Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri
Yıl: 2009 Cilt: 40 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 37 - 47 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri
Öz: Bu çalışmada Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla il merkezinde ve 8 ilçesinde 373 işletmede anket çalışması yapılmıştır. İşletmelerin %59.8’i küçük, %17.7’si orta ve %22.5’i büyük işletmelerden oluşmaktadır. İşletme başına düşen ortalama sığır sayısı 7.98'dir. Sığır dağılımı inek (%40.5), düve (%15.1), dana (%22.3), buzağı (%6.8), boğadan (%15.3) oluşmakta ve bunların %23.6’sı yerli, %71.1’i melez ve %5.3’ü kültür ırkıdır. İşletmecilerin %54’nün ilkokul %19.3’ünün tahsili olmadığı tespit edilmiştir. İşletmelerdeki düveler 12 aylık (%42.8), 15 aylık (%13.3) ve 18 aylıkken (%21.5) tohumlanmaktadır. İneklerin kızgınlığı çara akıntısından (%53.9) tespit edilmektedir. İşletmelerin %38.9’u suni tohumlama, %58.2’si tabi tohumlama yaptırmaktadır. İşletmelerde ineklerin %82.3’ü doğuma iki ay kalana kadar sağıldığı ve işletmelerin %49.3'i 4.5≤ kg, %50.7’si 5≥ kg/inek süt elde ettikleri tespit edilmiştir. İşletmelerde güç doğum (%22.5), ayak ve tırnak problemleri (%12.9), mastitis (%23.6) ve yavru atma (%8.3) tespit edilmiştir. İşletmelerin %99.2’sinde koruyucu aşılama yapılırken, %90.9'u düzenli veteriner hizmeti almamaktadır. İşletmecilerin %96’sı sığırcılık faaliyetinden memnun olduklarını ve sebep olarak ev ihtiyacını karşılama (%14), geçime katkı (%9.8) ve tek geçim kaynağı (%73.7) bildirmektedirler. İşletmecilerin sadece %24.7’si hayvancılığa ilaveten başka işle uğraşmaktadır. İşletmelerin sorunları pazar, kredi, yem fiyatının yüksekliği, süt fiyatının düşüklüğü ve yetkililerden beklentiler ise kredi, veteriner hizmeti, damızlık hayvan, bilgi ve pazarda yardım olarak sıralanmaktadır.
Anahtar Kelime: Konular:
The structural features of dairy cattle farms in Giresun province
Öz: The survey has been carried out to determine structural features of the 373 dairy cattle farms in Giresun City and in its 8 sub-provinces. 59.8%, 17.7% and 22.5% of dairy enterprises were classified as small, medium and large size farms respectively. The average cattle number per farm is 7.98. The distribution of cattle consists of as following cow (40.5%), heifer (15.1%), calf (6-12 months of age), young cattle (22.3%), calf (6.8%), bull (15.3%). The breed distribution of cattle as fallows: 23.6% native, 71.1% crossbred 5.3% exotic breeds. It was determined that 54% of the farms owners graduated from were primary school, and 19.3% of them did not go to school. Heifers in these farms are inseminated when they are 12 months old (42.8%), 15 months old (13.3%) or 18 months old (21.5%). Heat status of cows is detected assigned from mucus discharge (53.9%) from vulva. 38.9% of the farms used artificial insemination their herds while in the 58.2% of the farm, cows were bred naturally. In 82.3% of farms cows are milked until two months before parturition. 49.3% of farms produced less than 4.5 kg milk from per animal while 50.7% of farms had more than 5 kg from milk per animal. The health problems experienced were dystocia (22.5%), foot and nails problems (12.9%), mastitis (23.6%), abortion (8.3%) While 99.2% of the farms utilized preventive vaccination, 90.9% of these enterprises did not receive regular veterinary service. 96% of the farmers indicated that they are happy with dairy cattle farming because it is a resource to provide household needs (14%), makes contribution to family budget (9.8%) and only income source (73.7%). 24 % of the farmers are dealing with other jobs in addition to livestock farming. The problems of the farms are market, credit, high feed prices and low milk price, and expectations from authorities are credit, veterinary service, breeding stock animal, technical support and help in market.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Akman, N., Özder, M., 1992. Tekirdağ İlinde İthal İneklerle Çalışan İşletmelerin Durumu ve Sorunları. Trakya Bölgesi 1. Hayvancılık Sempozyumu. Hasat Yayıncılık. Tekirdağ.
- Anonim, 2002. Hayvancılık İstatistikleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, KKGM, (www.kkgm.gov.tr), Ankara.
- Arıkan, R., 2000. Araştırma Teknikleri ve Rapor Yazma. Gazi Kitapevi, 312s., Ankara.
- Aygün, A., Ergüneş, G., 2000. Amasya İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Durumu ve Ahır Mekanizasyonu Üzerine Bir Araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 19. Ulusal Kongresi. 462-474. 1-2 Haziran, Erzurum.
- Bakır, G., 2001. Van İline İthal Edilen Kültür Irkı Sığırların Özel İşletmelere Adaptasyonu. Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(4): 415-427.
- Bakır, G., 2002a. Van İlindeki Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Durumu. Yüzüncü Yıl Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 12(2): 1-10.
- Bakır, G., 2002b. Van İlindeki Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Tercih Edilen Kültür Irkları. Yüzüncü Yıl Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 12(2): 11-20.
- Düzgüneş, O., Kesici. T., Gürbüz, T., 1983. İstatistik Metotları I. AÜ Ziraat Fak. Yay. No: 861 s., Ankara.
- Eren, E., 2006. Kahramanmaraş İli Göksun İlçesinde Sığır Besiciliği Yapan İşletmelerin Yapısı ve Sorunları (Yüksek lisans tezi). Sİ Üniv, Fen Bilimleri Enstitüsü, K.Maraş.
- Ildız, F., 1999. Tokat İli Merkez İlçesinde İthal Sığır Yetiştiren Tarım İşletmelerinin Yapısı. AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
- Kayışoğlu, B., Ülger, P., Eker, B, Tan, T., 1994. Tekirdağ İlinde Hayvancılıkta Mekanizasyon Düzeyinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. TÜ Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1-2): 125-130.
- Koyubenbe, N., 2005. İzmir İli Ödemiş İlçesinde Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Olanakları Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim Dergisi. 46(1): 8-13.
- Köse, K., 2006. Uşak İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliğine Kayıtlı İşletmelerin Genel Yapısı (Yüksek lisans tezi). TÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü. Tekirdağ.
- Kutlu, H., Gül, A., Görgülü, M., 2003. Türkiye havyacılığının Sorunları ve Çözüm Yolları. I. Damızlık Hayvan-Kaliteli Yem. Yem Magazin Dergisi. Sayı:34, 40-46s.
- Özen, N., Oluğ, H., 1997. Burdur Süt Sığırcılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri. Trakya Bölgesi II. Hayvancılık Sempozyumu, Ziraat Fak. Zootekni Bölümü Yayını, 9-10 Ocak, 161-169 s., Tekirdağ.
- Saner, G., 1992. Ege Bölgesi Süt Sığırcılığının Genel Bir Değerlendirilmesi. Hasat Dergisi, Sayı. 86, 28-32.
- Savran, F., 2003. Çanakkale Damızlık Süt Sığırı Yetiştirici Birliğine Üye Olan ve Olmayan İşletmelerin Kullandıkları Üretim Teknikleri ve Sosyal Karakteristiklerinin Karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi. 9 (4): 450-453.
- Soyak, A., Soysal, M. İ., Gürcan, E.K., 2007. Tekirdağ İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Bu İşletmelerdeki Siyah Alaca Süt Sığırlarının Çeşitli Morfolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 4(3): 297-305.
- Şahin, K., Gül, A., Koç, B., Dağıstanlı, E., 2001. Adana İlinde Entansif Süt Sığırcılığı Üretim Ekonomisi. YYÜ, Ziraat Fakültesi. Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.). 11(2): 19- 28.
- Şahin, O., 1994. Ayaş İlçesine Bağlı Köylerdeki Süt Sığırcılığının Yapısı. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış), Ankara.
- Şekerden, Ö., 1988. Sivas Yöresinde Sığır Yetiştiriciliğinin Durumu ve Sorunları. Sivas Yöresinde Tarımın Geliştirilmesi Sempozyumu, Sivas Hizmet Vakfı Yayınları, 1; 643-657, Tokat.
- Şekerden, Ö., 1986. Amasya İlinde Süt ve Besi Sığırcılığının Durumu, Sorunları ve Çözüm Yolları. Amasya Tarım Sempozyumu. Amasya Valiliği Yay. No: 3; 191-215s., Amasya.
- Tutkun, M., 1999. Diyarbakır İli Merkez İlçeye Bağlı Köylerdeki Süt Sığırcılığının Yapısı. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tez, Basılmamış). Ankara.
- Tümer, S., Ağmaz, A., 1989. Ege Bölgesi Süt ve Besi Sığırcılığı İşletmelerinin Çeşitli Verim Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü. Menemen/İzmir.
- Uçak, A., 1992. Samsun İlinde İthal İneklerle Çalışan İşletmelerin Durumu ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış), Ankara.
- Uzal, S., Uğurlu, N., 2006. Konya İli Besi Sığırı İşletmelerinin Yapısal Analizi. Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. 20 (40): 131-139.
APA | TUGAY A, BAKIR G (2009). Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. , 37 - 47. |
Chicago | TUGAY Ahmet,BAKIR Galip Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. (2009): 37 - 47. |
MLA | TUGAY Ahmet,BAKIR Galip Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. , 2009, ss.37 - 47. |
AMA | TUGAY A,BAKIR G Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. . 2009; 37 - 47. |
Vancouver | TUGAY A,BAKIR G Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. . 2009; 37 - 47. |
IEEE | TUGAY A,BAKIR G "Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri." , ss.37 - 47, 2009. |
ISNAD | TUGAY, Ahmet - BAKIR, Galip. "Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri". (2009), 37-47. |
APA | TUGAY A, BAKIR G (2009). Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(1), 37 - 47. |
Chicago | TUGAY Ahmet,BAKIR Galip Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40, no.1 (2009): 37 - 47. |
MLA | TUGAY Ahmet,BAKIR Galip Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.40, no.1, 2009, ss.37 - 47. |
AMA | TUGAY A,BAKIR G Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2009; 40(1): 37 - 47. |
Vancouver | TUGAY A,BAKIR G Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2009; 40(1): 37 - 47. |
IEEE | TUGAY A,BAKIR G "Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri." Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40, ss.37 - 47, 2009. |
ISNAD | TUGAY, Ahmet - BAKIR, Galip. "Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri". Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40/1 (2009), 37-47. |