Yıl: 2009 Cilt: 26 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 45 - 53 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi

Öz:
Bu çalısmada, Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi ögrencilerinin gıda güvenligi konusundaki bilgi düzeyleri incelenmistir. Ögrencilerin bazı özellikleri ile gıda güvenligini bilmeleri ve güvenli gıdalara fazladan ödeme yapma isteklerini etkileyen faktörler arasındaki iliski khi-kare analizleri ile ortaya konulmustur. Arastırma sonuçlarına göre, ögrencilerin %75’inin gıda güvenligi kavramını bildikleri, %76.92’sinin tükettikleri gıdaları saglık açısından riskli veya çok riskli buldukları, %65.87’sinin ise güvenli gıdaya fazladan ödeme yapabilecekleri belirlenmistir. Ögrencilerin bölümleri, yasları, cinsiyetleri, gelmis oldukları bölge ve yerlesim birimi kriterleri ile gıda güvenligi kavramını tanımaları arasında herhangi bir iliski bulunmamaktadır. Gıda güvenlik araçlarını bilme ile bölüm ve gelinen yerlesim birimi kriterleri arasında istatistiksel olarak %90 önem düzeyinde bir iliskinin bulundugu, buna karsın yas, cinsiyet ve ögrencilerin gelmis oldukları bölge faktörlerinin bu kavramların bilinmesi üzerinde etkili olmadıgı sonucuna varılmıstır. Güvenli olan gıda için fazladan ödeme istegi ile ögrencilerin bölüm, yas, cinsiyet, geldigi bölge ve yerlesim birimi kriterleri arasında istatistiksel anlamda bir iliski bulunamamıstır.
Anahtar Kelime: tüketici davranışları gıda güvenirliği bilgi düzeyi öğrenci

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Investigating knowledge level of students about the Term of food safety

Öz:
The study investigates conscious level of students at Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University about food safety. The relationship between features of students and knowing food safety and factors affecting willing to pay for safety foods were determined using chi-square analysis. It was determined that 75% of students knew meaning of food safety. According to 76.92% of the respondents, the food consumed was risky/more risky. Two-thirds of students were willing to pay for food that is safety. There was no relationship between knowing the meaning of food safety and features of students such as departments at the university, age, gender, region, settlement area. There was a relationship between knowing food safety tools and department, and settlement are at 90% level but no relationship was found between food safety tools and age, gender, and region. There was no statistically relationship between willing to pay for safety food and department, age, gender, region and department.
Anahtar Kelime: consumer behaviour food safety knowledge level students

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÖZENER B, BÜYÜKBAY E, SAYILI M (2009). Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. , 45 - 53.
Chicago GÖZENER Bilge,BÜYÜKBAY Esen Oruç,SAYILI Murat Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. (2009): 45 - 53.
MLA GÖZENER Bilge,BÜYÜKBAY Esen Oruç,SAYILI Murat Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. , 2009, ss.45 - 53.
AMA GÖZENER B,BÜYÜKBAY E,SAYILI M Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. . 2009; 45 - 53.
Vancouver GÖZENER B,BÜYÜKBAY E,SAYILI M Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. . 2009; 45 - 53.
IEEE GÖZENER B,BÜYÜKBAY E,SAYILI M "Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi." , ss.45 - 53, 2009.
ISNAD GÖZENER, Bilge vd. "Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi". (2009), 45-53.
APA GÖZENER B, BÜYÜKBAY E, SAYILI M (2009). Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2), 45 - 53.
Chicago GÖZENER Bilge,BÜYÜKBAY Esen Oruç,SAYILI Murat Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26, no.2 (2009): 45 - 53.
MLA GÖZENER Bilge,BÜYÜKBAY Esen Oruç,SAYILI Murat Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.26, no.2, 2009, ss.45 - 53.
AMA GÖZENER B,BÜYÜKBAY E,SAYILI M Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2009; 26(2): 45 - 53.
Vancouver GÖZENER B,BÜYÜKBAY E,SAYILI M Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2009; 26(2): 45 - 53.
IEEE GÖZENER B,BÜYÜKBAY E,SAYILI M "Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi." Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26, ss.45 - 53, 2009.
ISNAD GÖZENER, Bilge vd. "Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi". Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26/2 (2009), 45-53.