Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi
Yıl: 2009 Cilt: 26 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 45 - 53 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi
Öz: Bu çalısmada, Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi ögrencilerinin gıda güvenligi konusundaki bilgi düzeyleri incelenmistir. Ögrencilerin bazı özellikleri ile gıda güvenligini bilmeleri ve güvenli gıdalara fazladan ödeme yapma isteklerini etkileyen faktörler arasındaki iliski khi-kare analizleri ile ortaya konulmustur. Arastırma sonuçlarına göre, ögrencilerin %75’inin gıda güvenligi kavramını bildikleri, %76.92’sinin tükettikleri gıdaları saglık açısından riskli veya çok riskli buldukları, %65.87’sinin ise güvenli gıdaya fazladan ödeme yapabilecekleri belirlenmistir. Ögrencilerin bölümleri, yasları, cinsiyetleri, gelmis oldukları bölge ve yerlesim birimi kriterleri ile gıda güvenligi kavramını tanımaları arasında herhangi bir iliski bulunmamaktadır. Gıda güvenlik araçlarını bilme ile bölüm ve gelinen yerlesim birimi kriterleri arasında istatistiksel olarak %90 önem düzeyinde bir iliskinin bulundugu, buna karsın yas, cinsiyet ve ögrencilerin gelmis oldukları bölge faktörlerinin bu kavramların bilinmesi üzerinde etkili olmadıgı sonucuna varılmıstır. Güvenli olan gıda için fazladan ödeme istegi ile ögrencilerin bölüm, yas, cinsiyet, geldigi bölge ve yerlesim birimi kriterleri arasında istatistiksel anlamda bir iliski bulunamamıstır.
Anahtar Kelime: Konular:
Investigating knowledge level of students about the Term of food safety
Öz: The study investigates conscious level of students at Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University about food safety. The relationship between features of students and knowing food safety and factors affecting willing to pay for safety foods were determined using chi-square analysis. It was determined that 75% of students knew meaning of food safety. According to 76.92% of the respondents, the food consumed was risky/more risky. Two-thirds of students were willing to pay for food that is safety. There was no relationship between knowing the meaning of food safety and features of students such as departments at the university, age, gender, region, settlement area. There was a relationship between knowing food safety tools and department, and settlement are at 90% level but no relationship was found between food safety tools and age, gender, and region. There was no statistically relationship between willing to pay for safety food and department, age, gender, region and department.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
- Albayrak, M., 2000. Ankara İlinde Gıda Maddeleri Paketleme ve Etiketleme Bilgileri Hakkında Tüketicilerin Bilinç Düzeyinin Ölçülmesi, Gıda Maddeleri Alım Yerleri ve Ambalaj Tercihleri Üzerine Bir Çalısma. TZOB Yayını, Ankara.
- Bas, T., 2008. Anket. Arastırma Yöntemleri Dizisi:2, Seçkin Yayıncılık, 5. Baskı, Ankara.
- Ceylan, M. ve Koç, B., 2008. Gıda Ürünlerinin Satınalma Davranısları Konusunda Tüketici Yaklasımları: Van İli Örnegi, Bahçe Ürünlerinde IV. Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 08-11 Ekim, Antalya.
- Dölekoglu, C.Ö., 2003. Tüketicilerin İslenmis Gıda Ürünlerinde Kalite Tercihleri, Saglık Riskine Karsı Tutumları ve Besin Bilesimi Konusunda Bilgi Düzeyleri (Adana Örnegi), Tarımsal Ekonomi Arastırma Enstitüsü, Yayın no: 105, Ankara.
- Dölekoglu, C.Ö. ve Yurdakul, O., 2004. Adana İlinde Hane Halkının Beslenme Düzeyleri ve Etkili Faktörlerin Logit Analizi ile Belirlenmesi, Akdeniz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8: 62-86.
- Emeksiz, F., Albayrak, M., Günes, E., Özçelik, A., Özer, O.O. ve Tasdan, K., 2005. Türkiye’de Tarımsal Ürünlerin Pazarlama Kanalları ve Araçların Degerlendirilmesi. Türkiye Ziraat Mühendisligi VI. Teknik Kongresi, Cilt:2, 1155-1171, Ankara.
- Gujarati, D.N., 1995. Basic Econometrics. 3rd Edition, McGraw - Hill, Inc., New York.
- Gülse Bal, H.S., Göktolga, Z.G. ve Karkacıer, O., 2006. Gıda Güvenligi Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örnegi), Tarım Ekonomisi Dergisi, 12(1): 9-18.
- Kızılaslan, N. ve Kızılaslan, H., 2008. Tüketicilerin Satın Aldıkları Gıda Maddeleri ile İlgili Bilgi Düzeyleri ve Tutumları (Tokat İli Örnegi), U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2): 67-74.
- Koç, B. ve Ceylan, M., 2008a. Tüketicilerin Seçilmis Bir Grup Gıda Ürününün İçerdigi Katkı Maddelerinin Olumsuz Etkileri Konusunda Görüsleri ve Bu Ürünlerden Satın Alma Düzeyleri, VIII. Tarım Ekonomisi Kongresi, 25-27 Haziran, Bursa.
- Koç, B. ve Ceylan, M., 2008b. Tüketicilerin Gıdaların Üretimi, Dagıtımı ve Satıs Sürecini Gıda Güvenligi Açısından Degerlendirme Tutum Ve Davranısları, Bahçe Ürünlerinde IV. Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 08-11 Ekim, Antalya.
- Mirer, T.W., 1995. Economic Statistics and Econometrics. 3rd Edition, Prentice Hall, Inc., New Jersey. Parseker Yönel S., İncedayı B. ve Yonak S., 2008. Gıda Sanayinde Uygulanan Kalite Yönetim Sistemleri, VIII. Tarım Ekonomisi Kongresi, 25-27 Haziran, Bursa.
- Topal, S., 1996. Gıda Güvenligi ve Kalite Yönetim Sistemleri. TUBİTAK- Marmara Arastırma Merkezi, Gebze, İstanbul.
- Topoyan, M., 2003. Gıda Sektöründe Kritik Kontrol Noktaları ve Tehlike Analizleri (HACCP) ve ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi İliskisinin İncelenmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamıs Yüksek Lisans Tezi. İzmir.
- Topuzoglu, A., Hıdıroglu, S., Ay, P., Önsüz, F. ve İkiısık, H., 2007. Tüketicilerin Gıda Ürünleri İle İlgili Bilgi Düzeyleri ve Saglık Risklerine Karsı Tutumları, TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6(4): 253-258.
- Uzunöz, M., Oruç Büyükbay, E. ve Gülse Bal, H.B., 2008. Kırsal Kadınların Gıda Güvenligi Konusunda Bilinç Düzeyleri (Tokat İli Örnegi), VIII. Tarım Ekonomisi Kongresi, 25-27 Haziran, Bursa.
APA | GÖZENER B, BÜYÜKBAY E, SAYILI M (2009). Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. , 45 - 53. |
Chicago | GÖZENER Bilge,BÜYÜKBAY Esen Oruç,SAYILI Murat Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. (2009): 45 - 53. |
MLA | GÖZENER Bilge,BÜYÜKBAY Esen Oruç,SAYILI Murat Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. , 2009, ss.45 - 53. |
AMA | GÖZENER B,BÜYÜKBAY E,SAYILI M Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. . 2009; 45 - 53. |
Vancouver | GÖZENER B,BÜYÜKBAY E,SAYILI M Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. . 2009; 45 - 53. |
IEEE | GÖZENER B,BÜYÜKBAY E,SAYILI M "Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi." , ss.45 - 53, 2009. |
ISNAD | GÖZENER, Bilge vd. "Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi". (2009), 45-53. |
APA | GÖZENER B, BÜYÜKBAY E, SAYILI M (2009). Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2), 45 - 53. |
Chicago | GÖZENER Bilge,BÜYÜKBAY Esen Oruç,SAYILI Murat Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26, no.2 (2009): 45 - 53. |
MLA | GÖZENER Bilge,BÜYÜKBAY Esen Oruç,SAYILI Murat Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.26, no.2, 2009, ss.45 - 53. |
AMA | GÖZENER B,BÜYÜKBAY E,SAYILI M Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2009; 26(2): 45 - 53. |
Vancouver | GÖZENER B,BÜYÜKBAY E,SAYILI M Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2009; 26(2): 45 - 53. |
IEEE | GÖZENER B,BÜYÜKBAY E,SAYILI M "Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi." Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26, ss.45 - 53, 2009. |
ISNAD | GÖZENER, Bilge vd. "Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi". Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26/2 (2009), 45-53. |