Yıl: 2009 Cilt: 40 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 37 - 47 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri

Öz:
Bu çalışmada Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla il merkezinde ve 8 ilçesinde 373 işletmede anket çalışması yapılmıştır. İşletmelerin %59.8’i küçük, %17.7’si orta ve %22.5’i büyük işletmelerden oluşmaktadır. İşletme başına düşen ortalama sığır sayısı 7.98'dir. Sığır dağılımı inek (%40.5), düve (%15.1), dana (%22.3), buzağı (%6.8), boğadan (%15.3) oluşmakta ve bunların %23.6’sı yerli, %71.1’i melez ve %5.3’ü kültür ırkıdır. İşletmecilerin %54’nün ilkokul %19.3’ünün tahsili olmadığı tespit edilmiştir. İşletmelerdeki düveler 12 aylık (%42.8), 15 aylık (%13.3) ve 18 aylıkken (%21.5) tohumlanmaktadır. İneklerin kızgınlığı çara akıntısından (%53.9) tespit edilmektedir. İşletmelerin %38.9’u suni tohumlama, %58.2’si tabi tohumlama yaptırmaktadır. İşletmelerde ineklerin %82.3’ü doğuma iki ay kalana kadar sağıldığı ve işletmelerin %49.3'i 4.5≤ kg, %50.7’si 5≥ kg/inek süt elde ettikleri tespit edilmiştir. İşletmelerde güç doğum (%22.5), ayak ve tırnak problemleri (%12.9), mastitis (%23.6) ve yavru atma (%8.3) tespit edilmiştir. İşletmelerin %99.2’sinde koruyucu aşılama yapılırken, %90.9'u düzenli veteriner hizmeti almamaktadır. İşletmecilerin %96’sı sığırcılık faaliyetinden memnun olduklarını ve sebep olarak ev ihtiyacını karşılama (%14), geçime katkı (%9.8) ve tek geçim kaynağı (%73.7) bildirmektedirler. İşletmecilerin sadece %24.7’si hayvancılığa ilaveten başka işle uğraşmaktadır. İşletmelerin sorunları pazar, kredi, yem fiyatının yüksekliği, süt fiyatının düşüklüğü ve yetkililerden beklentiler ise kredi, veteriner hizmeti, damızlık hayvan, bilgi ve pazarda yardım olarak sıralanmaktadır.
Anahtar Kelime: Giresun süt işletmeleri çiftlik yapısı Türkiye süt sığırcılığı

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Zooloji

The structural features of dairy cattle farms in Giresun province

Öz:
The survey has been carried out to determine structural features of the 373 dairy cattle farms in Giresun City and in its 8 sub-provinces. 59.8%, 17.7% and 22.5% of dairy enterprises were classified as small, medium and large size farms respectively. The average cattle number per farm is 7.98. The distribution of cattle consists of as following cow (40.5%), heifer (15.1%), calf (6-12 months of age), young cattle (22.3%), calf (6.8%), bull (15.3%). The breed distribution of cattle as fallows: 23.6% native, 71.1% crossbred 5.3% exotic breeds. It was determined that 54% of the farms owners graduated from were primary school, and 19.3% of them did not go to school. Heifers in these farms are inseminated when they are 12 months old (42.8%), 15 months old (13.3%) or 18 months old (21.5%). Heat status of cows is detected assigned from mucus discharge (53.9%) from vulva. 38.9% of the farms used artificial insemination their herds while in the 58.2% of the farm, cows were bred naturally. In 82.3% of farms cows are milked until two months before parturition. 49.3% of farms produced less than 4.5 kg milk from per animal while 50.7% of farms had more than 5 kg from milk per animal. The health problems experienced were dystocia (22.5%), foot and nails problems (12.9%), mastitis (23.6%), abortion (8.3%) While 99.2% of the farms utilized preventive vaccination, 90.9% of these enterprises did not receive regular veterinary service. 96% of the farmers indicated that they are happy with dairy cattle farming because it is a resource to provide household needs (14%), makes contribution to family budget (9.8%) and only income source (73.7%). 24 % of the farmers are dealing with other jobs in addition to livestock farming. The problems of the farms are market, credit, high feed prices and low milk price, and expectations from authorities are credit, veterinary service, breeding stock animal, technical support and help in market.
Anahtar Kelime: dairy farms farm structure Turkey dairy farming Giresun

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Zooloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA TUGAY A, BAKIR G (2009). Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. , 37 - 47.
Chicago TUGAY Ahmet,BAKIR Galip Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. (2009): 37 - 47.
MLA TUGAY Ahmet,BAKIR Galip Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. , 2009, ss.37 - 47.
AMA TUGAY A,BAKIR G Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. . 2009; 37 - 47.
Vancouver TUGAY A,BAKIR G Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. . 2009; 37 - 47.
IEEE TUGAY A,BAKIR G "Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri." , ss.37 - 47, 2009.
ISNAD TUGAY, Ahmet - BAKIR, Galip. "Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri". (2009), 37-47.
APA TUGAY A, BAKIR G (2009). Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(1), 37 - 47.
Chicago TUGAY Ahmet,BAKIR Galip Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40, no.1 (2009): 37 - 47.
MLA TUGAY Ahmet,BAKIR Galip Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.40, no.1, 2009, ss.37 - 47.
AMA TUGAY A,BAKIR G Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2009; 40(1): 37 - 47.
Vancouver TUGAY A,BAKIR G Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2009; 40(1): 37 - 47.
IEEE TUGAY A,BAKIR G "Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri." Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40, ss.37 - 47, 2009.
ISNAD TUGAY, Ahmet - BAKIR, Galip. "Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri". Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40/1 (2009), 37-47.