.
  • 25. Reddy KP, Shahani KM, Kulkarni SM (1976): Bcomplex vitamins in cultured and acidified yogurt. J Dairy Sci, 59: 191-195.
  • 26. Renner E, Renz-Schauen A (1992): Nutrition Composition Tables of Milk and Dairy Products. Ed. V. B. Renner. D-6300 Giessen, Germany.
  • 27. Reynolds E (2006): Vitamin B12, folic acid, and the nervous system. Lancet Neural, 5, 949-960.
  • 28. Rice FE, Markley AL (1924): The relation natural acidity in milk to composition physical properties. J Dairy Sci, 7, 468-483.
  • 29. Şen C (1991): Mihalıç Peynirinin Mikrobiyolojik ve Kimyasal Kalitesi Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Bursa.
  • 30. Şimşek O (1989): Yüksek Derecelerde Isıtılan Sütten Beyaz Peynir Yapımı, Peynirin Özellikleri, Randıman ve Dayanıklılığı Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü, İzmir.
  • 31. Tan S, Ertürk YE (2002): Peynir. T.E.A.E-Bakış, 11, 1-4. 32. Tekinşen OC, Tekinşen KK (2005): Süt Ürünleri Teknolojisi. Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya.
  • 33. Tezcan İ (1968): Beyaz Peynirlerin Tiamin, Riboflavin, Kalsiyum ve Fosfor Miktarları ile Bunların Peynir İmali Esnasında Gösterdikleri Değişimler Üzerinde Araştırmalar. Doçentlik Tezi, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Kontrolu Kürsüsü, Ankara.
  • 34. Varnam AH, Sutherland JP (1996): Milk and Milk Products. Technology, Chemistry and Microbiology. Chapman & Hall, London.
  • 35. Veisseyre R (1975): Technologie du Lait Constitution, Récolte, Traitment et Transformation du Lait. LaMaison Rustique, Paris.
APA DOĞRU K, Ayaz N (2009). Farklı peynir çeşitlerinde $B_{12}$ vitamini ve folik asit düzeyleri. , 187 - 191.
Chicago DOĞRU Kasımoğlu Aylin,Ayaz Naim Deniz Farklı peynir çeşitlerinde $B_{12}$ vitamini ve folik asit düzeyleri. (2009): 187 - 191.
MLA DOĞRU Kasımoğlu Aylin,Ayaz Naim Deniz Farklı peynir çeşitlerinde $B_{12}$ vitamini ve folik asit düzeyleri. , 2009, ss.187 - 191.
AMA DOĞRU K,Ayaz N Farklı peynir çeşitlerinde $B_{12}$ vitamini ve folik asit düzeyleri. . 2009; 187 - 191.
Vancouver DOĞRU K,Ayaz N Farklı peynir çeşitlerinde $B_{12}$ vitamini ve folik asit düzeyleri. . 2009; 187 - 191.
IEEE DOĞRU K,Ayaz N "Farklı peynir çeşitlerinde $B_{12}$ vitamini ve folik asit düzeyleri." , ss.187 - 191, 2009.
ISNAD DOĞRU, Kasımoğlu Aylin - Ayaz, Naim Deniz. "Farklı peynir çeşitlerinde $B_{12}$ vitamini ve folik asit düzeyleri". (2009), 187-191.
APA DOĞRU K, Ayaz N (2009). Farklı peynir çeşitlerinde $B_{12}$ vitamini ve folik asit düzeyleri. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 56(3), 187 - 191.
Chicago DOĞRU Kasımoğlu Aylin,Ayaz Naim Deniz Farklı peynir çeşitlerinde $B_{12}$ vitamini ve folik asit düzeyleri. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 56, no.3 (2009): 187 - 191.
MLA DOĞRU Kasımoğlu Aylin,Ayaz Naim Deniz Farklı peynir çeşitlerinde $B_{12}$ vitamini ve folik asit düzeyleri. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.56, no.3, 2009, ss.187 - 191.
AMA DOĞRU K,Ayaz N Farklı peynir çeşitlerinde $B_{12}$ vitamini ve folik asit düzeyleri. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2009; 56(3): 187 - 191.
Vancouver DOĞRU K,Ayaz N Farklı peynir çeşitlerinde $B_{12}$ vitamini ve folik asit düzeyleri. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2009; 56(3): 187 - 191.
IEEE DOĞRU K,Ayaz N "Farklı peynir çeşitlerinde $B_{12}$ vitamini ve folik asit düzeyleri." Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 56, ss.187 - 191, 2009.
ISNAD DOĞRU, Kasımoğlu Aylin - Ayaz, Naim Deniz. "Farklı peynir çeşitlerinde $B_{12}$ vitamini ve folik asit düzeyleri". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 56/3 (2009), 187-191.